BLOG

Ημίαιμος σκύλος ή καθαρόαιμο κουτάβι; 5 λόγοι που θα καταστήσουν εύκολη την επιλογή σου

16/10/2019
0 Liked

Είναι ένα Σαββατόβραδο σαν όλα τα προηγούμενα.

Συνεπής στο εβδομαδιαίο ραντεβού με την παλιοπαρέα , η ανάλυση των γεγονότων και η ανταλλαγή απόψεων φθάνει στο τέλος της.

Βγαίνεις έξω από το μπαρ στο κέντρο της πόλης και κατευθύνεσαι με τα πόδια στο σπίτι σου.

Στη διαδρομή , σκέφτεσαι πως πάλι μια Κυριακή χωρίς δράση ή κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ξημερώσει.

Στρίβοντας τη γωνία προς την τελική κατεύθυνση του προορισμού σου, το βλέμμα σου πέφτει ασυναίσθητα σε μία αφίσα που είναι κολλημένη στραβά πάνω στη κολώνα της ΔΕΗ.

Διαβάζεις το περιεχόμενο κοιτώντας τη φωτογραφία και ένα μεγάλο χαμόγελο σκάει στο πρόσωπο σου.

Είναι 5-6 φατσούλες πανέμορφων σκύλων που σε καλούν να επισκεφθείς το αυριανό bazaar του τοπικού φιλοζωικού σωματείου.

Σε προσκαλούν να συμμετέχεις στην προσπάθεια διάσωσης και επιβίωσης τους  δίνοντας μία συμβολική βοήθεια ή αγοράζοντας ένα μικροαντικείμενο και αν θελήσεις ίσως υιοθετήσεις κάποιο από τα υπέροχα αυτά πλασματάκια.

Αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια κατακλύζουν το μυαλό σου, θυμίζοντας σου με νοσταλγία ότι σχεδόν ποτέ δεν αποχωρίστηκες την συντροφιά ενός τετράποδου φίλου στο διάβα της νιότης σου.

Οι γονείς σου έμαθαν πάντα να επιλέγεις κάποιο ημίαιμο σκυλάκι που κινδύνευε στην ανασφάλεια των δρόμων ή την σκληρότητα άλλων ανθρώπων αντί να αγοράζεις κουτάβια καθαρόαιμων φυλών που γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια κερδοσκόπων εμπόρων.

Αυτή η αφίσα ξύπνησε μέσα σου την ξεχασμένη επιθυμία της απόκτησης ενός τριχωτού συντρόφου που θα γεμίσει τις μοναχικές ώρες που περνάς στο μικρό και άχρωμο διαμέρισμα της πόλης που ζεις.

Ναι, το αποφάσισες ότι η αυριανή Κυριακή δεν θα σε έβρισκε να επιστρέφεις μόνος στο σπίτι.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση σου αυτή, παρακάτω θα παραθέσουμε 5 λόγους για τους οποίους η υιοθεσία ενός σκύλου έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την αγορά ενός κουταβιού καθαρόαιμης ράτσας.

 

Τα ημίαιμα σκυλιά ζουν πιο πολύ από τα καθαρόαιμα

Είναι γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των μη καθαρόαιμων σκύλων είναι μεγαλύτερο από των καθαρόαιμων.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους όμως ο κυριότερος είναι ότι μετά από τόσα χρόνια μαζικής αναπαραγωγής η γονιδιακή δεξαμενή των καθαρόαιμων μίκρυνε με αποτέλεσμα οι αδυναμίες και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να διαιωνίζονται και να εντείνονται στις μελλοντικές γραμμές αίματος.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η διασημότερη φυλή σκύλων στον κόσμο τα Labrador Retreiver είναι επιρρεπή στην εμφάνιση αρθρίτιδας.

Αυτό έχει επακόλουθο να παίρνουν απότομα βάρος στη γηραιότερη φάση της ζωής τους διότι δεν περπατούν γρήγορα και δεν χάνουν τις επιπλέον θερμίδες.

Συνεπώς εμφανίζεται φθορά στην υγεία τους και πολλά σκυλιά αυτής της ράτσας πεθαίνουν σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Από την άλλη , τα τετράποδα ημίαιμα περιέχουν μέσα τους γονίδια πολλών φυλών και δεν κινδυνεύουν από την αιμομιξία που δυστυχώς αντιμετωπίζουν τα καθαρόαιμα σκυλιά.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές κληρονομικές ανωμαλίες που διαιωνίζονται στα γνήσια των φυλών δεν υφίστανται στα «κοπριτάκια».

Το γεγονός αυτό σίγουρα θα σε επηρεάσει προς την απόκτηση ενός ημίαιμου σκύλου διότι αυτός όχι μόνο θα ζήσει περισσότερο για να απολαμβάνεις τη συντροφιά του αλλά θα είναι και πιο υγιής.

Είναι γνωστό και στατιστικά ότι τα καθαρόαιμα εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο, αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα σε σχέση με τα ημίαιμα.

Άλλο ένα υποτιμημένο πλεονέκτημα είναι ότι τα «ανάμεικτα» σκυλάκια κουβαλούν μέσα τους τόσες πολλές φυλές ώστε το δικό σου θα είναι μοναδικό στην εμφάνιση μη κινδυνεύοντας να συναντήσεις κάποιο όμοιο του.

Έτσι εκτός του ότι θα είναι υγιέστερο , θα καθιερώσει και το δικό του προσωπικό εμφανισιακό στυλ.

 

Αφοσίωση για μία ζωή

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο ημίαιμο σκυλάκι που ίσως είχε βιώσει τρομακτικές εμπειρίες στη ζωή του και κουβαλάει ψυχικά τραύματα κακοποίησης και περιφρόνησης , αυτόματα αποκτάς ένα αιώνια αφοσιωμένο φίλο.

Δίνοντας την δέουσα φροντίδα όπου μόνο ένα ζεστό σπιτικό μπορεί να παρέχει, η αγάπη θα σου επιστραφεί πολλαπλάσια από ένα σκύλο που θα είναι πιστός σου σύντροφος για πάντα.

Σίγουρα δεν είναι αρχικά εύκολος ο δρόμος της σφυρηλάτησης αυτού του δεσμού λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς που κουβαλάει από το παρελθόν.

Σκληρές εμπειρίες από τα παλιά σβήνονται αργά, ειδικά στα σκυλιά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να είναι νευρικά και αγχώδη, χαρακτηριστικά που ίσως εκφράζονται μέσα από εκτεταμένο γαύγισμα ή κρυφτό σε γωνίες τρέμοντας ολόκληρα ή μασώντας έπιπλα για να εκτονώσουν τη νευρώδη ενέργεια τους.

Με το πέρασμα του χρόνου , την αγάπη και την υπομονή τα αρνητικά στοιχεία της συμπεριφοράς τους θα ελαττωθούν μέχρι το σημείο να πηγαίνεις με τον κολλητό σου όπου θέλεις γνωρίζοντας ότι θα συμπεριφέρεται καλά και θα είναι ευτυχισμένος.

Αυτό θα συμβεί διότι τα σκυλιά των καταφυγίων είναι χαρούμενα όταν συνοδεύουν τον κύριο τους που τους προσφέρει ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης που συνάμα είναι και διασκεδαστικό.

Μάλιστα η αφοσίωση τους είναι τόσο σπαραχτική , όπου κάποιες φορές θα αναρωτηθείς τι πραγματικά έζησαν πριν υιοθετηθούν ώστε να δείχνουν υπέρμετρη ευγνωμοσύνη για αυτά που τους δίνονται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η δια βίου αφοσίωση και ευγνωμοσύνη πάντα θα αποτελεί το Νο 1 πλεονέκτημα για να τα αποκτήσουμε.

 

Σίγουρα θα αισθανθείς πλήρης προσδοκιών

Ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα που θα νιώσεις υιοθετώντας ένα αδέσποτάκι είναι η αίσθηση της πληρότητας και της ευχαρίστησης που θα εισπράξεις όταν κοιτάζοντας το γνωρίζεις ότι το έσωσες από μία συνεχή προσπάθεια ανεύρεσης τροφής και αγάπης όταν ζούσε έξω από τις πόρτες των σπιτιών που προσδοκούσε βοήθεια.

Μπορεί βέβαια να είναι και χειρότερο όταν έχει πέσει θύμα βίας και κακομεταχείρισης ή ακόμα και εξευτελισμού.

Αυτό που σε «γεμίζει» περισσότερο είναι ότι ζώντας κοντά του αισθάνεσαι ότι ευδοκιμεί και ακμάζει δεχόμενο τη αγάπη και τη φροντίδα που του αξίζει.

Θα δεις το φιλαράκι σου να σφυρηλατεί την αυτοπεποίθηση του αλλά,και την ευτυχία του από την ώρα που η μοίρα θα ενώσει τους δρόμους των ζωών σας.

Ο σκύλος των καταφυγίων είναι πολύ ντροπαλός και αγχώδης.

Ενώ θέλει να δώσει χαρά και αγάπη ,το ξεκίνημα της ζωής του δεν ήταν το καλύτερο δυνατό.

Οι κακουχίες στην ανατολή του βίου του τον έκαναν να συμπεριφέρεται νευρικά όταν είναι γύρω από ανθρώπους που δεν του προσφέρουν την προσοχή και το ενδιαφέρον που του αρμόζει.

Σύντομα, με την απόκτηση ενός ζεστού κρεβατιού και σταθερής ροής τροφής θα γίνει πηγή ανιδιοτελούς και άνευ ορίων αγάπης προς εσένα, το σωτήρα του.

Μάλλον, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα για να γεμίσεις την ψυχική σου αποθήκη από αυτό που λες ότι «νιώθω γεμάτος» γνωρίζοντας ότι συνέβαλες στην ευτυχία ενός έμβιου όντος δίνοντας του μια μεγάλη ευκαιρία διαφυγής από το μίζερο παρόν και ανοίγοντας την πόρτα για ένα ευοίωνο μέλλον.

Χωρίς εσένα, αναμφίβολα θα ζούσε δυσκολότερα και λιγότερο σε διάρκεια.

 

Μείωση του κύκλου εργασιών των ακατάλληλων εκτροφέων

Ένα φανταστικό αποτέλεσμα της υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου από ένα καταφύγιο είναι ότι συνεισφέρεις στη μείωση των εσόδων ακατάλληλων εκτροφέων μαζικής παραγωγής καθαρόαιμων σκύλων.

Οι παράνομες φάρμες κουταβιών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Πρώτον, οι συνθήκες διαβίωσης που προσφέρουν οι παράνομοι εκτροφείς στις μητέρες και τα κουτάβια τους είναι τουλάχιστον  άθλιες.

Αυτό σημαίνει ότι ζουν στριμωγμένα χωρίς συχνή καθαριότητα και δίχως πεδίο άσκησης και εκτόνωσης της ενέργειας τους.

Επίσης δεν έχουν την πολυτέλεια να ουρούν και να αφοδεύουν μακριά από τον χώρο ύπνου τους και οι συνθήκες υγιεινής τους είναι τραγικές.

Δεύτερον, αυτές οι επιχειρήσεις εντείνουν το ρυθμό αιμομιξίας των φυλών γεγονός που καταδικάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κουταβιών που θα γεννηθούν.

Αποδυναμώνονται έτσι όλο και πιο πολύ οι γραμμές αίματος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που αγοράζουν τα κουτάβια αυτών των φυλών να στεναχωριούνται όταν όλο και συχνότερα τα σκύλο παιδιά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της ακατάλληλης δεξαμενής γονιδίων από την οποία προήλθαν.

Οι μητέρες εξαναγκάζονται να γεννούν συχνότερα με συνέπεια τη φθορά της υγείας τους αλλά και των κουταβιών τους όταν για εμπορικούς λόγους θα αποχωρίζονται νωρίτερα τη μάνα τους χάνοντας πολύτιμα εφόδια υγείας που θα προσέφερε ο επαρκής θηλασμός τους.

Τελικά, αυτές οι παράνομες φάρμες εκτροφής σκύλων δεν προσφέρουν καλής ποιότητας διατροφή και ενυδάτωση με καθημερινό καθαρό νερό.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο αγοραστής πιστεύει ότι θα πάρει ένα υγιές σκυλί σε σύγκριση με κάποιο αδέσποτο στην πραγματικότητα ίσως αγοράσει ένα υποσιτισμένο και αφυδατωμένο τετράποδο που θα χρειαστεί κτηνιατρική παρακολούθηση για να καλυτερεύσει η υγεία του.

 

Η ποιότητα της ζωής σου θα βελτιωθεί

Είναι δεδομένο ότι υιοθετώντας ένα αδέσποτο σκύλο όχι μόνο θα χρωματίσεις με πινελιές ευτυχίας και ασφάλειας τη μέχρι τώρα μίζερη ζωή του αλλά θα αναβαθμίσεις και τη δική σου ποιότητα ζωής.

Η καθημερινή άσκηση που θα του προσφέρεις, αυτό ισχύει για όλα τα σκυλιά , θα βελτιώσει τη φόρμα σου και θα σε αναγκάσει να αναθεωρήσεις τους ρυθμούς της ζωής σου.

Η προσήλωση αυτή στη σωστή φροντίδα άσκησης περιέχει μία μορφή διαλογισμού που θα σε βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αντιμετώπιση ίσως άλλων πνευματικών ζητημάτων.

Συχνά , οι ειδικοί της ψυχικής υγείας συμβουλεύουν το καλωσόρισμα ενός σκύλου στο σπίτι κάποιου που πάσχει από κατάθλιψη.

Οι ωφέλειες που φέρνουν μέσα από την αξιαγάπητη φύση τους και η ανάγκη καθιέρωσης μίας ρουτίνας διαβίωσης δίνει μεγάλη βοήθεια σε αυτούς που υποφέρουν από ψυχικές ή πνευματικές ασθένειες.

Η μεγιστοποίηση αυτών των ωφελειών πραγματοποιείται μέσα από την υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου.

Εξ αιτίας των αυξημένων αναγκών και απαιτήσεων ενός υιοθετημένου σκύλου που προκύπτουν από το κακό παρελθόν του , η προσοχή και ασχολία που επιζητά είναι μεγαλύτερη και συνεπώς καταθλιπτικοί και μελαγχολικοί άνθρωποι διακόπτουν τις σκοτεινές τους σκέψεις για να αφοσιωθούν στον τετράποδο κολλητό τους.

Επιπλέον τα αδέσποτα υιοθετημένα σκυλιά έχει αποδειχθεί και κλινικά ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος όσο και τα επίπεδα του άγχους.

Συμπληρωματικά, παίζοντας με το σκύλο μισή ώρα την ημέρα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μας που είναι υπεύθυνα για την ηρεμία και την χαλάρωση.

 

Οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι

Όλοι οι παραπάνω λόγοι επαρκούν για να σε πείσουν να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο σκύλο, αλλά υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί.

Για αρχάριους, η υιοθεσία ενός ημίαιμου σκύλου θα κοστίσει πολύ λιγότερο από ενός καθαρόαιμης φυλής.

Παίρνοντας το από ένα καταφύγιο θα κοστίσει απλά μία δωρεά και ίσως την πληρωμή κάποιων εμβολίων.

Δεν συζητάμε ότι το κόστος αγοράς ενός σκύλου με pedigree καθαροαιμίας εκτοξεύει στα ύψη το ποσό που θα δαπανηθεί για την απόκτηση του.

Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι παίρνοντας ένα σκύλο από κάποιο καταφύγιο αυτό θα έχει ηλικία λίγο ίσως μεγαλύτερη του κουταβιού με συνέπεια να είναι πιο ήρεμο και με λιγότερα αποθέματα ενέργειας προς εκτόνωση.

Έτσι θα είναι ιδανικό ειδικά αν έχεις οικογένεια με λίγο διαθέσιμο χρόνο ή αν προορίζεται για κάποιο ηλικιωμένο που αναζητεί παρέα.

Άλλος ένας λόγος για να προβείς στην υιοθεσία είναι ότι παίρνοντας ένα ημίαιμο αδεσποτάκι που είναι ήδη στειρωμένο εμποδίζεις την ασύστολη αύξηση του πληθυσμού τους.

Υπάρχουν χώρες όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων είναι πολύ μεγάλος λόγω της μη στείρωσης τους και το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται αφού μία έγκυος σκύλα μπορεί να γεννήσει το λιγότερο 3 κουτάβια τη φορά.

 

Επίλογος

Καταλήγοντας , πρέπει να επισημάνουμε ότι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ημίαιμου σκύλου σημαίνει την προσφορά καλών υπηρεσιών σε διάφορες κατευθύνσεις.

Σώζουμε μία ευγενική ύπαρξη δίνοντας διέξοδο αισιοδοξίας και ηρεμίας για το μέλλον του αλλά και εμείς ωφελούμαστε συναισθηματικά τα μέγιστα διότι η σανίδα σωτηρίας που προσφέραμε αντιλογίζεται σε εμάς ως αγάπη χωρίς όρια και αφοσίωση γεμάτη ανιδιοτέλεια.

Η κοινωνική προσφορά συνίσταται στο γεγονός του περιορισμού διασποράς αστείρωτων αδέσποτων σκύλων που ο υπερπληθυσμός τους θα οδηγούσε σε οδυνηρά μέτρα για αυτά αλλά και για την κοινωνία.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0