BLOG

Αγαπάς τον σκύλο σου; Τότε, μάθε περισσότερα για τον κόσμο του.

28/11/2019
0 Liked

Είναι κοινή παραδοχή όλων των σκυλο-γονέων ότι αγαπούν υπερβολικά τα σκυλο-παιδιά τους.

Τους μιλάνε τρυφερά, τους προσφέρουν τις καλύτερες τροφές και λιχουδιές , αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην καθημερινή άσκηση και βόλτα τους και τους παρέχουν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες για την υγεία τους.

Μήπως όμως,  ακόμα και αν ζουν σε «παλάτια με υπηρέτες και απολαυστικά spa» , κοιμούνται στα πιο ανατομικά στρώματα και κρεβάτια που υπάρχουν , τρώνε τα νοστιμότερα εδέσματα, δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένα και ανέμελα;

Τι συμβαίνει άραγε στον ψυχικό τους κόσμο, όταν βιώνουν αγχωτικές ή φοβικές καταστάσεις και γεγονότα που τα αναστατώνουν ή τα αγριεύουν;

Μήπως περάσαμε ποτέ ποιοτικό χρόνο αλληλεπίδρασης μαζί τους, ώστε να καταλάβουμε τι σημαίνει για αυτά κάθε χειρονομία ή κίνησή μας;

Διαβάσαμε στην εκφραστική τους ματιά τον αντίκτυπο που αφήνει στη ψυχή τους κάθε αυστηρή επίπληξη ή ακόμα και η σκόπιμη περιφρόνηση στο κάλεσμα τους για ένα χάδι, καθώς και η τυχόν απόρριψη της επιθυμίας τους για επικοινωνία;

Τελικά , μπήκαμε ποτέ «μέσα στα παπούτσια τους»;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική και σχετίζεται με την καθημερινότητας μας, όπου ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι υποχρεώσεις πολλές, ώστε να μην μπορούμε να δείξουμε επαρκή μέριμνα στην ενδυνάμωση του ψυχικού δεσμού που μας ενώνει μαζί τους.

Αν θέλεις μπορείς να εμβαθύνεις λίγο στον κόσμο τους και να καταλάβεις πως αντιδρούν στις πράξεις και τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε να επικοινωνούμε μαζί τους.

Ας γίνουμε πιο σαφείς :

• Στον κολλητό σου , το ελαφρύ χτύπημα στο κεφάλι εκλαμβάνεται ως κίνηση κυριαρχίας επάνω του. Αν χαϊδέψεις το φιλαράκι σου στο στήθος ή στη βάση της ουράς του, θα απολαύσει τη χειρονομία αυτή.

• Η αγκαλιά αγχώνει τον σύντροφό σου.

Μπορείς να τον αποφορτίσεις συνδυάζοντας γρήγορη αγκαλιά με ταυτόχρονη επιβράβευση με λιχουδιές.

• Η απευθείας οπτική επαφή σημαίνει απειλή για κάθε σκύλο.

Αν ο δικός σου είναι εκ φύσεως ντροπαλός , παίρνοντας τη ματιά σου από επάνω του θα τον ανακουφίσεις. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επίμονο κοίταγμα και τη φευγαλέα οπτική επαφή.

Επίσης , όταν τον κοιτάς , χαμογέλα του.

• Οι φωνές και οι αυστηρές τιμωρίες δεν τον νουθετούν.

Το φιλαράκι σου δεν κατανοεί την έννοια αυτών που λες αλλά ,σίγουρα καταλαβαίνει τα συναισθήματα σου ,όταν τα λες.

Αν ο κολλητός σου είναι ευαίσθητος και φοβικός , σύντομα θα διαπιστώσεις ότι φωνάζοντας του ή τιμωρώντας τον αυστηρά για κάτι  που έκανε , θα του προκαλέσεις αναστάτωση και περαιτέρω φόβο.

Τα συναισθήματα αυτά δεν εμπνέουν τον σεβασμό, ενώ αντίθετα, αποδυναμώνουν την ψυχική σας ένωση.

Σύντομα , θα έχεις έναν απείθαρχο σκύλο που θα κάνει πάντα ό,τι θέλει, ενώ εσύ μονότονα θα επαναλαμβάνεσαι.

Αντίθετα, με θετική ενίσχυση θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση του και θα τον οδηγήσεις προς την επιδιωκόμενη συμπεριφορά.

Με κοφτές συγκεκριμένες εντολές όπως «άστο» , «έλα»  ή «κοίτα με» και ανταμείβοντας με νόστιμες λιχουδιές την απροθυμία του για υπακοή , σίγουρα θα αποφύγεις πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις.

• Οι σκύλοι είναι κτητικά όντα με διαβαθμίσεις στη συμπεριφορά τους.

Στον κόσμο τους η «κατοχή» αφορά το 90% των νόμων του.

Συνεπώς, πάντα θα είναι απρόθυμος να παρατήσει τα πολύτιμα έπαθλά του.

Να είσαι προνοητικός, δίνοντας στο φιλαράκι σου την ευκαιρία να ασχοληθεί με ένα αντικείμενο που δεν σε πειράζει ,αν φθαρεί.

Αντάλλαξε το αντικείμενο αυτό με λιχουδιές , παίρνοντας το από αυτόν και έπειτα δώσε το πίσω.

Πάρε βοήθεια από εκπαιδευτή σκύλων , αν σου γρυλίζει επίμονα.

Μην τον πιέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.

• Θέσε κανόνες και χτίσε σωστά τη σχέση σου με τον σύντροφο σου.

Οι σκύλοι χρειάζονται, θέλουν και αγαπούν τους κανόνες.

Αντιθέτως, ίσως εσύ θεωρείς ότι όροι και περιορισμοί μόνο δυστυχία προσφέρουν στον φίλο σου. Ο σκύλος σου ,όμως πρέπει να γνωρίζει πως ορίζεις εσύ τα πράγματα ως αρχηγός της αγέλης.

Όπως τα παιδιά ευδοκιμούν, όταν κινούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων που τα διδάσκουν να είναι ευγενικά και ισορροπημένα ψυχολογικά , αντιθέτως  υπάρχουν και τα κακομαθημένα παιδιά που έχουν πολλά νευρικά ξεσπάσματα ,όταν δεν παίρνουν αυτά που θέλουν.

Ποια είναι τα πιο ευτυχισμένα;

Το ίδιο ισχύει και για τα χνουδωτά φιλαράκια μας διότι οι κανόνες θέτουν τα όρια και κάνουν τη ζωή τους πιο προβλέψιμη με λιγότερη αναστάτωση και άγχος.

Να είσαι σίγουρος ότι μπορεί ο σκύλος σου να καταλάβει τους κανόνες όχι όμως και τις εξαιρέσεις τους.

Δεν κατανοεί ότι μπορεί να πηδήξει επάνω σου μόνο όταν φοράς πρόχειρα ρούχα και όχι όταν είσαι καλοντυμένος.

Επίσης, δεν καταλαβαίνει ότι μπορεί να κάτσει πάνω στον καναπέ σου μόνο όταν είναι καθαρός και όχι γεμάτος λάσπες επιστρέφοντας από μία βόλτα στη βροχή.

Συνεπώς , για να ευδοκιμήσει η σχέση σου μαζί του και να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη ως αρχηγός της αγέλης, θέσε όρια με αποφασιστικότητα και συνδυασμό λαχταριστών λιχουδιών και επαίνων.

Έτσι, θέτεις τις βάσεις, για να έχεις έναν υπάκουο και ευτυχισμένο σύντροφο.

• Μην τον κάνεις να βαριέται.

Ξέρεις πως είναι το συναίσθημα να σε περιτρυγυρίζουν βαρετοί άνθρωποι.

Θυμήσου τα νιάτα σου ,όταν είχες επισκέψεις στο πατρικό σου σπίτι από φίλους των γονέων σου και εσύ αναγκαζόσουν να κάθεσαι ήσυχος ανάμεσα τους, υπομένοντας τις ανιαρές συζητήσεις τους.

Πόσο σε έπνιγε η απαγόρευση να φωνάξεις : Βαριέμαι !

Πόσο πολύ ήθελες να πάρεις το ποδήλατο σου και να κάνεις βόλτες μέχρι να φύγουν;

Έλα τώρα  στη θέση του σκύλου σου που ,όταν γυρίζεις αργά στο σπίτι σου από τη δουλειά σου ,το μόνο που θέλεις είναι να σε «ρουφήξει» ο καναπές σου.

Αναρωτήθηκες πόσο απογοητευτική και ενοχλητική είναι αυτή η συμπεριφορά προς τον κολλητό σου ,που σε περίμενε καρτερικά όλη την ημέρα;

Αν το φιλαράκι σου τρώει παπούτσια ή μασάει τα πόδια του τραπεζιού σου ή χώνεται μέσα στη ντουλάπα σου , είναι γιατί θέλει να σου φωνάξει δυνατά : Βαριέμαι!

Πήγαινε τον μία βόλτα, δούλεψε μαζί του παλιά αγαπημένα κόλπα όπως να πετάς αντικείμενα και να τα φέρνει ή να κρύβεις παιχνίδια με νόστιμες λιχουδιές που τις αναζητεί.

Αν καθημερινά ασχοληθείς μαζί του δημιουργικά έστω και ένα μισάωρο, αυτό θα βελτιώσει την ψυχολογία του.

• Μην τον πηγαίνεις μονότονες βόλτες χωρίς ευκαιρίες εξερευνήσεων και μυρωδιών.

Υπάρχουν βόλτες και βόλτες. Σίγουρα, είναι σημαντικό να έχεις έναν σκύλο που περπατάει δίπλα σου με πειθαρχία και υπακοή δεμένος στον οδηγό βόλτας του.

Είναι όμως πιο σημαντικό, όταν δεμένος περπατάει μαζί σου, να του επιτρέπεις να εξερευνά τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι σκύλοι «βλέπουν» με τη μύτη τους και δίνουν τεράστια σημασία στις οσμές ,όπως εμείς καταλαβαίνουμε τον κόσμο με τα μάτια μας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι ο κολλητός σου απολαμβάνει τη μυρωδιά ενός κορμού δένδρου ,όπως εσύ ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Οι σκύλοι απεχθάνονται την αποκοπή από τον κόσμο τους. Θέλουν , έστω και λίγες στιγμές καθημερινά να βιώνουν την πραγματικότητα τους.

Δεν τους αρκεί η σύντομη βόλτα για ξεμούδιασμα και τουαλέτα.

Πρόσφερε του την ευχαρίστηση ενός αργού και απολαυστικού περιπάτου με πανδαισία οσμών αφήνοντας τον να βυθιστεί στις απολαύσεις που κρύβουν αυτές οι μικρές εξερευνήσεις.

Άλλαζε συχνά τα δρομολόγια, πήγαινε σε νέες γειτονιές και μονοπάτια αφήνοντας τον να μυρίζει εκεί που επιθυμεί και χαίρεται.

Έτσι, τον συναρπάζεις πνευματικά και διεγείρεις θετικά τις αισθήσεις του κάνοντας την καθημερινότητα του ανέμελη και ευτυχισμένη,

Επίλογος

Καταλήγοντας, θα ήταν δίκαιο για τον τριχωτό σου σύντροφο, να γνωρίσεις υπομονετικά τον κόσμο του και να καταλάβεις τι τον ελκύει ή τον απωθεί, καθώς και τι τον κάνει να βαριέται ή τον ενθουσιάζει.

Δες τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, μαθαίνοντας τη γλώσσα του σώματος του , εννοώντας τη σημασία των οσμών στη ζωή του και ό,τι άλλο την ομορφαίνει και την κάνει συναρπαστική.

Εξάλλου, στη σύγχρονη εποχή οι σκύλοι έχουν αναβαθμίσει τη θέση τους μέσα στην οικογενειακή δομή και τείνουν να γίνουν σαν τα παιδιά μας.

Τους αξίζει η προσοχή , η κατανόηση και ο σεβασμός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη ζωή.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0