BLOG

Η διάρροια στη γάτα : Τελικά είναι ασθένεια ή σύμπτωμα;

31/05/2019
0 Liked

Διάρροια στη γάτα: Η εικόνα αυτή είναι πολύ οικεία στους γατόφιλους.

Γυρνάς το μεσημέρι σπίτι σου και είσαι πτώμα από την κούραση.

Λαχταράς να ακούσεις τον πιο αγαπημένο ήχο στα αυτιά σου πριν βάλεις το κλειδί στην πόρτα.

Ποιος είναι αυτός;

Μα φυσικά το μακρόσυρτο κουδούνισμα στο περιλαίμιο του χνουδωτού σου φίλου που ενστικτωδώς τρέχει να φθάσει στην είσοδο στητός στα 2 πόδια του για να σε υποδεχθεί μεγαλοπρεπώς.

Σήμερα όμως η ευχάριστη αυτή ρουτίνα διακόπτεται.

Μπαίνεις σαστισμένα στο σπίτι φωνάζοντας το όνομα του.

Δεν ακούς κάτι, βλέπεις όμως κάποιες καφέ κηλίδες που ασυνείδητα υπέθεσες ότι έπρεπε να βρίσκονται μέσα στην λεκάνη της άμμου του.

Αγωνιάς να ανακαλύψεις που έχει κρυφθεί διαπιστώνοντας το πρόβλημα προκειμένου να αναπτερώσεις το ηθικό του.

Τελικά τον βρίσκεις μαζεμένο και μελαγχολικό να σε κοιτάει στα μάτια καρτερώντας την λύτρωση.

Δεν σου μένει παρά να διαβάσεις τη συνέχεια του άρθρου για να καταλάβεις την κατάσταση που βιώνει το φιλαράκι σου καθώς και πως μπορείς να το βοηθήσεις.

 

Τι σημαίνει διάρροια;

Όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας από άλλους ανθρώπους ότι διάρροια είναι τα ασχημάτιστα, χαλαρά και υδαρά περιττώματα.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση και να φύγει γρήγορα ή να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες με σποραδικές και άτακτες  επισκέψεις.

Αυτές οι 2 περιπτώσεις αφορούν την οξεία διάρροια και την χρόνια μορφή της.

Κάθε τύπος έχει διαφορετικές αιτίες και τρόπους αντιμετώπισης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διάρροια δεν είναι ασθένεια, αλλά μάλλον το σύμπτωμα πολλών διαφορετικών νόσων.

Αυτό σημαίνει ότι για να διαγνώσει ο κτηνίατρος την πάθηση του ασθενούς τετράποδου φίλου μας πρέπει να συνεκτιμήσει και άλλα νοσογόνα σημάδια του οργανισμού του.

Για να φύγει η ανησυχία σου, ένα μεμονωμένο επεισόδιο δεν πρέπει να σε τρομάξει εκτός και αν αυτό το σύμπτωμα κάνοντας συχνές επισκέψεις προκαλέσει την αμέριστη προσοχή σου.

 

Τι προκαλεί την διάρροια;

Συνήθως συνδυάζουμε την εμφάνιση της με την επίθεση παρασίτων ή με τροφική δηλητηρίαση.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σημάνουν την επίσκεψη της.

Ανακαλύπτοντας σε τι οφείλεται η εμφάνιση της όχι μόνο θα ανακουφίσεις την γάτα σου από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα,, αλλά θα εξαλειφθεί και η πραγματική αιτία που την πυροδότησε.

 

Διατροφική αλλαγή

Σχεδόν όλοι οι γατόφιλοι γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις υπό την προστασία τους ένα ιδιότροπο και μίζερο κατοικίδιο.

Ενώ για μερικούς μήνες ή εβδομάδες ο τριχωτός σου φίλος απολαμβάνει τα γεύματα που του προσφέρεις, ξαφνικά και απροειδοποίητα σηκώνει ψηλά την μύτη του και γυρνάει αλλού την φάτσα του ξέροντας ότι άλλο ένα καπρίτσιο του θα ικανοποιηθεί.

Ως δοτικός γατο-γονέας που είσαι θέλεις αμέσως να σερβίρεις ένα απολαυστικό, αλλά συνάμα θρεπτικό γεύμα στον προστατευόμενο σου.

Αυτή όμως η ταχεία αλλαγή στην διατροφή του μπορεί να έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα: ΔΙΑΡΡΟΙΑ.

Είναι καλή η σκέψη σου για διατροφικές αλλαγές.

Μάλιστα αν χρησιμοποιήσεις διαφορετική πηγή πρωτεΐνης κάθε τρίμηνο μπορείς να προλάβεις τυχόν φλεγμονές στον γαστροοισοφαγικό σωλήνα και έτσι να μην εμφανιστεί διάρροια ή εμετός ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Παρόλα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η αλλαγή να γίνει αργά και να προσθέτεις σταδιακά μικρό ποσοστό της νέας τροφής στην ήδη υπάρχουσα.

 

Χαμηλή ποιότητα διατροφής

Μερικές εμπορικές τροφές είναι ακατάλληλες ή ακόμα και μη ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογισθούμε τι μπορεί να περιέχουν οι τροφές αυτές.

Δυστυχώς κάτω από τον γενικό τίτλο ζωϊκή πρωτεΐνη μπορεί να έχουν πολτοποιηθεί φτερούγες πτηνών, νύχια και οπλές, σπλάχνα και ράμφη πουλιών κ.α Υπάρχει έντονος κίνδυνος για στομαχικό και γαστρεντερικό χάος.

Συνεπώς, είναι σωστό να προσέχουμε τι ταίζουμε τους χνουδωτούς μας φίλους επιλέγοντας ποιοτικές, ως προς τα συστατικά τους, τροφές.

 

Διατροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες

Πολλές φορές οι γάτο -γονείς δεν κατανοούν ότι, όπως και ο άνθρωπος, έτσι και η γάτα τους μπορεί να αναπτύξει δυσανεξία στην τροφή ή αλλεργική αντίδραση.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα 2 παραπάνω φαινόμενα αποτελούν τις ρίζες της χρόνιας διάρροιας που εμφανίζεται σποραδικά και για μεγάλες χρονικές περιόδους ίσως και μήνες.

Ένα σημαντικό και άγνωστο στοιχείο είναι ότι οι αλλεργίες στις γάτες μπορεί να εξελιχθούν, όταν η γάτα τρώει το ίδιο γεύμα για πολύ καιρό.

Ακόμα και αν η πηγή πρωτείνης που την ταίζεις είναι υψηλής ποιότητας, συνεχίζοντας καθημερινά το ίδιο μοτίβο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσεις φλεγμονή στον γαστροοισοφαγικό σωλήνα και έτσι να εμφανιστεί διατροφική αλλεργία.

Ένα σημάδι της αλλεργικής διατροφικής συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι δείχνει υγιής σε κάθε άλλο τομέα του οργανισμού της.

Είναι τα επίπεδα ενέργειας της κανονικά;

Βρίσκεται στο σωστό σωματικό της βάρος;

Μήπως η διάρροια εμφανίζεται σποραδικά χωρίς να υπάρχουν αλλαγές στην καθημερινότητα της;

 

Η παρεξήγηση σχετικά με το γάλα

Πόσα και πόσα video και φωτογραφίες από ευτυχισμένα γατάκια έχουμε δει να απολαμβάνουν και την τελευταία σταγόνα γάλακτος που γλείφουν μέσα στο μπωλάκι τους.

Στην πραγματικότητα όλα τα θηλαστικά λατρεύουν να πίνουν γάλα, όμως είναι σημαντικό αυτό να προέρχεται από το είδος τους.

Οι γάτες δεν διαθέτουν τα ένζυμα εκείνα που μπορούν να διασπάσουν τα σάκχαρα του αγελαδινού γάλακτος.

Έτσι, όταν τους δίνουμε γάλα άλλων ζώων τα θέτουμε σε κίνδυνο απόκτησης γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως εμετός και διάρροια.

 

Βακτηριακή και ιογενής μόλυνση

Εκτός του φαγητού υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, όπως τα βακτήρια και οι ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτά συνήθως τα εκλαμβάνουμε ως ύπαρξη στομαχικών παρασίτων και δεν κατανοούμε ότι στις γάτες μπορεί να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα.

Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις του γαστροοισοφαγικού σωλήνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά φαινόμενα διάρροιας και εμετού που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια βάρους και αφυδάτωση.

Η οξεία μορφή διάρροιας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού βακτηρίων στο μικρό εντερικό σύστημα της γάτας.

Αν και μερικές βακτηριακές μολύνσεις μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους σε διάστημα ίσως μίας εβδομάδας, είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείς στενά την υγεία της γάτας σου και αν χρειαστεί, να δράσεις άμεσα.

Άλλες λοιμώξεις θα φύγουν με φαρμακευτική αγωγή και τακτική αντί-ιογενή αντιμετώπιση.

 

Ενδοπαράσιτα

Η διάρροια στη γάτα μπορεί να είναι αποτέλεσμα εντερικών παρασίτων που εισέρχονται στον οργανισμό της από μολυσμένο νερό ή ακατάλληλες πηγές τροφές.

Όταν προέρχεται από ενδοπαράσιτα έχει οξεία μορφή και είναι βραχείας διάρκειας, αλλά η ζημιά που μπορεί να προκληθεί θα είναι σοβαρή αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Είναι ζωτικής σημασίας η προληπτική αντιμετώπιση των ενδοπαρασίτων διότι τα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν τον εμετό, την αναιμία την εξασθένιση του οργανισμού και καθιστούν τη γάτα ευάλωτη στην εμφάνιση και άλλων μορφών μολύνσεων.

Εξάλλου σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενδοπαράσιτα δεν προσβάλλουν μόνο τους χνουδωτούς μας φίλους, αλλά μπορεί και εμάς τους ίδιους.

 

Είδη ενδοπαρασιτων

  • Ασκαρίδες
  • Αγκυλόστομα
  • Κοκκίδια
  • Ταινία
  • Τοξόπλασμα
  • Στομαχικά σκουλήκια

 

Φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα

Αυτός ο τίτλος περιλαμβάνει φλεγμονές, όπως γαστρεντερίτιδα, παγκρεατίτιδα, εντερίτιδα και κολίτιδα που είναι κοινές και στους ανθρώπους.

Οι χρόνιες φλεγμονές και συνεπώς η χρόνια διάρροια ως σύμπτωμα είναι πολύ σοβαρή κατάσταση για τον πάσχοντα οργανισμό.

Οι παραπάνω οργανικές επιπλοκές κάτω από την ομπρέλα του τίτλου φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να συνδεθούν άμεσα με λέμφωμα και καρκίνο.

Είναι καίριας σημασίας για τους γάτο-γονείς να έχουν μία ακριβή και έγκαιρη διάγνωση της υγείας της γάτας τους αν εμφανίζει χρόνια διάρροια.

 

Νεφρική και ηπατική ασθένεια

Νομίζω ότι είναι περιττό να τονίσω την μεγάλη σημασία των οργάνων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας ή της γάτας, όπως τα νεφρά και το συκώτι.

Η εύρυθμη λειτουργία τους εξασφαλίζει μία ήρεμη και λειτουργική διαβίωση.

Αν κάτι πάει λάθος σε αυτά τα όργανα ίσως η διάρροια να είναι από τα πρώτα συμπτώματα και συνεπώς ο έγκαιρος εντοπισμός του προβλήματος θα αποτρέψει ίσως μία μελλοντική ανεπάρκεια και τελικά μία ανίατη ασθένεια.

 

Υπερθυρεοειδισμός

Η διάρροια είναι σύνηθες σύμπτωμα ενός υπέρ λειτουργικού θυρεοειδούς αδένα ο οποίος προκαλεί την εντατικοποιημένη καρδιακή λειτουργία προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η υπερδραστηριοποίηση της μεταβολικής διαδικασίας.

Αν δεν διαγνωσθεί άμεσα, η γάτα μπορεί να αποκτήσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα που ίσως αποβούν μοιραία.

 

Οξεία διάρροια από δηλητηρίαση

Όλοι γνωρίζουμε πόσο περίεργα ζώα είναι οι γάτες μας.

Τους αρέσει να δοκιμάζουν και να καταπίνουν πράγματα που ίσως είναι τοξικά ή δηλητηριώδη, όπως κάποια οικιακά φυτά.

Δεν πρέπει να φέρνουμε στο σπίτι μας ακόμα και φυτά που ξέρουμε ότι δεν είναι επικίνδυνα γιατί και αυτά μπορεί να κάνουν ζημιά στο στομάχι της γάτας μας.

Καλύτερο είναι να αγοράσουμε ειδικό γρασίδι για γάτες που περιέχει θρεπτικά συστατικά και ένζυμα που ανακουφίζουν το στομάχι της.

Επιπρόσθετα τα χημικά στα παρασιτοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα και τα χημικά απολυμαντικά μπορεί να προκαλέσουν οξεία διάρροια αν καταποθούν από τις γάτες μας.

 

Χρόνια διάρροια από δηλητηρίαση

Η γάτα σου μπορεί να εμφανίσει το σύμπτωμα της χρόνιας διάρροιας αν είναι εκτεθιμένη σε συνεχή τοξική μόλυνση, όπως π.χ από μόλυβδο.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι να διαγνωσθεί από που προέρχεται η χρόνια διάρροια και μάλιστα στην περίπτωση της έκθεσης στον καρκινογόνο μόλυβδο διότι δεν κινδυνεύει μόνο ο χνουδωτός σου φίλος, αλλά και εσύ μαζί με την οικογένεια σου.

 

Συμπληρωματικά συμπτώματα της διάρροιας

Συνήθως η ύπαρξη διάρροιας είναι άμεσα ανιχνεύσιμη.

Όμως ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, υπάρχουν τα ακόλουθα συμπληρωματικά συμπτώματα που την πλαισιώνουν :

  • Πολύ υδαρά κόπρανα σε σχέση με τα κανονικά
  • Αυξημένος αριθμός κοπράνων
  • Αφόδευση εκτός λεκάνης άμμου
  • Αίμα στην απόληξη του εντέρου
  • Βλένες στο έντερο
  • Δυσκολία προσέγγισης στην λεκάνη
  • Κοιλιακός πόνος
  • Απώλεια βάρους
  • Κατάθλιψη
  • Πυρετός
  • Αδυναμία και ατονία

Αυτά τα κλινικά συμπτώματα πρέπει να παρακολουθούνται και οτιδήποτε από αυτά διαπιστωθεί πρέπει να αναφερθεί στον κτηνίατρο σου.

Όσο πιο πολλές πληροφορίες του δώσετε τόσο πιο εύκολα θα διαγνώσει την αιτία της διάρροιας.

 

Πότε να επισκεφτείς τον κτηνίατρο

Πρέπει να σταθμίσεις κάποια πράγματα προτού επισκεφτείς τον κτηνίατρο σου.

Πρώτο, ποια είναι η κλινική εικόνα του χνουδωτού σου φίλου;

Είναι η γάτα σου νέα ή ηλικιωμένη;

Υπάρχει ιατρικό προηγούμενο που θα μας υποψιάσει ότι η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή την εμφάνιση κάποιας νέας ασθένειας;

Επιπρόσθετα, υπάρχει κάποιο άλλο ανησυχητικό σημάδι συμπληρωματικά, όπως εμετός, λήθαργος, κατάθλιψη ή πόνος;

Μετά, πόσο συχνά εμφανίζεται η διάρροια; Είναι εξαιρετικά υδαρής και οξεία ή εμφανίζεται πολύ συχνά;

Τελικά, πώς φαίνεται οπτικά η διάρροια;

Έχει φυσιολογικό χρώμα ή είναι μαύρο και πισσώδες;

Η διάρροια που μοιάζει με πίσσα συνήθως παραπέμπει σε εσωτερική αιμορραγία και πρέπει να εξετασθεί πάραυτα.

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης της διάρροιας

Είναι υψίστης σημασίας και η διάγνωση του αιτίου της διάρροιας, αλλά και η άμεση εξάλειψη της.

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι για αυτήν.

 

Αλλαγή φαγητού

Σε αντίθεση με τον εμετό, ο γάτο-γονέας δεν χρειάζεται να μην χορηγεί φαγητό για κάποια διάστημα.

Στην πραγματικότητα η μη σίτιση της γάτας μπορεί να κάνει κακό αντί καλό και το φιλαράκι σου να αποκτήσει μία θανάσιμη ασθένεια του συκωτιού που λέγεται ηπατική λιπίδωση.

Έχοντας αυτό κατά νου, απλοποίησε τα γεύματα και μη δίνεις καθόλου λιχουδιές ή υπολείμματα από το τραπέζι σου.

Σκέψου αν η διάρροια προέρχεται από κάποια πρόσφατη αλλαγή στο φαγητό της γάτας σου.

Μπορεί να έχει δυσανεξία στη νέα πηγή πρωτείνης και ίσως χρειαστεί να επιστρέψεις στην προηγούμενη διατροφή της μέχρι να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει αλλεργική αντίδραση στην καινούργια τροφή της.

Σε άλλη περίπτωση, είναι πιθανό να ανέπτυξε κάποια αλλεργική αντίδραση στην τροφή που για χρόνια της έδινες.

Αν ισχύει αυτό, τότε η σταδιακή αλλαγή σε νέα διατροφή μπορεί να είναι η σωστή κίνηση για την ανακούφιση της από το σύμπτωμα της διάρροιας.

 

Φυτικές ίνες

Μερικές γάτες που υποφέρουν από διάρροια μπορεί να ωφεληθούν αν σιτιστούν με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Ψάξε για μάρκες τροφών, με υψηλά επίπεδα πεπτικότητας ή που είναι ιδανικές για γάτες με στομαχικά προβλήματα.

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι πολύ αποτελεσματικά στη διατήρηση του σωστού αριθμού βακτηρίων μέσα στην κοιλιά της γάτας.

Αυτή η σωστή λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου βοηθάει τα μέγιστα στην καλή πέψη της τροφής.

Φρόντισε να αγοράζεις σκευάσματα από έγκυρες και γνωστές εταιρίες που αφορούν αποκλειστικά τις γάτες.

Καταλήγοντας το άρθρο αυτό γνωρίζω ότι θέλεις το καλύτερο για τον χνουδωτό σου φίλο.

Πρέπει να καταλάβεις ότι η διάρροια δεν είναι ασθένεια, αλλά το σύμπτωμα πολλών ίσως νόσων.

Είναι θεμελιώδες να βρεις την αιτία που προκάλεσε την διάρροια, ώστε όχι μόνο να θεραπεύσεις τη γάτα σου, αλλά και να την προστατέψεις από τυχόν επανεμφάνιση της στο μέλλον.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0