BLOG

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πανέμορφη φυλή γάτας Ragdoll

07/02/2022
0 Liked

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αγάπησε μια γάτα Ragdoll.

Αυτές οι αφράτες τριχόμπαλες είναι τόσο χαριτωμένες και αξιαγάπητες που ακόμα και οι φανατικοί σκυλόφιλοι τις θαυμάζουν και κάπου υποσυνείδητα τις λαχταρούν.

Είναι σχετικά νέα φυλή που αναπτύχθηκε από έναν Αμερικάνο εκτροφέα τη δεκαετία του 1960.

Πολύ γρήγορα η φήμη τους εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ κατακτώντας ταυτόχρονα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Άλλωστε, δεν τους δόθηκαν τυχαία τα υποκοριστικά ονόματα, «σκυλόγατες», όπως και «γάτες της κοιλιάς».

Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η πίστη, η φιλικότητα και ευφυΐα.

Επίσης, ξεχωρίζουν από τις άλλες ράτσες για την προσαρμογή που δείχνουν στη συμβίωση με τους σκύλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, 12-17 έτη, ενώ η ιδιοσυγκρασία τους τις καθιστά την τέλεια φυλή για οικογένειες.

Σε περίπτωση λοιπόν που ψάχνεις για μια ανεξάρτητη και με ελεύθερο πνεύμα γάτα, μην ασχοληθείς καθόλου με τη Ragdoll.

Αν όμως επιθυμείς μια ανεκτική, στοργική και αφοσιωμένη συντροφιά, αυτή η χνουδόμπαλα αποτελεί την ιδανική σου επιλογή.

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζεις, ότι θα επιδιώξει να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου και θα είναι πολύ καταδεκτική με τα παιδιά σου – θα τα αφήνει να τη σηκώνουν διαρκώς. Ακόμα και με το φαγητό δε θα κάνει “φασαρία”, αρκεί να την ταΐζεις υγιεινά και με υψηλής ποιότητας διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Οι Ragdoll εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωματισμών, όπως λιλά, κρέμ, σοκολατί και γκρι.

Τα σχέδια στη γούνα τους ποικίλλουν από δίχρωμα, πολύχρωμα, μονόχρωμα που αλλάζει ο χρωματισμός στα άκρα τους καθώς και κίτρινα με καφέ.

Τα γατάκια τους γεννιούνται λευκά, όπως και οι Σιαμαίες γάτες, ενώ αναπτύσσουν το σχέδιο των χρωμάτων τους γύρω στην 8η εβδομάδα της ζωής τους.

Ονοματοδοσία φυλής

Αλήθεια, γνωρίζεις πώς πήρε το όνομά της αυτή η υπέροχη φυλή γάτας;

Όπως υποδηλώνει και το 2ο συνθετικό του ονόματος τους “doll”, συμβαίνει το εξής εκπληκτικό φαινόμενο, όταν τις σηκώνουμε στον αέρα, τα δύο πίσω τους πόδια κρέμονται σαν αυτά μίας κούκλας.

Αυτό το γεγονός δεν τις αποτρέπει να ζητούν την αγκαλιά μας και σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπολοίπων γατών, την απολαμβάνουν.

Διαπεραστικά μπλε μάτια

Όλα τα γατάκια αυτής της φυλής έχουν έντονα μπλε μάτια με ποικίλες αποχρώσεις αυτού του βασικού χρωματισμού.

Όταν διοργανώνονται show καθαροαιμίας της ράτσας, οι κριτές πάντα παρατηρούν το έντονα τονισμένο μπλε χρώμα των ματιών τους.

Η γυαλιστερή και φουντωτή τους γούνα και ο οπτικός χρωματισμός είναι τα δύο κύρια κριτήρια κατάταξής τους.

Τα ίδια γονίδιά, που προσδιορίζουν το χρώμα του τριχώματος τους, είναι υπεύθυνα και για τον εντυπωσιακό μπλε χρωματισμό των ματιών τους.

Μεγαλόσωμη ράτσα

Η Ragdoll είναι μια από τις μεγαλύτερες σωματικά φυλές γατών.

Παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη Main Coon εκτός του ότι έχουν μεγάλη οστική μάζα, διαθέτουν και παρόμοιο πλαίσιο μακρύτριχης γούνας.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι το στιβαρό σώμα τους, τοποθετημένο σε στέρεο πλαίσιο με καλοσχηματισμένα πόδια.

Όσο αναφορά τις αρσενικές Ragdoll είναι αρκετά πιο ογκώδεις από τις θηλυκές.

Οι θηλυκές φθάνουν περίπου το βάρος μεταξύ 6,5-7,5 kg, ενώ οι αρσενικές ομόφυλές τους περίπου τα 8,5-9,5 kg.

Είναι πολύ σημαντικό η ράτσα αυτή να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή από τη νεαρή της ηλικία, για να αναπτυχθεί σωστά, να έχει ευεξία και να φθάσει στο ιδανικό επίπεδο των δυνατοτήτων της.

Ο υποσιτισμός είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Ragdoll, όπως το ίδιο συμβαίνει και με την παχυσαρκία.

Αναπαύεται στην κοιλιά μας

Όπως προαναφέραμε, στη Ragdoll αρέσει πολύ να τη σηκώνεις και να την παίρνεις αγκαλιά.

Ήξερες, όμως  ότι πάνω από όλα προτιμάει να κοιμάται αναπαυτικά πάνω στην κοιλιά σου;

Η Ragdoll αγαπάει υπερβολικά τους «γονείς της».

Επομένως, αν σκέφτεσαι να υποδεχθείς μια Ragdoll στο σπίτι σου, πρέπει να είσαι έτοιμος να μοιραστείς μαζί της τον προσωπικό σου χώρο, διότι δε θα ξεκολλάει από δίπλα σου.

Αυτή η πανέμορφη τριχόμπαλα θα καταλήγει πάντα πάνω στην κοιλιά σου, είτε διαβάζεις, είτε βλέπεις τηλεόραση, είτε σερφάρεις στον υπολογιστή σου.

Μοιάζει πολύ με τον σκύλο

Αυτά τα δύο υπέροχα κατοικίδια συγκρίνονται συχνά μεταξύ τους λόγω ενός κοινού χαρακτηριστικού τους που δεν είναι άλλο από την τρομερή τους αφοσίωση και πίστη.

Ίσως ακούγεται τρελό, αλλά η Ragdoll είναι τόσο πιστή και στοργική φυλή γάτας, ώστε ακολουθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα παντού μέσα στο σπίτι.

Πιθανότατα θα τη δεις να περιμένει υπομονετικά έξω από το μπάνιο, για να τελειώσεις το ντους και να βγεις, ενώ πάντα, όταν επιστρέφεις στο σπίτι, η θέση της είναι δίπλα από την πόρτα για να σε καλωσορίσει.

Χαλαρές και ευγενικές ταυτόχρονα

Η ευγενική τους φύση τις χαρακτηρίζει ως φυλή επομένως, φυσικό είναι να τα πάνε υπέροχα με την οικογένεια τους, τους ξένους και τα άλλα ζώα.

Είναι γνωστό ότι είναι ανεκτικές απέναντι σε οποιονδήποτε και σε οτιδήποτε.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι αγαπούν να προσέχουν τα παιδιά ή τα άλλα κατοικίδια και δε ζηλεύουν  όταν εσύ επιλέγεις να δεις τηλεόραση αντί να παίξεις μαζί της.

Σε αυτή την περίπτωση, θα κάτσει πάνω στην κοιλιά σου παριστάνοντας το αφράτο σου μαξιλάρι.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι, η εξοικείωσή τους με τα άλλα ζώα τις καθιστά πολύ φιλικές και για αυτόν τον λόγο πρέπει αυστηρά να την κρατάς έγκλειστη μέσα στο σπίτι σου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάπτυξη των σχέσεων της με άλλα ζώα που τριγυρνούν στον κήπο σου μπορεί να προκαλέσει τη φυγή της με αποτέλεσμα η απώλεια του γούνινου αυτού συντρόφου να σε καταρρακώσει .

Η περιποίησή της δεν είναι απλή

Σε αντίθεση με άλλες ράτσες γάτας, η Ragdoll δεν έχει 2ο υπόστρωμα τριχώματος κάτω από το επιφανειακό.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται φροντίδα, η μακρύτριχη γούνα της απαιτεί περιποίηση, βούρτσισμα και ξέμπλεγμα.

Επίσης, δεν μαδάνε υπερβολικά, όπως άλλες μακρύτριχες γάτες και οι τζίβες και οι κόμποι αργούν να εξελιχθούν πάνω της, αν την περιποιείσαι τακτικά.

Σε περίπτωση που δεν λαμβάνει σωστή περιποίηση, το τρίχωμά της θα μαζέψει σκόνη, σκουπίδια και αλλεργιογόνους παράγοντες.

Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς προϊόντα ιδανικά για την περιποίηση της γούνας τους όπως βούρτσες από σιλικόνη ή μεταλλικές με κυρτά δοντάκια είναι.

Ευτυχώς το μπάνιο τους είναι εύκολη υπόθεση, διότι είναι εκ φύσεως ανεκτικές και δεκτικές στο νερό.

Επίπεδο νοημοσύνης

Είναι πανέξυπνες και επιδεκτικές στην εκπαίδευση.

Μπορεί να διδάξεις το φιλαράκι σου να παίζεται μαζί το πέτα-φέρε με το αγαπημένο της παιχνίδι και εύκολα μπορεί να ανταποκριθεί στην εκμάθηση κάποιων εντολών.

Κατάλληλες για παιδιά και άλλα ζώα

Ίσως αποτελεί την ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά.

Είναι αξιαγάπητες, φιλικές, ανεκτικές και τρελαίνονται, όταν τις αγκαλιάζουμε.

Επιπροσθέτως, Θα ανεχθούν τις πιο απαιτητικές επιθυμίες των παιδιών, που θέλουν συνέχεια να τις αγκαλιάζουν, να τις σηκώνουν και να τις χαϊδεύουν.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι λατρεύουν το παιχνίδι, τα εκπαιδευτικά μαθήματα και την περιποίηση, διότι εκλαμβάνουν αυτές τις δραστηριότητες ως μια εξελικτική διαδικασία στην ενδυνάμωση του ψυχικού τους δεσμού με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όπως προκύπτει, η χαλαρή και δίχως ζήλεια φύση τους τις κάνει να ταιριάζουν πολύ με οικογένειες που έχουν σκύλο.

Αν και δεν ανέχονται όλοι οι σκύλοι τις γάτες , η Ragdoll εύκολα προσαρμόζεται κοντά τους.

Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος των ατυχημάτων, για αυτό να είσαι πάντα προσεκτικός, όταν συστήνεις δύο ζώα, αυτό να γίνεται μέσα σε ένα ήρεμο και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το καλύτερο θα ήταν,  να πραγματοποιηθεί η “γνωριμία” όταν κάποιο από τα δύο ή ακόμα καλύτερα και τα δύο βρίσκονται σε νεαρή ηλικία.

Προβλήματα υγείας

Ενώ η φυλή αυτή έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής, μεταξύ 12-17 ετών, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την τάση να είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα υγείας, συγκριτικά με άλλες ράτσες.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά προέρχονται από γενετικά κληρονομικές παθήσεις.

Τα πιο κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται στις Ragdoll είναι οι νεφρικές ασθένειες και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, μολυσματική περιτονίτιδα και υπερτροφική καρδιομυοπάθεια δεσπόζουν ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η καλή ποιότητα διατροφής με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η καθημερινή άσκηση ή το παιχνίδι και τα τακτικά check-up στον κτηνίατρο σου είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα για το φιλαράκι σου.

Είναι γεγονός ότι αυτές οι αφράτες τριχόμπαλες δεν είναι μόνο καταπληκτικές ως φυσική παρουσία, αλλά μας δίνουν μεγάλη χαρά, όταν κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να έχεις ως προτεραιότητα τη διατήρηση της πνευματικής και φυσικής υγείας του κολλητού σου.

Το να κρατάς τη Ragdoll σου ευτυχισμένη , υγιή και γεμάτη ευεξία σημαίνει ότι θα έχεις ένα στοργικό, πιστό και αξιαγάπητο σύντροφο για να μοιράζεστε σε μακροχρόνια βάση τις υπέροχες στιγμές της συμβίωσής σας.

Επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας την αναφορά σε αυτήν την θαυμάσια φυλή γάτας, πρέπει να καταρρίψουμε και ένα μύθο που την ακολουθεί.

Έχει εξαπλωθεί η φήμη ότι οι Ragdoll είναι κουφές εξαιτίας του μπλε χρώματος των ματιών τους, κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει.

Μπορεί η κώφωση να είναι πιο συχνή ανάμεσα σε γάτες με αυτόν τον χρωματισμό ματιών, όμως αφορά κυρίως εκείνες που έχουν κατάλευκο χρώμα γούνας.

Όπως προαναφέραμε, η Ragdoll, συναντάται σε μεγάλη χρωματική ποικιλία της γούνας της, επομένως δεν συμβαίνει η μετάλλαξη αυτή που υπάρχει στις λευκές γάτες.

Άραγε, υπάρχει κάποιο ελάττωμα που μπορεί κάποιος να τους προσάψει;

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0