BLOG

Ηλικιωμένος σκύλος και άνοια : Μάθε τι σημαίνει και πως αντιμετωπίζεται

25/07/2019
0 Liked

Εσύ γνώριζες ότι ακόμα και ο σκύλος μπορεί να προσβληθεί από την πάθηση της άνοιας; Άραγε η άνοια συναντάται μόνο σε ηλικιωμένα σκυλιά;

Πολλές ασθένειες στην εποχή μας μεγεθύνθηκαν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Η προσήλωση στις οθόνες των υπολογιστών, η εγκατάλειψη των χειρωνακτικών εργασιών , τα συντηρητικά που αφθονούν στη διατροφή μας, οι έτοιμες λύσεις που δίνει η τεχνολογία κ.ά. οδήγησαν στην ατροφία του νου και της σκέψης και την αδύναμη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μεγάλη έξαρση νοητικών ασθενειών, όπως η άνοια και το Alzheimer ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες ανθρώπων.

Οι χνουδωτοί μας φίλοι ακολουθώντας πιστά τον άνθρωπο σε όλες του τις δραστηριότητες εδώ και χιλιετίες , επηρεάζονται και σε αυτόν τον τομέα.

Υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα εκδήλωσης αυτής της νοητικής νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στον κολλητό τετράποδο σύντροφο του.

Η ανάπτυξη των συμπτωμάτων αυτών μπορεί να έχει αργό ρυθμό ή γρήγορο αν παρακινηθεί από κάποιο έντονα στρεσσσογόνο παράγοντα.

Έτσι μην αδιαφορήσεις αν ξαφνικά το φιλαράκι σου αρχίζει και ξεχνάει πράγματα και καταστάσεις που κάποτε προσδιόριζαν την ευτυχία της καθημερινότητας του όπως π.χ. το πρόγραμμα της βόλτας του ή το μέρος που βρίσκονται τα μπολ φαγητού και νερού.

 

Τι σημαίνει η άνοια στο σκύλο;

Όπως το Altzheimer στον άνθρωπο έτσι και η άνοια στο σκύλο επηρεάζει πρωταρχικά τη μνήμη και την αντίληψη του.

Αυτή η διανοητική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σκύλων.

Παρόλα αυτά, με κατάλληλη θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων, ο πολύτιμος συνοδοιπόρος της ζωής σου μπορεί να διαβεί σχετικά υγιής τα χρυσά χρόνια της ζωής του.

 

Συμπτώματα άνοιας στο σκύλο

Μπορεί να δεις τον κολλητό σου να κάθεται στη λάθος μεριά του ανοίγματος της πόρτας που κάθε μέρα έμπαινε και έβγαινε τρέχοντας , να δείχνει σαστισμένος χαζεύοντας προς το μέρος που κανένας δεν κινείται ή να πηγαίνει πέρα δώθε σα χαμένος.

Αυτή η γενική σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός μπορεί να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας του σε όλες τις εκδηλώσεις της π.χ. να παθαίνει ανεξήγητα ατυχήματα σκοντάφτοντας σε έπιπλα ή αντικείμενα που κάποτε τα προσπερνούσε με άνεση ή να ψάχνει τα μπολ φαγητού νερού σε άλλα μέρη από εκεί που ήταν πάντα.

Η ποιότητα και ο χρόνος του ύπνου μπορούν να επηρεαστούν και αυτά από την άνοια.

Αν το βράδυ είναι ανήσυχος, στριφογυρνάει γύρω από τον εαυτό του ή στέκεται σε στάση σκοπού, μπορεί να οφείλεται σε αίσθημα δυσθυμίας και νευρικότητας που οφείλονται στην γεροντική του ηλικία.

Άλλες επιπτώσεις της διανοητικής αυτής δυσλειτουργίας μπορεί να εμφανισθούν στην προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του.

Έλλειψη ενθουσιασμού για παιχνίδι και αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα του πρόσωπα ίσως οφείλονται στη νέα κατάσταση που βιώνει.

Τα σημάδια αυτά μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά και να χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου αλλά σίγουρα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλα ίσως ιατρικά προβλήματα.

Κάθε σκύλος που εμφανίζει συμπτώματα άνοιας πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο αναζητώντας τα αίτια στην ύπαρξη κάποιων ίσως ασθενειών όπως κώφωση , τύφλωση, μόλυνση της ουροδόχου κύστεως , νεφρικά νοσήματα ή αρθρίτιδα.

 

Αιτίες της άνοιας στο σκύλο

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το ακριβές αίτιο που την προκαλεί.

Το πιο πιθανό είναι ότι η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται από φυσικές και χημικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο διάβα της ζωής του φίλου σου.

Η διανοητική αυτή δυσλειτουργία συνδέεται με την σταδιακή μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μιας ανόργανης ουσίας που παίζει το ρόλο του νευροδιαβιβαστή, δηλαδή διαμέσου αυτής, επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί εξαντλείται σταδιακά αυτή η ουσία.

Άλλες αιτίες είναι η υπερσυγκέντρωση πρωτεΐνης ανάμεσα στους νευρώνες ή η δημιουργία ενός είδους πλάκας όπως στο Alzheimer.

 

Θεραπεία άνοιας στο σκύλο

Αν ο τριχωτός σου φίλος δείχνει σημάδια γήρατος ή άνοιας επισκέψου τον κτηνίατρο σου για διαβούλευση και εξετάσεις.

Βλέποντας το ιστορικό της υγείας του και με εμπεριστατωμένες εξετάσεις θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες για ακριβή διάγνωση.

Αναλύσεις αίματος και ούρων ίσως απαιτηθούν ώστε να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας (μόλυνση ουροδόχου κύστεως ή αρθρίτιδα).

Συμπληρωματικά μπορεί να χρειασθούν ακτινογραφίες , αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες.

Αν αποκλεισθούν τα σωματικά προβλήματα τότε η διάγνωση θα αφορά νοητική δυσλειτουργία.

Παρόλο που είναι δύσκολη η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, εντούτοις πολλά σκυλιά ζουν ευτυχισμένα και σχετικά υγιή όταν δεχτούν την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια στους σκύλους.

Είναι μία προοδευτικά εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου που σταδιακά θα κλιμακώνεται.

Υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που χορηγεί ο κτηνίατρος για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της στους σκύλους.

Αυτά τα φάρμακα επιμηκύνουν τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Αν και δεν είναι αποτελεσματικά για όλα τα σκυλιά, οι παρενέργειες τους μπορεί να είναι σχετικά ήπιες.

Συμπληρωματικές πρακτικές είναι η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης καθημερινής ρουτίνας στη διατροφή, στην άσκηση και σε άλλες δραστηριότητες.

Αυτά θα βοηθήσουν τον κολλητό σου στη διαχείριση του άγχους που τον διακατέχει.

Χαλαρωτική μουσική και αρωματοθεραπεία ίσως βοηθήσουν.

Προσέφερέ του ποιοτικό χρόνο αλληλεπίδρασης μαζί σου, ενισχύοντας τον ψυχικό δεσμό σας και προσπάθησε να μη λείπεις συχνά από το σπίτι.

Απέφευγε αλλαγές στη διάταξη των επίπλων , τον εξοπλισμό του χνουδωτού φίλου σου ( μπολ , κρεβάτιαμαξιλάρια κ.ά. ) και μην πειραματίζεσαι στο περιβάλλον διαβίωσης του.

 

Συμπληρώματα διατροφής για σκύλους με άνοια

Βιταμίνες και συμπληρώματα που περιέχουν omega-3 λιπαρά οξέα , μελατονίνη κ.ά. έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την νοητική τους λειτουργία.

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου ποιο σκεύασμα και σε ποια δόση ταιριάζει στην περίπτωση του συντρόφου σου.

Για όσους πιστεύουν στην ομοιοπαθητική, στα βότανα και σε θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν προτεινόμενα σκευάσματα.

 

Μπορούμε να προλάβουμε την άνοια στο σκύλο;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε ενδεχόμενη εκδήλωση αυτής της δυσλειτουργίας.

Μπορούμε όμως να κρατάμε δραστήριο τον κολλητό μας δίνοντας του νοητικά ερεθίσματα ώστε να απασχολείται ο νους του.

Όταν βρίσκεται στην ηλικία του κουταβιού, δίδαξε τον ωραία και έξυπνα κόλπα όπως χαιρετισμός με σηκωμένο το 1 πόδι, χειραψία , περιστροφή γύρω από τον άξονα του.

Μάθε του παιχνίδια που θα τα θέλει ακόμα και στην ενήλικη φάση της ζωής του.

Τάιζε τον τροφές υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα και χημικά συντηρητικά.

Διατήρησε καθημερινό πρόγραμμα άσκησης και δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δυστυχώς άνθρωπος και σκύλος ταυτίζονται τόσο πολύ στο διάβα της κοινής τους ζωής ώστε ακόμα και εκφυλιστικές ασθένειες προσβάλλουν ενίοτε και τα δύο είδη.

Μην στεναχωριέσαι και μην απογοητεύεσαι, διότι έτσι είναι ο κύκλος της ζωής.

Αυτό που αρμόζει να πράξεις στον αιώνια πιστό σύντροφο σου είναι να του εξασφαλίσεις την ποιότητα ζωής που του αξίζει.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0