BLOG

Ποια ποσότητα φαγητού καλύπτει σωστά τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου σου;

28/01/2021
0 Liked

Ο έλεγχος των μερίδων φαγητού των κατοικίδιων μας είναι πολύ σημαντικός, διότι αφορά την πρόσληψη της σωστής ποσότητας θρεπτικών συστατικών που καθημερινά πρέπει να λαμβάνουν.

Αν η ποσότητα είναι μικρότερη της κανονικής, τότε τα φιλαράκια μας θα υποαναπτυχθούν, ενώ, αν είναι μεγαλύτερη, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και της εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.

Η σύνθεση των θρεπτικών ουσιών που αποτελούν τα καθημερινά γεύματα των κατοικίδιών μας εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος του κατοικίδιου μας, τη ράτσα του, την ηλικία, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας του και την ιατρική του κατάσταση.

Η Dr Amy Attas, κτηνίατρος με έδρα στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Pennsylvania, λέει:

«Μπορεί να γεμίσεις ένα δωμάτιο με κτηνιάτρους και κανένας δεν θα συμφωνήσει ακριβώς με τους άλλους για το είδος διατροφής και την ποσότητα που θα ταΐζεις τον τριχωτό σου σύντροφο».

Η ίδια υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντική η καθιέρωση μίας σωστής σχέσης με τον κτηνίατρο σου, ο οποίος θα διαμορφώσει έναν χάρτη γνωριμίας και παρακολούθησης του κολλητού σου, θα καταγράφει την εξέλιξή του στα διάφορα στάδια της ζωής του και θα προτείνει στοχευμένες διατροφικές συμβουλές που θα αποβλέπουν στην ευεξία του.

Η Dr Attas, παρακάτω παραθέτει ορισμένες διατροφικές οδηγίες για τα κατοικίδια μας.

 

Διατροφή γάτας

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και για να επιβιώσουν, πρέπει να τρώνε κρέας, διότι περιέχει συγκεκριμένα αμινοξέα που είναι σημαντικά για την υγεία τους.

«Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης είναι καίριας σημασίας», εξηγεί η Dr Attas.

Προτείνει την παροχή ποιοτικής διατροφής στις γάτες μας και απορρίπτει την ανθρώπινη τροφή ή τα αποφάγια μας, διότι δεν περιέχουν όλες τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες που απαιτεί ο οργανισμός τους.

Σημαντικό είναι επίσης να τις ταΐζουμε τουλάχιστον 2 φορές σε καθημερινή βάση.

«Στην άγρια φύση η γάτα αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την τροφή της.

Τα ποντίκια δεν πέφτουν από τον ουρανό κατευθείαν στην κοιλιά της» τονίζει η ίδια.

Παρόλο που ανήκει στα ζώα που τσιμπολογούν την τροφή τους, αν αφήσεις το πιάτο της γεμάτο τροφή όλη την ημέρα, την ενθαρρύνεις να φάει παραπάνω.

Αντίθετα, προτείνει, χρησιμοποίησε παιχνίδια που μπορείς να βάλεις τροφή μέσα σε αυτά, για να αργήσουν να ξετρυπώνουν την τροφή τους και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός που τρώνε. Έτσι θα δουλεύουν για να φάνε.

Άλλη επιλογή είναι να αφήνεις μικρές ποσότητες ξηράς τροφής σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να τις βρουν ή χρησιμοποίησε ταΐστρες με προγραμματισμό γευμάτων (ειδικά, όταν λείπεις από το σπίτι).

Η Dr Attas μας προειδοποιεί να μην αφήνουμε υγρή τροφή στο πιάτο παραπάνω από μισή ώρα, διότι θα ξεραθεί και θα αναπτυχθούν βακτηρίδια.

Όσον αφορά την πρόσληψη θερμίδων, τα απογαλακτισμένα γατάκια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την ανάπτυξη τους συγκριτικά με τις ενήλικες γάτες, διότι βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης.

Όταν ενηλικιωθούν, ακολούθησε τις οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας ξηράς τροφής για τη χορηγούμενη καθημερινή ποσότητα, δίνε επίσης περιστασιακά υγρή τροφή ή κάνε μείξη και των 2, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν τις έγκυες ή λεχώνες γάτες που χρειάζονται τις extra θερμίδες, για να θρέφουν τα γατάκια τους.

 

Διατροφή σκύλου

Σε αντίθεση με τις γάτες η διατροφή του σκύλου είναι πιο ευέλικτη.

Μπορούν για παράδειγμα να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, διότι τυπικά καίνε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας.

Η Dr Attas λέει:

«Οι σκύλοι χρειάζονται ισορροπημένη διατροφή, συνεπώς πρέπει να επιλέξουμε μία μάρκα τροφής που να τηρεί όλες τις προδιαγραφές ικανοποίησης των απαιτήσεων του οργανισμού τους».

Μπορείς ακόμα να μαγειρεύεις την τροφή του, όχι όμως να του δίνεις τα αποφάγια σου λόγω έλλειψης εκείνων των θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας του.

Όσον αφορά τις μερίδες τροφής, εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου.

«Τα κουτάβια έχουν υψηλό μεταβολικό επίπεδο. Τα οστά και το σώμα τους αναπτύσσονται και για αυτόν τον λόγο χρειάζονται επιπλέον φαγητό σε αυτό το ηλικιακό στάδιο της ζωής τους. Τα μικρόσωμα σκυλιά δεν έχουν ικανή κοιλιακή χωρητικότητα ,για να αφομοιώσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε ένα μόλις ημερήσιο γεύμα, συνεπώς μικρές μερίδες τροφής σε συχνή βάση είναι ο σωστός τρόπος διατροφής τους. Η σίτιση των κουταβιών πρέπει να διαιρείται σε 3-4 γεύματα ημερησίως, ενώ των ενήλικων σκύλων 2 φορές καθημερινά», εξηγεί η Dr Attas.

 

Πως γνωρίζεις ότι το κατοικίδιο σου τρώει τη σωστή ποσότητα φαγητού;

Καταρχάς ψάξε για φυσικά σημάδια:

Αν το φιλαράκι σου τρώει κανονικά, μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα παρατηρώντας τις περιοχές των πλευρών, των σπονδύλων και της λεκάνης του.

Η χορήγηση ελλιπούς διατροφής οδηγεί σε καχεκτική ανάπτυξη, οστεοπόρωση και επιρρέπεια σε βακτηριδιακές μολύνσεις.

Αντίθετα, αν ο κολλητός σου τρώει παραπάνω από το κανονικό, όταν τον χαϊδεύεις δεν θα αισθάνεσαι τα πλευρά και τη λεκάνη του ή θα μπορείς να διακρίνεις την αποθήκευση λίπους στην πλάτη και γύρω από τη βάση της ουράς του.

Ειδικά στη γάτα, θα δεις τη διογκωμένη κοιλιά της να κρέμεται κάτω από το στομάχι της.

Επιπρόσθετα, η συμπεριφορά τους μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις.

Αν το κατοικίδιο σου καταβροχθίζει την τροφή του, ίσως αναζητεί επιπλέον ποσότητα.

Αν έχει διαρκώς τροφή μέσα στο πιάτο του, ίσως το παραταΐζεις.

Αν δείχνει πεινασμένο, αλλά δεν τρώει, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις μάρκα τροφής.

Η Dr Attas συμβουλεύει τη χρήση δοσομετρητή για ένα συνεπές στην ποσότητα τάισμα, ειδικά αν έχεις παραπάνω από 1 κατοικίδια στο σπίτι σου, προσθέτοντας ότι θα σε βοηθά να αποφασίζεις αν πρέπει να αλλάζεις τις ποσότητες φαγητού.

Για παράδειγμα, αν ταΐζεις το κατοικίδιο σου ένα κύπελλο γεμάτο ξηρά τροφή σε κάθε γεύμα και δεν το τρώει όλο, μπορείς να μειώσεις στο 75% της χωρητικότητας του δοσομετρητή ή το αντίθετο δηλ. να αυξήσεις την ποσότητα, αν δείχνει πεινασμένο μετά το γεύμα.

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και επιδιώκουν να είναι κοντά μας, όταν τρώνε.

Η Dr Attas ενθαρρύνει αυτήν τη συμπεριφορά, γιατί είναι μία καλή ευκαιρία εκπαίδευσης (από τη στιγμή που είναι πεινασμένος) και επίσης προσφέρεται για εκμάθηση σωστών συμπεριφορών κατά τη διαδικασία του γεύματος, ώστε να δεις αν κάτι γίνεται λάθος και να το αλλάξεις.

Με τις γάτες είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα.

Συνήθως αυτές δεν τρώνε μπροστά μας, για αυτό πρέπει να ελέγχεις το πιάτο τους για να δεις τι έφαγαν. Αν κάνουν εμετό ή έχουν τριχόμπαλες συχνά, μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης κάποιας αλλεργίας ή άλλου προβλήματος.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να κάνεις 3 κυρίως πράγματα, για να διασφαλίσεις ότι ο σύντροφος σου λαμβάνει καθημερινά τη σωστή ποσότητα τροφής.

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου, καθιερώνοντας ένα πρόγραμμα ταΐσματος με συγκεκριμένες ποσότητες τροφής που θα εξαρτώνται από το μέγεθος, την ηλικία, το επίπεδο ενέργειας και το ιατρικό του προφίλ.

Μετά εντόπισε τις διατροφικές του συνήθειες και παρατήρησε άμεσα αν πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτές.

Τροποποίησε τη ρουτίνα του όσο μεγαλώνει και αλλάζει και τότε το φιλαράκι σου θα είναι σίγουρα σε καλά χέρια.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0