BLOG

Τελικά γνωρίζεις την ηλικία του σκύλου σου;

08/11/2021
0 Liked

Αν πιστεύεις ότι η εξίσωση που επιβεβαιώνει την ηλικία του χνουδωτού σου συντρόφου είναι 1 σκυλοχρόνος = 7 ανθρώπινα έτη, δεν πέφτεις τελείως έξω.

Στην περίπτωση που έχεις έναν σκύλο 3 ετών, θεωρείς ότι η ηλικία του είναι 3 Χ 7= 21 χρόνων.

Όμως, αν επιθυμείς μία πιο ακριβή προσέγγιση του ζητήματος, τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της California και πιο συγκεκριμένα της Medicine School of San Diego μελέτησαν το DNA σκύλων και το συνέκριναν με τον τρόπο που γερνάει το ανθρώπινο DNA.

Κατέληξαν σε μία σύνθετη formula, με την οποία πολλαπλασίασαν τον λογάριθμο που δημιούργησαν με το νούμερο 16 προσθέτοντας μετά τον αριθμό 31.

Human age = 16ln (dog age) + 31

Σίγουρα κανείς δε θέλει να ξαναθυμηθεί την Άλγεβρα 2 που έμαθε στο Λύκειο, βλέποντας την παραπάνω μαθηματική πράξη.

Αντίθετα, η Dr. Sara Ochoa, κτηνίατρος και σύμβουλος ζωικής συμπεριφοράς στο Texas, υποστηρίζει :

Η αναλογία του ενός σκυλίσιου χρόνου με τα 7 ανθρώπινα έτη είναι γενικά αποδεκτή. Αν , όμως είσαι λάτρης της ακρίβειας ,υπάρχει ο τρόπος υπολογισμού που ονομάζουμε «15, 9, 5».

Η ηλικία τώρα του σκύλου λογίζεται ως εξής:

• Έτος 1 = 15 ανθρώπινα έτη

• Έτος 2 = 9 ανθρώπινα έτη

• Έτος 3 και καθεξής = 5 ανθρώπινα έτη.

Έτσι, ο 3χρονος σκύλος, που αναφέραμε στην αρχή, θα θεωρείται περίπου 28 ετών αντί για 21 που υποθέταμε μέχρι τώρα.

Αυτή η έρευνα λαμβάνει υπόψη της, τη φυλή και το μέγεθος του σκύλου, ως παράγοντες επηρεασμού της γήρανσής του.

Η Dr. Ochoa συμπληρώνει:

«Οι μικρόσωμοι σκύλοι τείνουν να ακολουθούν τον κανόνα 1 προς 5 ανθρωποέτη, ενώ οι μεγαλόσωμοι, που ζουν λιγότερο, φαίνεται να ακολουθούν τον κανόνα 1 προς 9 ανθρωποέτη

Γιατί οι σκύλοι γερνούν διαφορετικά;

Οι μελετητές πιστεύουν ότι όλα τα μεγέθη των σκύλων μεγαλώνουν ομοιοτρόπως ως την ηλικία των 6 ετών περίπου.

Μετά οι μεγαλόσωμοι γερνούν ταχύτερα, ίσως γιατί αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τις πιο μικρομεσαίες φυλές, παράγοντας που τους εκθέτει σε αφύσικη ωρίμανση των αναπτυξιακών τους κυττάρων, αλλά ίσως και των καρκινικών.

Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι προσβάλλονται από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση πιο γρήγορα συγκριτικά με τις μικρόσωμες φυλές.

Ό,τι και να ισχύει όμως, οι δύο τρόποι υπολογισμού της ηλικίας των τριχωτών μας συντρόφων εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες επιλογές μας για την αντιστοίχιση της με τα ανθρώπινα χρόνια.

Είναι δείκτες που θα σε βοηθήσουν, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σου, να εξηγήσετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο φιλαράκι σου και να αποφασίσετε από κοινού τους τρόπους που θα βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία του φροντίζοντας διάφορες πτυχές της καθημερινότητας του ( διατροφή, περιποίηση, άσκηση κ.α.).

Πώς θα κρατήσεις νέο τον σκύλο σου;

Η Dr. Ochoa λέει:

«Νομίζω ότι οι παραπάνω κανόνες επαρκούν ,για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των συντρόφων μας.Όταν καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας φθάνει κοντά στην ηλικία των 80 ανθρωποετών, τότε θα κατανοήσουμε τη βραδύτητά του, την πιο φτωχή του όραση, τα ακουστικά του προβλήματα, τον ενδεχόμενο πόνο στις αρθρώσεις του και την απροθυμία του στο περπάτημα».

Επίσης, ως υπεύθυνος σκυλογονέας, θα είσαι σε επιφυλακή για τα δυνητικά σημάδια γήρανσης που αναμένεται να εμφανιστούν στον σύντροφο σου από την ηλικία των 6 ετών και μετά, αν έχεις μεγαλόσωμο ή μεσαίο σκύλο και από την ηλικία των 8 ετών και ύστερα, αν έχεις μικρόσωμο.

Εξάλλου, είσαι ο καλύτερος παρατηρητής της ενεργητικότητας, των διατροφικών συνηθειών, της αύξησης βάρους και διαφόρων αλλαγών που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η μείωση ικανότητας αλμάτων, το τρακάρισμα πάνω σε μικρά ή μεγάλα αντικείμενα ή το πρόβλημα καθίσματος και σηκώματος από το έδαφος.

Επίσης, θυμίσου ότι η πραγματική ηλικία του κολλητού σου είναι βασισμένη πάνω σε πιο πολύπλοκους παράγοντες, συγκριτικά με το αποτέλεσμα υπολογισμού των 2 παραπάνω μεθόδων σε ανθρωποέτη, όπως τη φυλή του, το μέγεθος του, τα γονίδιά του, τη συνολική εικόνα της υγείας του, αλλά και στοιχεία, όπως την ενέργεια και τη διατροφή του.

Επίλογος

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου, ώστε να μάθεις περισσότερα πράγματα για την ηλικία του φίλου σου που θα τον ευεργετήσουν, διότι θα μάθεις με ποιους τρόπους θα του προσφέρεις την ευεξία και την ευτυχία που χρειάζεται, για να απολαύσει μία μακρόχρονη πορεία ζωής κοντά σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0