BLOG

Κουνέλια Lionhead: Όλα όσα αφορούν αυτήν την περιπετειώδη φυλή

17/06/2021
0 Liked

Μήπως ψάχνεις τον νέο τριχωτό σου σύντροφο ή αναζητάς τη συμπλήρωση της γούνινης οικογένειας σου με την ιδανική προσθήκη κατοικίδιου;

Αν ναι, τότε σκέψου σοβαρά την απόκτηση ενός «μικρού λιονταριού» δηλαδή ενός Lionhead κουνελιού.

Αυτά τα πανέμορφα μικρά πλασματάκια έχουν μπει στη ζωή μας πρόσφατα ομορφαίνοντας τον περίγυρο μας.

Είναι έξυπνα, φιλικά και εξαιρετικοί σύντροφοι, αν τα φροντίσεις σωστά.

Παρακάτω θα παραθέσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ένας υπεύθυνος κουνελο-γονέας.

 

Η Ιστορία της Ράτσας

Πρόκειται για σχετικά νέα φυλή που έγινε γνωστή στις ΗΠΑ μόλις τη 10ετία του 1990.

Αρχικά αναπαρήχθησαν στο Βέλγιο και μέχρι τώρα οι γεννήτορες της ράτσας παραμένουν άγνωστοι με κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό τη μαλλιαρή χαίτη που θυμίζει σε μικρογραφία την αντίστοιχη των λιονταριών.

Από εκεί εξάλλου προέρχεται και η ονομασία τους.

Πολλοί εικάζουν ότι είναι γόνοι μία μίξης ενός Swiss fox rabbit και ενός Neanderthal dwarf rabbit.

Το αποτέλεσμα αυτής της αναπαραγωγής ήταν η δημιουργία ενός μεταλλαγμένου γονιδίου που οδήγησε στη δημιουργία αυτής της χαρακτηριστικής χαίτης ή του γούνινου δαχτυλιδιού γύρω από το κεφάλι τους.

Η φυλή πρωτοανγνωρίστηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο κουνελιών το 2002 και μετά από την ένωση Αμερικάνων εκτροφέων κουνελιών το 2013.

Από τότε και ύστερα πολλοί κάτοχοι της ράτσας συμμετέχουν σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς καθαροαιμίας και μορφολογίας της φυλής.

Μόνο η Γαλλική ένωση της κουλτούρας κουνελιών δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη ράτσα αυτή.

 

Η προσωπικότητα και η συμπεριφορά των Lionhead κουνελιών

Τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία αυτής της αξιολάτρευτης φυλής έχει ανέβει σημαντικά όχι μόνο ανάμεσα στους λάτρεις των κουνελιών, αλλά γενικότερα σε όλα τα είδη των κατοικίδιων ζώων.

Αυτό οφείλεται στην καλοπροαίρετη, παιχνιδιάρικη και πιο εξημερωμένη τους φύση πάντα σε σχέση με άλλες φυλές κουνελιών.

Είναι στοργικά, περιπετειώδη και αποτελούν ιδανικούς συντρόφους για όσους επιζητούν την εξοικείωση με τα κουνέλια.

Σίγουρα αποτελεί εξαιρετική επιλογή ως οικογενειακό κατοικίδιο.

Ωστόσο, λόγο της ντροπαλής και φοβικής τους ιδιοσυγκρασίας (όπως συμβαίνει με όλα τα κουνέλια), δεν θα αποτελούσε καλή επιλογή για αρχάριους κουνελο-γονείς ή οικογένειες με υπερδραστήρια παιδιά.

Τα Lionhead μπορεί να γίνουν επιθετικά, όταν αγχωθούν ή φοβηθούν πολύ και η περιπετειώδης προσωπικότητα τους αναζητά την ύπαρξη ενός άνετου και ευρύχωρου κλουβιού σε μία ήσυχη γωνία του σπιτιού.

Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους με υπομονή και ελευθερία στη διασκέδαση που επιζητούν στον χώρο τους με διακριτική την παρουσία μας δίπλα τους.

Ευτυχώς, η διαδικασία αυτή δεν είναι πολύχρονη λόγω της εγγενούς στοργικότητας τους που μας επιτρέπει να τα σηκώσουμε απαλά και να τους δώσουμε κλεφτά φιλάκια.

Ας δώσουμε προσοχή στον υψηλό δείκτη ευφυίας που έχουν.

Είναι πανέξυπνα, τους αρέσει η εκμάθηση νέων κόλπων, αλλά βαριούνται επίσης εύκολα.

Μπορείς να τα εκπαιδεύσεις για το που θα κάνουν τη τουαλέτα τους και μπορούν να μάθουν ως 3 εντολές, ανάλογα την εργατικότητα και την επιμονή σου πάνω στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα μαθαίνουν άψογα με τη χρήση clicker.

Όταν τους δίνεις πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες η διάθεση τους είναι πάντα καλή.

 

Η φροντίδα των Lionhead

Αν θέλεις να σιγουρευτείς ότι ο τριχωτός σου σύντροφος είναι ευτυχισμένος, πρέπει να ξέρεις πως να τον φροντίσεις, να μάθεις τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει.

Η επίτευξη της ευζωίας του εξασφαλίζεται μέσω 2 παραγόντων:

1) Της διατροφής και

2) Της περιποίησης.

Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει:

• Φρέσκο χόρτο

• Πολύ νερό

• Καλής ποιότητας τροφής σε pellets

Λιχουδιές φρούτων και λαχανικών περιστασιακά είναι ευπρόσδεκτες, ειδικά κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης, όμως ποτέ μην υπερβάλεις στη συχνότητα ανταμοιβής τους για να μην τις συνηθίσουν.

Η χορήγηση τους 2-3 φορές την εβδομάδα θα τους δώσει εκείνη τη θρεπτική αξία που χρειάζεται η βελτιστοποίηση της υγείας τους.

Όσον αφορά την περιποίηση τους, πρέπει να ξέρεις ότι δεν χρειάζονται να κάνουν μπάνιο.

Αν λερωθεί η γούνα τους, απλά χτένισε ή σκούπισε το φιλαράκι σου με 1 υγρό μαντηλάκι και αν δεν αρκεί αυτό κάνε 1 γρήγορο πλύσιμο με λίγο νερό μέσα σε 1 μπωλ.

Τα 2 κυριότερα καθήκοντα σου είναι το βούρτσισμα και το τριμάρισμα των νυχιών του.

Εξάλλου η μακριά χαίτη που έχουν αποτελεί από μόνη της μία πρόκληση σωστής περιποίησης.

Την περίοδο που πέφτει πολύ η τρίχα του πρέπει να το χτενίζεις καθημερινά. Αν δε γίνει αυτό θα γεμίσει κόμπους και θα αυξηθεί ο κίνδυνος τσιμπημάτων από ψύλλους γεγονός αρκετά οδυνηρό για τον κολλητό σου.

Ο κτηνίατρος σου πρέπει να σου υποδείξει πως θα τριμάρεις τα νύχια του φίλου σου 1 φορά τον μήνα ή ανά 15νθήμερο.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί ακρίβεια και επιδεξιότητα διότι διαφορετικά το φιλαράκι σου θα αναστατωθεί και ίσως πονέσει πολύ.

 

Τα Ιατρικά Προβλήματα της Φυλής

Όλους τους κουνελο-γονείς απασχολεί το προσδόκιμο ζωής του κολλητού τους.

Ο μέσος όρος ζωής των Lionhead είναι από 8 ως 10 έτη και ίσως ακόμα παραπάνω αν ζουν σε καθαρό και ήρεμο περιβάλλον με σωστή διατροφή (ισορροπημένη από πλευράς θρεπτικών συστατικών και ποικιλία σπόρων και φρέσκων λαχανικών και φρούτων).

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που δύναται να εμφανίσει το φιλαράκι σου πάντα σε συνδυασμό με το μόνιμο πρόβλημα υπερανάπτυξης των δοντιών του (όπως όλοι οι ομόφυλοι του).

Δύο είναι τα πιο σημαντικά:

• Οφθαλμολογικά προβλήματα

Συγκριτικά με άλλες φυλές κουνελιών, το πρόσωπο των Lionhead τείνει να είναι πιο επίπεδο, γεγονός που του προκαλεί ροπή προς τις οφθαλμικές μολύνσεις και τη θολή όραση. Η τακτική πλύση των ματιών του με ζεστό νερό είναι σημαντική προϋπόθεση της ασφάλειας του. Αν τα μολυσματικά συμπτώματα επιμείνουν, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο σου.

• Αναπνευστικά προβλήματα

Και αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο επίπεδο σχήμα προσώπου που μπορεί να προκαλέσει επίσης και γαστρεντερολογικά προβλήματα και σίγουρα τα οδοντικά προβλήματα. Επίσης, τα Lionhead υπερθερμαίνονται σχετικά πολύ εύκολα.

 

Επίλογος

Συμπερασματικά, η φυλή των Lionhead κουνελιών είναι εκπληκτικοί σύντροφοι για όσους ψάχνουν ένα μοναδικό χνουδωτό σύντροφο που θα του προσφέρουν ότι χρειάζεται.

Αν θελήσεις ποτέ να αποκτήσεις αυτόν το θησαυρό, πρόσεξε τον εκτροφέα που θα τον προμηθευτείς να έχει καλή φήμη παραγωγής σωστών κουνελιών από μορφολογική άποψης αλλά και ιδιοσυγκρασίας.

Εκτός αυτού, ο σωστός εκτροφέας θα σου δώσει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες φροντίδας και διαχείρισης αυτής της πανέμορφης και αξιολάτρευτης ράτσας κουνελιών.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0