BLOG

5 «εχθροί» του κατοικίδιου σου μέσα στο σπίτι.

04/03/2021
0 Liked

Τα κατοικίδια μας, όπως και εμείς, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργίες που οι αιτίες τους αποτελούν πρόκληση, ειδικά όταν οι αλλεργιογόνοι παράγοντες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Ένα από τα κοινά σημάδια αλλεργιών σε όλα τα κατοικίδια είναι μία φλεγμονή του δέρματος που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα.

Αυτή προκαλεί έντονη φαγούρα που οδηγεί σε δευτερεύουσες μολύνσεις, όταν το παρατεταμένο ξύσιμο «σπάσει» το δέρμα. Περιλαμβάνει τη φαγούρα στο πόδι, μολύνσεις των αυτιών και πιο σπάνια, μύτη που «τρέχει», φτάρνισμα και μάτια που δακρύζουν τακτικά.

Η ταυτοποίηση και εξουδετέρωση των αλλεργιογόνων παραγόντων είναι το 1ο βήμα ανακούφισης του μαλλιαρού σου συντρόφου και η όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση του σε αυτούς θα ελαττώσει τα συμπτώματα.

 

5 τύποι παραγόντων ύποπτων για αλλεργίες μέσα στο σπίτι

• Τα ακάρεα της σκόνης.

Δέρμα με φαγούρα, κόκκινο και ερεθισμένο είναι σύνηθες σημάδι των αλλεργιών που προκαλούν τα ακάρεα της σκόνης.

Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα που σιγοτρώνε το δέρμα και δημιουργείται πιτυρίδα που πέφτει από το τρίχωμα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, καθιστώντας τα αλλεργιογόνους παράγοντες.

Κατοικούν συνήθως σε στρώματα, υποστρώματα όσο και στη σκόνη που απλώνεται σε διάφορα σημεία του νοικοκυριού μας.

Τα είδη ύπνου των μικρών μας συντρόφων (κρεβάτια ή μαξιλάρια) πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα. Αν δε μπορείς να τα πλύνεις στο πλυντήριο, τότε τοποθέτησε τα μέσα σε ένα αντιμικροβιακό κάλυμμα με φερμουάρ, ώστε να κοιμάται ο κολλητός σου πάνω σε υγιές υλικό.

Το κάλυμμα πρέπει και αυτό να πλένεται μία φορά εβδομαδιαίως.

Αν το φιλαράκι σου ξεκουράζεται πάνω σε έπιπλα με ταπετσαρία (καναπέδες ή πολυθρόνες), τότε μπορείς επίσης να τοποθετήσεις αντίστοιχα καλύμματα που θα απωθούν τα ακάρεα.

Κουβέρτες και άλλα υποστρώματα πρέπει να πλένονται με άοσμα, φυσικά ή και οικολογικά απορρυπαντικά χωρίς τη χρήση μαλακτικών υγρών.

Συνίσταται συχνή καθαριότητα με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να ελέγχεις την εμφάνιση αυτών των μικροσκοπικών και ενοχλητικών εντόμων και ταυτόχρονα να κρατάς χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας, για να μειώσεις τον πληθυσμό τους.

Αν έχεις μοκέτες ή χαλιά πάνω σε πατώματα με ξύλο ή πλακάκια, αντικατάστησέ τα με άλλες εναλλακτικές επιλογές, διότι είναι προτιμότερο το φιλαράκι σου να μην κυκλοφορεί πάνω σε τέτοιου είδους στρωσίδια.

Μπορείς εναλλακτικά να τοποθετήσεις κάποιο καθαριστή αέρος, που σκοτώνει τα ακάρεα, δίνοντας σημαντική ανακούφιση στον κολλητό σου, αν του αρέσει να ξαπλώνει σε δωμάτια με χαλιά ή μοκέτες.

 

• Το εσωτερικό του κρεβατιού ή της μαξιλάρας του.

Τα κρεβάτια των κατοικίδιων μας είναι σημαντικές εστίες αλλεργιογόνων παραγόντων όχι μόνο εξ αιτίας των ακάρεων σκόνης, αλλά και του υλικού, από το οποίο είναι φτιαγμένο το εσωτερικό τους.

Συνθετικά ή αφροελαστικά εσωτερικά στρωμάτων και κρεβατιών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, διότι κατά τη διαδικασία παραγωγής τους χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά στοιχεία.

Κάποια κατοικίδια μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες, όταν έρθουν σε επαφή με το μαλλί από το οποίο φτιάχνονται τα χαλιά ή κάποια είδη του ύπνου τους. Τα υφάσματα που κατασκευάζονται από 100% οργανικό βαμβάκι, κλωστικές ίνες από το φυτό «κάνναβη» που δεν έχει ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα ή άλλα χημικά ή υφασμένες και σφιχτοδεμένες μικροίνες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Το μετάξι είναι σπουδαίο υλικό διότι τα ακάρεα δεν επιζούν σε αυτό.

Ανεξάρτητα, όμως από το τι θα επιλέξεις, πρέπει να το πλένεις συχνά.

 

• Ζώα και άνθρωποι.

Όπως οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε κάποια ζώα, ισχύει και το αντίστροφο.

Τέτοιου είδους αλλεργίες μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή των συντρόφων μας στις ηλικίες μεταξύ των 2-5 ετών, διότι χρειάζεται επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους στο ανθρώπινο δέρμα ή τις φολίδες του (πιτυρίδα), για να εκδηλώσουν αλλεργίες.

«Τα κατοικίδια μπορούν να εμφανίσουν αλλεργίες σε ένα νέο ζώο που θα μπει στο σπίτι και, όπως ισχύει με τους ανθρώπους, μπορεί να γίνουν αλλεργικά σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους», λέει ο Dr. Travis Arndt, βοηθός υγειονομικού διευθυντή στο κέντρο ιατρικής φροντίδας Mid-America.

Τυπικά, τα αλλεργικά κατοικίδια έχουν αντιδράσεις σε περισσότερους από έναν παράγοντες του περιβάλλοντος, οπότε πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου, ώστε να βρεις την πηγή της αλλεργικής αντίδρασης, πριν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η αιτία βρίσκεται σε κάποιο άλλο κατοικίδιο.

Σε περιπτώσεις σαν και αυτή που δεν μπορείς να εξαφανίσεις τον ή τους αλλεργιογόνους παράγοντες, μπορείς να ελαττώσεις την έκθεση του κολλητού σου σε αυτούς, χρησιμοποιώντας συχνά την ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίζοντας τακτικά (αφού έχεις μεταφέρει τον σύντροφο σου σε άλλο μέρος προηγουμένως).

Χρησιμοποίησε οικολογικά καθαριστικά και επένδυσε σε έναν ποιοτικό καθαριστή αέρος αλλάζοντας το φίλτρο του συχνά, διότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ελέγχου των αλλεργιογόνων παραγόντων μέσα στο σπίτι σου.

 

• Χημικά που υπάρχουν στο νοικοκυριό μας.

Καθαριστικά, υγρά που αρωματίζουν τους χώρους, απορρυπαντικά πλυντηρίων και σπρέι μαλλιών είναι κοινές πηγές χημικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στον κολλητό σου.

Είναι καλός λόγος να χρησιμοποιούμε φυσικά καθαριστικά, διότι αυτά μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες εμφάνισης δερματίτιδας στα κατοικίδια μας. Ξεκίνησε την αντικατάσταση αυτών των χημικών με τα οποία ο σύντροφος σου έρχεται σε επαφή, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίου που πλένεις τα είδη που κοιμάται ή τα καθαριστικά πατώματος για τις περιοχές που του αρέσει να ξαπλώνει.

Χημικά μαντηλάκια καθαρισμού, αρώματα χώρου που μπαίνουν στις πρίζες, καθώς και άλλα αρωματικά σπρέι είναι τα πρώτα που πρέπει να εξαφανιστούν, ώστε να μειώσεις το τοξικό φορτίο του χώρου που κινείται και ζει ο τριχωτός σου σύντροφος.

Ο καπνός, από το κάπνισμα ή το μαγείρεμα, προκαλεί επίσης συχνά ατοπική δερματίτιδα.

Αν η εξάλειψη αυτών των παραγόντων δε λύσει το πρόβλημα, τότε ερεύνησε τα αίτια έξω από το σπίτι.

«Μία από τις πιο απρόσμενες, όχι όμως και σπάνιες αιτίες της δερματίτιδας επαφής έχει παρατηρηθεί σε σκυλιά που χαλαρώνουν δίπλα σε πισίνες ή κολυμπούν μέσα σε αυτές. Η έκθεση τους στο αποχλωριωμένο με χημικά νερό της πισίνας μπορεί κάποιες φορές να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις» συμπληρώνει ο Dr Arndt.

 

• Οικιακά φυτά.

Τα φυτά αυτά μπορεί να συγκεντρώσουν επάνω τους γύρη και μούχλα (από το χώμα) που εύκολα διασπείρονται στον αέρα.

«Κάθε ανθοφόρο φυτό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στον σύντροφό μας» λέει ο Dr Arndt και συμπληρώνει:

«Τα συμπτώματα προκύπτουν ανά περιόδους και έχουν τη μορφή έντονης φαγούρας στο δέρμα, πολλή περιποίηση του τριχώματος, εξανθήματα, φτάρνισμα και εκροές στα μάτια.» Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη περιλαμβάνουν ξύσιμο, μάσημα, γλείψιμο ή δάγκωμα περιοχών του σώματος που έχουν επηρεαστεί και ενδεχομένως να εξελιχθούν σε πληγές και απώλεια τριχώματος.

 

 Χρήσιμες συμβουλές ανακούφισης ενός αλλεργικού κατοικίδιου

Αν το φιλαράκι σου υποφέρει από αλλεργίες, ανεξάρτητα από τους λόγους που τις εμφάνισαν, υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν:

• Ενσωμάτωσε στη διατροφή του λιπαρά ωμέγα-3, για να εμποδίσουν την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών στο δέρμα του.

• Κάνε τον συχνά μπάνιο με καλής ποιότητας οργανικά σαμπουάν, για να απομακρύνεις τους αλλεργιογόνους παράγοντες από το δέρμα του και μούλιασε τα πόδια του σε διάλυμα οργανικού ιωδίου, ώστε να ελαττώσεις τα αλλεργιογόνα σωματίδια που μαζεύονται στις πατούσες του.

• Πρόσφερε του φυσική αντισταμινική υποστήριξη , όπως είναι η κερκετίνη,ένα φυτοχημικό συστατικό που παράγεται φυσιολογικά μέσα στα φρούτα, τα λαχανικά και τους σπόρους.

 

Επίλογος

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να εντοπίσεις τα πράγματα εκείνα που δυσκολεύουν τη ζωή του πολύτιμου φίλου σου μέσα στο σπίτι σου.

Ακόμα και αν η αιτία είσαι εσύ, υπάρχουν αρκετές λύσεις, για να διατηρήσεις άρρηκτα δεμένο τον δεσμό που σας ενώνει.

Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα ανθρώπων που ζουν μία υγιή και ευτυχισμένη ζωή με τους συντρόφους τους, διότι μπήκαν στη θέση τους ψάχνοντας να βρουν όλους εκείνους τους ενοχλητικούς παράγοντες που εμφάνισαν τις αλλεργίες στα φιλαράκια τους, ώστε εξαλείφοντάς τους να τους προσφέρουν ανακούφιση και χαρά.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0