BLOG

Η φυλή της Περσικής γάτας: Τα πάντα για μία από τις αρχαιότερες ράτσες γατών ( Μέρος 1ο)

07/01/2020
0 Liked

Φιλική και υπερήφανη, η Περσική γάτα ανήκει στις διασημότερες ράτσες του είδους της.

Ήρεμη, χαριτωμένη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γοητεύει εκατομμύρια λάτρεις της , άσημους και διάσημους , για πολλούς και διάφορους λόγους.

Είναι γνωστή η ιστορία της Mitsou, μίας λευκής περσίδας που ανήκε στη θρυλική Marylin Monroe τη δεκαετία του 1950.

Τη συντρόφευε παντού για πολλά χρόνια. Μάλιστα, όταν έμεινε έγκυος και ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού, η Marylin της είχε φτιάξει ένα ειδικό κρεβατάκι για να τη χαλαρώσει.

Η φίλη της , η ηθοποιός Susan Strasberg , είχε αποκαλύψει:

"Το βράδυ που η Mitsou θα γεννούσε , η Marylin κάλεσε στο σπίτι της για συμπαράσταση τον Norman Rosten."

Αυτός την απέφυγε ευγενικά λέγοντας της ότι την αγαπά.

Μετά τηλεφώνησε στον κτηνίατρο, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να πάει. Τελικά πήγε ο Delos, που τη βρήκε μέσα στο χάος να καθαρίζει ένα άσπρο χαλί ανάμεσα σε νεογέννητα γατάκια. Παντού υπήρχαν αίματα και ο σκύλος της ο Hugo , δώρο του Arthur Miller , καθόταν πάνω σε μία καρέκλα απορημένος με το θέαμα. Κάθε 20 λεπτά γεννιόταν και ένα γατάκι και εκείνη σε παράφρονη κατάσταση τηλεφωνούσε στον κτηνίατρο, ζητώντας βοήθεια και επαναλαμβάνοντας ότι είναι η Marylin.

Την επόμενη μέρα ο κτηνίατρος πήγε σπίτι της και μόλις την αντίκρυσε, είπε: "Θεέ και Κύριε, αν ήξερα ότι είστε η Marylin Monroe θα ερχόμουν αμέσως."

Εκείνη, αποκαμωμένη του απάντησε "Σας το είπα τόσες φορές και δεν με πιστέψατε".

Τα τελευταία χρόνια η Περσική φυλή γάτας ανήκει στη 2η θέση των διασημότερων ρατσών στις ΗΠΑ, πίσω από την εξωτική φυλή (πρόκειται για τη διασταύρωση της περσικής με την Αφρικάνικη κοντότριχη ή τη Βιρμανίας ή τη Ρώσικη μπλε, για να προκύψει μία γάτα με τα χαρακτηριστικά της Περσικής αλλά με κοντό τρίχωμα).

 

Η ιστορία της Περσικής γάτας

Η καταγωγή της ανάγεται στην περίοδο της αρχαίας Περσικής αυτοκρατορίας (σήμερα στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή).

Για πόσο διάστημα αυτή η φυλή ζούσε στις περιοχές αυτές είναι ασαφές - πολλά ιστορικά ντοκουμέντα και αντικείμενα από τη Μεσοποταμία περιγράφουν την ύπαρξη μίας ράτσας γάτας που μοιάζει πολύ στην Περσική.

Επίσης, ασαφές είναι από πού προέκυψε το μακρύ τρίχωμα ως διακριτικό σημάδι της φυλής διότι όλες οι οικιακές γάτες προέρχονται από την Αφρικάνικη κοντότριχη.

Μάλλον συνέβη μία φυσική μετάλλαξη των σχετικών χρωμοσωμάτων.

Η πρώτη καταγεγραμμένη εισαγωγή της στην Ευρώπη έγινε μεταξύ του 1620-30.

Ταξίδεψε από την Khorasa της Περσίας και πήγε στην Ιταλία από τον Pietro Della Valle.

Περίπου την ίδια περίοδο , ο Nickolas-Claude de Parisesc έφερε μία Περσική γάτα από την περιοχή της Άγκυρας (Τουρκία) στη Γαλλία.

Η πρώτη περσική γάτα που εισήχθη  στην Ιταλία είχε γκρίζο τρίχωμα ενώ αυτή στη Γαλλία λευκό.

Μετά από λίγο καιρό, η Περσική γάτα εμφανίστηκε και στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ εισήχθη αρκετά αργότερα προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρόλη την καθυστέρηση, σύντομα κατέκτησε την κορυφή της δημοφιλίας.

Στο πέρασμα των χρόνων η αναπαραγωγή των Περσικών γατών στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη διασταύρωση τους με διαφορετικές ράτσες. Στην αρχή διασταυρώθηκαν με τη φυλή της Αγκύρας, ενώ τα τελευταία χρόνια με πολλές ράτσες του Δυτικού κόσμου.

Πρόσφατες γενετικές έρευνες έδειξαν ότι οι μοντέρνες περσικές γάτες σχεδόν έχουν χάσει το γεωγραφικό ίχνος καταγωγής τους και τώρα πια σχετίζονται με τις δυτικοευρωπαϊκές ράτσες περισσότερο παρά με τις Ασιατικές.

 

Διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη ράτσα

1) Υπάρχουν πολλές φυλές γάτας που έχουν επίπεδο ρύγχος, όπως η Περσική.

Είναι διαφορετικές ποικιλίες της ίδιας ράτσας;

Όπως συμβαίνει με άλλες γάτες ή άλλα οικιακά ζώα, οι εκτροφείς ανά τον κόσμο προσπάθησαν να αναπαραγάγουν διαφορετικές ποικιλίες της Περσικής γάτας.

Αυτό, κυρίως , έγινε για να διατηρήσουν τον πρωτότυπο τύπο γάτας διότι οι μοντέρνες διασταυρώσεις εμφάνισαν πολλά προβλήματα υγείας.

Τα διαφορετικά ονόματα που δόθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου , αναφέρονται κυρίως στην ίδια φυλή και όχι σε ποικιλίες αυτής. Σε διάφορα μέρη του κόσμου η Περσική γάτα είναι γνωστή ως Iranian cat ( Ιράν ), Longhair , Shiranzi cat κ.ά. Επίσης υπάρχουν οι Toy Περσικές γάτες, οι Teacup ή Palm size Persians ή Pocket cats.

Όλα αυτά το ονόματα έχουν δοθεί από εκτροφείς και στην ουσία αφορούν την κύρια φυλή της Περσικής γάτας.

Μία διαφορετική ποικιλία είναι η Chinchilla Longhair και η Sterling cat.

Αν και στην αρχή θεωρούνταν ότι είναι ξεχωριστές φυλές, στην ουσία δε διέφεραν πολύ και τώρα θεωρούνται ως υποκατηγορία της Περσικής.

Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές - λίγο μεγαλύτερο ρύγχος που τους δίνει καλύτερη ποιότητα υγείας όπως επίσης το επικρατέστερο μπλε-πράσινο ή σκέτο πράσινο χρώμα ματιών.

2) Η Περσική φυλή είναι ίδια με της Αγκύρας; Διότι μοιάζουν πάρα πολύ.

Όχι, πρόκειται για διαφορετικές ράτσες αλλά δεν είναι τόσο τρομερό όταν τις μπερδεύουμε. Για πολύ καιρό θεωρούνταν και οι 2 φυλές απλά ως οι «μακρύτριχες», από τους περισσότερους δυτικούς εκτροφείς και οργανώσεις.

Η Dorothy Bevill Champion ήταν από τους πρώτους που καθόρισαν τις διαφορές των 2 φυλών στο Everybody’s Cat Book, το 1909.

• Οι Περσικές γάτες έχουν πιο μαλλιαρό 2ο υπόστρωμα τριχώματος ενώ το εξωτερικό στρώμα είναι σαφώς πιο μακρύτριχο. Κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών πέφτει το εσωτερικό υπόστρωμα και μένει μόνο το μακρύτριχο εξωτερικό.

• Αντίθετα, η Αγκύρας έχει μονό στρώμα γούνας που κρέμεται σαν κότσος. Επιπροσθέτως, το τρίχωμα της είναι μακρύτερο στους ώμους και τα πίσω πόδια.

• Το κεφάλι και το ρύγχος είναι διαφορετικά, η Αγκύρας έχει πιο έντονο σφηνοειδές σχήμα κεφαλιού.

Όσο περνούσαν τα χρόνια και το ρύγχος της Περσικής γάτας γινόταν όλο και πιο επίπεδο, οι 2 ράτσες διαχωρίστηκαν τελείως.

Ωστόσο, γίνονται ακόμα πολλές διασταυρώσεις μεταξύ τους και υπάρχουν πολλές ανάμεικτες γάτες στον κόσμο.

3) Το επίπεδο πρόσωπο δεν μπορεί να είναι φυσικό χαρακτηριστικό. Αναπτύχθηκε έτσι, για κάποιο λόγο;

Η απάντηση είναι ναι ,χωρίς να γνωρίζουμε συγκεκριμένα πότε , πώς και από ποιον ξεκίνησε αυτός ο προσανατολισμός στην αναπαραγωγή τους.

Η Περσική ράτσα γάτας είναι πολύ παλαιά και, ενώ οι καταβολές της είναι σχεδόν ξεκάθαρες, αναπαρήχθηκε επαγγελματικά πολύ εκτεταμένα ώστε η πηγή του επίπεδου προσώπου και της μακριάς τρίχας να μην είναι σαφής. ( Συνεχίζεται )

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0