BLOG

Γάτα και παχυσαρκία : Μια σχέση που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας

25/07/2019
0 Liked

 

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κατοικίδια. Η παχυσαρκία στη γάτα μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία της.

Ας πούμε ότι θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί παρατηρητές του κόσμου στον οποίο ζούμε εμείς και οι χνουδωτοί μας φίλοι.

Το άγχος διακατέχει την ζωή μας, η εργασία απορροφά σχεδόν όλο τον χρόνο μας, απομακρύνοντάς μας ολοένα και περισσότερο από ασχολίες που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν πολύ, όπως π.χ. η καθημερινή αλληλεπίδραση με τη γάτα μας , το παιχνίδι μαζί της , το grooming κ.ά. Αυτή η έλλειψη ωφέλιμου χρόνου με τον τετράποδο φίλο μας χτυπάει το καμπανάκι της συνείδησης μας που παλεύει να βρει ένα ισοδύναμο τρόπο αναπλήρωσης της χαράς που στερούμε από τον κολλητό μας.

Ποιο είναι αυτό το ισοδύναμο;

Μα φυσικά η extra χορήγηση γευμάτων που υπεραγαπούν ή λιχουδιών που λατρεύουν.

Βλέποντας στα προσωπάκια τους αυτή την ακόρεστη επιθυμία για μεζέδες ή την αγαπημένη τους τροφής, καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας χωρίς τύψεις, σκεπτόμενοι ότι εφόσον είναι ευτυχισμένα με αυτό τον τρόπο, γιατί θα πρέπει να στεναχωριούνται από την έλλειψη αλληλεπίδρασης άραγε;

Ωραίο είναι αυτό το συμπέρασμα , μόνο που μας διαφεύγει κάτι πολύ σοβαρό. 'Ενας «εχθρός» κρύβεται ύπουλα κάτω από τη γούνα τους ξεφεύγοντας από την προσοχή μας, απειλώντας να κάμψει τις άμυνες των οργανισμών τους και να τις καταβάλλει.

Ποιας είναι αυτός ο εχθρός; Μα φυσικά η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

Πρόσφατες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει μία δραματική αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας στις γάτες.

Αυτή η αυξανόμενη τάση φταίει για τα  μεγάλα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στους χνουδωτός μας φίλους.

Ευτυχώς , με τη σωστή ενημέρωση και προσήλωση των γατο-γονέων στο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος , αυτό μπορεί να εξαλειφθεί εξασφαλίζοντας μία υγιεινή και μακρόχρονη διαβίωση.

 

Αίτια παχυσαρκίας της γάτας

Κύριοι υπεύθυνοι του προβλήματος αυτού είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Όταν το σύνηθες προσλαμβανόμενο ποσό θερμίδων από την διατροφή ξεπερνά αυτό των θερμίδων που καίγονται τότε το υπόλοιπο μετατρέπεται σε λίπος.

Ένα μικρό ποσοστό 1% extra θερμίδων μπορεί να προκαλέσει 25% αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το ιδανικό επίπεδο για μία γάτα μέσης ηλικίας.

Η παχυσαρκία φθάνει στο απόγειο της, όταν η γάτα δυσκολεύεται στην αναπνοή ή το βάδισμα και έτσι αποφεύγει την άσκηση.

Μία έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 1/3 των γάτων είναι υπέρβαρες με αύξηση τα τελευταία χρόνια κατά 170%.

Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα των πρόσφατων ερευνών σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως επιδημία.

 

Διάγνωση της παχυσαρκίας στη γάτα

Το να αντιληφθείς αν η γάτα σου βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση δεν είναι εύκολο.

Σταδιακές αλλαγές στο βάρος της δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα σε ένα ζώο με το οποίο καθημερινά συμβιώνεις.

Στην πραγματικότητα, οι πιο πολλοί γατο-γονείς δεν γνωρίζουν ότι ο χνουδωτός τους σύντροφος είναι υπέρβαρος μέχρι να επισκεφθούν τον κτηνίατρο τους , συνήθως για άλλο λόγο.

Εκείνος εύκολα θα εξακριβώσει το πρόβλημα λόγω σωστού εξοπλισμού και γνώσεων, κάνοντας διάφορα διαγνωστικά τεστ που περιλαμβάνουν τα παρακάτω :

• Μια διεξοδική κτηνιατρική εξέταση για ακριβή υπολογισμό του σωματικού βάρους και παράλληλη εκτίμηση της καθημερινής λειτουργικότητας που πρέπει να έχει.

• Μια ιστορική αναδρομή στις αλλαγές σωματικού βάρους του συντρόφου σου θα βοηθούσε στην καθιέρωση ενός μοντέλου καθορισμού αυξήσεως βάρους, που μέσω αυτού θα μπορούσε να σταθμιστεί κάποιος παράγοντας στο περιβάλλον διαβίωσης που συνέτεινε στην αύξηση αυτή.

• Αιματολογική εξέταση επιμέτρησης όλων των στοιχείων που αφορούν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σύγκριση με το προφίλ προηγούμενων εξετάσεων αίματος και ούρων, ώστε να διαπιστωθεί ενδεχόμενη ασθένεια που υποβόσκει.

Αν πιστοποιηθεί ή ύπαρξη θέματος, τότε πρέπει ο κολλητός σου να υποβληθεί σε πιο λεπτομερείς εξετάσεις πριν μπει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

• Υπολογισμός του ποσού των ημερήσιων γευμάτων και λιχουδιών, καθώς και της άσκησης ως απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου προγράμματος απώλειας βάρους.

 

Θεραπεύοντας την παχυσαρκία της γάτας

Αν ο κτηνίατρος διαγνώσει την γάτα σου ως υπέρβαρη ή ότι αυτή τείνει προς τα εκεί, τότε πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος.

Ο κτηνίατρος θα σου προτείνει τρόπους θεραπείας και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που σε απασχολούν.

Μεταξύ των μέτρων θεραπείας περιλαμβάνονται τα παρακάτω :

• Μείωση του ημερήσιου ποσού προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Αυτό μπορεί να γίνει αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής και την ποσότητα τροφής που ο κολλητός σου καταναλώνει.

Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί συνδυάζοντας ίσως και τα 2 παραπάνω μέτρα.

• Η αύξηση φυτικών ινών και ποσότητας νερού που καταναλώνει η γάτα σου είναι κάποιες φορές οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να την ικανοποιήσεις και να την χορτάσεις.

Ο σκοπός πετυχαίνεται με την χορήγηση πιο υγιεινών λιχουδιών ή ανακατεύοντας τις με υγρή τροφή, ώστε να βελτιωθεί η ενυδάτωση της.

• Αύξηση της σωματικής άσκησης.

Αν δεν ασκείται από μόνη της πρέπει να την βοηθήσεις με παιχνίδια αλληλεπίδρασης, όπως σκοινί με φτερό ή ποντίκιμπαλάκια μέσα σε σπιράλ που τρέχουν κ.ά. ώστε να την παρασύρεις σε ευχάριστα διαλείμματα άσκησης.

 

Φροντίδα στο σπίτι

Αν έχεις οικογένεια τότε η απώλεια βάρους του κολλητού σου πρέπει να αποτελέσει αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας.

Όλοι να κατανοήσουν το πρόβλημα και να δεσμευτούν στην επίτευξη του στόχου επαναφοράς στο ιδανικό της βάρος.

Αν οι μισοί το καταλάβουν και οι άλλοι μισοί εξακολουθούν να προσφέρουν extra φαγητό ή λιπαρές λιχουδιές τότε δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα ημερολόγιο καταγραφής ποσότητας και συχνότητας ημερήσιων γευμάτων και μεζέδων, ώστε να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα μετρήσεις του βάρους και να παρακολουθείται η πρόοδος του προγράμματος.

Θα ήταν ίσως πιο σωστό ένα άτομο να αναλάβει την διατροφή της, όμως όλοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα άσκησης.

Για να πετύχεις απώλεια βάρους σε σημαντικό επίπεδο πρέπει να αλλάξεις την δίαιτα της γάτας σου σε φαρμακευτική διατροφή ειδική για χάσιμο βάρους.

Αν απλά μειώσεις την ποσότητα της τροφής που ήδη έτρωγε ελάχιστα, ενδέχεται να μην καταφέρεις να αντιμετωπίσεις επιτυχώς το πρόβλημα.

Πρέπει να μετράς ακριβώς την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα τροφής που χορηγείς και να μετριάσεις τις λιχουδιές. Επιπλέον, να δίνεις τροφές με χαμηλά λιπαρά, ακόμα και μικρά κομμάτια λαχανικών.

Για γάτες με υψηλή δραστηριότητα και καλό μεταβολισμό, η ξηρά τροφή προσφέρει τα σωστά επίπεδα ενέργειας που χρειάζεται ο χνουδωτός σου φίλος.

Αν όμως έχει αργό μεταβολισμό ή δεν είναι και πολύ δραστήρια, τότε αυτή η διατροφή ίσως έχει οδηγήσει στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Αν αυτό είναι το ζήτημα, συζήτησε το με τον κτηνίατρο σου για πιο υγιεινές λύσεις.

Πολλές γάτες χάνουν βάρος αλλάζοντας τα γεύματα τους σε υγρή διατροφή.

Η υγρή διατροφή περιέχει περισσότερο νερό και πιο μεγάλα ποσοστά φυσικού φαγητού από ότι η ξηρά τροφή.

Αν η γάτα σου προσπαθεί να είναι δραστήρια και ενυδατωμένη, τότε αλλάζοντας την διατροφή της σε υγρή, ίσως να αποδειχθεί σωστή επιλογή.

 

Επίλογος

Πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή ώστε να εξαλείψεις το πρόβλημα της παχυσαρκίας του κολλητού σου φίλου.

Τα προγράμματα απώλειας βάρους συνήθως διαρκούν από 3-6 μήνες ή από 8-12 μήνες.

Η υπομονή που αναφέραμε παραπάνω αφορά και την δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά και την ίδια την υπέρβαρη γάτα σου.

Ο κτηνίατρος σου θα καθορίσει το πλαίσιο διατροφής της, αλλά και το πλάνο άσκησης στο οποίο ίσως χρειαστεί να ασχοληθείς ενεργά ώστε αυξάνοντας τον ρυθμό των καρδιακών της παλμών να κάψει τις πλεονάζουσες προσλαμβανόμενες θερμίδες που έχουν αποθηκευτεί σαν λίπος.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0