BLOG

11 λόγοι που εξηγούν το τρέμουλο του ηλικιωμένου σου σκύλου

25/04/2022
0 Liked

Κάποιες φυλές μικρόσωμων ηλικιωμένων σκύλων, ειδικά τα Chihuahua, έχουν την τάση να τρέμουν. Όμως, αν ο ηλικιωμένος σκύλος σου αρχίσει τα τρέμουλα, εσύ σίγουρα θα εκπλαγείς.

Ειδικά σε περίπτωση που είναι μεγαλόσωμος ή χωρίς κάποιο ανάλογο ιστορικό, θα αναρωτηθείς:

“Γιατί τρέμει ο κολλητός μου;”

“Τι θέλει να μου πει;”

Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι για κάθε πρόβλημα υγείας είναι πολλές οι δυνητικές αιτίες που προκαλούν την εκδήλωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Επομένως, για να βρεις τη γενεσιουργό αιτία του τρέμουλου του φίλου σου, θα χρειαστεί μάλλον η γνώμη του κτηνιάτρου σου που είναι ο αρμόδιος για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Παρακάτω θα παραθέσουμε τις 11 επικρατέστερες αιτίες αυτού του φαινομένου στους ηλικιωμένους σκύλους:

1)      Ο ενθουσιασμός

Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα ο πιστός σου σύντροφος θα χοροπηδάει από τη χαρά του βλέποντας τους αγαπημένους του να γυρνούν στο σπίτι.

Παραδείγματος χάρη τα ανεξέλεγκτα ρίγη χαράς διαπερνούν το σώμα του δημιουργώντας τρέμουλα ενθουσιασμού.

Παράλληλα, ίσως πάθει το ίδιο, όταν καταλάβει ότι θα του δώσεις την αγαπημένη του λιχουδιά ή παίξεις μαζί του το παιχνίδι που λατρεύει.

2)      Φαρμακευτικές αγωγές/τοξίνες

Πολλές θεραπείες με φάρμακα, ίσως προκαλέσουν παρενέργειες που θα επηρεάσουν την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών μέσα στο νευρικό σύστημα των ηλικιωμένων σκύλων.

Το ίδιο μπορούν να προκαλέσουν και οι τοξίνες με διαφορετικό, όμως μηχανισμό δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυριότεροι δράστες αυτών των παρενεργειών είναι η σοκολάτα, η ξυλιτόλη και τα φυτοφάρμακα.

Παρεμπιπτόντως, αν καταλάβεις ότι το φιλαράκι σου δηλητηριάστηκε μέσα στο σπίτι, πάρε αμέσως τη συσκευασία του ύποπτου σκευάσματος και δώσε την στον κτηνίατρο σου, ώστε γρήγορα να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

3)      Η νόσος Addison

Συνήθως συναντάται σε σκύλους με ηλικία 4-5 ετών, ωστόσο δεν είναι σπάνιο να προσβάλλει και μεγαλύτερους σκύλους.

Αν παραλειφθεί η αντιμετώπιση της, ίσως αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή του φίλου σου, ενώ τα κύρια σημάδια της είναι:

        νωθρότητα

        τάση για εμετό

        απώλεια βάρους

        διάρροια

        ανορεξία

        τρέμουλο

        τριχόπτωση.

Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά αόριστα και σταδιακά έρχονται και φεύγουν.

Οι σκύλοι που υποφέρουν από τη νόσο Addison πάσχουν από την έλλειψη της κορτιζόλης (ορμόνη που παράγουν τα επινεφρίδια και βοηθάει στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα καθώς και στη διαχείριση του άγχους).

Αν αντιληφθείς κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο σου, ο οποίος θα κάνει εξετάσεις ούρων και αίματος για να κάνει σωστή διάγνωση.

4)      Υποθερμία

Αν ο κολλητός σου βγήκε στον κήπο και ξαφνικά άρχισε να τρέμει, μάλλον φταίει το κρύο και ίσως χρειαστεί να του φορέσεις κάποιο ρούχο.

Όπως εμείς, έτσι και οι πιστοί μας σύντροφοι μπορούν να επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες, για αυτό φρόντισε να του διαθέσεις ζεστά υποστρώματα και προστατευτικά ρούχα τους κρύους μήνες του χειμώνα.

5)      Ναυτία

Πολλά προβλήματα υγείας έχουν ως σύμπτωμα τη ναυτία, όπως φλεγμονές, δηλητηρίαση, ηπατικές ασθένειες, νεφρικές νόσοι κ.α.

Ένας σκύλος που παθαίνει ναυτίες δε σημαίνει ότι έχει τάση για εμετούς.

Τα κυριότερα σημάδια της είναι:

        Το πλατάγισμα των χειλιών

        Η υπερβολική κατάποση σάλιου

        Το λαχάνιασμα

        Η υπερβολική εκροή σάλιου από το στόμα

        Το τρέμουλο.

Αν καταλάβεις ότι το φιλαράκι σου υποφέρει από γαστρεντερικές διαταραχές, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο σου.

Ειδικά στους ηλικιωμένους σκύλους οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές. Μην ξεχνάς ότι η έγκαιρη ανακάλυψη και αντιμετώπιση δυνητικών προβλημάτων υγείας, όπως χρόνια νεφρική νόσος, θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

6)      Νευρολογικές παθήσεις

Οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες εγκεφαλικές παθήσεις, ίσως εμφανίσουν ως σύμπτωμα το τρέμουλο, καθώς και επιληπτικές κρίσεις.

Η φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος , ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστεί από μια απλή κτηνιατρική εξέταση, οπότε θα χρειαστούν ειδικές εξετάσεις από κτηνίατρο-νευρολόγο.

7)      GTS ( Generalized tremor syndrome )

Είναι μια κατάσταση που προκαλεί ως σύμπτωμα το τρέμουλο, ανεξάρτητα την ηλικία, το μέγεθος ή το χρώμα του τριχώματος των σκύλων.

Όμως, είναι γνωστό και ως “White Dog shaker syndrome”, διότι συνήθως παρουσιάζεται σε μικρόσωμες και λευκόχρωμες φυλές σκύλων, όπως τα Maltese, τα West Highland Terrier και τα Bichon Frise.

Πιο συγκεκριμένα, το τρέμουλο μπορεί να εμφανίζεται τοπικά στο κεφάλι ή γενικά σε όλο το σώμα.

Ενώ η αιτία είναι άγνωστη, οι θεωρίες ενοχοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων.

Επιπροσθέτως, σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνεται θεραπεία με στεροειδή φάρμακα, όπως πρεδνιζόνη.

Συνήθως επηρεάζει τους νεαρούς σκύλους, επειδή εμφανίζουν τα σημάδια του για μακρύ χρονικό διάστημα. Ωστόσο, και οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο.

8)      Ο πόνος

Αν ο κολλητός σου τρέμει, ειδικά στα πίσω του πόδια, ίσως πονάει από την ενδεχόμενη ύπαρξη αρθρίτιδας.

Οι σκύλοι γενικά πονάνε λόγω φλεγμονών, τραυματισμών ή οδοντικών προβλημάτων.

Ανάλογα με την πηγή του πόνου, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις ή φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των χνουδωτών μας συντρόφων.

9)      Ιδιοπάθειες

Αυτός ο όρος έχει ελληνικές ρίζες και μεταφράζεται ως «ιδιωτικές ασθένειες», στην ουσία όμως ονομάζουμε με αυτόν τον τρόπο  τις «ασθένειες αγνώστου αιτίας».

Υπάρχουν πολλές ιδιοπαθείς καταστάσεις στην κτηνιατρική επιστήμη που ποικίλλουν, από επιληπτικές κρίσεις μέχρι την ασθένεια του λαβυρίνθου των αυτιών που προκαλεί ιλίγγους.

Αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση του τρέμουλου ως σύμπτωμα και να επηρεάσουν και τους ηλικιωμένους σκύλους.

Μέχρι στιγμής το ιδιοπαθές τρέμουλο στους ηλικιωμένους σκύλους αποτελεί μυστήριο, η διάγνωση προκύπτει αφού αποκλειστούν άλλες πιο γνωστές αιτίες.

Αν το ηλικιωμένο φιλαράκι σου τρέμει στα πίσω του πόδια και η εξέλιξη του προβλήματος δεν έχει διαγνωσθεί ως μια προοδευτική νευρολογική πάθηση, ενώ  ο κτηνίατρος σου έχει αποκλείσει όλες τις πιθανές αιτίες, τότε η διάγνωση της ιδιοπάθειας είναι καλή εξέλιξη, διότι θεωρείται καλοήθης εξέλιξη.

10)  Άγχος και φόβος

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να τρέμουν από φόβο ή στρες.

Ίσως φοβούνται τους εκκωφαντικούς ήχους που προκαλούν τα πυροτεχνήματα ή οι αστραπές.

Για τους ηλικιωμένους σκύλους προβλήματα, όπως η απώλεια της όρασης λόγω του καταρράκτη και η απώλεια της ακοής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση του τρέμουλου.

11)  Γνωστική δυσλειτουργία

Μία άλλη αιτία πρόκλησης τρέμουλου στο φιλαράκι σου είναι η γνωστική δυσλειτουργία (Canine Cognitive Dysfunction).

Οι σκύλοι που ταλαιπωρούνται από αυτό το σύνδρομο είναι ανήσυχοι και αγχώδεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το φαινόμενο αυτό βασανίζει αρκετά τα ηλικιωμένα φιλαράκια μας.

Πότε πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου;

Γνωρίζεις τον σύντροφο σου καλύτερα από τον καθένα.

Αν τα τρέμουλα που εμφανίζει είναι έντονα, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου.

Η έγκαιρη διάγνωση αποδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εκτός από τις εξετάσεις που θα διενεργήσει ο κτηνίατρος θα θελήσει να συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες, για να φτιάξει τη λίστα αποκλεισμού δυνητικών αιτίων αυτού του συμπτώματος.

Επομένως, πρέπει να παρατηρήσεις καλά τη συμπεριφορά του σκύλου σου, ώστε να βοηθήσεις αποφασιστικά τη σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις , όπως:

        Είναι τα επεισόδια αυτά μόνιμα ή πάνε και έρχονται;

        Υπάρχει αυξομείωση του βαθμού επιδείνωσης αυτής της κατάστασης, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας του κολλητού σου;

Δηλαδή, μειώνονται τα τρέμουλα όταν ξεκουράζεται και αυξάνονται όταν έχει έντονη δραστηριότητα π.χ. στο παιχνίδι ή όταν τρέχει κ.α.;

Έχει τύχει σε πολλούς σκυλογονείς, όταν πηγαίνουν τον σύντροφο τους στον κτηνίατρο να κρύβει, ίσως τα συμπτώματα του με επιμέλεια.

Η τεχνολογία μάς βοηθάει σε αυτόν τον τομέα με τη χρήση της βιντεοσκόπησης από το κινητό σου στο σπίτι, όπου θα καταγραφεί η εκδήλωση του φαινομένου και ο κτηνίατρος σου θα έχει μια πολύτιμη βοήθεια στην επιτυχή διάγνωση του προβλήματος.

 

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0