BLOG

Η αυτοβιογραφία του αθλητικού Weimaraner

18/09/2023
0 Liked

Αν είσαι δραστήριος και ψάχνεις για ένα αθλητικό και γεμάτο όρεξη για γυμναστική φιλαράκι, τότε εγώ είμαι η λύση στην αναζήτηση σου.

Εμείς, τα Weimaraners δεν προοριζόμαστε για τον καναπέ ή για πρωτάρηδες σκυλογονείς.


Χρειαζόμαστε καθημερινή εξάσκηση και ανθρώπους με αντοχές.

Βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε σπίτια που διαθέτουν άνετο εξωτερικό χώρο, για να διοχετεύουμε την ανεξάντλητη μας ενέργεια.

Λατρεύω το τρέξιμο και τις μεγάλες πεζοπορίες, όμως πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορεί να ορμήσω σε οτιδήποτε κινείται και εξ αιτίας αυτής της παρόρμησης μου, θα ήταν καλό να με κυκλοφορείς με το περιλαίμιο και τον οδηγό βόλτας ή να είμαι ελεύθερος σε περιφραγμένο χώρο.

Εσείς οι άνθρωποι λέτε για το συνάφι μου ότι:

« Ένα ευτυχισμένο Weimaraner είναι πάντα ένα κουρασμένο Weimaraner.»

Αγαπώ τα παιδιά, όμως δεν τα πηγαίνω πολύ καλά με τα μικρόσωμα κατοικίδια, διότι η θηρευτική μου φύση πολλές φορές με μπερδεύει στον διαχωρισμό των φίλων από τα θηράματα.


Είμαι πανέξυπνος και μαθαίνω εύκολα, όμως επειδή είμαι και πεισματάρης πρέπει να επιμένεις, αν δεν εφαρμόζω σωστά αυτά που επιθυμείς να κάνω.

Οι άνθρωποι μας αποκαλούν επίσης «Grey Gosts» λόγω της μοναδικής μας ασημένιας γούνας, όπου το κοντό μας τρίχωμα χρειάζεται περιστασιακό βούρτσισμα, για να δείχνει γυαλισμένο και επιβλητικό.

Συνεπώς, ο χρόνος που απαιτείται για την περιποίηση μου δεν είναι μεγάλος.

Μπορεί να εμφανίσω άγχος αποχωρισμού, εξαιτίας της υπερβολικής αγάπης που θα σου δείξω, οπότε σε χρειάζομαι συχνά δίπλα μου.

Αν αφοσιωθείς σε εμένα, όπως εγώ σε εσένα, τότε θα δημιουργήσουμε μια παντοτινά μοναδική φιλία.

Εκπληκτικά γεγονότα

Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι τα Weimaraners με το μοναδικά εκπληκτικό ασημί-γκρίζο τρίχωμα και τα εκφραστικά γκρίζο-μπλε ή κεχριμπαρένια μάτια είναι κινητά έργα τέχνης.

Ένας Αμερικάνος φωτογράφος, ο William Wegman, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το συνάφι μου, ώστε πέρασε τον περισσότερο χρόνο της καριέρας του αποθανατίζοντας μας σε εμβληματικές πόζες.

Η πρώτη του μούσα, ήταν ένα Weim που λεγόταν Man Ray και ήταν το αντικείμενο της δουλειάς του από τη δεκαετία του 1970 και εντεύθεν,  δείχνοντας την αγάπη του για τη φυλή μου μέσα από τις παγκόσμια καταξιωμένες φωτογραφίες του.

Ηλικιακά ορόσημα

Όπως βλέπεις, καθώς μεγαλώνω αποκαλύπτεται όλο και πιο πολύ η χάρη και η φινέτσα μου.

Θα σου πω κάποια ηλικιακά ορόσημα της ζωής μου, ώστε αν με αποκτήσεις να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να νιώθω ευτυχισμένος:

  • Κουτάβι (3 μηνών)

    Χρειάζομαι έγκαιρη κοινωνικοποίηση και μαθήματα υπακοής για να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου.

    Φρόντισε μόνο να έχω κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια σε αυτήν την ηλικία.

  • Ενήλικος (2 ετών)

    Τώρα που αναπτύχθηκα πλήρως δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της κοινωνικοποίησης μου, καθώς και η καθημερινή μου άσκηση, διότι αν με παραμελήσεις, ίσως η πλήξη με οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές.

  • Ηλικιωμένος ( 7-8 ετών )

    Μπορεί οι ρυθμοί μου κάπως να πέσουν, όμως εξακολουθώ να χρειάζομαι καθημερινά εξάσκηση χαμηλής έντασης, ώστε να διατηρούμαι υγιής και ευτυχισμένος.

    Σιγουρέψου μόνο ότι θα κάνω τα απαραίτητα εξάμηνα  checkups μου.

Ιστορία της φυλής μου

Είμαστε μια σχετικά νέα ράτσα σκύλων και εμφανιστήκαμε στη Γερμανία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι Γερμανοί ευγενείς, ειδικά ο Δούκας Karl August της Βαϊμάρης, θέλησαν να δημιουργήσουν το απόλυτο κυνηγόσκυλο με αποτέλεσμα την εμφάνιση μας.

Αρχικά μας ονόμασαν Weimar Pointer και όλοι πίστευαν ότι οι στενότεροι συγγενείς μας ήταν τα κοντότριχα Γερμανικά Pointer και τα Bloodhound.

Αυτό ήταν λογικό, διότι αυτές οι φυλές είχαν μέχρι τότε τα κυρίαρχα θηρευτικά εύσημα.

Οι πρόγονοι μου αποτέλεσαν σπουδαίους συντρόφους για τους ευγενείς κυνηγούς, καθώς κυνηγούσαν, ακόμα και μεγάλα θηράματα, όπως αρκούδες και λύκους.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου αναπαραχθήκαμε ως ιδανικά κυνηγόσκυλα, ενώ μόλις ο κυνηγός πυροβολούσε το θήραμα, εμείς σε χρόνο μηδέν το εντοπίζαμε και το επιστρέφαμε στον προστάτη μας ανέπαφο.

Για αυτό υπάρχουν ακόμα και σήμερα στο DNA μας ισχυρά θηρευτικά ένστικτα.

Οι Γερμανοί για μεγάλο χρονικό διάστημα ήθελαν να μας έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι ήταν μέλη του Weimaraner Club μπορούσαν να μας αποκτήσουν.

Οι φήμες για τις ικανότητες μας διαδόθηκαν ταχύτατα εκτός της Γερμανίας και ένας επίμονος Αμερικάνος sportsman, ο Howard Knight, κατόρθωσε να φέρει δύο προγόνους μας στις ΗΠΑ το 1929.

Αυτός και άλλοι θαυμαστές της ράτσας μου ξεκίνησαν ένα εκτροφικό πρόγραμμα και το Weimaraner Club of America δημιουργήθηκε το 1942.


Η φυλή μου αναγνωρίστηκε επίσημα το 1943, ενώ η δημοφιλία μας ως «Grey Gosts» εκτοξεύτηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Dwight Eisenhower είχε ένα Weim που ονομαζόταν Heidi, καθώς επίσης και η διάσημη ηθοποιός Grace Kelly είχε ένα.

Σήμερα μπορεί να μην κυνηγάμε αρκούδες, όμως διατηρούμε ακόμα εκείνα τα ένστικτα.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ανάγκη την έντονη δραστηριότητα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να είσαι κυνηγός για να καλοπερνάω κοντά σου.

Απλά πρέπει να είσαι εξωστρεφής και να διαθέτεις την απαραίτητη ενέργεια για να ασχολείσαι μαζί μου.

Συμβουλές φροντίδας

• Πρέπει να τρώω προσεκτικά για να γλιτώσω τη συστροφή στομάχου.

Οι φυλές με βαθύ στέρνο, όπως εγώ, μπορούμε να πάθουμε GDV (Gastric Dilatation and Volvulus ), γνωστό και ως Bloat (πρήξιμο στομάχου).

Τα σημάδια αυτού του συνδρόμου είναι ο τυμπανισμός της κοιλιάς, ο πόνος σε αυτήν την περιοχή, η δυσκολία στην αναπνοή, ο εμετός, ακόμα και η κατάρρευση.

Είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα χειρουργείο.
Μπωλ καθυστέρησης φαγητού και συχνά μικρά γεύματα, ίσως βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης αυτού του συνδρόμου.

  • Παρακολούθησε το βάρος μου και προστάτεψε τις αρθρώσεις μου.

    Έχουμε ως ράτσα σκύλων την τάση να εμφανίζουμε δυσπλασίες στους ώμους και τα ισχία.

    Αυτές οι διαταραχές των αρθρώσεων προκύπτουν λόγω της αφύσικης ανάπτυξης τους και συντελούν στη γέννηση τηςαρθρίτιδας.

    Καθώς μεγαλώνουμε με αυτά τα προβλήματα, οι ανθρωποσύντροφοι μας θα παρατηρήσουν μειωμένη όρεξη για άσκηση, χώλεμα κ.ά.

    Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συμπληρώματα ενίσχυσης των αρθρώσεων μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της αρθρίτιδας.

    Επίσης, η διατήρηση υγιούς βάρους θα βοηθήσει στην αποφυγή επιβάρυνσης των αρθρώσεων.

    Σε σοβαρές περιπτώσεις η εγχείρηση είναι αναπόφευκτη.

  • Διατήρησε καθαρά τα αυτιά μου.

    Τα μακριά και πεσμένα μου αυτιά διατηρούν μέσα τους την υγρασία, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εμφάνισης βακτηρίων και ζυμομυκήτων.

    Καθάριζε τα αυτιά μου με κάποιο ωτικό διάλυμα, ειδικά μετά από το κολύμπι ή το μπάνιο στο groomer shop.

    Πρόσεχε για τυχόν ερεθισμούς, άσχημες μυρωδιές και καφέ ή κίτρινες εκκρίσεις ακαθαρσιών που ίσως οδηγήσουν σε φλεγμονές.

Συμβουλές εκπαίδευσης

•Αν έχεις κάποιο μικρό pet στο σπίτι, τότε κοινωνικοποίησε με νωρίς, διότι το θηρευτικό μου ένστικτο θα λειτουργήσει απέναντι σε γάτεςκουνέλια ή μικρόσωμους σκύλους και πρέπει να με διδάξεις πως να είμαι ήρεμος κατά την παρουσία τους δίπλα μου.

Δίνε μου λιχουδιές για να μένω ατάραχος και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να είμαι δεμένος, μέχρι να με εμπιστευτείς 100%.

  • Εξαφάνισε τους περισπασμούς, όταν με εκπαιδεύεις.

    Όπως όλα τα κυνηγόσκυλα, έτσι και εγώ είμαι υπερευαίσθητος στην παραμικρή κίνηση.

    Όταν είναι η ώρα της εκπαίδευσης, αν ακούσω κάτι που θα τραβήξει την προσοχή μου, τότε αποχαιρέτα το μάθημα.

  • Επιθυμώ πολύ τα μαθήματα ευκινησίας.

    Λατρεύω να τρέχω και να πηδάω εμπόδια.

    Έχω εκπληκτικές επιδόσεις σε μαθήματα ευκινησίας και αν κοντά στο σπίτι μας υπάρχει κάποιο πάρκο εξάσκησης για σκύλους, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το επισκέπτομαι, για να εκτονώνομαι.

    Έτσι θα με ενισχύσεις πνευματικά, αλλά συνάμα θα βελτιωθεί και η φυσική μου κατάσταση, ενώ θα ωφεληθεί απεριόριστα και ο δεσμός ανάμεσα μας.

Προβλήματα υγείας

• Δυσπλασία ισχίου.

Πρόκειται για μια ορθοπεδική ανωμαλία, όπου η μπάλα της άρθρωσης των ισχίων, καθώς και η βάση υποδοχής τους δεν αναπτύσσονται ομαλά και αυτό οδηγεί στον εκφυλισμό τους, σε πόνο, σε χώλεμα και ίσως σε αρθρίτιδα.

Ενώ οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, στις σοβαρές όμως, ίσως χρειαστεί εγχείρηση.

  • Εντρόπιο.

    Πρόκειται για μια οφθαλμική κατάσταση που εμφανίζεται, όταν το βλέφαρο γυρνάει προς τα μέσα και οι βλεφαρίδες ερεθίζουν τον κερατοειδή χιτώνα.

    Αυτό προκαλεί δυσφορία, σκίσιμο και πληγές στον χιτώνα, ουλές και μειωμένη όραση.

    Ίσως προκληθεί τύφλωση από το εντρόπιο, ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

  • Υποθυρεοειδισμός.

    Ως φυλή έχουμε προδιάθεση για υποθυρεοειδισμό, όπου πρόκειται για μια κατάσταση που αυτός ο αδένας υπολειτουργεί και επιβραδύνει τον μεταβολισμό, ενώ επιδρά αρνητικά στη λειτουργία βασικών μας οργάνων.

    Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ορμονοθεραπεία που υποκαθιστά τη λειτουργία αυτού του αδένα.

Επίλογος

Κάποια τελευταία πράγματα για το συνάφι μου:

• Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ένα Weimaraner, ο Dingo, χρησιμοποίησε την εξαιρετική του όσφρηση, για να εντοπίζει θραύσματα πυραύλων, ώστε οι επιστήμονες να εξετάζουν την επιτυχή ή όχι αποστολή τους.

Το ποσοστό των επιτυχιών του άγγιξε το 96% .

Το πρόγραμμα τελείωσε το 1965, ενώ ο Dingo κατατάχθηκε ως ο πρώτος σκύλος ανεύρεσης θραυσμάτων από πυραύλους στην ιστορία.

• Η ράτσα μου είναι μια από τις ταχύτερες φυλές σκύλων παγκοσμίως.

Μπορούμε να πιάσουμε ταχύτητα μέχρι 55 Km/h.

Ως σημείο σύγκρισης, το ταχύτερο άλογο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 90 Km/h, ενώ ο ταχύτερος σκύλος, το Greyhound, μέχρι 70 Km/h.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0