BLOG

Τραυματισμένος σκύλος: Μερικές βασικές οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες

25/09/2019
0 Liked

Όλοι οι σκυλο-γονείς αγχώνονται και φοβούνται υπερβολικά και μόνο στη σκέψη ενδεχόμενου ατυχήματος ή τραυματισμού του σκυλο-παιδιού τους.

Η εξαιρετικά αυτή δυσχερή περίπτωση στο διάβα της συμβίωσης με τα τριχωτά φιλαράκια μας είναι πολύ πιθανό να προκύψει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκτός σοβαρών περιπτώσεων τραυματισμών, που η επικοινωνία με τον κτηνίατρο μας κρίνεται επιβεβλημένη , μπορεί να τύχουν και ήσσονος σημασίας περιπτώσεις που η αντιμετώπιση τους μπορεί να απαιτήσει τη δική μας εμπλοκή ως παροχή πρώτης βοήθειας.

Αυτή η επέμβαση ίσως αποβεί καθοριστική στην εξέλιξη της υγείας του χνουδωτού συντρόφου μας μέχρι να επιληφθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή ο κτηνίατρος μας.

Ας δούμε παρακάτω τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση τραυματισμού.

 

Τι να μην κάνεις

• Ποτέ μη δώσεις στον κολλητό σου ανθρώπινα φάρμακα ασχέτως, της επείγουσας κατάστασης.

• Μην του προσφέρεις τροφή ή νερό, διότι μπορεί να χρειαστεί η παροχή αναισθησίας.

• Μην μετακινήσεις άτσαλα και γρήγορα ή γυρίσεις απότομα τον τραυματία σύντροφο σου.

• Απέφυγε την εμπλοκή σου σε σοβαρούς τραυματισμούς, διότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εσένα ή τον κολλητό σου.

 

Τι να κάνεις

• Αξιολόγησε την κατάσταση πριν ενεργήσεις, διότι τα χτυπημένα σκυλιά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

• Τηλεφώνησε πρώτα στον κτηνίατρο σου προκειμένου να αναλάβει το περιστατικό. Αν δε μπορεί , να έχεις τη δυνατότητα σημειώσεων διότι μπορεί να σου προταθεί άλλη πρακτική αντιμετώπισης ή επικοινωνία με νοσοκομεία ζώων.

• Οδήγησε προσεκτικά και με ασφάλεια το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον τραυματία σκύλο στον κτηνίατρο σου για να μην προκαλέσεις περαιτέρω πόνο ή επέκταση του τραύματος.

• Μία χοντρή πετσέτα ίσως σε προστατέψει από την επιθετικότητα του τραυματία μικρόσωμου συντρόφου σου ή ένα φίμωτρο αν έχεις μεγαλόσωμο σκύλο, αν φυσικά μπορεί να αναπνεύσει.

 

Μήπως ο φίλος σου χρειάζεται άμεση ιατρική επέμβαση;

Πρέπει να μπορείς να καταλάβεις πότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση στο σκύλο σου.

Αν επισημάνεις κάτι από τα παρακάτω να απευθυνθείς άμεσα στον κτηνίατρο σου :

• Ο κολλητός σου έχει πλήρη αδυναμία κινήσεων ή δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλλον.

• Έχει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή που είναι γρήγορη και θορυβώδης.

• Δείχνει να πονάει πολύ , κλαίει έντονα ή γαβγίζει.

• Πιστεύεις ότι έφαγε κάτι που είναι τοξικό.

• Κατέρρευσε και δεν μπορεί να σηκωθεί ή βρίσκεται σε κρίση.

• Κάνει εμετό συνέχεια ή έχει διάρροια για περισσότερο από 24 ώρες.

• Δυσκολεύεται υπερβολικά στην ούρηση ή την αφόδευση.

 

Πως να χειριστείς ήπιους τραυματισμούς πριν ζητήσεις βοήθεια

Αιμορραγία: Βάλε σφιχτά έναν επίδεσμο γύρω από το τραύμα. Εναλλακτικά βάλε λωρίδες υφάσματος ή κάποιου ρούχου αντίστοιχα. Πήγαινε το σκύλο σου στον κτηνίατρο ταχύτατα.

Πτώση: Μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από πτώση που ίσως δεν είναι άμεσα αντιληπτός λόγω του ότι είναι εσωτερικός. Αν το πέσιμο έγινε από μεγάλο ύψος, ακόμα και αν δε διαπιστώνεις κάτι, επισκέψου τον κτηνίατρο σου για προληπτική εξέταση.

Σπασμένο κόκκαλο: Αν ο κολλητός σου αιμορραγεί από σπασμένο οστό , περιποιήσου την αιμορραγία αλλά μη βάλεις κάποιο νάρθηκα διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το σπασμένο κόκκαλο στη διάτρηση του δέρματος. Σιγουρέψου ότι ο κολλητός σου κάθεται ασφαλής και άνετα στο αυτοκίνητο σου και πήγαινέ τον γρήγορα στον κτηνίατρο σου.

Εγκαύματα: Ρίξε κρύο νερό πάνω στην καμένη περιοχή του σώματος για τουλάχιστον 5 λεπτά και μην καλύψεις με κάποιο υλικό την πληγείσα περιοχή. Μη βάλεις οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν και επισκέψου τον κτηνίατρο σου ταχύτατα.

Δηλητηρίαση: Πρέπει να ανακαλύψεις τη συσκευασία του ύποπτου συστατικού που κατάπιε ή αν πρόκειται για κάποιο φυτό, λουλούδι ή βολβός να βρεις το είδος του και να πας άμεσα στον κτηνίατρο σου. Μην τον πιέσεις να κάνει εμετό ενδιάμεσα.

Θερμοπληξία: Βάλε τον κολλητό σου κάπου δροσερά , με ρεύματα αέρος ίσως , και βρέξε το δέρμα του με χλιαρό νερό. Τηλεφώνησε αμέσως για οδηγίες στον κτηνίατρο σου.

Πρησμένη κοιλιά: Μη διστάσεις να προσφέρεις στο σύντροφο σου άμεση ιατρική βοήθεια, διότι η συστροφή στομάχου μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Κρίση ή επιληψία: Αν βιώνει κάποια κρίση μην τον αγγίζεις, διότι αυτό μπορεί να την παρατείνει.

Μείωσε στο ελάχιστο το φωτισμό του χώρου που βρίσκεται , ελάττωσε τους υφιστάμενους θορύβους και βεβαιώσου ότι δε διατρέχει κίνδυνο από αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν.

Εν τέλει, αν το φιλαράκι σου αντιμετωπίζει κάποιο άλλο τραυματισμό ή ασθένεια ειδοποίησε τον κτηνίατρο σου για περαιτέρω συμβουλές και ενέργειες.

Ίσως μέσα σου αναρωτιέσαι ότι ακόμα και αν κάτι από τα παραπάνω σου συμβεί και γνωρίζεις πως πρέπει να αντιδράσεις αρχικά, θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις ή θα παγώσεις από το σοκ του πόνου και της σοβαρότητας του τραύματος;

Και αν ακόμα γνωρίζουμε , μπορούμε άμεσα να πράξουμε;

Προφανώς το ερώτημα αυτό αφορά τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός από εμάς, διότι σίγουρα όταν συμβαίνουν ατυχήματα σε άλλους ή τα βλέπουμε στην τηλεόραση , πλεονάζει η ψυχραιμία μας.

Τι γίνεται όμως αν τύχει στο δικό μας τετράποδο φιλαράκι;

Ας γίνει τουλάχιστον η γνώση δύναμη δράσης και ταυτόχρονα ας προσευχόμαστε να υγιαίνουν πάντα οι ανεκτίμητοι χνουδωτοί μας σύντροφοι.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0