BLOG

Η αυτοβιογραφία του μεγαλοπρεπούς Golden Retriever

12/09/2022
0 Liked

Αν ψάχνεις για το πιο γλυκό κουτάβι που διακαώς θα ήθελε να ενταχθεί στην μεγάλη και ενεργητική σου οικογένεια, μάλλον εγώ καλύπτω τις προσδοκίες σου, διότι όπως γνωρίζεις, αποτελώ το πρότυπο του απόλυτου οικογενειακού σκύλου.

Όσοι με συναντούν θαυμάζουν τη σπιρτόζικη ματιά μου που από κάτω κρύβει την εξυπνάδα και τη φιλική διάθεση που έχω πάντοτε.

Λατρεύω να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια ζώα και αυτός είναι ο 1ος λόγος που είμαι παγκόσμια διάσημος.

Η ανεμελιά, η διασκέδαση και η ακόρεστη επιθυμία μου για παιχνίδι είναι στοιχεία της πολυσχιδούς προσωπικότητας μου και είναι αρκετά για να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο αγάπης και προτίμησης από εσάς τους ανθρώπους.

Φυσικά, αν με ρωτάς τι θέλω, θα σου πω ότι το ιδανικό σπίτι για εμένα είναι αυτό που θα έχω πάντα ευκαιρίες εξάσκησης, διότι χωρίς αυτήν βαριέμαι εύκολα και γίνομαι γκρινιάρης.

Είτε μου προσφέρεις κολύμβηση, είτε μπαλάκι πέτα-φέρε στον κήπο, αλλά ακόμα και εξερεύνηση στο βουνό, αφήνω τον εαυτό μου να γίνεται παιχνίδι κάθε φυσικής δραστηριότητας.

Μου αρέσουν μέχρι και τα παιχνίδια γρίφοι που δοκιμάζουν την ικανότητα μου να λύνω προβλήματα (ειδικά αν συνοδεύονται με νόστιμες λιχουδιές).

Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι δουλευταράς και εύκολα εκπαιδεύσιμος και για αυτόν τον λόγο θα με δεις να συμμετέχω σε κυνηγετικά ταξίδια ή να βοηθώ ανθρώπους με αναπηρίες ή να πρωταγωνιστώ σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Πάνω από όλα όμως, είμαι πολύ έξυπνος και μαθαίνω πολύ γρήγορα, οπότε, αν με διδάξεις νέα πράγματα, θα είναι για εμένα σαν μια βόλτα στο πάρκο.

Τι είπα ! Βόλτα στο πάρκο;

Woof , φύγαμε αμέσως.

 

• Λαμπερά γεγονότα

Εμείς, τα Golden Retrievers, εμφανιστήκαμε στη μεγάλη σκηνή πολλές φορές. Όμως, η πιο γνωστή είναι η ιστορία του Air Buddy. Το 1989, ο Kevin Diciccio βρήκε αδέσποτο τον Air Buddy στη Sierra Nevada και τον υιοθέτησε. Του έμαθε να παίζει πολλά σπορ, μεταξύ άλλων ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, ακόμα και μπάσκετ.

Ο Air Buddy εμφανίστηκε αργότερα στο  “ Late show with David Letterman“ πολλές φορές και το 1997 έγινε αστέρας του σινεμά, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του Walt Disney   “Air Bud“.

 

• Ηλικιακά ορόσημα

Όπως ήδη κατάλαβες, εμείς τα Golden, μεγαλώνουμε με φινέτσα και χάρη.

Παρακάτω θα σου πω κάποια ορόσημα κλειδιά στην πορεία της ζωής μου, ώστε, αν με αποκτήσεις, να γνωρίζεις τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μου:

• Κουτάβι, 2-3 μηνών.

Είμαι κολλημένος στους σκυλογονείς μου. Δώσε μου αγάπη και ενθάρρυνση για να μάθω κόλπα, ώστε μεγαλώνοντας να γίνω 1 κοινωνικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος.

• Ενήλικος, 2-4 ετών.

Όπως περνώ από την εφηβεία στην ενηλικίωση μπορεί να δείχνω λίγο αγχώδης, αλλά και ιδιότροπος απέναντι σε άλλα ζώα. Άσε με να παίζω με τους ομοφύλους μου συχνά, για να γίνω ομαδικός παίχτης.

• Ηλικιωμένος, 9-12 ετών.

Σε αυτήν τη φάση οι ρυθμοί μου πέφτουν σταδιακά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να με αποσύρεις από την άσκηση. Παρατήρησε την υγεία μου για τυχόν προβλήματα και πήγαινε με συχνά στον κτηνίατρο μου, ώστε αφού με κουράρει σωστά, να αυξήσω λίγο τις στιγμές του παιχνιδιού.

 

• Η ιστορία της φυλής μου

Ο 1ος λόρδος του Tweedmouth, ο Dudley Marjoribanks, ξεκίνησε την αναπαραγωγή μας στα ορεινά μέρη της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της θητείας της Βασίλισσας Victoria στα μέσα του 19ου αιώνα.

Εργάστηκε σκληρά για 50 χρόνια, ώστε να μας καθιερώσει ως το ιδανικό κυνηγόσκυλο για τη θήρα χηνών, αλλά και ελαφιών στην κομητεία της Σκωτίας Guisachan που του ανήκε.

Ήθελε να μας δει να θριαμβεύουμε τόσο μέσα στη βροχή, όσο και πάνω στα δύσβατα και πετρώδη εδάφη της περιοχής του.

Έτσι διασταύρωσε το «yellow retriever» του με το Tweed Water Spaniel, που τώρα έχει εξαφανιστεί.

Αργότερα θα έμπαιναν στο χωνευτήρι των μίξεων τα Irish Setters και τα Bloodhounds.

Ευτυχώς, ο λόρδος του Tweedmouth και οι άλλοι θηροφύλακες στον κυνηγότοπο Guisachan διατήρησαν ακριβή αρχεία σχετικά με την εξέλιξη μας στο κυνήγι.

Αυτά τα αρχεία δημοσιεύτηκαν στο κοινό το 1952 από τον ανιψιό του λόρδου.

Διάφορες ιστορίες αναφορικά με την καταγωγή μας έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, ενώ τώρα μόλις με αυτά τα αρχεία προέκυψαν οι αποδείξεις της εξελικτικής πορείας της μεγαλοπρεπούς μας ράτσας.

Ο κόσμος μάς γνώρισε αρχικά το 1908 σε 1 βρετανικό show σκύλων. Μετά άρχισε σταδιακά το ταξίδι μας στις ΗΠΑ που γινόταν μέσω του Καναδά αναγκάζοντας μας να  κρυώνουμε πολύ, όμως άξιζε τον κόπο.

Οι Αμερικάνοι μάς λάτρεψαν αμέσως για το φιλότιμο, τις θηρευτικές μας ικανότητες, το περήφανο ανάστημα, την όμορφη γούνα μας, αλλά κυρίως για τη γλυκιά και φιλική μας ιδιοσυγκρασία.

Παρόλο που βρεθήκαμε εξαρχής στην κορυφή, η δημοφιλία μας απογειώθηκε κυριολεκτικά, όταν γύρω στο 1970 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Gerald Ford απόκτησε ένα Golden Retriever, τη Liberty.

Η Liberty είχε μια γέννα το 1975 και ο Πρόεδρος κράτησε ένα κουτάβι που το ονόμασε Misty. Αυτό ήταν ένα γνήσιο προεδρικό κουτάβι Golden Retriever.

Η εκπληκτική μας ψυχοσύνθεση και διάθεση, καθώς και ο υψηλός δείκτης ευφυίας που διαθέτουμε, μας έχουν καταστήσει αποτελεσματικούς σκύλους - θεραπείας, υπηρεσίας, αλλά και υπέροχους οικογενειακούς συντρόφους.

Το AKC (American Kennel Club) μας τοποθέτησε επίσημα το 1925 ως την 78η αναγνωρισμένη φυλή σκύλων.

Το Golden Retriever Club of America ιδρύθηκε το 1938.

 

• Συμβουλές φροντίδας

1) Να ελέγχεις την υγεία του κουταβιού σου.

Μερικοί από εμάς γεννιόμαστε με ένα πρόβλημα στην καρδιά που ονομάζεται αορτική στένωση και προκαλεί καρδιακά φυσήματα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη νηπιακή μας ηλικία και για αυτό πρέπει να μιλήσεις με τον κτηνίατρο, μόλις εγκατασταθούμε στο σπίτι. Αν αυτός βρει το φύσημα, θα καταστρώσει ένα πλάνο θεραπείας που θα βοηθήσει την υγεία και την ευζωία μας μακροχρόνια.

2) Κάνε όλες τις ιατρικές εξετάσεις που προτείνει ο κτηνίατρος.

Η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων στο Golden σου από τη βρεφική ηλικία είναι σημαντική όχι μόνο για την ανακάλυψη καρδιολογικών προβλημάτων, αλλά και για άλλες, όπως τυχόν δυσπλασίες στις αρθρώσεις.

Εσύ από μόνος σου ποτέ δε θα μπορέσεις απόλυτα να καταλάβεις αν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας στο κουτάβι σου, οπότε είναι απαραίτητη η τακτική συμβολή του κτηνιάτρου.

3) Ο υποθυρεοειδισμός είναι δυνητικός κίνδυνος.

Τα Golden Retrievers έχουμε την τάση εμφάνισης υποθυρεοειδισμού, καθώς μεγαλώνουμε.

Αν διαπιστώσεις σημάδια λήθαργου ή ανεξήγητης αύξησης βάρους, ενώ το προσλαμβανόμενο σύνολο θερμίδων παραμένει σταθερό καθημερινά, τότε είναι αναγκαία η παρέμβαση του κτηνιάτρου.

 

• Εκπαιδευτικές συμβουλές

1) Πρέπει να μάθουμε τον σεβασμό απέναντι σε νεαρούς ανθρώπους.

Παρόλο που έχουμε παγκόσμια τη φήμη της πιο φιλικής ράτσας σκύλων, αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο εκπαίδευσης για υπακοή, ειδικά στην ηλικία του κουταβιού.

Πάντα να με επιβλέπεις, όταν κινούμαι κοντά σε μικρά παιδιά ή νήπια και ποτέ μη θεωρείς αυτονόητο ότι η ευγενική μου φύση με καθιστά αυτόματα τον ιδανικό σύντροφο για παιδιά.

Δώσε μου λαχταριστές λιχουδιές και θετική ενίσχυση με τη στάση σου και τον τόνο της φωνής σου, ώστε να επιδεικνύω πάντα την καλή μου συμπεριφορά.

2) Κάνε μου grooming από τη βρεφική ηλικία.

Να βουρτσίζεις λίγη ώρα καθημερινά το μεταξωτό μου τρίχωμα δίνοντάς μου ταυτόχρονα τις αγαπημένες μου λιχουδιές. Έτσι, όσο μεγαλώνω, θα αισθάνομαι οικεία τη φροντίδα αυτή.

Μπορείς επίσης να περιποιηθείς και τα νύχια μου από μικρή ηλικία, τριμμάροντας  1-2 κάθε φορά και μετά να πηγαίνουμε έξω για παιχνίδι και treats.

3) Μάθε με να απαντώ στα σήματα την 1η φορά.

Όταν με διδάσκεις τις προφορικές εντολές, όπως «κάτσε», «σήκω», «έλα», «μείνε» κ.ά , δώσε την κάθε εντολή μόνο 1 φορά.

Αν δώσεις το ίδιο σήμα 2η φορά, μπορεί χωρίς να το θέλεις να με κάνεις να αγνοήσω την εντολή την 1η φορά.

Αν είμαι πεισματάρης, χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος για να δείξεις τη σπουδαιότητα του πράγματος.

Για παράδειγμα, σήκωσε το χέρι σου με σφιγμένη μπουνιά, όταν δίνεις την εντολή με σταθερό, αλλά και ευγενικό τρόπο.

 

Ιατρικά προβλήματα

• Δυσπλασία ισχίων

Αυτή η ορθοπεδική κατάσταση προκύπτει, όταν η μπάλα και η υποδοχή της άρθρωσης του ισχίου δεν αναπτύσσονται ή δε δουλεύουν σωστά, οδηγώντας σε αλλοίωση της άρθρωσης, χωλότητα και αρθρίτιδα.

Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες, οι σοβαρές όμως ίσως απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.

• Δυσπλασία του ώμου

Αυτή η ορθοπεδική κατάσταση επηρεάζει το 10% του πληθυσμού των Golden και αφορά τη λανθασμένη ανάπτυξη των οστών που απαρτίζουν την άρθρωση του ώμου, εμποδίζοντας έτσι το ομαλό τους ταίριασμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο, την χωλότητα και την αρθρίτιδα.

Υπάρχουν διάφορες μορφές δυσπλασίας του ώμου και συχνά η μόνη λύση είναι το χειρουργείο.

• Καταρράκτης

Τα Golden Retriever έχουμε ροπή στην εμφάνιση οφθαλμικών εκ γενετής προβλημάτων και ένα από αυτά είναι ο καταρράκτης.

Αυτές οι αδιαφάνειες που σχηματίζονται πάνω στον φακό του ματιού ίσως εμφανιστούν νωρίς, όπως στην ηλικία των 2 ετών ή καθώς οδεύουμε προς τη γήρανση.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πάθησης, η χειροτέρευση της όρασης μπορεί να γίνει σταδιακά και ήπια ή γρήγορα και σοβαρά, οπότε το χειρουργείο καθίσταται αναπόφευκτο.

• Υποβαλβιδική στένωση αορτής.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αορτική βαλβίδα της καρδιάς έχει στενέψει δυσκολεύοντας το έργο της άντλησης του αίματος από τη βαλβίδα και διοχέτευσής του στο υπόλοιπο σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις η αγωγή που λέγεται βήτα-αναστολείς, ίσως θεραπεύσει την πάθηση, όμως οι σοβαρότερες περιπτώσεις απαιτούν τη χειρουργική τοποθέτηση καθετήρα με μπαλονάκι.

Επίλογος

Μετά από όλα αυτά που σου αποκάλυψα για το συνάφι μου, θα ήταν αδιανόητο να μη μπεις στον πειρασμό να με αποκτήσεις.

Αν είσαι τύπος δραστήριος, γεμάτος ενέργεια, χαρούμενος και έχεις οικογένεια, τότε η προσθήκη μου σε αυτήν θα δώσει μία πινελιά διασκέδασης, στοργής και αγάπης που θα μας συνοδεύει ως τα γεράματα μου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0