BLOG

8 απροσδόκητοι λόγοι που κάνουν τον σκύλο σου να φτερνίζεται

15/07/2021
0 Liked

 

Όταν φτερνίζεσαι, αυτό πιθανά οφείλεται σε κάποια αλλεργία, κρύωμα, ρινικό πρόβλημα ή τελικά σε κάποια γαργαλιστική επίδραση γύρω από την περιοχή της μύτης σου.

Από την άλλη μεριά, όταν φτερνίζεται ο σκύλος σου, ο χνουδωτός σου σύντροφος, δεν είναι ή δεν θα έπρεπε να είναι για τους ίδιους λόγους με εσένα.

Οι σκύλοι που έχουν διαταραχές στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα το πιθανότερο είναι να βήχουν και όχι να φτερνίζονται.

Οι αλλεργίες στους σκύλους, συνήθως εκδηλώνονται πάνω στο δέρμα τους, όπως η έντονη φαγούρα στα πέλματα, στα αυτιά ή τα μπαλώματα στο τρίχωμα τους.

Ο κύκλος της φαγούρας καταλήγει στα λεγόμενα hot spots (σημεία δέρματος που λείπει το τρίχωμα και έχουν έντονα κόκκινο χρώμα από το διαρκές γλείψιμο της περιοχής) ή σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν το γεγονός να φτερνίζεται ο κολλητός σου και λόγω κάποιας αλλεργίας ή προβλήματος στο ανώτερο αναπνευστικό του σύστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πρέπει να ερευνηθούν πρώτα, αν το φιλαράκι σου φτερνίζεται συχνά.

 

8 λόγοι που προκαλούν το φτέρνισμα του συντρόφου μας.

1) Το επίπεδο, ίσιο του πρόσωπο.

Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι είναι ζώα με πολύ κοντό και επίπεδο πρόσωπο.

Τέτοιες φυλές είναι:

• Τα Boston Terries

• Tα Bulldog

Τα Cavalier King Charles Spaniels

• Τα Pekingese

• Τα Pug

Ο αναπνευστικός τους διάδρομος είναι συμπιεσμένος και έτσι υπάρχουν διαστήματα φτερνίσματος, όταν υπάρχει κάποια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή έκθεση σε παράγοντες που τους ερεθίζουν (απορρυπαντικά ή χημικά καθαριστικά).

Το φτέρνισμα είναι επίσης σύμπτωμα της ασθένειας Brachycephalic Obstruction Airway Syndrome (BOAS).

 

2) Προϊόντα του νοικοκυριού.

Τα ίδια χημικά προϊόντα που προκαλούν το φτέρνισμα στους ανθρώπους ευθύνονται αντίστοιχα και για τους τριχωτούς μας συντρόφους.

Παράγοντες που ερεθίζουν την αίσθηση της οσμής μέσα στο σπίτι είναι:

• Οι κολόνιες ή τα αρώματα

• Το παθητικό κάπνισμα

• Τα απορρυπαντικά και χημικά καθαριστικά

• Τα αρωματικά αεροζόλ

• Τα αντιπαρασιτικά spray για έρποντα ή πετούμενα έντομα κ.ά.

 

3) Μολύνσεις

Ενώ οι βακτηριακές ή ιογενείς μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ενός σκύλου του προκαλούν συνήθως βήχα, μία μόλυνση που οφείλεται σε μύκητα, όπως ο Ασπέργιλος, προκαλεί την εκδήλωση φταρνίσματος.

Μία μυκητιακή μόλυνση της ρινικής κοιλότητας μπορεί να εμφανιστεί, όταν ο κολλητός σου έρθει σε επαφή με εξωτερικούς χώρους φιλοξενίας μυκήτων, όπως η σκόνη, το γρασίδι, οι ακαθαρσίες άλλων ζώων ή το χώμα.

Συμπτώματα, εκτός του φταρνίσματος, είναι ο πόνος, η αιμορραγία και οι εκκρίσεις ακαθαρσιών από τη μύτη καθώς και ορατό οίδημα.

 

4) Οδοντικά ή στοματικά προβλήματα.

Τα προβλήματα μέσα στο στόμα του φίλου σου, όπως τα μολυσμένα ούλα ή τα αποστήματα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές της ρινικής κοιλότητας ή σε μία μύτη που έχει καταρροή καθώς και στο φτέρνισμα.

Ένα μολυσμένο δόντι ή η ρίζα του μπορεί επίσης να του προκαλέσουν φτέρνισμα.

Στους σκύλους ο 3ος πάνω προγόμφιος έχει ρίζες που βρίσκονται κοντά στα ρινικά περάσματα.

Αν αυτό ή κάποιο άλλο κοντινό δόντι μολυνθεί το φτέρνισμα και η καταρροή της μύτης μπορεί να είναι τα αποτελέσματα.

 

5) Ξένα σώματα.

Ένα ξένο σώμα μέσα στη μύτη του κολλητού σου σημαίνει ότι υπάρχει κάτι εκεί που δεν θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, αν το φιλαράκι σου αρέσκεται να σκάβει μέσα σε βρωμιές ή θέλει συνεχώς να μυρίζει το έδαφος, τότε το πιθανότερο είναι να μεταφέρει πάνω ή μέσα στη μύτη του χώμα, γρασίδι ή κάποιο έντομο.

Συνεπώς το φτέρνισμα είναι το όπλο απομάκρυνσης του απρόσκλητου εισβολέα.

Όμως, κάποιες φορές η ιατρική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη καθώς η λίστα των περίεργων πραγμάτων που οι κτηνίατροι κατά καιρούς αφαιρούν από τις μύτες των σκύλων, είναι αρκετά μεγάλη.

Σημάδια παρουσίας ανεπιθύμητων ξένων αντικειμένων μέσα στη μύτη των συντρόφων μας είναι, το φτέρνισμα, το έντονο πείραγμα ή ξύσιμο της μύτης με το πόδι τους και ίσως ένα φανερό εξόγκωμα σε κάποιο μέρος του προσώπου ή της μύτης τους.

 

6) Ρινικά ακάρεα.

Τα ρινικά ακάρεα (Pneumonyssoibes Caninum) είναι μικροσκοπικά έντομα που μπορεί να κατοικήσουν μέσα στη ρινική κοιλότητα του σκύλου σου. Προκαλούν τρομερή φαγούρα που συνήθως οδηγούν σε φτέρνισμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν ρινορραγίες και χρόνιες ρινικές εκκρίσεις ακαθαρσιών.

Η προσβολή του κολλητού σου από τον ιδιότυπο αυτό στρατό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του σκαψίματος μέσα σε βρωμιές ή αν έλθει σε επαφή η μύτη του με την αντίστοιχη μολυσμένη κάποιου άλλου σκύλου.

Η ταυτοποίηση της ύπαρξης τους γίνεται με ρινικό επίχρισμα κάτω από το κτηνιατρικό μικροσκόπιο.

 

7) Ρινικοί όγκοι.

Είναι ιατρικό εύρημα συχνά εμφανιζόμενο στους σκύλους, ειδικά σε όσους έχουν μακρύ ρύγχος, όπως τα Collie.

Το παθητικό κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία ρινικών όγκων στα κατοικίδια γενικά.

Οι περισσότεροι τύποι αυτού του είδους καρκίνου δεν είναι μεταστατικοί αλλά εξαπλώνονται τοπικά, καταστρέφοντας τη μορφολογία της ρινικής κοιλότητας.

Το φτέρνισμα ενδεχομένως αποτελεί ένα σύμπτωμα κάποιου τέτοιου καρκινικού τύπου μαζί με χρόνια εκροή ακαθαρσιών της ρινικής κοιλότητας.

Δυστυχώς η πρόγνωση για τη πορεία τέτοιων ειδών καρκίνου είναι συνήθως αρνητική.

 

8) Προσδοκία, ενθουσιασμός ή παιχνίδι.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποιοι σκύλοι, συνήθως μικρόσωμες φυλές, έχουν την τάση να φταρνίζονται, όταν προσβλέπουν σε κάποια κατάσταση που τους ενθουσιάζει. Τέτοια μπορεί να είναι η προσφορά μίας λιχουδιάς ή μια ωραία βόλτα στο πάρκο της περιοχής ή ακόμα και με το αυτοκίνητο.

Κάποιοι σκύλοι φτερνίζονται στη διάρκεια του παιχνιδιού, λέγεται «play sneezing» και εκδηλώνεται συνήθως, όταν έχουν ραντεβού να παίξουν με άλλους σκύλους ή κατά τη διάρκεια των Zoomies (δηλ. ξέφρενου και ασυνάρτητου τρόπου εκτόνωσης της συσσωρευμένης τους ενέργειας , όπως στην περίπτωση που τρέχουν πέρα δώθε χωρίς προσανατολισμό ή τρέχοντας τρελά γύρω από τον άξονα τους κ.ά.).

 

Επίλογος

Αν το φιλαράκι σου φταρνίζεται συχνά, έχει πρήξιμο στη ρινική κοιλότητα, επίμονες ρινορραγίες ή καταρροές, αν με το πόδι του «πειράζει» συνεχώς τη μύτη του δείχνοντας δυσφορία, τότε πρέπει άμεσα να κλείσεις ραντεβού με τον κτηνίατρο σου για την αξιολόγηση του προβλήματος του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0