BLOG

Έχεις ιδιότροπο σκύλο; Μην απογοητεύεσαι. Mπορείς να τον αλλάξεις!

21/11/2017
0 Liked

Είναι ο σκύλος σας ιδιότροπος με το φαγητό του;

Μόλις γύρισες σπίτι σου μετά από μία κουραστική ημέρα. Είναι η ώρα του δείπνου, όπου όλα τα απολαυστικά εδέσματα θα απλωθούν πάνω στο τραπέζι σου.

Ανοίγοντας την πόρτα, σε μικρή απόσταση ο τετράποδος φίλος σου σε υποδέχεται κουνώντας γρήγορα την ουρά του με ένα κοφτό γαύγισμα καλοσωρίσματος. Γνωρίζει ότι ήλθε η στιγμή που τόσο υπομονετικά περίμενε.

Στηριζόμενος στα δύο μπροστινά πόδια του, το ικετευτικό του βλέμμα καρφώνεται πάνω σου αναμένοντας να κάνεις την αγαπημένη του κίνηση, το άνοιγμα του ψυγείου.

Γνωρίζοντας πόσο γενναιόδωρα τον αμείβεις, περιφρονεί τη θρεπτική και χορταστική μερίδα ξηρής τροφής που του έχεις ήδη σερβίρει στο πιάτο του.

Αναρωτιέσαι πώς πρέπει να του φερθείς ξέροντας ότι το σωστό είναι να τρώει την ποσότητα ξηρής τροφής που αναλογεί στο ημερήσιο γεύμα του.

Πόσο εύκολο είναι να του αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά;

Ψάχνοντας την αιτία απόρριψης ξηρής τροφής

Επισκέψου τον κτηνίατρο σου για ένα τσεκ-απ προκειμένου να αποκλείσεις την περίπτωση ασθένειας του σκύλου σου. Αφού αποκλειστεί η πιθανότητα νόσου, τότε ο σκύλος σου είναι επιλεκτικός επειδή έχει την πολυτέλεια να τρώει είτε υγρή τροφή είτε μαγειρευτό φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σκληρή προσπάθεια από εσένα για να του αλλάξεις διατροφικές συνήθειες.


Ενημέρωσε τον κτηνίατρο σου για το πότε παρατήρησες αυτή τη διατροφική αλλαγή. Ένα σκυλί που νοσεί, περιφρονεί το φαγητό του πολύ γρήγορα. Μπορεί να διαπίστωσες ότι ο σκύλος σου τσιμπολογάει ή δεν τρώει καθόλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή ναυτία ή διότι έχασε την όρεξη του.

Αποτελέσματα της διατροφικής επιλεκτικότητας

Ακόμα και αν ο σκύλος σου δεν νοσεί ,το να είναι ιδιότροπος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς που ποικίλλουν από μέτρια, σοβαρά ως και απειλητικά για την ζωή του.

Αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω:

παχυσαρκία

παγκρεατίτιδα

μη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών για την καλή υγεία του

διάρροια

προβλήματα συμπεριφοράς όπως το να παρακαλεί συνέχεια για φαγητό

Αφού διαπίστωσες την αιτία εμφάνισης αυτής της διατροφικής επιλεκτικότητας πρέπει να προχωρήσεις στην αλλαγή του τρόπου σίτισης με συγκεκριμένες ενέργειες.

Καθιέρωσε την ξηρή τροφή ως κύρια πηγή διατροφής

Η υψηλή ποιότητα ξηρής τροφής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας διατήρησης της ευεξίας και μακροημέρευσης του τετράποδου συντρόφου σου. Η σύνθεση της είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σου ανάλογα με το είδος ,το μέγεθος και την ηλικία του.

Οι διατροφικές ανάγκες των σκύλων είναι διαφορετικές από εκείνες των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τα λιπαρά, τις πρωτείνες και ειδικά τα μεταλλικά στοιχεία και τις βιταμίνες.

Η ξηρή τροφή συντελεί αποτελεσματικά στον καθαρισμό των δοντιών από την πλάκα και τα βακτήρια που συσσωρεύονται από την κατανάλωση τροφής. Επίσης παρέχει θρεπτικά συστατικά για την ανθεκτικότητα τους όπως και για τα οστά π.χ. το ασβέστιο κ.ά.
Σιγουρέψου ότι το κρέας είναι το κύριο συστατικό της ξηρής τροφής που ταΐζεις τον σκύλο σου. Εξέτασε προσεκτικά την σύνθεση της στο πίσω μέρος της συσκευασίας της. Αν το κρέας είναι το πρώτο συστατικό και όχι τα υποπροϊόντα του τότε η τροφή είναι πιο ποιοτική  και σίγουρα νοστιμότερη για να προσελκύσει τον σκύλο σου.
Απέφυγε τις ξηρές τροφές που έχουν το καλαμπόκι στα πρώτα 2-3 συστατικά του.
Αν θέλεις να αλλάξεις την μάρκα τροφής που ήδη ταΐζεις με μία νέα, τότε ξεκίνησε την μίξη μιας μικρής ποσότητας της νέας με την παλιά. Μέσα στο διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων, χορήγησε όλο και πιο πολύ την καινούργια σε σχέση με την παλιά μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση.
Αν το σκυλί σου τρώει μαγειρευτό φαγητό και θέλεις να το γυρίσεις στην ξηρή τροφή τότε ξεκίνησε να ανακατεύεις στο γεύμα του υγρή τροφή της ίδιας εταιρείας με αυτήν της ξηρής που έχεις επιλέξει .Αφού κάνεις αυτή την μίξη, σταδιακά μείωσε την ποσότητα μαγειρευτού στην κονσέρβα έως ότου σταματήσει να τρώει τελείως μαγειρευτό φαγητό.
Συνηθίζοντας στην κονσέρβα ξεκίνησε την μίξη της με ξηρή τροφή για ένα διάστημα δύο περίπου εβδομάδων και σταδιακά μείωσε την υγρή τροφή μέχρι το σκυλί σου καταλήξει στην ξηρή τροφή.

Δοκίμασε άλλους τρόπους αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς

Αν ο επιλεκτικός σκύλος σου δεν ξεκολλάει από το μαγειρευτό φαγητό τότε βάλε λίγο ζεστό ζωμό κρέατος ή ψαριού ή μια κουταλιά λιωμένης μπανάνας ή κολοκύθας στην επιθυμητή ξηρή τροφή. 

Επίσης μπορείς να βάλλεις λίγο λιωμένο τυρί ή βρασμένο αυγό.

Θυμίσου ότι η ανθρώπινη τροφή δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του ημερήσιου ποσού τροφής.

Κατά την διάρκεια μετάβασης στη ξηρή τροφή, κόψε τελείως την παροχή λιχουδιών.

Τάισε τον σκύλο σου δύο φορές την ημέρα έως ότου συνηθίσει να τρώει μόνο ξηρή τροφή.

Μετά δώσε του κάποιες λιχουδιές αλλά ποτέ ανθρώπινη τροφή, διότι το σκυλί μπορεί να υποτροπιάσει στην παλιά συνήθεια αναζήτησης μαγειρευτής τροφής.

Είναι σημαντικό να επιμείνεις με προσήλωση σε αυτή την εκπαίδευση και να σιγουρευτείς ότι κανένας στο σπίτι σου ή το περιβάλλον σου δεν θα χαλάσει τους κανόνες που έχεις θεσπίσει.

Καθιέρωσε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων του σκύλου σου και απομάκρυνε το φαγητό από κοντά του όταν περνάει η ώρα του γεύματος, έτσι ώστε να καταλάβει ότι πρέπει να τρώει όταν του σερβίρεις το γεύμα.

Είναι καλή ιδέα να σερβίρεις το φαγητό συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα και να το αφήνεις στην διάθεση του περίπου 15 λεπτά. Μετά από αυτό μάζεψε το και πέτα τα αποφάγια.

Έπειτα από 12 ώρες ξανακάνε το ίδιο. Μην δίνεις τίποτα στον σκύλο σου μεταξύ των δύο γευμάτων.

Αν μετά από δύο ημέρες ο σκύλος σου αρνείται να φάει, τότε δώσε του λίγη ποσότητα από το φαγητό που του άρεσε (περίπου την μισή ποσότητα).

Ξαναπροσπάθησε.

Για να έχεις μεγαλύτερη επιτυχία στην ξηρή τροφή μπορείς να προσθέσεις λίγο μαγειρευτό φαγητό (όχι παραπάνω από 10% της συνολικής ποσότητας).

Αν όλα αποτύχουν δοκίμασε να τον ταΐσεις από το χέρι σου. Κάθισε δίπλα στον σκύλο σου και βάλε λιγες κροκέτες στο χέρι σου. Πρόσφερε την ξηρή τροφή και παρατήρησε την αντίδραση του. Αν έχει συνηθίσει να τρώει από το χέρι σου ανθρώπινη τροφή τότε ίσως δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο και την ξηρή.

Αφού κατανόησες την ανάγκη αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς του πιστού σου φίλου, πόσο πρόθυμος είσαι να προσπαθήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Αν το επιτύχεις πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα μεγάλο ποσοστό από την καλύτερη ποιότητα ζωής του φίλου σου θα οφείλεται στην επιμονή και υπομονή σου, διότι όχι μόνο η ανθρώπινη τροφή είναι ασύμβατη με τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σου αλλά τελικά είναι και ανθυγιεινή.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0