BLOG

Πόσο μπορεί να μείνει μια γάτα χωρίς φαγητό; Γιατί πρέπει να το γνωρίζετε;

14/10/2019
0 Liked

Το μόνιμο άγχος των γατογονέων , όταν πλησιάζει η ώρα των διακοπών , είναι πώς θα αφήσουν τη γάτα τους μόνη στο σπίτι και πώς αυτή θα συντηρηθεί. Ψάχνουν για λύσεις τροφοδοσίας φαγητού που από τη μια μεριά θα ικανοποιεί την ημερήσια ποσότητα διατροφής της γάτας και από την άλλη αναρωτιούνται αν μπορούν να μείνουν νηστικές για κάποιες ημέρες σε περίπτωση που φανε ολόκληρη την ποσότητα της τροφής πριν την επιστροφή τους.

Η απάντηση είναι ότι οι υγιείς γάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς φαγητό και νερό αρκετές ημέρες.

Συνεπώς, αν για κάποιο λόγο καθυστέρησε η επιστροφή σας στο σπίτι λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων μην στεναχωριέστε, διότι η γάτα σας θα πρέπει να είναι καλά ακόμα και χωρίς φαγητό στο μπολ της.

Υπάρχουν, όμως και οι γάτες που αρνούνται να πιουν νερό και να φάνε για αρκετές ημέρες. Αυτή η περίπτωση είναι τελείως διαφορετική και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αφυδάτωση ή ηπατική λιπίδωση.

 

Αφυδάτωση στις γάτες

Αυτή εμφανίζεται όταν το σώμα της γάτας έχει χάσει μεγάλη ποσότητα υγρών. Δεν μιλάμε μόνο για το νερό αλλά και για ηλεκτρολύτες όπως το χλώριο , το νάτριο και το κάλιο , συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για την εύρυθμη σωματική λειτουργία της γάτας σας.

Συνήθως, η αφυδάτωση προκαλείται από ασθένειες όπως διαρροια , διαβήτης , υπερθερμία και άλλες.

Ένα σημάδι ότι η γάτα πάσχει από αφυδάτωση είναι η απώλεια ελαστικότητας του δέρματος. Μπορείτε να ελέγξετε την ευλυγισία του δέρματος της γάτας σας , τσιμπώντας το απαλά σε μια περιοχή του σώματος, όπως το στήθος ή την πλάτη. Αφού αφήσετε το τεντωμένο μέρος του δέρματος που επιλέξατε , παρατηρείστε πόσο γρήγορα ή αργά επιστρέφει στην θέση του. Σε μια αφυδατωμένη γάτα το δέρμα θα παρέμενε στην τεντωμένη θέση και δεν θα είχε την ελαστικότητα να γυρίσει αμέσως στην κανονική θέση.

Αν αυτό συμβεί αμέσως , καλέστε τον κτηνίατρο σας.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης είναι τα χαλαρά ούλα και η έλλειψη αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα.

 

Ηπατική λιπίδωση

Άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει αν η γάτα σας δεν τραφεί για ημέρες είναι η ηπατική λιπίδωση. Είναι η πιο τυπική ασθένεια του συκωτιού στις γάτες.

Όταν η γάτα σας δεν τρέφεται για ημέρες τότε τα λιπικά κύτταρα στο σώμα της διασπώνται και μεταβολίζονται για ενέργεια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποσίτισης. Τα λιπικά κύτταρα , όμως συγκεντρώνονται στο συκώτι λόγω έλλειψης πρωτείνης. Η συγκέντρωση λιπικών κυττάρων στο συκώτι διακόπτει την ομαλή λειτουργία αυτού του σημαντικού οργάνου με αποτέλεσμα την ανορεξία της γάτας και την νόσηση της.

Εκτός της ανορεξίας , υπάρχουν και άλλα σημάδια της ηπατικής λιπίδωσης όπως :

. Λήθαργος

. Αφυδάτωση

. Εμετός

. Δυσκοιλιότητα

. Σχηματισμός μικρού μεγέθους κοπράνων στην λεκάνη της άμμου

. Τάση να κρύβεται η γάτα σε ασυνήθιστα μέρη ( όπως π.χ η ντουλάπα )

. Απώλεια βάρους

Αν το λιπιδικό ήπαρ δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Η γάτα σας δεν αρνείται να φάει χωρίς λόγο. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής :

. Όταν αλλάζετε την δίαιτα της χωρίς να την εισάγετε ομαλά σε αυτή με μίξη της με την παλιά. Οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γάτες δεν υιοθετούν γρήγορα και εύκολα διατροφικές αλλαγές .

. Όταν φέρνετε ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι, γάτα ή σκύλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση άγχους και ίσως σε αφαγία.

. Στρεσογόνες καταστάσεις, όπως να έχετε στο σπίτι σας φιλοξενούμενους για πολύ καιρό. Χάνοντας η γάτα σας την άνεση κινήσεων και βολής της μπορεί να αγχωθεί και να μην τρώει.

. Η γέννηση ενός μωρού μπορεί ακόμη να οδηγήσει στη δημιουργία στρες.

 

Τρόποι ενθάρρυνσης για την απόκτηση όρεξης της γάτας

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε τη νοσηρή κατάσταση αφαγίας;

. Αν μόλις αλλάξατε μάρκα ή είδος τροφής και η γάτα σας την περιφρονεί , γυρίστε στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή.

. Αν η γάτα σας αρνείται να φάει ξηρά τροφή την οποία έτρωγε μέχρι πριν λίγο καιρό , τότε η τροφή μπορεί να έχει παλιώσει. Προχωρήστε στην αντικατάσταση της.

. Βρείτε μία νόστιμη κονσέρβα γάτας και ταΐστε την. Στις γάτες αρέσουν οι υγρές τροφές, ειδικά αν είναι φρεσκοανοιγμένες.

. Χαΐδέψτε την όταν δείχνει ενδιαφέρον στην νέα τροφή. Αυτό μπορεί να την προτρέψει να φάει.

. Σερβίρετε το φαγητό της σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σας χωρίς θορύβους και αντιπερισπασμούς.

. Αν η πεισματάρα γάτα σας αρνείται ακόμα να φάει , πηγαίνετε την στον κτηνίατρο. Αυτός σίγουρα έχει διεγερτικά γεύσης, οπότε θα την αφυπνίσει.

 

Συμπέρασμα

Οι γάτες επιβιώνουν εκ φύσεως. Μπορεί να ζήσουν ακόμη και εβδομάδες χωρίς φαγητό. Συνεπώς αν λείψετε παραπάνω καιρό από τον προβλεπόμενο δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε.

Αυτό , όμως , δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέψετε τη φτωχή όρεξη της γάτας σας για φαγητό, γιατί μια γάτα που αρνείται να φάει μπορεί και να υποφέρει από σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ηπατική λιπίδωση.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0