BLOG

Η αυτοβιογραφία της δραστήριας Τονκινέζας (Tonkinese) γάτας

07/03/2023
0 Liked

Εμείς οι Τονκινέζες γάτες, γνωστές και ως Tonks, είμαστε η ψυχή των parties.

Ξεχειλίζουμε από κοινωνικότητα θέλουμε να μιλάμε συνεχώς, να σε ακολουθούμε παντού, να καρφώνουμε επάνω σου την αστραφτερή βαθυγάλανη ματιά μας και να συναναστρεφόμαστε με τους φίλους σου ή τα άλλα ομόφυλα φιλαράκια μας.

Η ώρα του παιχνιδιού είναι η αγαπημένη μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχω extra δυνάμεις για αγκαλιές και χάδια μαζί σου στο τέλος της ημέρας.

Επειδή η συντροφικότητα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό μου, αν με αφήσεις μόνο στο σπίτι για πολύ ώρα, θα βαρεθώ πολύ, για αυτό λοιπόν σε προειδοποιώ ότι υπάρχει και η άτακτη πλευρά του χαρακτήρα μου.

Θα βοηθούσε πολύ αν είχα κάποια άλλη γατούλα για συγκάτοικο, ειδικά αν η συμβίωση μας ξεκινούσε από τη βρεφική μου ηλικία.

Θα ήταν ιδανικό να μη δουλεύεις πολύ για να είσαι κοντά μου και να προσέχεις μη πέσω σε μπελάδες, διότι η σκανταλιάρικη φύση μου, ίσως μετατραπεί σε χάος αν μείνω πολύ ώρα μόνος, ενώ από την άλλη θα μπορείς να θαυμάσεις την ευφυία, την περιέργεια και την εφευρετικότητα μου σε όλο τους το μεγαλείο.

Έχω την τιμή να ανήκω σε μια πολύ χαριτωμένη φυλή γάτας που σίγουρα στις οικογενειακές φωτογραφίες θα τσακώνεστε για τη διεκδίκηση της πόζας μου επάνω σας.

 

Αξιοσημείωτα γεγονότα

Εμείς οι Τονκινέζες γάτες, είμαστε μια διασταύρωση ανάμεσα στη  Σιαμαία γάτα και την αντίστοιχη της Βιρμανίας.

Γεννηθήκαμε για να συγκεράσουμε τους υπέροχους κόσμους αυτών των δύο προπατόρων μας, έχοντας πάνω μας όλη την εξυπνάδα, την έμφυτη περιέργεια, αλλά και την καλοπροαίρετη ιδιοσυγκρασία των προγόνων μας.

Αρχικά εμφανιστήκαμε ως ένα αστείο ατύχημα τον 19ο αιώνα, όμως τελικά η κανονική αναπαραγωγή μας ξεκίνησε τον 20ο αιώνα.

 

Ηλικιακά ορόσημα

Όπως κατάλαβες, εμείς οι Tonks , μεγαλώνουμε γεμάτες χάρη και ενέργεια.

Παρακάτω θα σου τονίσω κάποια σημαντικά στάδια στην ανάπτυξη μου, ώστε αν με αποκτήσεις να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις :

• Γατάκι < 3 ετών

Σε νεαρή ηλικία σφύζω από δυνάμεις, αλλά και περιέργεια.

Είναι η κατάλληλη ηλικία για κοινωνικοποίηση με τα ομόφυλα φιλαράκια μου και σε αυτόν τον τομέα δε χρειάζεται να κάνεις πολλά, γιατί την έχω στο αίμα μου.

• Ενήλικη γάτα (3-9 ετών)

Ως ενήλικη εξακολουθώ να επιζητώ το παιχνίδι και την πνευματική διέγερση.

Παίξε μαζί μου ή μίλα μου συνεχώς, διότι και εγώ λατρεύω τη λεκτική επικοινωνία.

• Ηλικιωμένη γάτα (9-15 ετών)

Σαν μεγαλύτερη τώρα έχω ροπή προς την παχυσαρκία, άρα πρέπει να προσέχεις πολύ τη διατροφή μου.

Σε συνδυασμό με τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για γηριατρικά checkups, θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις την παρουσία μου κοντά σου.

 

Ιστορία της φυλής μου

Αν και επίσημα δεν είχαμε αναπαραχθεί ως τα μέσα της 10ετίας του 1960, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ποικιλία γατών που ονομάζονται «Chocolate Siamese» κατά τον 19ο αιώνα, ήταν στην πραγματικότητα οι Tonks, δηλαδή η ράτσα μου.

Η πρώτη γάτα Βιρμανίας που ήλθε στις ΗΠΑ το 1930 λεγόταν Wong Mau και θεωρείται ο προπάτορας της φυλής των Tonkinese.

Ασχέτως πότε ξεκίνησε η γενεαλογική μας καταγραφή, επίσημα γίναμε γνωστές στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η Jane Barletta, μια εκτροφέας της φυλής γατών του Σιάμ στις ΗΠΑ, αποφάσισε ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα βελτιωμένη έκδοση της αγαπημένης της ράτσας.

Έτσι, διασταύρωσε μια Σιαμαία γάτα με μια γάτα της Βιρμανίας και αποκάλεσε τους καρπούς αυτής της σύλληψης  «Tonkinese cats».

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο στον Καναδά, μια άλλη εκτροφέας που λεγόταν Margaret Conroy άρχισε και αυτή επίσης να διασταυρώνει γάτες του Σιάμ με αντίστοιχες της Βιρμανίας, όχι όμως γιατί ήθελε να φτιάξει 1 νέα φυλή, αλλά γιατί δεν είχε διαθέσιμη Σιαμέζα αρσενική γάτα για να τη διασταυρώσει με τη θηλυκή της.

Ονόμασε τη γέννα « Tonkanese» που όπως καταλαβαίνεις διαφέρει αμυδρά στην ονομασία από την επιλογή της Jane Barletta.

Και για τις δύο παραπάνω εκτροφείς, αυτό που καθιστούσε ιδιαίτερες τις γέννες αυτές, ήταν η ταμπά σαν βιζόν γούνα μας και τα σπινθηρωτά βαθυγάλανα ή καταπράσινα μας μάτια.

Ενώ η Margaret συνέχιζε την αναπαραγωγή των Tonkanese γατών της, από την άλλη η Jane Barletta ήταν κυρίως υπεύθυνη για την άνοδο της δημοφιλίας μας.

Μάλλον για αυτόν τον λόγο τελικά επικράτησε η δική της ονομαστική επιλογή για τη ράτσα μας, δηλαδή «Tonkinese cats».

Μας διαφήμισε σε περιοδικά και στην τηλεόραση οδηγώντας μας στην αποδοχή από τον οργανισμό CCA ( Canadian Cat Association ) το 1971.

Μετά από αυτό ακολούθησαν και άλλοι οργανισμοί το παράδειγμα του CCA και από τότε και μετά τα νιαουρίσματα μας ακούγονται σε όλον τον κόσμο.

 

Συμβουλές φροντίδας

Αν αποκτήσεις μία γάτα από το συνάφι μας, ακολούθησε τα παρακάτω :

• Δώσε της πολύ ώρα παιχνιδιού.

Είμαστε ενεργητικές και παιχνιδιάρες.

Θέλουμε αρκετή ώρα καθημερινής εκτόνωσης για να αποβάλλουμε ή να προλάβουμε την εκδήλωση καταστροφικών συνηθειών.

Δώσε μας παιχνίδια ή παίξε μαζί μας για να διατηρείς ιδανική τη φυσική, αλλά και την πνευματική μας κατάσταση.

• Καθιέρωσε ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων στον κτηνίατρο.

Έχουμε ως φυλή προδιάθεση σε εκ γενετής καρδιακές παθήσεις, Αμυλοείδωση (υπερσυγκέντρωση αμυλοειδών πρωτεϊνών στα όργανα μας) και γαστροοισοφαγικές ( GI ) παθήσεις.

Αν τυχόν παρατηρήσεις σημάδια δυνητικών ασθενειών πήγαινε με στον κτηνίατρο, ώστε έγκαιρα να αποσαφηνιστεί ότι τα σημάδια αυτά δεν έχουν εξελιχθεί σε πάθηση.

• Βούρτσιζε το τρίχωμα της 1 φορά την εβδομάδα.

Η τρίχα μας είναι κοντή και δεν απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μαδάει και δε θα χρειαστεί να αφαιρέσεις το νεκρό μας τρίχωμα.

Για αυτόν τον λόγο να χτενίζεις μια φορά την εβδομάδα τη μεταξωτή μας γούνα , αλλά επιπρόσθετα θα μειωθεί και ο κίνδυνος σχηματισμού των ενοχλητικών τριχόμπαλων.

 Προβλήματα υγείας

• Περιοδοντική πάθηση

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στη συγκέντρωση πλάκας που σχηματίζει έναστρώμα πέτρας γύρω από τα ούλα προκαλώντας τη δημιουργία φλεγμονής.

Αν δεν αντιμετωπισθεί, τα ούλα μου θα αδυνατίσουν και σταδιακά θα διαχωρίζονται από τα δόντια.

Ενώ το βούρτσισμα, οι καθαρισμοί και τα αντιβιοτικά gel μπορεί να βοηθήσουν σε ήπιες περιοδοντίτιδες, οι σοβαρές καταστάσεις από την άλλη απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

• Δυσπλασία ισχίου

Μερικές από εμάς, ίσως την εμφανίσουν.

Αυτή προκύπτει, όταν η σφαιροειδείς άρθρωση του ισχίου μας δεν αναπτύσσεται κανονικά προκαλώντας έτσι εκφυλισμό, πόνο, χώλεμα και ίσως αρθρίτιδα.

Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες, ενώ οι πιο σοβαρές χειρουργικά.

• Φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως και πέτρες

Υπάρχει η προδιάθεση στη φυλή μας για εμφάνιση προβλημάτων στο ουροποιητικό μας σύστημα, διότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση αλάτων στην ουροδόχο κύστη καθιστώντας την ούρηση μια  επίπονη ή και αδύνατη λειτουργία.

Ενώ οι μικρές πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν με καθετήρα, οι μεγαλύτερες αφαιρούνται μόνο με εγχείρηση.

• Καρδιακά προβλήματα.

Η συνηθέστερη καρδιακή πάθηση που μπορεί να εμφανίσουμε είναι η HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy).

Σε αυτήν την περίπτωση τα τοιχώματα της καρδιάς λεπταίνουν με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της καρδιακής μας λειτουργίας.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπείας για αυτήν την πάθηση, μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Επίλογος

Μερικά ακόμα αξιοσημείωτα για το τέλος :

• Η πολυπληθέστερη γέννα που υπήρξε ως τώρα παγκοσμίως ήταν από μία Τονκινέζα γάτα που γέννησε 19 γατάκια , όταν ο μέσος όρος μιας οικιακής γάτας είναι τα 5 μωρά.

• Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη γούνα μου.

Εμείς οι Tonks έχουμε ένα ένζυμο που προκαλεί τη σκούρυνση της γούνας μας, το οποίο βαθαίνει ακόμα περισσότερο σε πιο κρύες θερμοκρασίες.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0