BLOG

9 εκπαιδευτικές συμβουλές για όλους τους νέους σκυλο-γονείς

10/06/2022
0 Liked

Αν νομίζεις ότι ως νέος σκυλο-γονέας, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις έναν καλό εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να μάθει το φιλαράκι σου να υπακούει, τότε σίγουρα θα βρεθείς προ μεγάλων εκπλήξεων.

Τα κουτάβια είναι σαν τα παιδιά.

Δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν, ακόμα και όταν γυρνούν στο σπίτι μετά το σχολείο.

Εκτός των μαθημάτων, θα χρειαστεί να κάνεις πολλά πράγματα παραπάνω, μέχρι ο τριχωτός σου σύντροφος να εμπεδώσει τις εντολές που πρέπει να ακολουθεί, ώστε να έχεις σταθερά καλά αποτελέσματα στον τρόπο συμπεριφοράς του.

Παρακάτω, παραθέτουμε 9 tips που κάθε νέος σκυλο-γονέας οφείλει να γνωρίζει:

1) Δημιούργησε ένα καθορισμένο χώρο εκπαίδευσης στο σπίτι σου.

Δεν παίζει ρόλο αν θα είναι μέσα στο σπίτι ή την αυλή σου, εκείνο το μέρος που ο κολλητός σου θα συνδέσει με τα εκπαιδευτικά του μαθήματα.

Θα πρέπει να είναι μία περιοχή, ελεύθερη από πιθανές περισπάσεις της προσοχής του και αρκετά ευρύχωρη για να κινείται άνετα το φιλαράκι σου.

2) Η φωνή σου πρέπει να είναι με σταθερό και θετικό τόνο.

Η πιο αποδοτική και φιλική προς τον σκύλο, μέθοδος εκπαίδευσης είναι, κατά γενική ομολογία, αυτή που βασίζεται στην ανταμοιβή.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ευθύς, όταν προστάζει τον κολλητό σου να πράξει κάτι

(άλλωστε εσύ είσαι ο αρχηγός της αγέλης), ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είσαι θετικός και καθησυχαστικός, ώστε ο σύντροφος σου να αισθάνεται ασφάλεια κοντά σου.

Από την στιγμή που οι σκύλοι δεν κατανοούν τη γλώσσα μας, εκτός κάποιων εντολών και του ονόματος τους, ο τόνος της φωνής σου μεταφέρει στον σκύλο σου τις προθέσεις σου.

Αν την ώρα της εκπαίδευσης είσαι θυμωμένος ή απογοητευμένος, αυτή η διάθεση θα επιδράσει αρνητικά στις μαθησιακές του επιδόσεις.

3) Χρησιμοποίησε χρονόμετρο.

Οι σκύλοι είναι πάντα σκύλοι.

Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνονται σε μία μόνο αποστολή μέχρι να βαρεθούν ή να αγχωθούν.

Για τη μέγιστη εμπλοκή και συγκράτηση της προσδοκώμενης εντολής θέσε ένα χρονικό ορίζοντα 5 ως 15 λεπτά.

Αυτή πρέπει να είναι η διάρκεια ενός εκπαιδευτικού μαθήματος.

Να επαναλαμβάνεις αυτά τα μαθήματα κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να θυμάται το κουτάβι σου, τι του δίδαξες νωρίτερα.

4) Ξεκίνησε με τα πιο σημαντικά πράγματα.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς κύκλους, οι πρώτες εντολές που θα μάθεις στο κουτάβι σου πρέπει να γίνουν οι αγαπημένες του.

Δηλαδή, θα τις τηρεί ακόμα και όταν δεν κατανοεί νέα κόλπα ή όταν αισθάνεται άβολα.

Άρχισε με σημαντικές εντολές στα θέματα συμπεριφοράς, όπως το “κάτσε” για να μάθει να μην πηδάει επάνω στους επισκέπτες σου και το “έλα” για να περπατάει συντεταγμένα στον δρόμο.

5) Να έχεις συνέπεια και σταθερότητα.

Μην αλλάζεις τους κανόνες κάθε φορά.

Η φωτογραφία που έβγαλες με τον κολλητό σου, ως κουτάβι, πάνω στον δερμάτινο καναπέ σου ήταν υπέροχη.

Έλα, όμως που τώρα νομίζει ότι επιτρέπεται να ανεβαίνει εκεί όποτε θέλει.

Σαν ενήλικος σκύλος, το φιλαράκι σου θα μπερδευτεί αν ξαφνικά θυμώσεις, όταν στρογγυλοκάτσει δίπλα σου, στο ανεκτίμητο έπιπλο σου.

Μόλις διαπιστώσεις, ότι το φιλαράκι σου συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν έχει εκπαιδευτεί να δείχνει, διόρθωσε άμεσα αυτήν τη συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα, αντάμειψέ την καλή του διαγωγή με την αγαπημένη του λιχουδιά, όταν δεις ότι κατάλαβε καλά τι θέλει να κάνει.

Έτσι , θα σιγουρευτεί ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται καλή δουλειά.

6) Να θυμάσαι ότι πάντα πρέπει να είσαι σύντομος και γλυκός.

Μεμονωμένες λέξεις λειτουργούν καλύτερα όσον αφορά τις εντολές.

Διάλεξε κάποιες και επέμεινε σε αυτές.

Για παράδειγμα, κάποιοι σκυλο - γονείς λένε «πήγαινε στον χώρο σου» και εννοούν «μπες μέσα στην κλούβα φύλαξης σου», ενώ άλλοι απλά λένε «κλούβα ή σπίτι».

Ο σύντομος και γλυκός λόγος κερδίζει σε αυτήν την περίπτωση.

7) Ενσωμάτωσε στην εκπαίδευση μία κλούβα φύλαξης.

Είναι μία εξαιρετική βοήθεια για νεαρά κουτάβια, αλλά και πιο ηλικιωμένα σκυλιά που έρχονται σε ένα νέο σπίτι.

Δεν εξυπηρετεί μόνο ως ένα ασφαλές μέρος για τον κολλητό σου, όταν είναι κουρασμένος ή φοβισμένος αλλά είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση τουαλέτας.

Το να κοιμάται ο σύντροφος σου σε ένα crate το βράδυ, μαθαίνει να συγκρατεί τα ούρα του για μία χρονική περίοδο που εσύ θέλεις να ουρήσει.

Ένα χρήσιμο tip εδώ, είναι να έχεις ένα τέτοιο μέγεθος κλούβας που να μην αφήνει πολύ χώρο, ώστε να εκκενώσει στη μία μεριά και άνετα να πηγαίνει να κάτσει στην άλλη.

Πρέπει να μάθει ότι δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, να του ξεφεύγουν οι ακαθαρσίες και αυτός να αναγκαστεί να κάτσει επάνω τους, ενώ θα έπρεπε να έχει κατανοήσει ότι αν βαστούσε την ανάγκη του θα απολάμβανε τον ύπνο του.

Ένα άλλο πράγμα που ο κολλητός σου πρέπει να μάθει είναι ότι η κλούβα δεν είναι τόπος τιμωρίας, αλλά το καταφύγιο του για αυτό μην τον στέλνεις να κάθεται εκεί μόνο όταν είναι άτακτος.

8) Φτιάξε πρόγραμμα.

Οι σκύλοι λατρεύουν την ρουτίνα. Πάντα θέλουν να ξέρουν τι να περιμένουν.

Αυτή η γνώση μετριάζει τον φόβο τους και μαθαίνουν να μας εμπιστεύονται.

Για αυτόν το λόγο, το πρόγραμμα φαγητού και βόλτας είναι σημαντικό.

Όχι μόνο το φιλαράκι σου θα ανυπομονεί να έρθει η ώρα του γεύματος, αλλά θα μάθει να χειρίζεται το γαστρεντερικό του σύστημα σωστά, ώστε να εκτονώνεται στη βόλτα.

9) Να έχεις υπομονή.

Πάντα να θυμάσαι!

Ότι οι σκύλοι είναι πάντα σκύλοι.

Κάποιες ράτσες, όπως τα Collie, μαθαίνουν ταχύτερα από άλλες, διότι είναι ευφυή και θέλουν να κάνουν υπερήφανους τους ανθρωπο-συντρόφους τους.

Άλλες ράτσες, όπως τα Beagle, σκέπτονται πιο πολύ μέσα από τη μύτη τους και εύκολα χάνουν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Να είσαι υπομονετικός και επίμονος. Να ανταμείβεις τις εκπαιδευτικές αποστολές και να διορθώνεις άμεσα τα λάθη όταν προκύπτουν, αποφεύγοντας να θυμώσεις ή να βρίσεις το φιλαράκι σου.

Επίλογος

Αν λοιπόν την επόμενη μέρα των γενεθλίων σου, βρέθηκε στην αγκαλιά σου ο νέος σου τριχωτός σύντροφος, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η επιμόρφωση σου σχετικά με τη φροντίδα και την εκπαίδευση του.

Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Επομένως, αν θέλεις να κτίσεις 1 μακρόχρονη σχέση αγάπης και αφοσίωσης, πρέπει να θέσεις τα όρια και τους κανόνες στην αυγή της συμβίωσης σας, ώστε η συνοδοιπορία στη ζωή να διέπεται από τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση ανάμεσα σας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0