BLOG

Οικόσιτες γάτες: Πως να τις διατηρήσετε δραστήριες και ευτυχισμένες

04/07/2017
0 Liked

Συγκριτικά με τις γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους, οι οικόσιτες γάτες είναι πιο ασφαλείς και ήρεμες.

Δεν διατρέχουν κίνδυνο ατυχήματος από κάποιο όχημα, δεν μπορούν εύκολα να νοσήσουν από κολλητικές ασθένειες και δεν εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.

Από την άλλη μεριά, ο γούνινος φίλος σας μπορεί να καταλήξει σε μια παχουλή «καναπεδάτη» γάτα.

Διαβάστε παρακάτω πως θα διατηρήσετε τη γάτα σας σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση μέσω του παιχνιδιού και της εκπαίδευσης.

 

Παιχνίδια Αλληλεπίδρασης

Η εύρεση του κατάλληλου παιχνιδιού που θα ενθουσιάσει τη γάτα σας απαιτεί πολλές δοκιμές. Αυτό συμβαίνει διότι ένα παιχνίδι που αρέσει σε μια γάτα μπορεί να είναι βαρετό σε κάποια άλλη.

Μια μπάλα μέσα σε ένα κυκλικό δαχτυλίδι είναι μια ιδέα απασχόλησης. Ένα παιχνίδι με μπαταρία π.χ. ποντίκι, μπορεί να κεντρίσει τη γάτα σας στο κυνήγι του. Ακόμα και ένα ραβδί με ένα φτερό, σκοινί ή ένα γούνινο ζωάκι ενσωματωμένο μπορεί να δελεάσει τη γάτα σας για παιχνίδι.

Επίσης, τα παιχνίδια που εμπλέκουν την ανθρώπινη συμμετοχή δυναμώνουν το χτίσιμο στενότερου δεσμού μεταξύ ζώου και ανθρώπου.

Αυτό που δεν προτείνεται είναι η χρήση κουκίδων λέιζερ, διότι το συνεχές κυνηγητό της φωτεινής κουκίδας θα κάνει την γάτα σας πολύ νευρική.

 

Εκπαίδευση

Μια πολύ επιτυχημένη συμβουλή είναι η χρήση clicker του οποίου ο θόρυβος εκπαιδεύει τη συμπεριφορά της γάτας σας. Όσο μαθαίνει η γάτα σας προοδευτικά, θα συσχετίζει τον θόρυβο από το clicker με την επιθυμητή συμπεριφορά .

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στην κατεύθυνση του θορύβου του clicker με τη θετική ενθάρρυνση της συμπεριφοράς της γάτας με ταχύτερο ρυθμό από τον φωνητικό έπαινο, σε κάτι καλό που θα κάνει η γάτα σας. Η εκπαίδευση με το clicker μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Ξεκινήστε την προσπάθεια σας με την προσέλκυση της προσοχής της γάτας σας ως προς την κατανόηση του ήχου του clicking. Πατήστε το clicker και δώστε μια νόστιμη λιχουδιά, όπως ένα μικρό τεμαχιο stick γαλοπούλας. Μόλις η γάτα σας συσχετίσει τον θόρυβο με την ανταμοιβή της λιχουδιάς, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο που είναι το «clicking and treating», δηλαδή κάθε εντολή συνοδευόμενη από clicking καταλήγει ,όταν κατανοείται και εφαρμόζεται , στην απολαυστική λιχουδιά.

Αυτή η διαδικασία είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον γούνινο φίλο σας.

 

Άλλες Ιδέες

Οι γάτες ευχαριστιούνται να σκαρφαλώνουν και να παρατηρούν από ψηλά. Αν έχετε χώρο για ένα μεγάλο ονυχοδρόμιο, αυτό συνιστά μια πολύ καλή επένδυση. Φροντίστε το ονυχοδρόμιο αυτό να έχει στύλους για να ξύνει τα νύχια της η γάτα, φωλιά να κοιμάται μέσα της ή να κάθεται επάνω της και να παρατηρεί.

Αν το έχετε τοποθετήσει κοντά σε παράθυρο ή πόρτα τζαμαρίας εξασφαλίστε στη γάτα σας την ασφαλή συμμετοχή της στα εξωτερικά δρώμενα, δηλαδή στην παρατήρηση της κινητικότητας ζώων και ανθρώπων. Αυτή η εποπτεία εκ του ασφαλούς διεγείρει την πνευματική λειτουργία της γάτας σας χωρίς να κινδυνεύει από ανεπιθύμητους τσακωμούς με άλλες γάτες.

Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι ο κίνδυνος να καταντήσει η γάτα σας μια άμορφη και παχουλή μπάλα που δεν θα κινείται και θα υποφέρει από πλήξη και απραξία είναι μεγάλος. Για αυτό εμπνευστείτε από τις παραπάνω συμβουλές, προκειμένου να της εξασφαλίσετε μια υγιεινή φυσική και πνευματική καθημερινότητα. 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0