BLOG

Μπήκε νυχτερίδα στο σπίτι σου; Μάθε τι πρέπει να κάνεις.

20/12/2021
0 Liked

Αν συναντήσεις μέσα στο σπίτι σου μια νυχτερίδα, το πιθανότερο είναι να τρομάξεις, εκτός αν είσαι άνθρωπος των σπηλαίων.

Ευτυχώς είναι κάτι σπάνιο και αφύσικο και σίγουρα η αυθόρμητη αντίδραση σου θα είναι να βγάλεις αυτό το «αλλόκοτο» πλάσμα έξω από το σπίτι σου αμέσως χωρίς καθυστέρηση και με οποιοδήποτε μέσο.

Αυτή η συμπεριφορά όμως, ίσως έχει απρόοπτες συνέπειες.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στη Washington Post, αναφέρθηκε:

“Η Krista Lane ξύπνησε από έναν θόρυβο ξαφνικά στη μέση της νύχτας.

Κάτι πέταγε νευρικά μέσα στο δωμάτιο της. Αρχικά νόμιζε ότι κάποιο πουλί εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι, αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μια νυχτερίδα.

Η Lane στα 68 της χρόνια δεν είχε ξαναζήσει τέτοια εμπειρία και το μόνο που σκέφτηκε εκείνη την ώρα ήταν να διώξει τον απρόσκλητο επισκέπτη μακριά από την οικία της με οποιονδήποτε τρόπο.

Πήρε ένα πλαστικό φαράσι που βρήκε δίπλα της και μέσα στην παραζάλη της προσπάθησε να χτυπήσει τη νυχτερίδα, ώστε ζαλίζοντας την να την ξεφορτωθεί.”

Η ίδια, είπε:

“Δεν ήξερα εκείνη την ώρα πώς να τη διώξω από το δωμάτιο μου. Η αδρεναλίνη μου είχε φθάσει στα ύψη και έπιασα ότι βρήκα μπροστά μου για να την χτυπήσω και να απαλλαγώ από την παρουσία της.”

Ενώ η αντίδραση της Lane είναι κατανοητή το πρόβλημα ήταν η απελευθέρωση της νυχτερίδας.

Πρόκειται για ζώα που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό της λύσσας στους ανθρώπους και  από την ώρα που η Lane δεν ήξερε αν ήρθε σε φυσική επαφή μαζί της, ενώ κοιμόταν, έπρεπε να υποβληθεί σε μια σειρά ενέσεων κατά της λύσσας.

Η Fran Hutchins, διευθύντρια του ινστιτούτου Bat Conservation International’s Bracken Care Preserve στο Texas, είπε στην Washington Post:

“Αν κάποιος είχε μια επαφή με ένα άγριο ζώο που δεν είχε ελεγχθεί για πιθανή λύσσα, τότε το πρωτόκολλο λέει να εμβολιάζεται ο άνθρωπος κατά της λύσσας. Βέβαια η άριστη λύση θα ήταν η ζωντανή αιχμαλωσία της νυχτερίδας, ώστε να εξεταστεί αν είναι φορέας του ιού.

Πώς και γιατί μπαίνουν οι νυχτερίδες στα σπίτια μας;

Όταν οι άνθρωποι εισβάλλουν στη φυσική κατοικία των νυχτερίδων, αυτές προσαρμόζονται στην παρουσία του, όπως σημείωσε η Dana Limpert, μία οικολόγος της οργάνωσης Maryland Department of Natural Resources , στην Washington Post.

Για αυτό, όταν μια νυχτερίδα εισβάλλει στο σπίτι σου, είναι πιθανό να βρίσκεται κάποια αποικία τους κοντά στην κατοικία σου. Όταν λέμε «κοντά», ίσως εννοούμε τη σοφίτα σου ή αυτή του γείτονα.

Συνήθως οι αποικίες απαρτίζονται από θηλυκές νυχτερίδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

“Όταν οι νεαρές νυχτερίδες μαθαίνουν να πετούν και να αναζητούν τροφή ,μπορούν να αποπροσανατολιστούν και να χαθούν , όπως άλλωστε ενδεχομένως συμβαίνει και με τα παιδιά, με αποτέλεσμα να βρεθούν από τη σοφίτα στον ζωτικό μας χώρο”, υπογραμμίζει η Hutchins.

Επίσης, μια νυχτερίδα μπορεί να μπει στο σπίτι σου μέσα από κάποιο ανοικτό παράθυρο ή πόρτες χωρίς σίτες, να μεταφερθούν από κάποιο κατοικίδιο ή να περάσουν μέσα από μικρές τρύπες.

Άσχετα αν το πιστεύεις ή όχι, είναι αλήθεια ότι, αν χωράει το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα σε μια τρύπα, πολλές νυχτερίδες μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να έχεις κλείσει όλες τις τρύπες και να έχεις ελέγξει  την κατάσταση σε όλες τις σίτες του σπιτιού σου.

Αν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή με μια νυχτερίδα, τί κάνεις;

Η καλύτερη προσέγγιση σε ένα συμβάν απρόσκλητης επίσκεψης νυχτερίδας στο σπίτι σου είναι να ελέγξεις αν κάποιος ή ακόμα και κατοικίδιο έχει δαγκωθεί ή γρατζουνιστεί από αυτήν ή ακόμα έχει μολυνθεί από το σάλιο της (η λύσσα μεταδίδεται συχνά μέσω του σάλιου).

Αν έχει γίνει αυτό, τότε το καλύτερο θα ήταν η αιχμαλωσία της νυχτερίδας για τεστ λύσσας.

Βέβαια, άλλο είναι να το λέμε και άλλο να το κάνουμε στην πράξη.

Όποιος το επιχειρήσει δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χρησιμοποιήσει γυμνά χέρια, γιατί αμυνόμενο το ζώο μπορεί να τον δαγκώσει. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε την προσγείωση της στο έδαφος και μετά να την εγκλωβίσουμε μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, όπως αυτό των παπουτσιών.

Οι νυχτερίδες, όταν βρίσκονται στο έδαφος, δεν μπορούν να πετάξουν για αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να τις αιχμαλωτίσουμε με ευγένεια και ασφάλεια.

Στη συνέχεια, προσεκτικά περνάμε το σκέπαστρο του κουτιού ανάμεσα στη νυχτερίδα και το έδαφος για να την κλείσουμε στο εσωτερικό του κουτιού. Να φροντίσουμε μόνο να υπάρχουν μικρές τρύπες εξαερισμού στο κουτί.

Από τη στιγμή που έχεις αιχμαλωτίσει με ασφάλεια μια νυχτερίδα και ξέρεις ότι κάποιος από το σπίτι σου έχει εκτεθεί στη μόλυνση της, κάλεσε  το αρμόδιο τμήμα Υγιεινής για περαιτέρω οδηγίες.

Τι κάνεις όταν σιγουρευτείς ότι κανένας δεν έχει μολυνθεί;

Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι κανένας, ούτε και κάποιο κατοικίδιο, δεν έχει μολυνθεί, βοήθησε την να βγει από κάποια ανοικτή πόρτα ή παράθυρο.

Αρχικά, μην επιχειρήσεις να την κυνηγήσεις γύρω από τον χώρο που βρίσκεται με κάποια σκούπα ή άλλο αντικείμενο, διότι μπορεί να την τραυματίσεις ή να τη σκοτώσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβεις να κλείσεις τους ανεμιστήρες οροφής, τα φώτα καθώς και τις εσωτερικές πόρτες των υπνοδωματίων, μπάνιων κ.α.

Κατόπιν άνοιξε τις εξώπορτες και τα παράθυρα χωρίς σίτες ή σηκώνοντας τες για να βρει από μόνη της η νυχτερίδα την έξοδο της διαφυγής της.

Αν αυτό δεν τελεσφορήσει, πρέπει να την αιχμαλωτίσεις, όπως ειπώθηκε παραπάνω και να την απελευθερώσεις (ιδανικά όταν έχει σκοτεινιάσει έξω).

Επειδή η φύση τις σχεδίασε να πετούν πέφτοντας από ψηλά, ψάξε ένα υπερυψωμένο μέρος για να τοποθετήσεις το κουτί αιχμαλωσίας και μετά άνοιξε προσεκτικά το καπάκι για να την ελευθερώσεις.

Αν από την άλλη φρικάρεις στην ιδέα των παραπάνω, κάλεσε κάποια οργάνωση άγριας ζωής ή κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο ελέγχου άγριας ζωής για να πράξουν εκείνοι τα δέοντα.

Οι νυχτερίδες αποτελούν επίλεκτα μέλη του οικοσυστήματος, διότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην εξολόθρευση βλαβερών εντόμων και συνεισφέρουν σε μεγάλο ποσοστό στην επικονίαση των φυτών και τη διασπορά των σπόρων τους. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να τους φερθούμε με ευγένεια ώστε να μείνουμε ασφαλείς και εμείς αλλά και αυτές.

Πότε χρειάζεσαι και πότε όχι ενέσεις κατά της λύσσας

Ευτυχώς, οι περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν λύσσα είναι ελάχιστες.

Αν και ο ευκολότερος τρόπος να την κολλήσεις είναι μέσω μιας μολυσμένης νυχτερίδας, εντούτοις αυτές πολύ σπάνια εντοπίζονται σε αυτήν την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Limpert, τα καταγεγραμμένα περιστατικά λύσσας στις άγριες νυχτερίδες, στις ΗΠΑ, είναι λιγότερα του 0,5%.

Γνωρίζοντας αυτό και τονίζοντας ότι η λύσσα μπορεί να καταστεί θανατηφόρα, μάλλον προληπτικά κάποιος θα υποβληθεί σε ενέσιμη αγωγή, αν κάποια νυχτερίδα πετούσε μέσα στο σπίτι του, όταν κοιμόταν, διότι τα δαγκώματα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.

Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια κατά της λύσσας τώρα γίνονται στο χέρι και όχι, όπως παλιά, στην κοιλιά ή τα οπίσθια.

Πρόκειται για μια σειρά τεσσάρων ενέσεων που γίνονται μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Αν είχες κάποια τυχαία συνάντηση με μια νυχτερίδα μέσα στο σπίτι σου, αλλά δεν υπήρξε επαφή, δε θα χρειαστείς ενέσεις για τη λύσσα, διότι ο κίνδυνος από μεταφερόμενα αερολύματα μίας μολυσμένης νυχτερίδας είναι αμελητέος.

Ωστόσο, αν σε δάγκωσε ή γρατζούνησε κάποια νυχτερίδα μέσα στο σπίτι σου, πλύνε προσεκτικά την περιοχή με σαπούνι και νερό και αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη διότι επιπρόσθετα της λύσσας, δαγκώματα από οποιοδήποτε ζώο μπορεί να καταστούν μολυσματικά.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0