BLOG

15 τρόποι για να κάνεις ευτυχισμένη τη γάτα σου

07/05/2020
0 Liked

Αυτά τα αφράτα και τριχωτά μικρά τετράποδα αιλουροειδή που μας δίνουν χαρά και διασκέδαση , έχουν το δικαίωμα όχι μόνο να εισπράττουν  από εμάς τα αντίστοιχα συναισθήματα αλλά και όσο μπορούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν αρνητικά συναισθήματα, όπως μοναξιά, κατάθλιψη και βαρεμάρα.

Αν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε ευτυχισμένα τα φιλαράκια μας, τότε τα παραπάνω αισθήματα θα ξεχειλίζουν από μέσα τους.

Ευτυχώς, τα αξιολάτρευτα αυτά πλασματάκια δεν είναι τόσο πολύπλοκα όντα όσο οι άνθρωποι και η επίτευξη της ικανοποίησης τους είναι μία σχετικά εύκολη αποστολή που απαιτεί αλλαγές σε μικρά και απλά πράγματα στη ζωή τους.

Αρκεί να κατανοήσουμε τις βασικές τους ανάγκες για στέγη, σίτιση και διασκέδαση και θα κερδίσουμε αμέτρητα σκουντήματα του κεφαλιού τους στα πόδια μας όσο και παρατεταμένα γουργουρητά ικανοποίησης.

Παρακάτω, παραθέτουμε 15 τρόπους και ιδέες ώστε να προσφέρεις εγγυημένη απόλαυση και ευτυχία στη ζωή του συντρόφου σου:

1) Παρακολούθησε την υγεία της γάτας σου

Αν και η επίσκεψη στον κτηνίατρο απουσιάζει από τη λίστα χαράς του κολλητού σου, εντούτοις εξασφαλίζοντας την καλή του υγεία , προσδίδεις  ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην επίτευξη της ευτυχίας του.

Το ετήσιο check-up καθίσταται επιτακτική ανάγκη , καθώς και η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών ώστε το πέρασμα των χρόνων να έχει τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις στην ευζωία του.

2) Μετάτρεψε το σπίτι σου σε ένα γάτο-φιλικό περιβάλλον

Είναι σημαντικό να εμπλουτίσεις το μικρό-περιβάλλον της γάτας σου με στοιχεία και παιχνίδια που ταιριάζουν στον χαρακτήρα της.

Η έλλειψη συναρπαστικών δραστηριοτήτων και η ανία σίγουρα θα συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς και για αυτό κρίνεται απαραίτητη η σωματική και πνευματική διέγερση της.

Αν εξασφαλίσεις στο φιλαράκι σου έναν χώρο γεμάτο προκλήσεις και διασκέδαση όχι μόνο θα αποφύγεις τα ενδεχόμενα προβλήματα ,αλλά θα τον κάνεις ξέγνοιαστο και χαλαρό.

 

Τρόποι εμπλουτισμού του χώρου διαβίωσης της γάτας σου

Δημιούργησε μέρη και γωνιές του σπιτιού έτσι ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει , να πηδάει επάνω , να κοιμάται , να τεντώνει το ελαστικό της σώμα και να ξύνει τα γαμψά της νύχια.

Χρησιμοποίησε ράφια που θα κάθεται επάνω, ονυχοδρόμια με κορμό ή με κουτιά -φωλιές για να κοιμάται μέσα τους, αναπαυτικά κρεβάτια ή στρώματα κ.ά. Παίζει σημαντικό ρόλο η διάταξη αυτών των κατασκευών ώστε ο κολλητός σου εύκολα να πηδάει από το ένα έπιπλο στο άλλο.

Για παράδειγμα από το ράφι στον καναπέ και από εκεί στο ονυχοδρόμιο χωρίς να χρειαστεί περπάτημα στο έδαφος.

 

3) Εξασφάλισε την καθαριότητα στον χώρο του

Εκ φύσεως , οι γάτες είναι πεντακάθαρα ζώα και το ίδιο επιθυμούν για το περιβάλλον που ζουν.

Δεν μπορούν να αντέξουν με τίποτα ένα βρώμικο δοχείο άμμου.

Μάλιστα κάποιες γάτες δείχνουν τη δυσαρέσκεια τους , αν δεν καθαριστεί άμεσα η τουαλέτα τους , κάνοντας την ανάγκη τους έξω από αυτήν.

Ο καθαρισμός της άμμο-λεκάνης πρέπει να γίνεται 2 φορές ημερησίως ή αν θέλεις το τέλειο αποτέλεσμα μάζεψε τις ακαθαρσίες αμέσως μετά την έξοδο του κολλητού σου από αυτήν.

4) Δώσε στον σύντροφο σου προσοχή και αγάπη

Οι περισσότεροι γάτο-γονείς θεωρούν ότι τα γάτο-παιδιά τους χαλαρώνουν καλύτερα ,όταν μένουν αρκετή ώρα μόνα τους , απολαμβάνοντας την αυτονομία τους.

Παρόλο που αισθάνονται άνετα μόνες τους, οι γάτες χρειάζονται την παρέα μας και θέλουν να τραβούν διαρκώς την προσοχή μας.

Τους αρέσει πολύ να τις χαϊδεύουμε στα αγαπημένα μέρη του σώματος τους, να τις αγκαλιάζουμε και να παίζουμε μαζί τους.

5) Χάρισε της άφθονη ψυχαγωγία

Αν η γάτα σου ζει ως εσώκλειστη , περνώντας όλη την ημέρα άπρακτη , τότε σίγουρα θα εμφανίσει κάποτε σημάδια βαρεμάρας και δυσφορίας.

Όλα τα μικρά αυτά τετράποδα αποζητούν την περιπέτεια και την εξάσκηση των αρχέγονων κυνηγετικών τους ενστίκτων.

Για αυτό τον λόγο σχεδίασε το περιβάλλον της με συναρπαστικό τρόπο. Υπάρχουν τόσες πολλές τέτοιες ιδέες για να τη διασκεδάσεις και να την ενθουσιάσεις.

Παρακάτω, αναφέρουμε κάποιους από αυτούς τους τρόπους :

• Η χορήγηση αρκετών παιχνιδιών βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένα μικρό ποντικάκι που χωράει στο στόμα της ,καθώς και άλλα είδη που περιέχουν το διεγερτικό υλικό Catnip.

• Είναι σημαντικό να παίζεις μαζί με το φιλαράκι σου. Εκτός από τη χρήση μικρών παιχνιδιών μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί της κάνοντας κουκκίδες στον τοίχο με λέιζερ κάτι που τη διεγείρει πνευματικά και απολαμβάνει να τις κυνηγάει.

Επίσης, ίσως της αρέσει να τη βάλεις στην  μπανιέρα μέσα και να παίξεις Πινγκ-Πονγκ με ένα ελαφρύ μαλλιαρό μπαλάκι που θα το αρπάζει στον αέρα.

• Εξασφάλισε τη δημιουργία ενδιαφέροντος στο παιχνίδι μαζί της αγοράζοντας κατά καιρούς νέα παιχνίδια, κρύβοντας ταυτόχρονα τα παλιά, για να μη τα βαριέται.

Όταν περάσει λίγος χρόνος ,εμφάνισε τα παλιά και κρύψε αυτά που αγόρασες τελευταία. Έτσι με αυτήν την εναλλαγή , το φιλαράκι σου θα νομίζει ότι βλέπει πάντα κάτι καινούργιο.

Μία ευτυχισμένη γάτα είναι πάντα μία εξουθενωμένη γάτα.

Αν ξοδεύεις αρκετό χρόνο μαζί της , παίζεις και την προκαλείς δε θα έχει διάθεση και χρόνο για παράπονα.

6) Πάντα να υπάρχει ένα καλό μέρος για να ξύνει τα νύχια της

Το ακόνισμα των νυχιών της γάτας υποκινείται από το φυσικό της  ένστικτο για τη διατήρηση τους στο σωστό μέγεθος ,ώστε εύκολα να ανακινούνται μέσα και έξω από το μαξιλαράκι του πέλματος τους , καθώς και για να ξεμουδιάζουν τους ευλύγιστους μυς τους.

Κάθε γάτα έχει τη δική της αγαπημένη επιφάνεια για τη διαδικασία αυτή.

Πρόσεξε σε ποιο μέρος ο σύντροφος σου προτιμάει να ξύνει τα νύχια του ,για να αποφύγεις τη φθορά του καναπέ σου.

Αν το φιλαράκι σου πηγαίνει σε κάποιο κοίλωμα του χαλιού και ξύνει τα νύχια του, ίσως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσεις ένα οριζόντιο ονυχοδρόμιο για να εκτονώνει την παρόρμηση του. Αντίστοιχα , αν σηκώνεται στα 2 πόδια και ξύνει την άκρη του καναπέ ,τότε σίγουρα θα προτιμάει τα κάθετα και όρθια ονυχοδρόμια.

7) Άφησε την να βγει έξω κάποιες φορές

Αποτελεί έναν γρίφο για πολλούς γάτο-γονείς αν θα έχουν συνεχώς εσώκλειστη τη γάτα τους ή αν θα επιτρέπουν κάποιες φορές την έξοδο της.

Πολλές φορές ίσως έχεις δει το φιλαράκι σου να κολλάει τη φατσούλα του στην εξώπορτα σου ή να τρίβεται πάνω της ,επιθυμώντας να βγει έξω.

Αν ζεις στην εξοχή , σε ελεγχόμενο όμως περιβάλλον από εξωγενείς κινδύνους ( αδέσποτα σκυλιά , ανύπαρκτη περίφραξη κ.ά. ) ,τότε μπορείς να την αφήσεις να περιηγηθεί λίγο στη φύση ώστε να εξερευνήσει νέα μέρη και μυρωδιές και να τεμπελιάσει στη λιακάδα.

Όταν επιστρέψει,  θα είναι κουρασμένος αλλά και χαρούμενος ταυτόχρονα.

Αυτή η βόλτα βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα τον αναζητάς κάπου κάπου , για να δεις πού πηγαίνει, ειδικά αν δε ζεις σε ασφαλές , για εκείνον , περιβάλλον.

8) Τοποθέτησε την άμμο-λεκάνη του στο σωστό μέρος

Είναι πολύ σημαντικό γεγονός η τοποθέτηση του δοχείου άμμου στο σωστό μέρος, ώστε το φιλαράκι σου να υιοθετήσει σωστούς τρόπους υγιεινής και καθαριότητας.

Αν δεν εγκρίνει την περιοχή τουαλέτας του , τότε επιδεικτικά μπορεί να την αγνοήσει ή να δυσφορήσει στη χρήση της.

9) Φύτεψε γάτο-γρασίδι για να τρώει

Η βρώση χόρτου είναι φυσική λειτουργία στη γάτα για να ρυθμίζει τη πεπτική της ισορροπία. Έτσι αν σκοπεύεις να απαγορεύσεις την έξοδο στο φιλαράκι σου , θα είναι ευεργετικό για την υγεία του να φυτέψεις κάποια φυτά στη βεράντα σου.

Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω :

• Θυμάρι

•Λεμονόχορτο

• Catnip

• Βαλεριάνα

• Σιτάρι

• Γλυκόριζα

• Δενδρολίβανο

Δεν απαιτεί πολύ χρόνο να φτιάξεις έναν μικρό κήπο για τον κολλητό σου.

Γρήγορα θα βλαστήσουν τα φυτά και το φιλαράκι σου θα απολαύσει το χόρτο τους.

10) Υιοθέτησε μία δεύτερη γάτα

Αν και κάποιες γάτες προτιμούν «τη μοναξιά του βασιλιά στο σπίτι μας», εντούτοις υπάρχουν άλλες που πρόθυμα θα καλωσόριζαν μία προσθήκη στην οικογένεια.

Αν η γάτα σου αισθάνεται μόνη, διότι λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι , ίσως να αποζητά την παρέα μίας άλλης γάτας.

Αν το αποφασίσεις, είναι σημαντικό να γίνει η γνωριμία τους σταδιακά , ώστε να τους επιτρέψεις να εγκλιματιστούν, η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

11) Άφησε την να παρατηρεί τον έξω κόσμο

Σε αυτά τα χαριτωμένα τετράποδα αρέσει πολύ να παρατηρούν τα εξωγενώς τεκταινόμενα.

Πουλιά, σκίουροι, άλλες γάτες ακόμα και σκύλοι προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

Η δημιουργία ενός προνομιακού παρατηρητηρίου είναι μία σημαντική παροχή στον σύντροφο σου όχι μόνο για να ικανοποιήσει την περιέργεια του, αλλά και για να απολαύσει τις ζεστές ηλιαχτίδες στριφογυρνώντας ανέμελα το κορμί του.

Επομένως, ένα άνετο και φαρδύ ράφι δίπλα σε κάποιο παράθυρο θα αποτελούσε έναν ιδανικό χώρο ξεκούρασης και παρατήρησης για το φιλαράκι σου.

12) Δώσε στη γάτα σου Catnip

Όλες οι γάτες απολαμβάνουν το Catnip.

Το περιεχόμενο του είναι ένα φυτοχημικό συστατικό που λέγεται νεπεταλακτόνη και είναι ένα τερπενοειδές συστατικό που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα της γάτας έχοντας ναρκωτική ( μη εθιστική ) επίδραση.

Προσδίδει ευεξία και παιχνιδιάρικη διάθεση στον χνουδωτό μας σύντροφο.

Είναι 100% ασφαλές για τις γάτες και για αυτό τον λόγο οι γάτο-γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν δίνοντας μία λιχουδιά από το φυτό αυτό κάπου κάπου στα γάτο-παιδιά τους.

Μπορεί να το βρεις σε αποξηραμένη μορφή , μόνο του ή μέσα σε παιχνίδια ,να το διοχετεύσεις σε υγρή μορφή στο γεύμα της γάτας σου ή να εμποτίσεις κάποιο αντικείμενο ( ονυχοδρόμιο που δεν χρησιμοποιεί ή κάποιο παλιό παιχνίδι ).

13) Ώρες μοναξιάς

Οι γάτες κάποιες φορές επιζητούν την απομόνωση τους. Μπορεί να κρυφτούν μέσα σε ένα κουτί ή σε μία ερημική γωνιά του σπιτιού για να παίξουν ή να κοιμηθούν.

Ίσως μπορείς να δημιουργήσεις στον κολλητό σου το δικό του κρησφύγετο ,ώστε να ηρεμεί και να χαλαρώνει.

Ένα υλικό κατασκευής τέτοιων κουτιών είναι το χαρτόνι ή ένα ωραίο γατόσπιτο του εμπορίου ή και μία απομονωμένη μεριά στο σπίτι σου.

14) Τάισε το φιλαράκι σου σωστή ποσότητα φαγητού με φρέσκο νερό δίπλα

Το φαγητό είναι μία απόλαυση για όλους.

Είναι σημαντικό να προσφέρεις τη σωστή ποσότητα ημερήσιας δόσης φαγητού χωρίς να την υπερβαίνεις διότι κινδυνεύει ο κολλητός σου από την παχυσαρκία. Μην παραδίνεσαι ,όταν τρίβεται συνέχεια στα πόδια σου ,ζητώντας extra λιχουδιές.

Ο κτηνίατρος σου μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τη σωστή ποσότητα φαγητού που θα χορηγείς ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία και το βάρος του.

Αν τον ταίζεις με ξηρά τροφή ,πάντα να έχεις δίπλα άφθονο και φρέσκο νερό, διότι αυτό το είδος διατροφής περιέχει 10% υγρασία ,ενώ ,αν δίνεις υγρή τροφή ,τότε αυτή περιέχει 75-80% υγρασία.

15) Δοκίμασε τη γάτα σου

Η χορήγηση των γευμάτων στις προκαθορισμένες ώρες της ημέρας έχει τα πλεονεκτήματα της, μπορεί όμως να καταστεί μία διαδικασία βαρετή και προβλέψιμη.

Αυτό ισχύει περισσότερο για γάτες που τους αρέσει να εξασκούν το κυνηγετικό τους ένστικτο, για να φάνε.

Έτσι είναι ίσως προτιμότερο αντί να ακολουθείς την ίδια καθημερινή ρουτίνα στο τάισμα , να της προσφέρεις πνευματική διέγερση και έμπνευση κάνοντας την να ψάχνει για το φαγητό της.

 

Επίλογος

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την προσωπικότητα των συντρόφων μας.

Για να τους κάνουμε ευτυχισμένους, πρέπει να δοκιμάσουμε πολλούς τρόπους σε διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Όταν τους δείχνουμε αφοσίωση και αγάπη, αλληλοεπιδρούμε μαζί τους και δεν αδιαφορούμε, τους βοηθάμε να απολαμβάνουν την αυτονομία τους, διατηρούμε σωστή ιατρική εποπτεία και προσφέρουμε ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή, τότε ναι εύκολα θα πετύχουμε την ευημερία και την ευτυχία τους.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0