BLOG

Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα : Άραγε, κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς;

28/01/2020
0 Liked

Αν μία από τις μεγάλες αποφάσεις που πήρες με την είσοδο του νέου χρόνου είναι να κόψεις το κάπνισμα, τότε σου αξίζουν συγχαρητήρια!

Αν έχεις υπό την προστασία σου κάποιο κατοικίδιο, τότε έχεις ένα έξτρα κίνητρο για να υλοποιήσεις την απόφαση αυτή.

Ποιο είναι το κίνητρο αυτό;

Φυσικά η υγεία του μικρού σου συντρόφου που επηρεάζεται εξίσου, αν όχι περισσότερο από αυτήν των συνανθρώπων μας.

Τα κατοικίδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα συγκριτικά με τον άνθρωπο, διότι περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι και λόγω σωματικής διάπλασης ζουν πιο κοντά στο έδαφος, όπου συγκεντρώνονται τα καρκινικά σωματίδια του καπνού.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα σε 2000 καπνιστές και ιδιοκτήτες κατοικίδιων, βρέθηκε ότι αυτοί κάπνιζαν κατά μέσο όρο 9 τσιγάρα ημερησίως μέσα στο σπίτι τους και δίπλα από τα κατοικίδια τους.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα αγαπημένα τετράποδα εισέπνεαν παθητικά τον καπνό και άλλα βλαβερά σωματίδια 3.825 τσιγάρων ετησίως. Το νούμερο αυτό αυξάνεται, αν στο ίδιο νοικοκυριό καπνίζουν περισσότερα του ενός μέλη του.

Επίσης, το 22% τω παραπάνω ερωτηθέντων κάπνιζαν πάνω από 15 τσιγάρα ημερησίως στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει 5475 τσιγάρα ετησίως.

Το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα γνώριζαν ότι οι χνουδωτοί τους σύντροφοι εκτίθενται στο κάπνισμα, ενώ το 68% αυτών δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να το κόψουν, αν υπεύθυνα κάποιος κτηνίατρος στοιχειοθετούσε τις βλαβερές συνέπειες του πάνω στα τετράποδα φιλαράκια τους.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες παραδέχθηκε ότι το κατοικίδιο του έφαγε τουλάχιστον κάποιο τσιγάρο ή υπόλοιπο αυτού στο πρόσφατο παρελθόν και το 52% αυτών δήλωσε ότι ο μικρός τους φίλος ξοδεύει τουλάχιστον 23 ώρες ημερησίως μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα την πολύωρη έκθεση του σε χημικές ουσίες και βακτηρίδια που διακινούνται στο μικροπεριβάλλον του σπιτιού (στον αέρα και το έδαφος).

Όσον αφορά τα σκυλιά, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση αλλεργιών, οφθαλμικών και αναπνευστικών προβλημάτων (όγκοι στους πνεύμονες).

Σκύλοι με μεγάλες μύτες είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρινικών καρκίνων, όταν εκτίθενται στον καπνό, ενώ σκύλοι με κοντές και μεσαίες μύτες είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης εξέτασαν τους όρχεις ευνουχισμένων αρσενικών σκύλων που ζούσαν σε καπνιστικό περιβάλλον και βρήκαν σε μεγαλύτερο βαθμό την ύπαρξη ενός γονιδίου που λειτουργεί ως καταστροφέας κυττάρων συγκριτικά με ευνουχισμένα σκυλιά που δεν ζούσαν σε αντίστοιχο περιβάλλον.

Οι γάτες επίσης κινδυνεύουν να εμφανίσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους από την εισπνοή των προϊόντων του παθητικού καπνίσματος.

Έρευνες έδειξαν ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν λέμφωμα (ένα είδος καρκίνου στα λευκά αιμοσφαίρια) και αναπνευστικές ασθένειες, όπως άσθμα και βροχίτιδα που μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή τους. Επίσης, κινδυνεύουν από τη συγκέντρωση τοξικών καταλοίπων στη γούνα τους που τα καταπίνουν, όταν αυτοκαθαρίζονται.

Η καθημερινή πολύωρη και σχολαστική αυτή ιεροτελεστία αυξάνει τις πιθανότητες εισδοχής τέτοιων βλαβερών συστατικών στον οργανισμό τους.

Αυτή τους η ασχολία συνδέεται επίσης, και με την εμφάνιση στοματικών όγκων.

Επίσης, τα πουλιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις τοξίνες που κυκλοφορούν στον αέρα και προέρχονται από τον καπνό.

Κινδυνεύουν λόγω του μικρού μεγέθους τους και του καλά ανεπτυγμένου αναπνευστικού τους συστήματος που μπορεί να απορροφά οξυγόνο στον αέρα (και όλες τις τοξίνες μέσα σε αυτό).

Ακόμα, αποθηκεύουν τοξίνες μέσα τους, όταν ραμφίζουν το φτέρωμα τους για να καθαριστούν, όπως και η γάτα, όταν γλείφεται.

Στα πουλιά, η έκθεση στον καπνό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές αρρώστιες, μάδημα φτερώματος, αλλεργίες, καρδιακά προβλήματα, δερματικά και οφθαλμικά προβλήματα, καρκινικούς όγκους καθώς και υπογονιμότητα.

Τα ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και άλλα μικρά ζώα επηρεάζονται επίσης από το παθητικό κάπνισμα. Υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως το εμφύσημα και αγγειακές παθήσεις.

Ακόμα και τα ψάρια εκτίθενται στις αρνητικές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Η νικοτίνη είναι πολύ τοξική για τα ψάρια που ζουν στο οικιακό μας περιβάλλον. Αυτή και άλλες τοξίνες διαλύονται στο νερό εύκολα και ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να βλάψουν θανάσιμα τα ψάρια.

Τα κατοικίδια όλων των ειδών μπορούν να πάθουν δηλητηρίαση από τη νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα, τα πούρα , στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα υγρά ανταλλακτικά αυτού που περιέχουν αυτή και άλλες βλαβερές τοξίνες.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δηλητηρίασης από νικοτίνη περιλαμβάνουν εμετούς, πολλά σάλια, λήθαργο, αύξηση καρδιακών παλμών, ευαισθησίες, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις. Ακόμα και μικρή ποσότητα αυτής της τοξίνης μπορεί να γίνει βλαβερή ως και θανατηφόρα.

Συνεπώς, αν το κατοικίδιο σου φάει ένα μικρό κομμάτι από τσιγάρο, πούρο ή ανταλλακτική κάψουλα νικοτίνης πρέπει αμέσως να ειδοποιήσεις τον κτηνίατρο σου για να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

Επίλογος

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι σοβαρές για εμάς και τα κατοικίδια μας.

Ακόμα και αν καπνίζουμε έξω από το σπίτι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tobacco control», εκθέτουμε τα μέλη της οικογένειας μας στην παθητική εισπνοή καπνού 5-7 φορές περισσότερο από ότι αν δεν είμασταν καπνιστές.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα μέτρα για να ελαττωθούν οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα κατοικίδια μας.

Σίγουρα, πρέπει να καπνίζουμε έξω από το σπίτι, να κάνουμε μπάνιο συχνότερα τα φιλαράκια μας, ώστε να απομακρύνονται γρήγορα τα υπολείμματα καπνού από τη γούνα τους και να καθαρίζουμε με ατμό τα χαλιά, τα έπιπλα και τις κουρτίνες των σπιτιών μας για να μην συγκεντρώνονται εκεί τα βλαβερά μικροσωματίδια του καπνού.

Αν τελικά δεν μπορούμε να το κόψουμε για το καλό μας και της οικογενείας μας , δίποδης και τετράποδης , πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε κάποια περιοριστικά μέτρα κατά των καταστρεπτικών συνεπειών του παθητικού καπνίσματος ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία των αγαπημένων μας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0