Η στοματίτιδα στις γάτες είναι μία σοβαρή φλεγμονή της βλεννώδους επιφάνειας της στοματικής κοιλότητας.
Αφορά μία πολύ πιο σοβαρή κατάσταση από ότι μία ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, που συνήθως συναντάμε στην πλειοψηφία των στομάτων των ενήλικων γατών.
Το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε:
- • απώλεια βάρους,
- • ανορεξία,
- • μεγάλη ποσότητα σάλιων,
- • τάσεις απομόνωσης,
- • επιθετικότητα,
- • ελάττωση της περιποίησης της γούνας και
- • γενικά προκαλεί μία δυστυχισμένη γάτα.
Η στοματίτιδα πονάει πολυποίκιλα.
Πώς προκαλείται η στοματίτιδα στις γάτες;
Δεν έχει εξηγηθεί ακόμα επαρκώς η αιτία εμφάνισης αυτής της φλεγμονής, αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι πολυπαραγοντική.
Έχει παρατηρηθεί ως ιογενές αποτέλεσμα, αλλά και ως δημιούργημα χρόνιας υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, έχοντας συστατικά αυτοάνοσης ασθένειας.
Σε κάποιες γάτες με στοματίτιδα, η πλάκα (το πουρί των δοντιών) που συγκεντρώνεται στα δόντια τους καθημερινά, προκαλεί μία αντίδραση που οδηγεί τη γάτα να γίνει αλλεργική προς τα ίδια της τα δόντια.
Αν και κάθε γάτα μπορεί να εμφανίσει στοματίτιδα, οι ώριμες σε ηλικία αλλά και κάποιες συγκεκριμένες ράτσες, όπως οι Σιαμαίες, οι Περσικές και οι Αβησσυνίας, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην εμφάνιση αυτής της μόλυνσης, συγκριτικά με άλλες γάτες.
Επίσης κάποιες που υποφέρουν από νεφρικές ασθένειες ή σακχαρώδη διαβήτη είναι εξίσου επιρρεπείς στη φλεγμονή αυτή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της στοματίτιδας στις γάτες;
Αν το τριχωτό σου φιλαράκι υποφέρει από στοματίτιδα, ίσως μυρίζει άσχημα η αναπνοή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ούλα έχουν ένα έντονο κερασί χρώμα και μπορεί να αιμορραγούν.
Παρόλο που πολλές γάτες πρέπει να υποστούν γενική αναισθησία ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς το στόμα τους, εντούτοις ο κτηνίατρος σου μπορεί να βασιστεί σε συμπτώματα και συμπεριφορές του κολλητού σου, μαζί με την επιθεώρηση του στόματος.
Μία εξέταση αίματος που καλείται ιογενής αξιολόγηση είναι αναγκαία, ώστε να αποκλειστούν οι ιοί FIV (feline AIDs) και FeLV (feline Leukemia virus infection), καθώς και άλλες πιθανές αιτίες.
Εξέταση των κυττάρων, είτε μέσω βελόνας αναρρόφησης είτε με κυτταρολογική μελέτη ή με βιοψία, είναι απαραίτητη για να εξακριβωθεί η κατάσταση, διότι μπορεί να μοιάζει με καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων ή ηωσινοφιλικό συμπλεκτικό κοκκίωμα .
Συνήθως οι γάτες που πάσχουν από στοματίτιδα αντιμετωπίζουν μία εκτεταμένη φλεγμονή που φτάνει ως τον φάρυγγα και τον βλεννογόνο ιστό του ουρανίσκου.
Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο, αλλά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για αυτές τις ασθένειες να ποικίλλουν ευρέως, είναι επιβεβλημένη μία διάγνωση που θα επιβεβαιώνει τα ευρήματα.
Πώς θεραπεύεται η στοματίτιδα στις γάτες;
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να είναι από μόνη της αποτελεσματική.
Λόγω της αλλεργίας προς την πλάκα των δοντιών τους που εμφανίζουν οι μολυσμένες γάτες, ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών από πάνω ως την επιφάνεια των ούλων τους είναι το σημείο εκκίνησης της θεραπείας.
Για να ελαττωθεί το συσσωρευμένο ποσό πλάκας συστήνεται σε αρκετές περιπτώσεις η τμηματική ή πλήρης εξαγωγή των δοντιών.
Η αντιβίωση, ίσως βοηθήσει κάποιες γάτες που ασθενούν, ώστε να ελεγχθεί η στοματική φλεγμονή.
Λεπτομερής στοματική υγιεινή στο σπίτι κρίνεται αναγκαία επίσης.
Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι απόλυτη στοματική υγιεινή στις γάτες είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ακόμα και αν βουρτσίζουμε ή καθαρίζουμε με νήμα καθημερινά τα δόντια τους, διότι αναπόφευκτα η πλάκα θα επανεμφανίζεται.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αντιφλεγμονώδης αγωγή όπως γλυκοκορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσει, όπως και η υποαλλεργική διατροφή.
Δύσκολες καταστάσεις απαιτούν εξαγωγή των γομφίων και προγομφίων δοντιών, αν όχι όλα τα δόντια.
Αφαιρώντας όλα τα προσβεβλημένα από τη μόλυνση δόντια, η οδοντική απορρόφηση και η περιοδοντική ασθένεια δείχνουν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερα ποσοστά ίασης. Μετά τις εξαγωγές, ειδική φροντίδα παρέχεται στις γάτες για να ελεγχθεί ο πόνος και να μειωθεί η υπάρχουσα φλεγμονή.
Κάποιες γάτες που δεν θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση, ενίοτε γίνονται καλά με χρήση λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα πάνω στις εναπομείνασες βλάβες. Αυτή η θεραπεία ίσως απαιτεί τη μηνιαία επανάληψη της, για να επιτευχθεί η αφαίρεση της συγκεντρωμένης πλάκας πάνω σε επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας, που είναι υπερευαίσθητες σε αυτή.
Αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες θεραπείας, τότε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ίσως χρησιμοποιηθούν ως το ύστατο ιατρικό βήμα προς τον έλεγχο αυτής της επώδυνης κατάστασης.
Πώς μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση της φλεγμονής;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα τρόπος πρόληψης αυτής της φοβερής μόλυνσης.
Το άψογο βούρτσισμα των δοντιών εμποδίζει την κλιμάκωση της εμφάνισής της και κατά κάποιο τρόπο την περιορίζει σε ηπιότερες μορφές, όμως η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην συσσώρευση πλάκας στα δόντια δεν μπορεί να προληφθεί.
Συνεπώς, η επίτευξη της βέλτιστης στοματικής υγιεινής στο σπίτι μπορεί να επιβραδύνει τη συγκέντρωση της πλάκας και να μειώσει τη σοβαρότητα της ύπαρξης της.
Να θυμάσαι ότι η στοματίτιδα στις γάτες κάποιες φορές μπορεί να μοιάζει με τύπους στοματικού καρκίνου, οπότε αν υποψιάζεσαι ότι το φιλαράκι σου υποφέρει από τη φλεγμονή αυτή, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον κτηνίατρο σου για την εκτίμηση της καταστάσεως.
Το μόνο σίγουρο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι, όσο πιο αργά δεχτούν θεραπεία οι άρρωστες γάτες, τόσο πιο δύσκολα θα περιορίσουμε τον πόνο τους.
Πρόγνωση της στοματίτιδας
Διάφορες μελέτες δείχνουν επιτυχία στην ίαση των μολυσμένων γατών μετά από την πλήρη εξαγωγή των δοντιών τους. Σε αυτές που εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή μπορούν να φάνε αρκετά καλά σε σημείο μάλιστα να προτιμούν την ξηρά τροφή, ακόμα και χωρίς δόντια.
Οι περισσότεροι γατο-γονείς βλέπουν αισθητή βελτίωση στην κλινική εικόνα των γατο-παιδιών τους σε 6 ή λιγότερες εβδομάδες από την αφαίρεση των δοντιών τους.
Σε κάποιες άλλες γάτες ο χρόνος επαρκούς βελτίωσης, ίσως διαρκέσει κάποιους μήνες λόγω της σοβαρότητας της φλεγμονής.
Ασχέτως των θεραπευτικών μεθόδων που πραγματοποιήθηκαν, ένα μικρό ποσοστό γατών δε θα δείξει σημαντική βελτίωση, ακόμα και αν αφαιρεθούν πλήρως όλα τα δόντια τους.
Δυστυχώς κάποιοι γατο-γονείς διαλέγουν την ευθανασία ως λύση στον πόνο των ανεκτίμητων συντρόφων τους και όχι την πλήρη εξάντληση των ιατρικών τους επιλογών.
Επίλογος
Μήπως τώρα τελευταία, όταν ανοίγει το στόμα του ο κολλητός σου, βγαίνει μία αποκρουστική μυρωδιά;
Μήπως του τρέχουν εντόνως τα σάλια ή πέφτει κάτω η τροφή από το στόμα ή μασάει μόνο από τη μία πλευρά;
Άλλαξε κάτι στην όρεξη του ή έχει μειωμένο επίπεδο δραστηριότητας;
Αν τελικά, όταν προσπαθείς να τον χαϊδέψεις γύρω από το στόμα, με το μικρό του πατουσάκι αποκρούει το άγγιγμα σου δείχνοντας δυσφορία, τότε μην καθυστερείς καθόλου.
Κλείσε άμεσα ραντεβού στον κτηνίατρο σου, διότι ο σύντροφος σου δεν αντέχει άλλο.