BLOG

12 σημάδια που, αν αγνοηθούν, ίσως αποβούν μοιραία για τη γάτα σου

30/07/2020
0 Liked

Παρατηρείς τον κολλητό σου για κάποιες ημέρες να εμφανίζει μικρές και αδιευκρίνιστες αλλαγές στη συμπεριφορά του;

Δεν μπορείς να διαπιστώσεις φανερές οργανικές δυσλειτουργίες και αναρωτιέσαι αν πρέπει να αφήσεις λίγο χρόνο για να διαμορφώσεις σαφή εικόνα της υγείας του ή να τον βάλεις στο βαλιτσάκι μεταφοράς του και να τον πας άμεσα στον κτηνίατρο σου;

Είναι πράγματι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια συμπτώματα του τριχωτού σου φίλου αφορούν μία περιστασιακή ανωμαλία ή είναι απειλητικά για τη ζωή του.

Παρακάτω, θα παραθέσουμε μία λίστα 12 συμπτωμάτων που δεν πρέπει να αγνοήσεις, αν θέλεις να μην ρισκάρεις την έκθεση του φίλου σου σε δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του:

 

1) Απώλεια όρεξης ή βάρους

Συχνά η ανορεξία είναι το πρώτο σημάδι υποβόσκουσας ασθένειας σε μία γάτα.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί λόγοι για τους οποίους το φιλαράκι σου αρνείται την τροφή.

Αυτή η συμπεριφορά όμως, ίσως επηρεάσει αρνητικά την υγεία του, ακόμα και μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Για γατάκια κάτω των 6 μηνών το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρό.

Το χάσιμο βάρους είναι αποτέλεσμα μίας αρνητικής θερμιδικής ισορροπίας και ίσως είναι παρεπόμενο της ανορεξίας του κολλητού σου. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει και όταν το σώμα του καταναλώνει ταχύτερα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής του συγκριτικά με τον ρυθμό που τα αντικαθιστά.

Όταν η απώλεια βάρους υπερβαίνει το 10% του κανονικού του βάρους, αποτελεί αιτία συναγερμού για την υγεία του.

2) Δυνατό κλάμα

Γνωρίζεις σίγουρα καλύτερα από όλους πότε οι ήχοι που βγάζει η γάτα σου είναι κανονικοί και πότε όχι. Για παράδειγμα, κάποιες γάτες σχεδόν ποτέ δεν νιαουρίζουν, ενώ άλλες είναι ακατάσχετα φλύαρες.

Ανάλογα τον χαρακτήρα του, ξεχωρίζεις τους χαρούμενους και λυπημένους φωνητισμούς του συντρόφου σου.

Δεν πρέπει να αγνοήσεις ενδεχόμενα αναίτια και ξαφνικά ουρλιαχτά, παρατεταμένο και δυνατό κλάμα, ειδικά, όταν βαδίζει ακανόνιστα, χωρίς προσανατολισμό και απρόθυμος να κάτσει κάτω.

Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια έντονου πόνου και ίσως χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

3) Δυσκολία αναπνοής

Μία γάτα με αναπνευστικές δυσκολίες έχει κοφτές και δύσκολες ανάσες κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Έτσι, λιγότερο οξυγόνο κατευθύνεται στους ιστούς και τα κύτταρα της.

Συμπληρωματικά, γάτες με καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορούν να στείλουν αρκετό αίμα στους ιστούς και τους μυς τους.

Συνήθως, η αναπνευστική δυσλειτουργία συμβαδίζει με τη δημιουργία υγρού στους πνεύμονες ή στην περιστήθια περιοχή, γεγονός που συντείνει στην κοφτή αναπνοή και τον βήχα.

Αν δεις τη γάτα σου με ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα , αμέσως κλείσε ραντεβού με τον κτηνίατρο σου.

4) Λιποθυμία ή κατάρρευση

Όταν μία γάτα καταρρέει, σημαίνει ότι έχασε ξαφνικά τις δυνάμεις της και δεν μπορεί να σηκωθεί επάνω. Αν έχει υποστεί και απώλεια των αισθήσεών της, τότε είναι και λιπόθυμη.

Και οι 2 περιπτώσεις ανήκουν στις επείγουσες ιατρικές καταστάσεις, ακόμα και αν ο κολλητός σου ανακτήσει γρήγορα την ισορροπία του και δείξει σημάδια κανονικότητας μερικά λεπτά μετά την κατάρρευση.

Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο νευρικό του σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, νεύρα κ.ά.) ή στο μυοσκελετικό του σύστημα (οστά, αρθρώσεις, μυς) ή στο κυκλοφορικό του σύστημα (καρδιά, αγγεία, αίμα) ή στο αναπνευστικό του σύστημα (στόμα , μύτη , λαιμός ή πνεύμονες).

5) Οφθαλμολογικά προβλήματα

Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο στα μάτια του συντρόφου σου, μην το αγνοήσεις.

Ειδικά αν έχει χρόνια προβλήματα που επηρεάζουν αυτά τα όργανα του σώματος (υψηλή πίεση ή κάποιος όγκος).

Παρατήρησε να δεις αν υπάρχουν διάφορες εκκρίσεις, πολλά δάκρυα ή αλλαγή χρώματος στα μάτια του, ειδικά αν γίνουν κόκκινα.

Αν το λευκό μέρος των οφθαλμών γίνει κόκκινο, τότε ίσως έχει υποστεί μία φλεγμονή που οφείλεται στις εξωτερικές βλεφαρίδες, την 3η εσωτερική βλεφαρίδα, στον σκληρό χιτώνα ή τον κερατοειδή χιτώνα, ακόμα μπορεί να έχει επιπεφυκίτιδα.

Το ερυθρό χρώμα ματιών μπορεί επίσης να σημαίνει πρόβλημα στις κόγχες αυτών ή ακόμα και γλαύκωμα.

6) Ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας , ειδικά σε ηλικιωμένες γάτες

Υπερδραστηριότητα ή απρόσμενες εκρήξεις ενέργειας σε μία γηραιότερη γάτα μπορεί να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας αποδιοργανωμένος θυρεοειδής αδένας.

Αν έχει αυξηθεί η όρεξη της, χάνοντας όμως βάρος τότε είναι σχεδόν σίγουρος ο προβληματικός θυρεοειδής.

Ένα άλλο συχνό σημάδι υπερθυρεοειδισμού είναι οι συχνοί εμετοί, ασθένεια αρκετά κοινή σε ηλικιωμένες γάτες.

Συνεπώς, ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου είναι επιβεβλημένο.

7) Αίμα στη λεκάνη άμμου

Αν διαπιστώσεις αίμα μέσα στο δοχείο άμμου του κολλητού σου, ακόμα και αν είσαι από τους πιο χαλαρούς γατο-γονείς, πρέπει εύλογα να ανησυχήσεις.

Το αίμα μέσα στο γαστροοισοφαγικό σωλήνα του φίλου σου θα κάνει τα κόπρανα του να είναι μαύρα με πισσώδη υφή.

Αν το αίμα είναι φρέσκο, τότε η αιμορραγία προέρχεται από το παχύ ή το λεπτό έντερο.

Αίμα στα ούρα του φίλου σου καλείται αιματουρία και μπορεί να φανεί δια γυμνού οφθαλμού ή στο μικροσκόπιο.

Υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν αιματουρία ,όπως φράξιμο της ουροδόχου κύστεως, βακτηριδιακή μόλυνση ή ακόμα και καρκίνος.

8) Εμετός

Ο χρόνιος εμετός στις γάτες είναι τόσο συχνός που πολλοί γατο-γονείς το θεωρούν ως μία φυσιολογική συμπεριφορά.

Όμως, ο χρόνιος εμετός, ακόμα και αν η γάτα σου έχει τριχόμπαλες, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να ερευνηθεί.

Επαναλαμβανόμενος εμετός από τριχόμπαλες στο φιλαράκι σου σημαίνει την ύπαρξη κάποιου ιατρικού προβλήματος.

Άλλοι παράγοντες επίμονου εμετού στις γάτες είναι η φτωχή διατροφή, τροφικές δυσανεξίες, λαιμαργία, μεγάλο διάστημα μεταξύ των γευμάτων ή κάποια διαταραχή ενζύμων.

Γαστροοισοφαγικά προβλήματα που προκαλούν οι τριχόμπαλες, εισροές τοξικών συστατικών και υποβόσκοντα προβλήματα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνος στο γαστρεντερικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν έντονους εμετούς.

Επίσης, μπορεί να φανεί κόκκινο αίμα στον εμετό του φίλου σου κάτι που σημαίνει ότι είναι φρέσκο ή σε μορφή καφέ κόκκων που σημαίνει ότι είναι μερικώς χωνευμένο στο στομάχι του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό που άλλοι είναι ήσσονος σημασίας και άλλοι απειλητικοί για τη ζωή του.

Χρειάζεται άμεση ιατρική παρακολούθηση.

9) Έντονη δίψα και ούρηση

Αν ο ρυθμός που γεμίζεις το πιάτο νερού του φίλου σου είναι πιο γρήγορος, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μέσα στην αμμολεκάνη του αυξημένες μπάλες ούρων της άμμου υγιεινής του, κανόνισε άμεσα ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου.

Έντονη δίψα και ούρηση είναι συμπτώματα διαφόρων δυσλειτουργιών, όπως προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος ή νεφρική ανεπάρκεια.

10) Πρόβλημα στην ούρηση

Αυτό φαίνεται όταν υπάρχει δυσκολία στην ούρηση του συντρόφου σου, έντονη πίεση και δυσφορία στην προσπάθεια του, καθώς  και συχνές απόπειρες ούρησης με μικρή επιτυχία.

Αν ο κολλητός σου κλαίει όταν προσπαθεί να ανακουφισθεί, δεν αφήνει τη συνήθη ποσότητα ούρων στην αμμολεκάνη του ή γλείφει έντονα την περιοχή αυτή του σώματος του, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη δυσχερή ούρηση, κάποιες ίσως αποβούν μοιραίες ακόμα και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

11) Μεγάλη ποσότητα σάλιου

Οι γάτες παράγουν σάλια για πολλούς λόγους.

Ωστόσο λίγοι από αυτούς οφείλονται σε καλά αίτια.

Άλλες γάτες σαλιαρίζουν από ευτυχία, άλλες όταν «ζυμώνουν» και άλλες όταν απολαμβάνουν το catnip.

Τις περισσότερες φορές όμως οι έντονες εκκρίσεις σάλιου μας προτρέπουν να εξετάσουμε τους λόγους μέσω του κτηνιάτρου μας.

Δυνητικά , μπορεί να υπάρχουν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας (δόντια, ούλα, χείλη) , μία χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, δηλητηρίαση, τραυματισμός από ξένο αντικείμενο ή ναυτίες.

12) Κρυφτό πέρα του κανονικού

Όπως γνωρίζεις καλά τους ήχους που βγάζει η γάτα σου, ξέρεις πολύ καλά και τη συχνότητα που κρύβεται.

Κάποιες ντροπαλός γάτες μένουν εξαφανισμένες ως την ώρα του γεύματος ή μέχρι να θέλουν να πάνε στην τουαλέτα τους, ενώ μία κοινωνική γάτα μπορεί να πέσει κάτω στη μέση του σαλονιού και να πάρει ένα σύντομο υπνάκο.

Στην πραγματικότητα, όλες οι γάτες ψάχνουν ένα μέρος να κρυφθού, ειδικά όταν είναι τραυματισμένες ή άρρωστες.

Προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο τους, διότι στην άγρια φύση ο πόνος είναι ένδειξη αδυναμίας προς τις άλλες γάτες ή στους κυνηγούς τους.

Αν οι συνθήκες κρυφτού του φίλου σου άλλαξαν ή αν κρύβεται σε ασυνήθιστα μέρη (π.χ. μέσα στην αμμολεκάνη του) , τότε πρέπει να ανησυχήσεις.

 

Επίλογος

Κάποια συμπτώματα ασθένειας στη γάτα σου μπορεί να χρειάζονται χρόνο αυτο-ίασης, όπως κάποια μεμονωμένη περίπτωση άρνησης τροφής ή περιστασιακές τριχόμπαλες.

Άλλα όμως συμπτώματα μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, να είναι τρομακτικά και σοβαρά για εσένα, οπότε χρειάζεται επειγόντως να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου ή ένα νοσοκομείο μικρών ζώων.

Τα παραπάνω σημάδια ανησυχίας για την υγεία του πολύτιμου συντρόφου σου κινούνται ανάμεσα στα 2 άκρα που προαναφέραμε, ενώ εσύ απέκτησες κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις τη σοβαρότητα τους ώστε να δρομολογήσεις τις ενέργειες σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0