BLOG

Σκύλος και θερμοπληξία: Σώσε τον σκύλο σου γνωρίζοντας τους κινδύνους

10/06/2021
0 Liked

Κάθε σκύλος μπορεί να υποφέρει από ασθένειες που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη και προκαλούν καρδιακές δυσλειτουργίες, ανεπάρκειες οργάνων, βλάβη των μηχανισμών ψύξεως του σώματος και τελικά τον θάνατο.

Ωστόσο, κάποιες φυλές σκύλων είναι περισσότερο επιρρεπείς στη θερμοπληξία συγκριτικά με άλλες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Trent του Νότιγχαμ έψαξαν τους παράγοντες κινδύνου στους σκύλους που αυξάνουν τη συχνότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμοπληξία.

Αυτή προκαλείται στα τετράποδα φιλαράκια μας από την επικίνδυνα υψηλή θερμοκρασία του σώματος τους.

Πολλές φορές διαβάζουμε τραγικές ειδήσεις θανάτου σκύλων που βρέθηκαν ξεχασμένοι μέσα σε αυτοκίνητα σε περιόδους καύσωνα.

Όμως, υπάρχουν και άλλες αιτίες θανάτου από την υπερβολική ζέστη, όπως η άσκηση σε ακατάλληλες ώρες, η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης και η παχυσαρκία.

Η έρευνα αυτή επίσης, αποκάλυψε κάποιους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες θερμοπληξίας και οφείλονται στη ράτσα τους.

 

Φυλές σκύλων με μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας

Οι ερευνητές καταμέτρησαν κλινικά αρχεία 905.543 σκύλων, ψάχνοντας για περιστατικά ασθενειών που συνδέονται με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τελικά ανακάλυψαν 395 τέτοια περιστατικά.

Οι φυλές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες θερμοπληξίας είναι:

• Chow Chow

• Bulldog

• French Bulldog

• Dogue de Bordeaux

• Greyhound

• Cavalier King Charles Spaniel

Όταν συγκρίθηκαν με τα Labrador Retreiver, που ήταν το γκρουπ ελέγχου, 9 ράτσες είχαν υψηλότερο κίνδυνο θερμοπληξίας περιλαμβάνοντας και τις 6 παραπάνω φυλές μαζί με τα Pug, τα English Springer Spaniels και τα Golden Retreivers.

Τα βραχυκέφαλα σκυλιά με το επίπεδο πρόσωπο, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν πρόβλημα να κρατήσουν τη σωματική τους θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανακάλυψη της έρευνας ότι οι βραχυκέφαλες φυλές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από αρρώστιες που σχετίζονται με τη θερμοπληξία (οι 5 από τις 9 παραπάνω φυλές έχουν βραχυκέφαλο σχήμα κρανίου).

Σκύλοι που ήταν υπέρβαροι (άνω των 50Kgr) είχαν επίσης υψηλότερο ρίσκο για να πάθουν θερμοπληξία σύμφωνα με την έρευνα, όπως επίσης σκύλοι που ξεπερνούσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Στους ανθρώπους, οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση λόγω των αλλαγών στη παραγωγή γλυκόζης και της μειωμένης ταχύτητας ροής του αίματος, παράγοντες που ελαττώνουν την ικανότητα του σώματος να μειώνει την υψηλή του θερμοκρασία.

Μάλλον το ίδιο γίνεται και στα ηλικιωμένα τριχωτά φιλαράκια μας.

Επίσης η σωματική διάπλαση έπαιξε ρόλο στην έρευνα με τα πιο μικρόσωμα σκυλιά να έχουν κάποιο πλεονέκτημα ανθεκτικότητας στις υψηλές θερμοκρασίες:

«Τα μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να αποθηκεύσουν μεγαλύτερο ποσό θερμότητας που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του σώματος τους με αποτέλεσμα να το αποφορτίζουν από τη βλαβερή αυτή συγκέντρωση πάνω στο δέρμα τους, πολύ ταχύτερα από τις πιο μεγαλόσωμες φυλές. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουν περισσότερο χρόνο άσκησης πριν υπερθερμανθούν.»

Αυτό εξηγεί μάλλον και το γεγονός ότι από όλες τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων, αυτές που διατρέχουν το λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από θερμοπληκτικές  ασθένειες, είναι οι μικρόσωμες ράτσες.

 

3 φυλές με το μικρότερο κίνδυνο θερμοπληξίας

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι σκύλοι με τις χαμηλότερες πιθανότητες θερμοπληξίας (Lhaso   Apso , Shih Tzu και Chihuhua) είναι όλες βραχυκέφαλες, εκτός από μικρόσωμες κάτω των 10 Kgr.

Υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις σε αυτήν την έρευνα, όπως η ανακάλυψη ότι τα Golden Retreiver είχαν 2,67 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν από θερμοπληκτικές αρρώστιες συγκριτικά με τα Labrador, γεγονός που οφείλεται μάλλον στο παχύτερο στρώμα τριχώματος που έχουν.

Επίσης, οι καθαρόαιμες ράτσες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θερμοπληξίας σε σχέση με τα ημίαιμα φιλαράκια μας, πιθανόν λόγω των στοχευμένων και επιτηδευμένων μορφολογικών χαρακτηριστικών που επιδιώκουν οι breeders αυτών των φυλών.

Όπως αναμενόταν, οι άγριοι σκύλοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τη ζέστη συγκριτικά με τους εξημερωμένους ομοφύλους τους.

Σύμφωνα με την έρευνα:

«Συγκριτικά, οι άγριοι σκύλοι, όπως είναι τα  Αφρικανικά κυνηγόσκυλα, έδειξαν να ανέχονται καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες σώματος από τους εξημερωμένους σκύλους κατά τη διάρκεια άσκησης σε ζεστό κλίμα ( 41°C) λόγω της ικανότητας εξοικονόμησης μεγαλύτερου ποσοστού ενυδάτωσης του σώματος τους

 

Η συνηθέστερη αιτία θερμοπληξίας στους σκύλους

Ασχέτως της ηλικίας του τριχωτού σου συντρόφου, του μεγέθους ή της ράτσας του, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημάδια, τα συμπτώματα και τα αίτια της θερμοπληξίας.

Πολλοί σκυλο-γονείς δε γνωρίζουν ότι η κυριότερη αιτία της θερμοπληξίας είναι η άσκηση με τα φιλαράκια τους και η καταπόνηση που δέχονται, όταν κάνει πολύ ζέστη.

Αυτή η άσκηση μπορεί να αφορά περπάτημα, παιχνίδι ή τρέξιμο που είναι υπεύθυνα για το 74% των περιστατικών θερμοπληξίας, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε.

Είναι σημαντικό να παρατηρείς τον σύντροφο σου, όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ακραίες και εμπλέκεται σε κάποια φυσική δραστηριότητα.

Τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης είναι τα παρακάτω:

• Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

• Αδυναμία ή κατάρρευση

• Δυνατό λαχάνιασμα ή γρήγορη αναπνοή

• Έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα γλώσσας ή ούλων

• Έντονη εκροή σάλιων

• Τρίκλισμα ή σκουντούφλημα και πολύ ασταθής βηματισμός

• Μάτια χαμένα στο κενό

• Εμετός ή διάρροια με αίμα

• Έντονη δίψα

• Επιληπτικές κρίσεις

• Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί

• Απώλεια συνείδησης ή αφασία.

 

Επίλογος

Αν παρατηρήσεις κάποιο σημάδι από τα παραπάνω, πάρε γρήγορα μέτρα. Αν θεωρείς σοβαρά τα συμπτώματα, πήγαινε σε κάποιο νοσοκομείο ζώων το ταχύτερο ή επικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου.

Αν ο κολλητός σου μπορεί να σταθεί όρθιος, δώσε του μερικές γουλιές νερού και πάρε σωστά τη θερμοκρασία του σώματος του.

Αν αυτή είναι 40°C ή χαμηλότερη (φυσιολογική θερμοκρασία σκύλων : 38,3°C ως 39,4°C) μίλησε  με τον κτηνίατρο σου για οδηγίες.

Ωστόσο για υψηλότερες θερμοκρασίες (άνω των 40°C), χρειάζεσαι επείγουσα ιατρική βοήθεια. Στη διαδρομή μπορείς να δροσίζεις το φιλαράκι σου βρέχοντας το σώμα του με δροσερό και όχι κρύο νερό χρησιμοποιώντας βρεγμένες πετσέτες στοχεύοντας περισσότερο το κεφάλι, τον λαιμό και τις περιοχές κάτω από τα μπροστινά και πίσω πόδια.

Προσοχή, ακόμα και αν τον δεις να συνέρχεται μην αγνοήσεις την ανάγκη ιατρικής συνδρομής.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0