BLOG

Βοήθεια! Ο σκύλος του γείτονα γαβγίζει συνέχεια. Τι πρέπει να κάνω;

13/02/2020
0 Liked

Ακόμα και οι πιο φανατικοί σκυλο-γονείς ενοχλούνται με το έντονο γάβγισμα του σκύλου που ανήκει σε κάποιον γείτονα τους.

Δεν είναι ότι καλύτερο να ξυπνάς πάνω στο καλύτερο σημείο του ύπνου σου ή να μην μπορείς να απολαύσεις το διάβασμα ενός βιβλίου στον κήπο ή τη βεράντα σου, επειδή τρυπάει τα αυτιά σου η φωνή του σκύλου της διπλανής πόρτας.

Μην απογοητεύεσαι όμως, μπορείς να προσπαθήσεις με υπομονή να πετύχεις ειρηνική συνύπαρξη με το τετράποδο των γειτόνων σου.

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις ότι δεν φταίει ο σκύλος, διότι λειτουργεί όπως αισθάνεται. Η αιτία του συνεχούς γαβγίσματος μπορεί να είναι μία από τις παρακάτω:

• Μερικές φυλές σκύλων είναι προσηλωμένες στην υπεράσπιση της περιοχής τους περισσότερο από κάποιες άλλες. Είτε ο σκύλος είναι μέσα στο σπίτι είτε στην αυλή μπορεί να προστατεύει τον χώρο του, αν αισθανθεί ανθρώπους κοντά στα όρια φύλαξής του, ακόμα και αν είναι ο ταχυδρόμος.

• Οι σκύλοι δε γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται την πλήξη που νιώθουν.

Αν ο σκύλος περνά όλη την ημέρα στο σπίτι μόνος του ή μένει πολλές ώρες στον κήπο, μπορεί να αναπτύξει ανεπιθύμητες συνήθειες, όπως το παρατεταμένο γάβγισμα.

• Αν ο σκύλος βλέπει ή ακούει έντονη δραστηριότητα έξω, μπορεί να ενθουσιάζεται επιθυμώντας να συμμετάσχει στα δρώμενα και για αυτό ίσως γαβγίζει έντονα.

Από την άλλη, ο θόρυβος αυτός ίσως τον αγχώνει και θέλοντας να τον εξαλείψει γαβγίζει δυνατά.

Τώρα λοιπόν, κατάλαβες ότι δεν φταίει ο σκύλος, αλλά το πρόβλημα σου παραμένει.

 

Τι πρέπει να κάνεις;

• Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις είναι να μιλήσεις στους γείτονες σου. Αν λείπουν από το σπίτι όλη μέρα, μπορεί να μη γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος ή μπορεί να προσπαθούν ήδη να το λύσουν.

Αν φοβάσαι την αντίδραση του γείτονα σου, μπορείς να αφήσεις ένα ανώνυμο γράμμα στο γραμματοκιβώτιο ή κάτω από την πόρτα του, που θα εξηγεί το πρόβλημα κάπως αόριστα για να μην σε εντοπίσει.

Το καλύτερο όμως είναι να μιλήσεις μαζί του κατά πρόσωπο.

Εξήγησε του το πρόβλημα χωρίς απειλητικό ύφος σε φιλικό και με διάθεση «καλής γειτονίας» τόνο φωνής.

Κάνε τον να κατανοήσει ότι το έντονο και επίμονο γάβγισμα του σκύλου του,  σε ώρες κυρίως κοινής ησυχίας, αποτελεί πρόβλημα για εσένα και την οικογένεια σου (ύπνος, διάβασμα παιδιών ή ξεκούραση ηλικιωμένων).

Μην υποθέσεις και μην κατηγορήσεις.

Απλά εντόπισε το πρόβλημα στον γείτονα και δώσε του μια ευκαιρία να απαντήσει.

Ίσως είναι άπειρος με τα σκυλιά. Σε αυτή την περίπτωση, πρότεινε του κάποιες λύσεις (εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, παιχνίδια με λιχουδιές, για να καταπολεμήσει την βαρεμάρα του κ.ά.).

• Μπορείς να είσαι επίσης προνοητικός. Αν ο σκύλος του γείτονα γαβγίζει όταν βγαίνεις στον κήπο σου ή τριγυρνάς στα όρια της περιοχής του, κρύψε του τη θέα φτιάχνοντας έναν φράκτη ή φυτεύοντας κάποια δένδρα στη μεριά σου.

Αν ο σκύλος γαβγίζει επειδή κινείσαι κοντά στην περιοχή του, τότε μπλοκάροντας την οπτική επαφή με το σπίτι σου, ίσως λύσεις το πρόβλημα.

• Φυσικά, οι σκύλοι δεν αναγνωρίζουν μόνο οπτικά την παρουσία μας.

Μπορεί εύκολα να σε καταλάβει από τη μυρωδιά ή να σε ακούσει. Αν ο φράκτης δεν δουλέψει και συνεχίζει να γαβγίζει εκνευριστικά, τότε ίσως ήλθε η ώρα να γίνετε φίλοι.

Ρώτησε τον γείτονα αν σου επιτρέπει να γνωρίσεις μαζί με την οικογένεια σου τον σκύλο του. Πρότεινε του ακόμα, αν θέλει, να τον φέρει στο σπίτι σου για παιχνίδι.

Αν δεν κινείσαι πολύ συχνά στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού σου, η περιστασιακή παρουσία σου εκεί ίσως ξαφνιάζει ή φοβίζει τον σκύλο του γείτονα.

Να κινείσαι συχνότερα έξω και μόλις συνηθίσει την παρουσία σου, τους ήχους και τη μυρωδιά σου και της οικογενείας σου, τότε δεν θα αισθάνεται απειλή και ίσως σταματήσει το γάβγισμα.

 

Χρησιμοποίησε μία σφυρίχτρα υπερήχων ή συσκευή ήχων απώθησης

Οι σφυρίχτρες υπερήχων εκπέμπουν το σήμα τους σε συχνότητες που το ανθρώπινο αυτί αδυνατεί να συλλάβει επαρκώς.

Οι σκύλοι, όμως, μπορούν να συλλάβουν αυτές τις συχνότητες και αυτό τους ενοχλεί πολύ. Για αυτόν το λόγο χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση των σκύλων.

Αν λοιπόν το συμπαθές τετράποδο του γείτονα δεν ηρεμεί, μπορείς από το σπίτι σου μέσα, μόλις ξεκινήσει το πανδαιμόνιο «μελωδικών γαβγισμάτων», να σφυρίζεις ταυτόχρονα.

Για αυτό να τη φυλάς κοντά σε σημείο που θα είναι άμεση η χρήση της.

Στην αρχή, μπορεί να γαβγίζει ακόμα και έξω από την πόρτα σου, αλλά μην εγκαταλείψεις. Η επιμονή σου θα δικαιωθεί.

Ο σκύλος θα μισήσει τον ήχο της σφυρίχτρας και στο διάβα του χρόνου θα καταλάβει ότι ο θόρυβος της συνδυάζεται με την έναρξη του γαβγίσματος του.

Μπορείς να τη χρησιμοποιείς ακόμα και ανάμεσα από τους τοίχους του σπιτιού σου, αν ζεις σε διαμέρισμα.

Υπάρχουν ακόμη, κάποιες συσκευές ήχων που απωθούν τον σκύλο όταν ξεκινά το γάβγισμα.

Τοποθέτησε την πάνω σε κάποιο δένδρο που θα βλέπει προς την αυλή του γείτονα και όποτε ξεκινάει το γάβγισμα, αυτή θα εκπέμπει ήχους απώθησης.

 

Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα, τι γίνεται;

Αφού λοιπόν, εξάντλησες όλη την ευγενή σου διάθεση και εξήγησες στον γείτονα το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί το εκνευριστικό γάβγισμα του τετράποδου φίλου του, λύση δεν βρέθηκε.

Τι κάνεις;

Αν ζεις σε πολυκατοικία, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιος κανονισμός που θα υπαγορεύει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενοίκων και που μάλλον όλοι πρέπει να τον έχουν αποδεχθεί και υπογράψει.

Σίγουρα, θα προβλέπονται διατάξεις για την κατοχή κατοικίδιων και τον σεβασμό των ωρών κοινής ησυχίας ώστε να υπάρχει ειρηνική και πολιτισμένη συμβίωση των ενοίκων.

Αν όμως ζεις σε μονοκατοικία, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια αρχή για την τήρηση των ωρών ησυχίας, την Αστυνομία, ώστε να γίνουν συστάσεις στον αδιάφορο γείτονα σου.

Θα ήταν χρήσιμο να έχεις συμμάχους και άλλους γείτονες που ενδεχομένως και αυτοί ενοχλούνται από το συνεχές γάβγισμα του σκύλου.

Τελευταία και μη επιθυμητή πάντα λύση είναι η προσφυγή στα δικαστήρια για την επίλυση του προβλήματος.

Σε αυτή την περίπτωση, κράτησε κάποιο αρχείο για τις ημέρες και τη διάρκεια της ενοχλητικής συμπεριφοράς παίρνοντας video ή μαγνητοφωνημένα ηχητικά ντοκουμέντα. Επίσης, αρίθμησε μία μία τις ενέργειες σου, επικοινωνία με τον γείτονα, προσπάθεια γνωριμίας με τον σκύλο του, σύσταση από την αστυνομία και τελικά δικαστική επέμβαση.

 

Επίλογος

Φυσικά, δεν περιμένουμε από τον σκύλο να σεβαστεί την επιθυμία σου για ησυχία.

Αν είσαι πρόθυμος να καταλάβεις γιατί ο σκύλος του γείτονα γαβγίζει αδιάκοπα, τότε το πρόβλημα ίσως λυθεί με μία επίσκεψη στο σπίτι του.

Ίσως χρειαστεί να γνωριστείς με τον σκύλο του, να τον καλέσεις σπίτι σου, να περπατήσει λίγο στον κήπο σου και να συνηθίσει τις οσμές και τα ερεθίσματα του δικού σου χώρου.

Πάντα να είσαι καλοπροαίρετος, να σκέφτεσαι θετικά και να επιδιώκεις συμβιβαστικές λύσεις διότι,όπως καλά γνωρίζεις,τον γείτονα σου δεν τον επιλέγεις, αλλά τυχαία τον βρίσκεις μπροστά σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0