BLOG

Αλλεργία σκύλου: Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές;

12/07/2017
0 Liked

Αλλεργία Σκύλου: Έχετε παρατηρήσει το σκυλί σας να ξύνεται διαρκώς και αναρωτιέστε αν τα αίτια που υποκρύπτονται αφορούν σε τροφική αλλεργία;

Εκτός της πρώτης σκέψης που είναι η αποπαρασίτωση ενοχλητικών εξωπαρασίτων και αφού σιγουρευτούμε ότι τα εξολοθρεύσαμε, ψάχνουμε την 2η πιθανότερη αιτία φαγούρας.

Αυτή είναι η αλλεργική αντίδραση του σκύλου σε κάποια συστατικά τροφής που περιέχονται στη διατροφή του. Για να καταλήξουμε στην χορήγηση της καλύτερης τροφής για αλλεργικά σκυλιά πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει «τροφική αλλεργία» και ποιοι παράγοντες την προκαλούν.

Υπάρχουν πολλοί όροι που περιγράφουν μη κανονικές αντιδράσεις του σκύλου στην τροφή του. Οι όροι «αλλεργία» ή  «υπερευαισθησία» περιγράφουν μία ανοσολογική αντίδραση σε αλλεργιογόνες τροφές και απαιτούν έκθεση στο εν δυνάμει αλλεργιογόνο συστατικό προκειμένου να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Σε αντίθεση, μία τροφική δυσανεξία δεν εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να εμφανιστεί κατευθείαν στην πρώτη χορήγηση της ύποπτης τροφής στο ζώο.

Και οι δύο παραπάνω αντιδράσεις παράγουν παρόμοια συμπτώματα και είναι δύσκολο χωρίς κτηνιατρική συμβουλή, να αποφανθούμε από ποια πάσχει το σκυλί μας.

 

Σημάδια τροφικής αλλεργίας στα σκυλιά

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας στα σκυλιά ποικίλλουν, όμως το συχνότερο σημάδι είναι η απροσδόκητη φαγούρα σε όλο το σώμα ή στα αυτιά και τα πόδια.

Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες μολύνσεις στα αυτιά και στο δέρμα είναι επίσης συχνό φαινόμενο. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν συνήθως όταν τα σκυλιά είναι νεαρά ( κάτω του ενός έτους ) αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

 

Ποιο συστατικό στη διατροφή του σκύλου προκαλεί αλλεργίες

Τα αλλεργικά σκυλιά συνήθως αντιδρούν στις πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτά ή από ζώα και περιέχονται στην καθημερινή διατροφή του κατοικίδιου. Αυτές οι πρωτεΐνες διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια ξεγελώντας το ανοσοποιητικό σύστημα που δεν τα εκλαμβάνει ως απειλή. Βοδινό, γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτάρι και κοτόπουλο είναι τα συνήθως ένοχα διατροφικά στοιχεία που προκαλούν τις τροφικές αλλεργίες. Η ανάπτυξη των τροφικών αλλεργιών συνήθως θέλει χρόνο για να εξαπλωθεί. Έτσι μπορεί τα σκυλιά να τρέφονται για αρκετό καιρό με τα παραπάνω στοιχεία και τα αποτελέσματα από την τροφική αλλεργία να μην έχουν φανεί ακόμα.

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας στα σκυλιά;

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης της τροφικής αλλεργίας είναι η δοκιμαστική χορήγηση υποαλλεργικής τροφής. Υπάρχουν 2 τρόποι για αυτό:

        . χρήση μιας πρωτοχορηγούμενης πηγής πρωτεΐνης

        . χρήση υδρολυμένης πρωτεΐνης

Πρωτοχορηγούμενη πρωτεΐνη είναι αυτή που δίνεται στον σκύλο πρώτη φορά και έτσι μειώνεται η πιθανότητα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτή. Επιπλέον, η δίαιτα πρέπει να παρέχει μία πρωτοεμφανιζόμενη μοναδική πηγή υδατανθράκων μια που τα φυτά περιέχουν και αυτά πρωτεΐνη.

Οι υποαλλεργικές τροφές περιέχουν ελάφι, πάπια και αρακάσολωμό και πατάτα ακόμα και καγκουρό. Επίσης το αρνί θεωρείται υποαλλεργική πηγή πρωτεΐνης αλλά επειδή περιέχεται σχεδόν σε όλες τις εμπορικές τροφές δεν αποτελεί πια πρωτοεμφανιζόμενη πηγή πρωτεΐνης.

Οι υδρολυμένες δίαιτες φτιάχνονται όταν ζωική πρωτεΐνη διασπάται σε πολύ μικρά κομμάτια έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην τα προσδιορίζει ως αλλεργιογόνους παράγοντες και έτσι να εξαφανίζεται η πιθανότητα εμφάνισης αρνητικής τροφικής επίδρασης στον σκύλο.

Το άμυλο και το ρύζι θεωρούνται πηγές υδατανθράκων που δεν σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις. Οποιοδήποτε τύπο τροφής και να χρησιμοποιούμε, πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 8-10 εβδομάδες για να έχουμε επαρκή εκτίμηση της επίδρασης της στον σκύλο.

Συνήθως έχουμε μερική βελτίωση των συμπτωμάτων στις πρώτες 4-6 εβδομάδες, αλλά μερικές ράτσες σκύλων όπως τα LABRADOR ή τα COCKER SPANIELS απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο για να δείξουν την αντίδραση τους. Είναι σημαντικό να χορηγούμε μόνο την υποαλλεργική τροφή αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής ή λιχουδιών ακόμα και φαρμάκων που τα χάπια τους που έχουν γεύση από κάποιο ζωικό παράγωγο ( μασώμενα χάπια ενδοπαρασίτων, αντιφλεγμονώδη ή αντιβιοτικά ). Εφόσον διαγνωσθεί η τροφική αλλεργία χρησιμοποιώντας υποαλλεργική τροφή, θα πρέπει να γίνει μία διατροφική πρόκληση στον σκύλο προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Όταν χορηγηθεί η υποαλλεργική διατροφή τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας πρέπει να έχουν αντιστραφεί σε 2 εβδομάδες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη της. Πρέπει να προσθέσουμε στην υποαλλεργικη τροφή μονοπρωτεϊνικά συστατικά ( μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή τρίμματα σιταριού ) για να καταλάβουμε ποιο συστατικό θα αποφεύγουμε στο μέλλον.                                                                                                                                                               

 

Ποια είναι η καλύτερη τροφή για αλλεργικά σκυλιά;

Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί μόνο κατόπιν συμβουλής του κτηνιάτρου σας. Πρωτοχορηγούμενες πρωτεΐνες ή υδρολυμένες δίαιτες είναι διαθέσιμες με την συνταγή του κτηνιάτρου σας και είναι πολύ ανώτερες από τις εμπορικές τροφές οι οποίες μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά έστω και αν αυτά δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Αν εσείς εξαλείφετε τυχαία συστατικά διατροφής χωρίς την συμβουλή κτηνιατρικού διατροφολόγου, μπορεί να προκαλέσετε διατροφική ανισορροπία και έτσι ποτέ δεν θα καταλάβετε τι φταίει για το αλλεργικό διατροφικό πρόβλημα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0