BLOG

Εμετός στη γάτα : Μάθε τους λόγους εκδήλωσης αυτού του συμπτώματος

20/02/2020
0 Liked

Ο παγκόσμιος γατο-πληθυσμός είναι ένα τεράστιο νούμερο.

Μόνο στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή , ξεπερνά τις 73 εκατομμύρια γάτες επισήμως!

Αυτό σημαίνει, πολλές πολλές τριχόμπαλες!

Συνήθως οι γάτες είναι ένα σχετικά εύκολο είδος κατοικίδιου ζώου ως προς τη διαχείριση του.

Υπάρχει όμως, κάποιο πρόβλημα που τις δυσκολεύει κατά καιρούς και αυτό δεν είναι άλλο από τον εμετό.

Η πιο κοινή αιτία αυτού του συμπτώματος είναι η ψυχαναγκαστική και συνάμα παρορμητική ροπή που έχουν για εξαντλητική καθαριότητα.

Αφού γλείψουν αδιάκοπα και με αμέριμνη προσήλωση τη γούνα τους , σχηματίζεται κατά διαστήματα μία τριχόμπαλα στο στομάχι τους την οποία αδυνατούν να αποβάλλουν από το έντερο τους , με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται από το στενό πέρασμα του οισοφάγου σε λεπτή σωληνοειδή μορφή εμπλουτισμένη με ένα cocktail  γαστρικών υγρών.

Είναι όμως, αυτή η μοναδική αιτία εμφάνισης του εμετού ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τον προκαλούν;

Παρακάτω, αναφέρουμε τους βασικούς λόγους ύπαρξης του συμπτώματος αυτού, ώστε κάθε γατο-γονέας να εντοπίσει το πρόβλημα και να συμβουλευθεί τον κτηνίατρο του για να ανακουφιστεί το τετράποδο παιδί του.

 

Διατροφή χαμηλής ποιότητας

Αν η τροφή του χνουδωτού συντρόφου σου είναι κακής ποιότητας , αποτελούμενη από συστατικά που δεν ενδείκνυται για ανθρώπινη κατανάλωση , τότε ίσως μόλις βρήκες την αιτία εμετού της γάτας σου.

Η χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνη προέρχεται από απομεινάρια των σφαγείων, όπως φτερούγες και ράμφη πουλερικών, δέρμα και οπλές , κεφάλια , μάτια και αυτιά διαφόρων μεγάλων ζώων.

Αυτά τα υπολείμματα θεωρούνται πρωτεΐνη , αλλά το σώμα της γάτας σου ίσως δεν μπορεί να τα χωνέψει εύκολα ώστε να τα αφομοιώσει και για αυτό κάνει εμετό.

 

Η γάτα σου έχει αποκτήσει αλλεργίες

Κάποιες γάτες αναπτύσσουν διατροφικές αλλεργίες και στην πραγματικότητα αυτός είναι ο λόγος που κάνουν εμετό περιστασιακά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν η γάτα σου συμπεριφέρεται καλά, έχει το σωστό σωματικό βάρος , δεν φαίνεται άρρωστη και έχει ενεργητικότητα , κάνει όμως εμετό κάποιες φορές ,τότε εξέτασε την τροφική αλλεργία ως πιθανό αίτιο του φαινομένου.

Οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται όταν οι γάτες τρώνε συνέχεια το ίδιο φαγητό.

Φυσικά, ίσως σκεφτείς :

«Η γάτα μου δεν θέλει να φάει τίποτε άλλο». Η Dr Becker, Αμερικανίδα κτηνίατρος που αρθρογραφεί στο έντυπο Healthy mercola, αναφέρει τα εξής για το θέμα αυτό :

« Έχω δει πολλές γάτες στην καριέρα μου να εθίζονται στις γεύσεις θαλασσινών ή πουλερικών. Είναι γαντζωμένες τόσο πολύ στα 2 παραπάνω είδη πρωτεϊνών, ώστε αν τους προσφέρεις κάτι άλλο, δε θα γυρίσουν καν να το δουν.»

Είναι σημαντικό, αν η γάτα σου κάνει συχνά εμετό να αναζητήσεις τον κύριο λόγο στη διατροφή της.

Ακόμα και αν η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι εξαιρετική και κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, ταΐζοντας τη γάτα σου συνέχεια το ίδιο φαγητό ίσως προκληθεί γαστρεντερική φλεγμονή και διατροφική αλλεργία.

Συνεπώς, δε φταίει η ποιότητα της πρωτεΐνης αλλά η έλλειψη εναλλαγής των πηγών της.

 

Η γάτα δεν πρέπει να πίνει γάλα αγελάδας

Τα περισσότερα θηλαστικά πίνουν γάλα, αν τους προσφερθεί , αλλά είναι σημαντικό να προέρχεται από το είδος τους.

Γαστρεντερικά προβλήματα προκύπτουν , όταν καταναλώνουν γάλα διαφορετικών θηλαστικών.

Η γάτα δε διαθέτει τα ένζυμα εκείνα που μπορούν να διασπάσουν το σάκχαρο του γάλακτος της αγελάδας - το πάγκρεάς της δεν εκκρίνει την απαραίτητη ποσότητα  λακτάσης  που θα διασπάσει την λακτόζη του αγελαδινού γάλακτος.

Προκύπτει ως συνέπεια, η εμφάνιση δευτερογενών γαστρεντερικών συμπτωμάτων μέρος των οποίων είναι και ο εμετός.

 

Κάποιες γάτες έχουν έλλειψη διαφόρων ενζύμων

Το πάγκρεας της γάτας ενίοτε δεν παράγει αρκετή λιπάση, πρωτεάση και αμυλάση δημιουργώντας έτσι μια χρόνια ή οξεία χαμηλού βαθμού παγκρεατίτιδα, κάτι που είναι αρκετά συχνό στα μικρά χνουδωτά φιλαράκια μας.

Προσθέτοντας ένα ευκολόπεπτο ένζυμο ή προβιοτικό στη διατροφή της γάτας σου είναι σαν να της αγοράζεις ασφάλεια. Μπορεί ποτέ να μην τη χρειαστείς, αλλά είναι καλό να την έχεις.

 

Η γάτα τρώει οικιακά φυτά ή χημικές ουσίες

Οι περισσότερες τοξίνες σε ένα γατο-νοικοκυριό κυκλοφορούν ανάμεσα στα φυτά.

Αν η γάτα σου τα δοκιμάζει, μάλλον προσπαθεί να αναπληρώσει κάποια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να τρώγονται ωμά.

Τα συμπαθή αιλουροειδή δεν έχουν βιολογική ανάγκη για φυτοφαγία. Τα φυτά δεν περιλαμβάνονται στο μενού τους. Αυτό που θέλουν είναι ζωντανή τροφή.

Αν δίνεις στη γάτα σου χορτάρι σιτηρών ( cat grass ) της προσφέρεις κατά κάποιο τρόπο ωμή τροφή και θα την τραβήξεις μακριά από τα τοξικά οικιακά φυτά που ίσως διαθέτεις.

Άλλες δηλητηριώδεις ουσίες για τον κολλητό σου είναι τα ζιζανιοκτόνα , τα φυτοφάρμακα και τα χημικά καθαριστικά.

Αν εισχωρήσουν στον οργανισμό της γάτας αυτά ,τότε σίγουρα θα της προκαλέσουν εμετό.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει αμέσως να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρό σου για θεραπεία.

 

Η γάτα σου έχει ενδοπαράσιτα

Κάποιες φορές η ύπαρξη ενδοπαρασίτων όπως είναι τα αγκυλόστομα, η ταινία , οι ασκαρίδες , τα κοκκίδια κ.ά. μπορεί να προκαλέσει εμετό στις γάτες.

Συνήθως αυτά μεταδίδονται στα ζώα μέσω μολυσμένου νερού ή κάποιας μολυσμένης πηγής τροφής. Μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, αναιμία και αδυναμία στη γάτα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης και άλλων μολυσματικών συμπτωμάτων.

Επίσης, κλέβουν θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό της.

Για παράδειγμα, γατάκια με ενδοπαράσιτα δεν κερδίζουν εύκολα βάρος διότι τους λείπουν οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες που θα συνεισέφεραν στη φυσιολογική ανάπτυξη τους.

Ακόμα, μπορεί να μολύνουν και τον άνθρωπο. Επομένως, επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση θεραπείας για την αποτροπή εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων τόσο στη γάτα όσο και στον άνθρωπο.

 

Εμετός από φλεγμονώδη γαστρεντερική πάθηση

Οι πιο κοινές φλεγμονές στις γάτες είναι το ευερέθιστο έντερο, η γαστρίτιδα , η παγκρεατίτιδα , η κολίτιδα και η εντερίτιδα.

Οι χρόνιες γαστρεντερικές αυτές φλεγμονές στη γάτα σου μπορεί να προκαλέσουν συνεχώς εμετό που ίσως οδηγήσει σε γαστρεντερικό λέμφωμα.

Μεταβολικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός , απορρυθμίζουν τον μεταβολισμό της γάτας και προκαλούν εμετό.

Οργανικές παθήσεις και υπολειτουργία κάποιων οργάνων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό, όπως το συκώτι και τα νεφρά ,οδηγούν επίσης στην εμφάνιση του εμετού.

Η διενέργεια ενός γαστρεντερικού τεστ με δείγμα αίματος μπορεί να δείξει αν το φιλαράκι σου πάσχει από δυσαπορρόφηση ή δυσλειτουργία του λεπτού εντέρου ή κάποιο άλλο οργανικό πρόβλημα που προκαλεί τους εμετούς.

 

Η γάτα σου μπορεί να είναι λαίμαργη

Άλλος ένας συχνός λόγος εμφάνισης του εμετού είναι η γρήγορη ταχύτητα με την οποία τρώνε κάποιες γάτες.

Ως τετράποδο ζώο η γάτα έχει σε οριζόντια θέση τον οισοφάγο της και όχι σε κατακόρυφη.

Αν η τροφή δεν περάσει τον τελευταίο οισοφαγικό σφιγκτήρα τότε βίαια σπρώχνεται προς τα πίσω προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρέπει οπωσδήποτε να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατάποσης των γευμάτων.

Αυτό είναι πρόβλημα ιδιαίτερα στα πολύτεκνα γάτο-νοικοκυριά ,όταν οι γάτες ταΐζονται τμηματικά με αποτέλεσμα να εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Αν έχεις πολλές γάτες στο σπίτι σου, τότε είναι καλύτερο να τις ταΐζεις σε ξεχωριστούς χώρους ώστε να μην βλέπει και ακούει η μία την άλλη.

 

Επίλογος

Πρέπει να καταλάβεις ότι ο εμετός στη γάτα δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση.

Είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στο σώμα της και αυτό μπορεί να είναι σημαντικό ή δευτερεύον πρόβλημα.

Οι γάτες και τα άλλα θηλαστικά δεν πρέπει να κάνουν εμετό σε συχνή βάση.

Επομένως όταν συμβαίνει , πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου ώστε να ερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια του συμπτώματος αυτού και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση του τριχωτού σου φίλου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0