BLOG

Η αυτοβιογραφία της γάτας Maine Coon.

22/06/2022
0 Liked

Αν αναζητείς 1 γιγαντόσωμη γάτα με μεγάλη καρδιά, μάλλον εμένα ψάχνεις.

Είμαι 1 υπέροχη και φουντωτή γάτα ιδανική για οικογένεια μιας και θέλω να είμαι φιλική με όλους , ακόμα και τους “ανεπιθύμητους”.

Το παρατσούκλι μου είναι  «ο ευγενής γίγαντας», φυσικά λόγω του επιβλητικού μου παρουσιαστικού, αλλά και της ήπιας συμπεριφοράς μου απέναντι σε μεγάλους, παιδιά, αλλά και μωρά.

Ενώ απολαμβάνω να τραβώ την προσοχή των αγαπημένων μου, δεν είμαι απαιτητική, διότι διαχειρίζομαι καλά τη μοναξιά μου, αν είσαι απασχολημένος.

Το μόνο που ζητώ σε αυτήν την περίπτωση είναι να μου έχεις αγοράσει κάποιο παιχνίδι, για να ασχολούμαι.

Λόγω της υψηλής μου νοημοσύνης, αγαπώ τα παιχνίδια παζλ που κρατούν το μυαλό μου σε φόρμα.

Επειδή είμαι κυνηγετική ράτσα, θα ταιριάξω καλά σε νοικοκυριά που γύρω τους κυκλοφορούν ανεπιθύμητα τρωκτικά.

Είμαι κοινωνική και μου αρέσει η κουβεντούλα, ενώ είμαι γνωστή για τη θαυμάσια μελωδική μου φωνή που μοιάζει περισσότερο με όμορφους λαρυγγισμούς παρά με δυνατά «meow».

Εξαιτίας των μακριών και αεράτων μπουκλών της γούνας μου, μαδάω λίγο παραπάνω, για αυτό πρέπει να με χτενίζεις τακτικά, αν δε θέλεις αργότερα να ξετριχιάζεις τα όμορφα σου έπιπλα, αλλά και να με διατηρείς εκεί που μου αξίζει, δηλαδή: Στην κορυφή!

Η στιβαρή μου κορμοστασιά συνάμα με τη φιλική μου προσωπικότητα με έχουν τοποθετήσει μεταξύ των διασημότερων φυλών γάτας παγκοσμίως.

 

Αξιοσημείωτα γεγονότα

Εμείς οι Maine Coon κερδίσαμε το παρατσούκλι «οι ευγενείς γίγαντες».

Τα 2 τελευταία βραβεία Guiness στην κατηγορία των πιο μεγαλόσωμων γατών παγκόσμια ανήκουν σε Maine Coons.

Η 1η, ο Stewie, μία γκρίζα tabby είχε μάκρος 1,2 μέτρα περίπου.

Ο παρών και ταυτόχρονα επιζών κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Barivel που φθάνει περίπου το 1,15 μέτρα μήκος σώματος.

Ενώ αυτός είναι λίγο μικρότερος του Stewie, έγινε ο κάτοχος του ρεκόρ στην ηλικία μόλις των 2 ετών.

Από τη στιγμή που μεγαλώνουμε μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, είναι σίγουρο ότι ο Barivel θα ξεπεράσει το μέγεθος του Stewie.

      Ηλικιακά ορόσημα

Όπως κατάλαβες, η ράτσα μου είναι 1 κομψή φυλή γάτας.

Παρακάτω θα αναφέρω κάποια ορόσημα στη ζωή μου, ώστε ,αν με αποκτήσεις, να ξέρεις τι σε περιμένει:

• Γατάκι, 6 μηνών ως 2 ετών.

Χρειάζομαι αρκετό χρόνο για την ανάπτυξη μου (ως τα 4 έτη περίπου), οπότε είναι σημαντικό να μη με ταΐζεις υπερβολικά, διότι θα φθάσω πολύ γρήγορα σε υπερβολικό μέγεθος.

• Ενήλικος, 3 - 4 ετών.

Ίσως μεγαλώνω σε μέγεθος ακόμα και αυτό επιβαρύνει κάποια εκ γενετής προβλήματα που έχω με τις αρθρώσεις μου.

Χρειάζομαι πολύ παιχνίδι, για να διατηρούμαι υγιής και ευτυχισμένος.

• Ηλικιωμένος, 7 ετών.

Ίσως φρενάρω κάπως τους ρυθμούς μου, αλλά αν διατηρήσω σε σωστά επίπεδα το βάρος και τη διατροφή μου, θα είμαι ακόμα σε φόρμα για πολύ καιρό.

Συνεπώς, προσάρμοσέ τη διατροφή μου ανάλογα την ηλικία μου, καθώς όσο μεγαλώνω, πρέπει να τρώω φαγητά με λίγα λιπαρά και αλάτι.

 

Η ιστορία μας

Ενώ το όνομα της φυλής μου, Maine Coon, υποδηλώνει τον τόπο της καταγωγής μου, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της.

Όλοι ισχυρίζονται ότι προερχόμαστε από την πολιτεία Maine των ΗΠΑ και είμαστε η επίσημη μασκότ του Maine.

Υπάρχουν, όμως συναρπαστικές ιστορίες για το τρόπο που ήλθαν οι πρόγονοι μας στις ΗΠΑ.

Λόγω της θαμνώδους και φουντωτής μου ουράς και του κοινού tabby καφέ χρώμα της γούνας μου, πολλοί πιστεύουν ότι οι πρόγονοι μου διασταυρώθηκαν με raccoons!

Φυσικά, αυτό είναι ανυπόστατο από βιολογική άποψη, αλλά ήταν αρκετό για να προστεθεί στο όνομα μου το 2ο συνθετικό του, «Coon».

Ένας άλλος θρύλος που στοιχειώνει την καταγωγή μου, λέει ότι οι πρόγονοι μου κατάγονταν από 6 Τουρκικές γάτες Αγκύρας που ανήκαν στη Βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα.

Η ιστορία αφορά την απόπειρα της να δραπετεύσει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, βοηθούμενη από τον Captain Stephen Clough από το Wiscasset του Maine.

Ενώ εκείνη ποτέ δεν τα κατάφερε, ο θρύλος λέει ότι τα κατάφεραν οι γάτες της, με αποτέλεσμα η ράτσα των Maine Coon να δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των βασιλικών γατών Αγκύρας με κάποιες ντόπιες.

Ενώ όλες αυτές είναι πραγματικά διασκεδαστικές ιστορίες, η πιθανότερη εξήγηση της εμφάνισης μας ότι οι πρόγονοι μου προήλθαν από διασταύρωση ανάμεσα σε ντόπιες γάτες του Maine και της φυλής Norwegian Forest που έφθασαν στην Αμερική μαζί με τους Βίκινγκς και άλλους Ευρωπαίους άποικους.

Όπως, όμως και αν προκύψαμε, δεν παύουμε να είμαστε 1 σκληρά εργαζόμενη φυλή που αδιάκοπα κυνηγάει ποντίκια πάνω στα πλοία και τις σιταποθήκες που έχουν τα αφεντικά μας στις φάρμες τους.

Η γούνα μας, τα θαμνώδη αυτιά μας, οι κατάλευκες σαν λευκές μπότες, πατούσες μας και η αρχοντική φουντωτή μας ουρά σχεδιάστηκαν για να μας ζεσταίνουν, καθώς βοηθούσαμε τους ιδιοκτήτες μας τους παγερούς χειμώνες των ΗΠΑ.

Ως ιθαγενής φυλή της Αμερικής είχαμε τεράστια δημοφιλία στην πατρίδα μας, μέχρι να εμφανιστούν αυτές οι καταραμένες Περσικές γάτες.

Κυριολεκτικά μέσα στη 10ετία του 1950 είχαμε σχεδόν εξοστρακιστεί.

Ευτυχώς όμως εξαιτίας κάποιων θαυμαστών μας κρατήθηκε ζωντανή η φυλή μας, διότι δημιούργησαν τον οργανισμό «Maine Coon Breeders and Fancier Association» το 1968.

Με αυτό τον τρόπο διασώθηκε το συνάφι μου και αναγνωρίσθηκε επίσημα το 1976 από τον οργανισμό «Cat Fancier’s Association».

Σήμερα έχουμε επιστρέψει στις κορυφαίες επιλογές του είδους μας κρατώντας σταθερά την 5η θέση δημοφιλίας όλων των γατοφυλών.

    Συμβουλές φροντίδας

• Κάνε μου τεστ DNA και επιλεγμένες ιατρικές εξετάσεις.

Επιπρόσθετα από το ετήσιο Checkup μου, τα εμβόλια και την αποπαρασίτωση, μίλησε με τον κτηνίατρο, για να μου κάνεις 1 τεστ DNA και άλλες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν έχω κληρονομικά ή άλλα προβλήματα υγείας της φυλής μου.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν πάσχω από το Α31P (genetic meurs mutation) που ευθύνεται για καρδιοπάθειες, όπως η υπερτροφική καρδιοπάθεια ή αν έχω ατροφία των μυών της σπονδυλικής μου στήλης (SMA).

• Χτένιζε με καθημερινά.

Όπως ήδη γνωρίζεις το τρίχωμα μου είναι μακρύ και κάνει εύκολα κόμπους, αν δεν το περιποιηθείς.

Να με βουρτσίζεις με 1 μαλακή τρίχινη βούρτσα και μην ξεχνάς να ψαλιδίζεις τις μικρές τζίβες τρίχας ανάμεσα στις πατούσες μου, καθώς και να τριμμάρεις τα νύχια μου, που μεγαλώνουν γρήγορα.

• Τάιζε με ποιοτικές τροφές στη σωστή ποσότητα.

Οι διαιτητικές μου απαιτήσεις είναι ασήμαντες συγκριτικά με άλλες ομόφυλές μου.

Απλά, πρόσεξε την ποιότητα των συστατικών της τροφής, ώστε να μου προσφέρεις πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Εκτός από ξηρή τροφή μου αρέσει και η υγρή συμπληρωματικά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να μη με παραταίζεις, διότι έχω προδιάθεση για αυξημένο βάρος, κάτι που αν χρονίσει, ίσως εμφανιστούν παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η επιβάρυνση των αρθρώσεων μου.

 

 Προβλήματα υγείας

• Περιοδοντική νόσος

Στην φυλή μας υπάρχει έντονη η προδιάθεση για αυτήν την πάθηση.

Εμφανίζεται, όταν η συγκέντρωση πλάκας στα δόντια μας σχηματίζει 1 στρώμα πέτρας που δημιουργεί φλεγμονή στα ούλα μας.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα ούλα αδυνατίζουν και χάνουν τη σφριγηλή βάση στήριξης των δοντιών μας, δηλαδή χαλαρώνουν.

Ενώ το βούρτσισμα, ο καθαρισμός και η αντιβίωση βοηθούν τις ήπιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές.

• Η δυσπλασία των ισχίων.

Εμείς οι μεγαλόσωμες γάτες εμφανίζουμε συχνά δυσπλασίες, διότι η μπάλα και η κοιλότητα υποδοχής της άρθρωσης των ισχίων δε λειτουργούν κανονικά ή δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.

Έτσι δημιουργείται 1 αλλοίωση στους γοφούς μας, πόνος, κούτσεμα και αρθρίτιδα.

Αν η δυσπλασία δεν είναι σοβαρή, ίσως αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όμως, ίσως κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Επίλογος

Κλείνοντας την αυτοπαρουσίαση μου, θα αναφέρω και άλλο 1 χαρακτηριστικό που με διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες γάτες.

Γουστάρω πολύ το νερό!

Εξαιτίας του πυκνού και σχετικά αδιάβροχου στρώματος τρίχας που έχω, το νερό όχι μόνο δε με απωθεί αλλά με ελκύει πολύ.

Αν με πάρεις στο σπίτι σου, πολλές φορές θα με αναζητήσεις και αν δε με βρεις, μάλλον θα έχω χωθεί μέσα σε κάποιον νιπτήρα που στάζει νερό απολαμβάνοντας τις δροσοσταλίδες του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0