BLOG

Η αυτοβιογραφία της γάτας Αγκύρας

03/08/2022
0 Liked

Θέλεις 1 γάτα με ανυπέρβλητη ομορφιά, με τεράστια προσωπικότητα και μεγάλη καρδιά;

Μην ψάχνεις μακριά!

Η φυλή μου, η Τουρκική γάτα Αγκύρας, είναι η κατάλληλη για εσένα.

Είναι γνωστό ότι φημιζόμαστε για την κομψότητα μας, για αυτό οι θαυμαστές μας μάς αποκαλούν «μπαλαρίνες» του γατόκοσμου.

Επειδή είμαι αξιαγάπητη, αν και κάποιες φορές και της προσκολλήσεως, θα τα πάω τέλεια σε ένα σπίτι που δε θα μένω μόνη για πολλές ώρες καθημερινά.

Ταιριάζω με τα παιδιά και άλλα γατόφιλα κατοικίδια, αλλά επειδή είμαι κλασσάτος τύπος, γρήγορα όλοι θα καταλάβουν ποιος είναι το αφεντικό μέσα στο σπίτι.

Είμαι εξωστρεφής και κοινωνική, μη βιαστείς να με πεις ψώνιο, επειδή γουστάρω να τραβώ την προσοχή όλων επάνω μου, για αυτό χρησιμοποιώ την έξυπνη και σκανδαλιάρα μου φύση για να το πετύχω.

Μην εκπλαγείς αν επίμονα σκουντάω και ανοίγω χαμηλά ντουλάπια ή ρίχνω κάτω αντικείμενα, για να στρέψεις επάνω μου ενδιαφέρον σου.

 

Μην τρομάζεις, όταν με βλέπεις, σκεπτόμενος την πλούσια και αφράτη μου γούνα που νομίζεις ότι θα χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.

Επειδή δεν έχω 2ο υπόστρωμα τριχώματος κάτω από το επιφανειακό, με 1-2 γρήγορα βουρτσίσματα την εβδομάδα ξεμπέρδεψες!

Είμαι εκ φύσεως αθλητική και χρειάζομαι καθημερινή εκτόνωση, για να αποφορτίσω τη συσσωρευμένη μου ενέργεια, συνεπώς θα ήταν συνετό εκ μέρους σου να έχεις διαθέσιμα κάποια παιχνίδια αλληλεπίδρασης, για να ξεσκάμε παρέα.

Επειδή κάποιες φορές γίνομαι μπελάς, μη νευριάζεις , διότι το εντυπωσιακό μου παρουσιαστικό και η καθηλωτική μου προσωπικότητα , αμέσως θα κατευνάσουν τον θυμό σου.

 

 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τουρκικής γάτας Αγκύρας

Κάποιες γάτες από τη φυλή μου έχουν μία γενετική ιδιαιτερότητα  που ονομάζεται «ετεροχρωμία» και συνδέεται με το λευκό μας τρίχωμα.

Εσείς, οι άνθρωποι, αποκαλείτε αυτό το φαινόμενο «παράξενα μάτια» (odd eyes) και όποιες από εμάς έχουν αυτό το γονίδιο έχουν ένα μάτι γαλάζιο και το άλλο πράσινο ή χρυσοπράσινο ή κεχριμπαρένιο.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο αγαπήθηκε από τους θαυμαστές της ράτσας μας, αλλά όπως συμβαίνει και με άλλες φυλές με άσπρη γούνα, τα γαλάζια μάτια συνδέονται με την κώφωση.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι γάτες Αγκύρας που έχουν «odd eyes», είναι κουφές, αλλά και εκείνες χρειάζονται εξίσου την αγάπη σας.

 

 

 

Ηλικιακά ορόσημα της γάτας Αγκύρας

Όπως βλέπεις, το συνάφι μας είναι πολύ χαριτωμένο και σικάτο.

Παρακάτω θα σου εκμυστηρευτώ κάποια ορόσημα στη ζωή μου που, αν τα προσέξεις, θα είμαστε μαζί μέχρι τα βαθιά μου γεράματα:

 

• Μικρό γατάκι (3-9 μηνών).

Έχω προδιάθεση στην ασθένεια των ούλων ή αλλιώς περιοδοντική νόσο, οπότε θα ήταν σωστό εκ μέρους σου να ξεκινήσεις το βούρτσισμα των δοντιών μου από αυτήν την ηλικία.

Θα εκτιμήσω τη φροντίδα σου σε αυτήν τη φάση της ζωής μου,  αν ταυτόχρονα μου προσφέρεις και νόστιμες γατολιχουδιές.

 

Ενήλικη γάτα (1,5-2,5 ετών).

Επειδή εκπροσωπώ μια αθλητική φυλή γάτας, μου ανοίγει εύκολα η όρεξη μετά την καύση των extra θερμίδων, οπότε μπορεί εύκολα να διολισθήσω στην αύξηση του βάρους μου.

Σιγουρέψου ότι θα μου προσφέρεις πολλά παιχνίδια, για να είμαι σε φόρμα και ένα ψηλό ονυχοδρόμιο για να σκαρφαλώνω, ώστε να έχω τη σωστή πνευματική διέγερση και σωματική εξάσκηση.

Πρόσεξε επίσης τη δίαιτα μου να μην ξεπερνά την ημερήσια ανώτατη πρόσληψη θερμίδων που είναι απαραίτητες για την ευεξία μου.

 

• Ηλικιωμένη γάτα (11-12 ετών).

Σε αυτήν τη φάση της ζωής μου, φρενάρω τους ρυθμούς της καθημερινότητας μου, ενώ εσύ θα κάνεις τη μετάβαση της διατροφής μου σε πιο υγιεινά επίπεδα (λιγότερα λιπαρά και αλάτι).

Επίσης κανόνισε με τον γιατρό που με παρακολουθεί δύο ετήσια check-up υγείας, διότι η λειτουργία της καρδιάς μου θα φθίνει όσο περνούν τα χρόνια.

 

Ιστορία της φυλής της γάτας Αγκύρας

Εμείς οι Τουρκικές γάτες Αγκύρας είμαστε πολύ παλιά ράτσα.

Οι αρχικοί μας πρόγονοι εξελίχθηκαν φυσιολογικά προερχόμενοι από την Αφρικάνικη αγριόγατα που ζούσε στην περιοχή της Άγκυρας της Τουρκίας, από όπου προήλθε και το όνομα μας.

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι αποκτήσαμε αυτήν τη μακριά γούνα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο των βουνών, που περιβάλλουν τον τόπο της καταγωγή μας.

Οι πρόγονοι μου ήλθαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, ενώ η χάρη και η ομορφιά μας μάς έκαναν διάσημες στους βασιλικούς Οίκους, όπως αυτούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, όταν προσπάθησε να δραπετεύσει κατά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, φόρτωσε τις 6 γάτες Αγκύρας της σε ένα πλοίο με κατεύθυνση την Αμερική, όπου αυτές διασταυρώθηκαν με τις ντόπιες γάτες και έτσι δημιουργήθηκε η φυλή της γάτας Main Coon!

Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού η ράτσα μας διαφημίστηκε εξόχως στα Ευρωπαϊκά shows για γάτες, όμως η διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία των αιώνιων ανταγωνιστών μας, δηλ. της Περσικής Γάτας, μάς εξοστράκισε σταδιακά από το προσκήνιο.

Οι άνθρωποι βλέποντας το υπέροχό μας τρίχωμα άρχισαν να μας αναπαράγουν μαζί με τις Περσικές γάτες, ώστε και αυτές να απολαύσουν λίγο από τη λάμψη της εμφάνισης μας.

Όμως κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κόντεψε να εξαφανιστεί η φυλή μας.

Ευτυχώς, κάποιοι άνθρωποι από τον Ζωολογικό Κήπο της Άγκυρας, δηλ. τον τόπο καταγωγής μας, θεώρησαν ότι αντιπροσωπεύουμε έναν εθνικό θησαυρό για τη χώρα.

Έτσι ξεκίνησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα αναπαραγωγής μας, ώστε να επανέλθει ο πληθυσμός μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το πρόγραμμα αυτό όμως, αφοσιώθηκε μόνο στις λευκές γάτες Αγκύρας με γαλάζια, χρυσά ή δίχρωμα μάτια.

Τα πανέμορφα χαρακτηριστικά αυτών των γατών Αγκύρας τράβηξαν την προσοχή κάποιων Αμερικάνων στρατιωτών που υπηρετούσαν σε μία βάση κοντά στην περιοχή.

Το 1962 οι υπεύθυνοι του παραπάνω προγράμματος αναπαραγωγής επέτρεψαν στον Συν/χη Walter Grant να πάρει 2 γάτες Αγκύρας στις ΗΠΑ , όπου ξεκίνησε το δικό του πρόγραμμα διασταυρώσεων.

Το 1973, ο οργανισμός Cat Fancier’s Association μάς αναγνώρισε, μόνο όμως αυτές που έχουν λευκό τρίχωμα.

Αυτός ο οργανισμός αναγνώρισε και τις ποικιλόχρωμες γάτες Αγκύρας το 1978.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι λευκοί ομόφυλοι μου είναι οι ομορφότερες γάτες Αγκύρας, σήμερα όλα τα χρώματα και σχέδια της ράτσας μου αποθεώνονται από τους λάτρεις μας παγκόσμια.

 

Συμβουλές υγείας και φροντίδας

• Βούρτσιζε συχνά τη γούνα μου για να γλιτώσω από τις τριχόμπαλες.

Όλες οι γάτες Αγκύρας  έχουμε μεσαίο και μακρύ τρίχωμα που χρειάζεται χτένισμα 1-2 φορές εβδομαδιαίως με 1 ειδική βούρτσα για μακρύτριχες γάτες.

Έτσι, θα αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση νεκρής τρίχας επάνω στο σώμα μου, θα προληφθεί η δημιουργία κόμπων και θα ελαττωθεί ο κίνδυνος του σχηματισμού τριχόμπαλων.

Επίσης, δίνε μου προϊόντα Anti-hairball control για να διασπώνται οι τρίχες που μαζεύονται στον οισοφάγο μου, όταν γλείφομαι για να καθαριστώ.

• Πρόσεχε τα μάτια μου.

Το μακρύ μας τρίχωμα προδιαθέτει τον ερεθισμό γύρω από τα μάτια μας.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία υπερεκκρίσεων, καθάριζε την περιοχή γύρω από τα μάτια μου χρησιμοποιώντας μια υγρή πετσέτα, ώστε να εξαφανιστούν τα «σκουπίδια».

Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος επιπεφυκίτιδας.

Οι μακριές τρίχες γύρω από τίς γωνίες των ματιών μας μπορούν να τα ερεθίσουν στο εσωτερικό τους και να δημιουργηθούν εξελκώσεις του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών μας.

Συνεπώς, πρέπει να τριμάρεις προσεκτικά τις τρίχες σε αυτές τις περιοχές των ματιών μας, ώστε να μην μπαίνουν μέσα σε αυτά.

• Κράτα μας μέσα στο σπίτι σου.

Λόγω της έλλειψης σκουρόχρωμων επιφανειών γούνας στο τρίχωμα μας, διατρέχουμε έντονο κίνδυνο εγκαυμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για αυτό μας ταιριάζει καλύτερα η ζωή μέσα στο σπίτι.

Επειδή πολλές λευκές γάτες Αγκύρας με γαλάζια ή 2χρώμα μάτια είναι κουφές, καλό θα ήταν να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, όταν τους μιλάς για να επικοινωνείτε καλύτερα.

Αν και έχουμε καλή προσαρμοστικότητα στην κώφωση , είναι προτιμότερη η διαμονή μέσα στο σπίτι, διότι έξω εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως τα αυτοκίνητα ή άλλα επιθετικά ζώα.

 

Προβλήματα υγείας της γάτας Αγκύρας

• Καρδιακές ασθένειες.

Οι Τουρκικές γάτες Αγκύρας μπορούν να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, όπως την Υπερτροφική Καρδιομυοπάθεια (HC).

Σε αυτήν την ασθένεια τα τοιχώματα των καρδιακών μυών λεπταίνουν με αποτέλεσμα την μείωση της καρδιακής λειτουργίας.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, η HCM αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ειδική δίαιτα.

• Ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Οι γάτες που έχουν διαβήτη δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μετατρέψουν τη γλυκόζη στο αίμα τους σε Κυτταρική ενέργεια. Αυτό προκαλεί υπερβολική ούρηση, απώλεια βάρους και διάφορες άλλες φλεγμονές. Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και χορήγηση ινσουλίνης.

• Περιοδοντική νόσος ή ασθένεια των ούλων.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται, όταν η πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια μας χτίζει ένα στρώμα πουρί που σταδιακά αδυνατίζει την προστατευτική θέση των ούλων γύρω από τα δόντια μας και σιγά σιγά επέρχεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μας και τα αντιβιοτικά gel βοηθούν σε ήπιες περιπτώσεις, ενώ σε πιο σοβαρές ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

• Αταξία

Είναι μια δυσλειτουργία των αισθητήρων οργάνων που προκύπτει από βλάβες στον εγκέφαλο μας ή στο εσωτερικό του αυτιού ή στη σπονδυλική μας στήλη και επηρεάζει την ισορροπία και την κίνηση μας. Αν η πάθηση είναι κληρονομική, δεν υπάρχει θεραπεία ενώ, αν δεν είναι, τότε ίσως οφείλεται σε όγκο ή φλεγμονή, οπότε απαιτούνται  χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες ή φαρμακευτική αγωγή.

 

 Επίλογος

Τελικά, θα σου αποκαλύψω τους λόγους που πρέπει να έχεις στο νοικοκυριό σου μια γάτα σαν εμένα.

Είμαι ιδιαίτερη περίπτωση, διότι μπορώ να αντιληφθώ αμέσως τη διάθεση σου, με ενδιαφέρει να μάθω πώς πέρασες την ημέρα σου και στο τέλος το ρυθμικά χαλαρωτικό μου γουργούρισμα θα ρίξει τους σφυγμούς της καρδιάς σου και θα σε ξεκουράσει.

Θα με επιλέξεις επίσης, διότι έχω ακαταμάχητη ομορφιά και η πολυσχιδής μου προσωπικότητα θα ταιριάξει τέλεια με τον τρόπο ζωής και το lifestyle που θέλεις να ζεις.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0