BLOG

Η αυτοβιογραφία της εξωτικής γάτας της Βιρμανίας

14/11/2022
0 Liked

Μόλις αιχμαλωτίζω τη ματιά σου, εγώ η γάτα της Βιρμανίας, θα κάνω την καρδιά σου να λιώσει αυτόματα. Όμορφη και παιχνιδιάρα στο έπακρο, όπως οι φήμες λένε, έχω αγγίξει σχεδόν την τελειότητα στο είδος μου. Το μεταξωτό και κρεμώδες μου τρίχωμα, καθώς και τα μάτια μου στο μπλε του ζαφειριού επιβεβαιώνουν την πεποίθηση για άξια διεκδίκηση της ωραιότερης φυλής γάτας.

Φυσικά, η εμφάνιση μου δεν υποβαθμίζει τη μυστηριώδη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα μου.

Είμαι κοινωνική και υπάκουη και για αυτόν τον λόγο αποτελώ την ιδανική επιλογή οικογενειών που έχουν και άλλα κατοικίδια μέλη. Τα πάω υπέροχα μαζί τους, αλλά και με τα παιδιά, και είμαι πάντα έτοιμη να κουρνιάσω στην αγκαλιά σου, όταν βλέπεις τηλεόραση ή να χωθούμε παρέα κάτω από τα σκεπάσματα, όταν πας για ύπνο.

Επειδή μου αρέσει η ποικιλία, εκτός της παιχνιδιάρικης μου φύσης, όταν εγώ το αποφασίζω, κουβαλάω επάνω μου και μία μικρή δόση τεμπελιάς.

Λατρεύω ενίοτε να κυνηγάω τα μικρά χνουδωτά μπαλάκια που μου πετάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εξοντώνομαι στην άσκηση. Αυτό που θέλω πάντως να τραβώ, ανεξάρτητα τη διάθεση μου, είναι η προσοχή σου.

Αν με γεμίσεις με αγάπη, αγκαλιές και επαίνους, φυσικά με την προσθήκη λιχουδιών εκτός από τα λόγια, τότε θα είναι σαν να με τοποθετείς στον θρόνο της ευτυχίας μου.

Σημαντικό επίτευγμα

Ένας από τους λόγους που το συνάφι μου απολαμβάνει τη δόξα είναι η Choupette, η θρυλική σύντροφος του εκκεντρικού σχεδιαστή μόδας Karl Lagerfeld.

Σίγουρα είναι η πιο διάσημη της ράτσας μας, διότι όχι μόνο ταξίδευε σε όλον τον κόσμο με το ιδιωτικό τζετ του σχεδιαστή, αλλά ο ίδιος σχεδίασε αποκλειστικά για εκείνη μια γραμμή αξεσουάρ με γατοθέματα, αφού πρώτα τον ενέπνευσε η «Μούσα» του, μέσα από την κοινή τους ζωή.

Ενώ ο Karl Lagerfeld έχει πεθάνει, η Choupette συνεχίζει να ζει στο Παρίσι  «ζωή χαρισάμενη» έχοντας στο πλευρό της τον προσωπικό της ατζέντη, σύμφωνα με τη διαθήκη του εκλιπόντος. Τύφλα να ´χει η Beyoncé!!

Ηλικιακά ορόσημα

Αν θελήσεις να αποκτήσεις κάποτε μια γάτα της Βιρμανίας, θα σού αναφέρω κάποια ορόσημα κλειδιά στη ζωή μας, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τη φυλή μας.

• Μικρή γάτα (κάτω των 3 ετών).

Ως νεογέννητες πρέπει να περάσουμε αρκετό καιρό κοντά στη μητέρα μας, ώστε να κοινωνικοποιηθούμε καλύτερα. Θα είμαστε έτοιμες για το σπίτι που θα μας φιλοξενήσει μεταξύ 12-16 εβδομάδων ζωής.

• Ενήλικη γάτα (3-9 ετών).

Ενώ η μεταξωτή μου γούνα δεν απαιτεί καθημερινή φροντίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγω την περιποίηση. Βούρτσιζε το τρίχωμα μου 1 φορά την εβδομάδα και κόβε τα νύχια μου 1 φορά τον μήνα.

• Ηλικιωμένη γάτα (9-16 ετών).

Γενικά ανήκω σε μια υγιή φυλή γάτας. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, έχω την τάση για παχυσαρκία, καθώς μεγαλώνω.

Άρα χρειάζομαι υγιεινή διατροφή που να συμφωνεί με τις θρεπτικές επιταγές της ηλικίας μου, σε όλα τα στάδια της ζωής μου φυσικά, για να διατηρούμαι υγιής και ευτυχισμένη.

 

Όπως μέχρι τώρα κατάλαβες η μετριοφροσύνη και εμείς, είμαστε ξένοι ανάμεσα μας. Οπότε, αν πιστεύεις ότι η φυλή μου είναι θεϊκά όμορφη, έπεσες διάνα.

Μας αποκαλούν ως την ιερή γάτα της Βιρμανίας και ο θρύλος λέει ότι κληρονομήσαμε το βαθύ μπλε χρώμα των ματιών μας, από μια γαλανομάτα θεά, δίνοντας το ως ανταμοιβή για την αφοσίωση που δείχναμε στον ναό της και τους ιερείς του. Ο θρύλος αναφέρει επίσης, ότι μετέτρεψε σε χρυσή τη γούνα μας και κράτησε λευκό το χρώμα των πατουσών μας (ως συμβολισμό της αγνότητας μας).

Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ιερείς που πέθαναν, ξαναγεννιούνται μέσα σε σώματα των γατών της Βιρμανίας, κάτι που φυσικά εγώ δεν μπορώ ούτε να το διαψεύσω, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσω.

Πάντως, εκτός του θρύλου υπάρχει ασάφεια ως προς την προέλευσή μας.

Οι θεωρίες υποστηρίζουν ότι είμαστε αποτέλεσμα της διασταύρωσης ανάμεσα στις γάτες του Σιάμ, της Αγκύρας ή ακόμα και της Περσικής φυλής.

Όμως, ακόμα δεν υπάρχει έγκυρη τεκμηρίωση για όλα αυτά.

Αυτό που είναι γεγονός, είναι ότι εισαχθήκαμε στη Γαλλία, όταν 2 Ευρωπαίοι, ο August Pavie και ο ταγματάρχης Gordon Russell, δέχθηκαν ως δώρο ένα ζευγάρι γάτες της Βιρμανίας το 1919 ως ανταμοιβή των υπηρεσιών τους σε ιερείς των ναών της Βιρμανίας. Δυστυχώς το αρσενικό μέλος του ζευγαριού πέθανε πριν φθάσει στη Γαλλία, όμως είχε προφτάσει να γονιμοποιήσει τη θηλυκή γάτα. Έτσι γεννήθηκε στην Ευρώπη η αρχική γραμμή αίματος της γάτας της Βιρμανίας.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου κοντέψαμε να εξαφανιστούμε ως ράτσα. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως στο τέλος του πολέμου, μόνο 2 γάτες της Βιρμανίας είχαν απομείνει. Με τον καιρό όμως, ανασυνταχθήκαμε και το 1959 πρωτοπήγαμε στις ΗΠΑ.

Το 1967 ο οργανισμός CFA (Cat Fancier’s Association) μάς αναγνώρισε επίσημα.

Σήμερα, είμαστε πολυαγαπημένα και πανέμορφα κατοικίδια, γεμάτα στοργή, αφοσίωση, αλλά και παιχνιδιάρικη διάθεση. Και αυτό δεν είναι θρύλος, αλλά πραγματικότητα!!!

Συμβουλές φροντίδας

• Εξασφάλισε το συχνό μας χτένισμα.

Οι γάτες της Βιρμανίας έχουμε μακρύ τρίχωμα που είναι λείο και μεταξωτό, αλλά εύκολα γεμίζει κόμπους.

Όταν με βουρτσίζεις καθημερινά, θα διατηρήσεις την υγεία του δέρματος και του τριχώματός μου.

• Έλεγξε τον γενετικό μου κώδικα.

Αν έχουμε αναπαραχθεί με σωστό τρόπο, τότε δε θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Οι γονείς μας πρέπει να έχουν ελεγχθεί για μυοκαρδιοπάθεια, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία απογόνων με καρδιακές επιπλοκές.

• Διασκέδασε κοντά μου με την άσκηση.

Ανήκω σε μια παιχνιδιάρικη και αξιαγάπητη φυλή γάτας. Είναι βέβαιο ότι η οικογένεια που θα με αποκτήσει, αν αγαπάει το παιχνίδι και μου δείξει την ανάλογη προσοχή, θα περάσει υπέροχα μαζί μου, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για εμένα.

Πρέπει να μου αφιερώσεις αρκετό χρόνο, για να νιώθω πάντα υγιής και ευτυχισμένη.

 

Προβλήματα υγείας

• Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Όπως προανέφερα, μπορεί δυνητικά να εμφανιστούν εκ γενετής καρδιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μια κατάσταση που ονομάζεται HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy).

Σε αυτήν την περίπτωση, τα τοιχώματα της καρδιάς μας λεπταίνουν και προκαλείται δυσλειτουργία του καρδιακού μυός και κατ’ επέκταση της καρδιακής μας λειτουργίας.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή και διατροφικές αλλαγές.

• Δυσπλασία ισχίων

Κάποιες από εμάς, ίσως εμφανίσουν αυτήν την πάθηση.

Όταν η μπάλα και ο υποδοχέας της άρθρωσης δεν αναπτύσσονται σωστά ή δεν λειτουργούν κανονικά, προκαλείται αυτή η δυσπλασία, ο εκφυλισμός της άρθρωσης που συνοδεύονται με πόνο, χωλότητα και ίσως αρθρίτιδα.

Ενώ οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες, οι σοβαρές χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

• Περιοδοντική νόσος

Είναι γεγονός ότι η φυλή μας αντιμετωπίζει κάποια οδοντικά προβλήματα.

Η υπερσυσσώρευση της πλάκας και ο σχηματισμός πέτρας γύρω από τα δόντια μας, προκαλεί φλεγμονή στα ούλα μας. Αν δεν αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση, τα ούλα θα αδυνατίσουν και θα αρχίσουν να διαχωρίζονται από τα δόντια.

Οι ήπιες περιπτώσεις θεραπεύονται με συχνό βούρτσισμα των δοντιών, εντατικό καθαρισμό και στοματικά gel, ενώ οι πιο σοβαρές απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

• Πολυκυστική νεφρική νόσος

Είναι μια εκ γενετής ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε μερικές από εμάς με τη μορφή ανάπτυξης κύστεων στα νεφρά μας. Καθώς εξελίσσεται η πάθηση, τα νεφρά καθίστανται ευάλωτα στη λοίμωξη και τελικά καταλήγουν σε ανεπαρκή λειτουργικότητα. Για να αναχαιτιστεί η πρόοδος της ασθένειας, απαιτείται δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες, συμπληρώματα βιταμίνης D, καθώς και απορρόφηση των κύστεων.

 

Επίλογος

Τελειώνοντας την αυτοβιογραφία μου, πρέπει να σου αναφέρω ότι κάποιοι προσπαθούν να μας μπερδέψουν με μια άλλη φυλή γάτας, αυτήν των Ιμαλαίων.

Για να μην ξεγελαστείς, αν ποτέ θελήσεις να αποκτήσεις μια αυθεντική γάτα Βιρμανίας, πρέπει να σου πω ότι, ενώ κάπως μοιάζουμε στο χρώμα της γούνας και σε αυτό των ματιών (χωρίς όλες οι γάτες των Ιμαλαίων να έχουν μπλε μάτια σε αντίθεση με εμάς) , έχουμε 2 σημαντικές διαφορές:

1.      Αυτές έχουν επίπεδο πρόσωπο, ενώ σε εμάς προεξέχει η μύτη από το πρόσωπο μας.

 

2.      Το τρίχωμά τους μοιάζει με αυτό της Περσικής γάτας, δηλαδή είναι μακρύ και κάνει εύκολα τζίβες και κόμπους, ενώ το δικό μας έχει ένα στρώμα γούνας και κομπιάζει λιγότερο, άρα είναι και πιο εύκολο στην περιποίηση του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0