BLOG

Δάγκωμα των ποδιών του σκύλου: Τι πραγματικά σημαίνει

15/05/2019
0 Liked

Είναι μόνο ένδειξη τροφικής αλλεργίας το δάγκωμα των ποδιών του σκύλου σου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας «τρελαίνονται» να γλείφουν και να καθαρίζουν τα πέλματα τους. Συνήθως τους ενοχλεί η μικροποσότητα σκουπιδιών που βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλα τους.

Όταν όμως αυτή η ιεροτελεστία υγιεινής γίνεται με τρόπο παρορμητικό χωρίς χρονική συχνότητα που να δικαιολογείται και τελικά οδηγεί σε δάγκωμα των ποδιών τους, τότε πρέπει να διερευνηθεί η αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

 

Τροφική αλλεργία και ερεθισμός πελμάτων

Η διατροφική αλλεργική αντίδραση είναι ο «συνηθέστερος ύποπτος» για αυτή την συμπεριφορά.

Πιθανώς κάποιο συστατικό της τροφής τους, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, σιτηρά ή σόγια είναι ικανό  να πυροδοτήσει τον ερεθισμό στα πέλματα τους και να θέλουν διαρκώς να τα γλείφουν και να τα δαγκώνουν.

Ο ευκολότερος τρόπος εντοπισμού του αλλεργιογόνου παράγοντα είναι να αφαιρέσουμε από την διατροφή τους ένα-ένα τα ένοχα στοιχεία και να παρακολουθήσουμε την συμπεριφορά τους οδηγούμενοι ίσως σε grain free ή μόνο πρωτεϊνικές τροφές.

 

Φυσικές και χημικές ουσίες ως αίτιο ερεθισμού των πελμάτων

Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι όταν εκτεθούν για παράδειγμα στην γύρη των πεύκων, σε χημικές ουσίες που εισχωρούν στο έδαφος ή στο γκαζόν του κήπου μας, εμφανίζουν δερματικές αντιδράσεις που τους ενοχλούν.

Επίσης η χρήση νέων σαπουνιών, σαμπουάν και το βάδισμα πάνω σε επιφάνειες που έχουν καθαριστεί με χημικά απολυμαντικά ίσως αποτελούν αιτίες ερεθισμού.

 

 

Η ξηροδερμία ως αίτιο δαγκώματος των πελμάτων

Αν απέκλεισες άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες τότε ίσως η ξηροδερμία προκαλεί το μάσημα των πελμάτων του.

Ο οργανισμός των σκύλων παράγει έλαια που προστατεύουν και ενυδατώνουν το δέρμα και το τρίχωμα τους.

Πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως και κάποια φαρμακευτική αγωγή ξηραίνουν το δέρμα τους.

Επίσης οι εκκρίσεις υγρών από το δάγκωμα των μικροπαρασίτων,  όπως οι ψύλλοι μπορούν να οδηγήσουν στην λεπιδίωση του δέρματος τους.

 

 

Ερεθισμός λόγω πόνου ή δυσφορίας των σκύλων

Εξαιτίας της συνεχούς επαφής των πατουσών τους με το έδαφος αυτές καταπονούνται και έτσι οι χνουδωτοί μας φίλοι πονούν.

Ανοικτές πληγές που οφείλονται στην τραχύτητα της γης που πατούν, σπασμένα κλαδιά που χώνονται στις πατούσες τους και τέλος ενοχλητικά σκουπιδάκια που εισχωρούν ανάμεσα στα νύχια τους προκαλούν πόνο και νευρικότητα.

Ακόμη και προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα, δυσπλασία και ασταθές βάδισμα, μπορούν να προκαλέσουν το δάγκωμα των πελμάτων τους ως αντίδραση στο πρόβλημα.

 

 

Το άγχος αποχωρισμού ως αίτιο δαγκώματος των πελμάτων

Το στρες και η λύπη από την προσωρινή απώλεια της ανθρώπινης συντροφιάς ίσως οδηγεί στο αμήχανο μάσημα των πελμάτων τους.

Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να ηρεμήσουν τους τετράποδους φίλους μας, όπως έλαιο λεβάντας ή βαλεριάνας. Αν ρίξουμε μερικές σταγόνες από αυτά μέσα σε ελαιόλαδο μπορούμε να κάνουμε μαλάξεις στο στήθος ή την ράχη του σκύλου μας.

 

 

Η ψώρα ως αίτιο ερεθισμού του δέρματος

Αν ο σκύλος σου πάσχει από ψώρα τότε το πιο πιθανό είναι να μην δαγκώνει μόνο τα πόδια του, αλλά και τους αγκώνες, την κοιλιά και άλλα μέρη του σώματος του.

Αν συμβαίνει αυτό πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον κτηνίατρο σου.

 

 

Η πλήξη και η άνοια επιδρούν στο δάγκωμα των πελμάτων

Όπως είναι για τον άνθρωπο το τσιγάρο έτσι και ο σκύλος ευχαριστιέται να μασάει τα πόδια του.

Αν αυτό γίνεται συχνά και έχεις αποκλείσει τους υπόλοιπους αλλεργιογόνους παράγοντες, τότε ο σκύλος σου μόλις απέκτησε το νέο του χόμπι!

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης του δαγκώματος

Αν δεν θεωρείς απαραίτητη μία επίσκεψη στον κτηνίατρο σου τότε προληπτικά κάνε τα παρακάτω :

• Μπορείς να λούζεις τον σκύλο σου με σαμπουάν που ταιριάζουν στο ph του δέρματος του και να έχουν αντιπαρασιτική δράση. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείς spray ή αμπούλες που προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

• Απόφυγε τις χημικές αλλεργίες απομονώνοντας τον χνουδωτό σου φίλο από μέρη του σπιτιού που είναι εκτεθειμένα σε εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα ή χημικά απολυμαντικά όπως ο κήπος ή τα παρτέρια της βεράντας σου.

• Εντόπισε και άλλαξε διατροφικούς παράγοντες που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις όπως τα περισσεύματα στο τραπέζι σου και η χαμηλή ποιότητα ξηρής τροφής.

• Αντιμετώπισε την ξηρότητα του δέρματος με ένα σαμπουάν που περιέχει εκχυλίσματα βρώμης προκειμένου να ανακουφίσεις την φαγούρα και τον ερεθισμό που έχει εμφανίσει.

• Αν ο σκύλος σου βαριέται εφάρμοσε ένα πρόγραμμα σπιτικής εκπαίδευσης μέσω παραγωγικών και χρήσιμων εντολών αλληλεπίδρασης.

• Δώσε του ένα παιχνίδι που πιστεύεις ότι θα του αρέσει και θα τον αποσπάσει από αυτή την κακή συνήθεια.

• Δίδαξε του ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως εκπαίδευση υπακοής, νέα κόλπα με εντολές, όπως «κάτσε» , «έλα» , στήριξη στα 2 πόδια , στροβιλισμούς γύρω από τον άξονα του κ.α.

• Κάνε εκπαίδευση με clicker, ώστε να διεγείρει τον εγκέφαλο του και να συνδυάσει τον ήχο του clicker με ανταμοιβή λιχουδιάς όταν κάνει κάτι καλό ή χρήσιμο.

Αν το πρόβλημα είναι το άγχος και η λύπη αποχωρισμού μπορείς να χορηγήσεις ηρεμιστικές ουσίες, όπως φερομόνη ή βότανα με χαμομήλι ή καλύτερα να χαλαρώσεις εσύ διότι το σκυλί ως μέλος της αγέλης αντανακλά τα συναισθήματα που εισπράττει.

 

Συνεπώς μπορείς να διαλογιστείς, κάνε ένα ζεστό μπάνιο ή μια μακριά βόλτα με τον τετράποδο κολλητό σου, ηρέμησε και απόλαυσε την παρέα του.

Ανακεφαλαιώνοντας, το πρόβλημα του δαγκώματος των πελμάτων του σκύλου συνήθως αντιμετωπίζεται χωρίς την επέμβαση κτηνιάτρου.

Εξαίρεση αποτελεί ο συνδυασμός με κουτσό βάδισμα, το μάσημα και άλλων μερών του σώματος ή με κάποια μόλυνση.

Αν ο χνουδωτός σου φίλος περιοδικά ή λίγο παραπάνω από το κανονικό μασάει τα πέλματα του τότε μπορείς να τον βοηθήσεις μέσω της κατάλληλης διατροφής, του μπάνιου, της εκπαίδευσης και του παιχνιδιού.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0