Αν έχεις μια χνουδωτή τριχόμπαλα να τριγυρνάει μέσα στο σπίτι σου, τότε σίγουρα έχεις εξοικειωθεί με τους μπελάδες που προκαλούν οι τρίχες της.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ακόμα κι αν περιποιείσαι την γάτα σου σε καθημερινή βάση, δεν μπορείς να υποτάξεις την έμφυτη ορμή της για αυτοκαθαρισμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που γλείφει τη γούνα της να κολλάνε νεκρές τρίχες πάνω στη γλώσσα της και να τις καταπίνει.
Η φυσιολογική αυτή διαδικασία λοιπόν, όσο απαραίτητη και αν θεωρείται από την ίδια για την περιποίηση της, άλλο τόσο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της.
Επομένως, αν δεις το φιλαράκι σου να τρώει γρασίδι, να ρεύεται, να έχει λόξιγκα ή να βήχει προσπαθώντας να βγάλει κάτι από μέσα του, τότε είσαι μάρτυρας της προσπάθειας του να ξεφορτωθεί την ενοχλητική τριχόμπαλα.
Τι σημαίνουν, πραγματικά, οι τριχόμπαλες;
Οι τριχόμπαλες εμφανίζονται στις περισσότερες φυλές γατών, ανεξάρτητα την ηλικία, το φύλο ή το μέγεθός τους, φυσικά εξαίρεση αποτελούν άτριχες φυλές, όπως οι Sphynx.
Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι τρίχες μίας γάτας μπλέκονται, κάνουν κόμπους και τελικά μαδάνε.
Επομένως, όταν ο τριχωτός σου σύντροφος καλλωπίζεται χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και τα δόντια του, καταπίνει νεκρές και ελεύθερες τρίχες.
Η συσσώρευση τους σε μεγάλες ποσότητες σχηματίζουν συμπαγή σώματα σε μορφές λεπτού «λουκάνικου» ή μπάλας.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι τόσο μεγάλα που δεν χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό του.
Συνεπώς, ο κολλητός σου πρέπει να κάνει εμετό ή να βήξει εκβάλλοντας τα έξω από το στόμα του ή πιέζοντας τον γαστρεντερικό του σωλήνα να τα αποβάλει με τη μορφή των ακαθαρσιών.
Δυστυχώς, όμως κάποιες φορές οι τρίχες είναι τόσο λεπτές που κολλάνε μέσα στο σώμα της γάτας σου.
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις έχουν τόσο μεγάλο όγκο, ώστε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μακρύτριχες ράτσες, όπως οι Main Coon, χρειάζονται συχνή προσοχή για να διαπιστωθεί η δημιουργία τριχόμπαλας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ,αν έχεις ένα κοντότριχο φιλαράκι, όπως η πανέμορφη Σιαμαία, θα το παραμελείς επειδή μαδάει λιγότερο.
Όλες οι γάτες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της τρίχας τους μπορούν δυνητικά να υποφέρουν από αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο.
Συμπτώματα, κίνδυνοι από τη δημιουργία τριχόμπαλας
Τα συχνότερα αποτελέσματα από τη συσσώρευση τρίχας στο στομάχι της γάτας σου είναι:
· Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
· Δυσπεψία
· Εμετός
· Εντερικό λέμφωμα
· Υποσιτισμός λόγω της ανορεξίας
· Αφυδάτωση
Όλα τα παραπάνω προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη συνολική κατάσταση της υγείας του κολλητού σου.
Η δημιουργία τριχόμπαλας είναι ένα γεγονός που ποτέ δεν πρέπει να το αγνοείς, διότι τα ζητήματα που δημιουργεί στον οργανισμό του, ίσως αποβούν μοιραία, αν δεν αντιμετωπισθούν.
Σημάδια που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχηματίσθηκε μια τριχόμπαλα
Τα εμφανή συμπτώματα, που προκαλεί μια τριχόμπαλα στη γάτα σου, είναι:
· Αίμα στα κόπρανα
· Δυσκοιλιότητα
· Αναγούλες
· Διαρκής εμετός
· Ανορεξία
· Η κατανάλωση γρασιδιού
· Επίμονος βήχας
· Πρησμένο στομάχι
Ενώ η διάρροια μπορεί να συνδεθεί με μια αλλαγή στη διατροφή της γάτας σου, ο συχνός εμετός ή το αίμα στα κόπρανα, ίσως αποτελούν ενδείξεις σχηματισμού τριχόμπαλας.
Θεραπεία, έλεγχος και διάλυση της τριχόμπαλας
Όταν το σπίτι έχει γίνει αεροδρόμιο ιπτάμενων τριχών, όπου άλλες πετάνε προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ άλλες έχουν προσγειωθεί σε όλες τις επιφάνειες, αυτό δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά και ανθυγιεινό.
Ίσως, ήρθε η ώρα να αγοράσεις κάποιο ειδικό ηλεκτρικό σκουπάκι που θα απορροφά τα λεπτά αυτά απομεινάρια της γούνας του τριχωτού σου συντρόφου.
Επιπλέον, η συχνή περιποίηση με την κατάλληλη βούρτσα ή χτένα είναι σημαντική διαδικασία για την καταπολέμηση της τζίβας και των κόμπων πάνω στη γούνα του, καθώς και της αφαίρεσης του νεκρού υποστρώματος τρίχας.
Επίσης, το μπάνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος, καθώς και τη βελτίωση του ph του τριχώματος του , αρκεί να μην υπερβάλλεις στη συχνότητα επανάληψης.
Μην ξεχνάς ότι όσο λιγότερες τρίχες αιωρούνται μέσα στο σπίτι σου και πάνω στο φιλαράκι σου, τόσο πιο λίγες θα καταπιεί και συνεπώς η εμφάνιση της τριχόμπαλας θα καθυστερήσει.
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόμπαλας
Αδιαμφισβήτητα όλες οι γάτες μαδάνε.
Ωστόσο, η ποσότητα της νεκρής τρίχας εξαρτάται από τη φυλή, την εποχή και τη συνολική τους υγεία, καθώς κάποια ιατρικά προβλήματα προκαλούν τριχόπτωση.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η χορήγηση βιταμινών και ειδικών συμπληρωμάτων που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τριχώματος, τη διατήρηση υγιούς δέρματος ή τη διάλυση της τριχόμπαλας.
Επίσης, ένα ακόμα θεραπευτικό συστατικό είναι το λάδι σολομού που είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3 & 6 και συνήθως προστίθεται στην προτεινόμενη από τη συσκευασία ποσότητα μέσα σε ένα από τα καθημερινά γεύματα του κολλητού σου.
Παράλληλα, και η πρόσληψη ελαίου καρύδας βοηθά στην αντιμετώπιση τυχόν δυσπεψίας του φίλου σου.
Να σημειωθεί επίσης ότι αρκετές μάρκες γατοτροφών ενδείκνυνται και εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της δημιουργίας τριχόμπαλας στις γάτες.
Σε περίπτωση όμως που δεν επιθυμείς την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του συντρόφου σου, τότε μπορείς να αυξήσεις την χορήγηση ινών (fiber) στη γάτα σου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στη διάσπαση και διοχέτευση των τριχών μέσα στις ακαθαρσίες του.
Μπορεί να γίνει πρόληψη του σχηματισμού μιαs τριχόμπαλας;
Αν ο κολλητός σου εμφανίζει και ταλαιπωρείται συχνά από τη δημιουργία τριχόμπαλας, κάνε τα παρακάτω:
· Βελτίωσε τη φροντίδα του τριχώματος και του δέρματός του
Μετά το καθημερινό χτένισμα της γάτας σου, χρησιμοποίησε ένα υγρό ύφασμα ή ρούχο, για να αφαιρέσεις το νεκρό υπόστρωμα τριχών που σχηματίσθηκε επάνω της, ώστε να μην τις καταπιεί.
· Ίσως, κάποιες φορές πρέπει να την κουρεύεις
· Ψάξε για πιθανές αιτίες πόνου, αν παρατηρήσεις ότι ο σύντροφος σου γλείφει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του
· Χρησιμοποίησε τακτική αντιπαρασιτική προστασία
· Αναγνώρισε πιθανά αίτια άγχους ( π.χ. λόγω κάποιας ασθένειας, έλλειψης ιδιωτικού χώρου, αλλαγών στο νοικοκυριό, όπως μια μετακόμιση ή απώλεια αγαπημένου προσώπου, συνύπαρξη με άλλη γάτα και χρήση κοινής αμμολεκάνης ή των ίδιων πιάτων φαγητού και νερού)
Επίλογος
Όταν ο κολλητός σου βήχοντας εκτοξεύει ένα «λουκάνικο» τρίχας ή μια τριχόμπαλα, ίσως αηδιάσεις ή ενοχληθείς, ειδικά όταν προσγειώνεται πάνω στο υπέροχο χαλί σου.
Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό είναι απόλυτα φυσικό να αναρωτιέσαι πόσο φυσιολογικό μπορεί να είναι.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι μία περιστασιακή εξαγωγή αναμασημένων τριχών, δεν είναι απαραίτητο να σηματοδοτεί την ύπαρξη κάποιου δυνητικού ιατρικού προβλήματος.
Όμως, η συχνή εμφάνιση τριχόμπαλας σε διάφορα μέρη του σπιτιού σου, ίσως τελικά κρύβει πιθανά ζητήματα υγείας, όπως άγχος, αλλεργίες ή κάποια ανισορροπία στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Σε περίπτωση που η εμφάνιση της τριχόμπαλας είναι συχνή, καλύτερα να συμβουλευτείς τον κτηνίατρός που είναι ο μόνος ειδικός για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι.