BLOG

9 σημάδια διαβήτη στη γάτα σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

05/09/2022
0 Liked

Αλήθεια, γνωρίζεις ποια είναι τα σημάδια του σακχαρώδους διαβήτη στις γάτες;

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως ξεκινούν ήπια, αλλά γρήγορα κλιμακώνονται επικίνδυνα.

Είναι μια ταχύτατα εξαπλούμενη πάθηση και ο κύριος ένοχος της εμφάνισης της είναι οι δίαιτες με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας υδατανθράκων.

Μάλιστα, 1 στις 230 γάτες εμφανίζουν διαβήτη και αυτό το νούμερο πιστεύεται ότι θα αυξηθεί την επόμενη 10ετία.

Η Dr Joanna Pendergrass υποστηρίζει ότι οι γάτες κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη αν συντρέχουν κάποια από τα παρακάτω:

Παχυσαρκία

• Νωθρότητα και ακινησία

• Εμβολιασμός

• Αν έχεις αρσενική στειρωμένη γάτα

• Ηλικία άνω των 7 ετών

• Υπερκατανάλωση ξηράς τροφής

• Η πρόσληψη ειδικών φαρμακευτικών αγωγών, όπως κορτικοστεροειδή

Η απουσία αυτών των παραγόντων δεν αποκλείει την εμφάνιση του διαβήτη σε όλες τις γάτες, όπως π.χ. αν έχεις θηλυκή γάτα κάτω των 7 ετών.

Γνωρίζοντας τους, όμως και ταυτόχρονα παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της γάτας σου θα τη βοηθήσεις να ζήσει υγιής και ευτυχισμένη τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι μια κατάσταση win-win και για τα πανέμορφα τριχωτά μας φιλαράκια, αλλά και για εμάς που τα αγαπάμε.

Έλεγξε τα παρακάτω 9 σημάδια διαβήτη στις γάτες και πρόλαβε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις:

• Συχνές επισκέψεις στην αμμολεκάνη.

Η αυξημένη ούρηση είναι γενικά ένα από τα πρώτα σημάδια ύπαρξης διαβήτη στις γάτες που διαπιστώνεται άμεσα.

Για αυτόν τον λόγο καθάριζε την άμμο υγιεινής τακτικά, ώστε να διαπιστώσεις τη συχνότητα της ούρησης του συντρόφου σου.

Όταν οι γάτες υποφέρουν από διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, το σώμα τους υπερφορτώνεται με γλυκόζη, διότι αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διασπάσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή επειδή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στη δημιουργία της ινσουλίνης.

Ο συνδυασμός αυτού του φαινομένου με μια διατροφή υψηλή σε φορτία υδατανθράκων, έχει ως συνέπεια τον βομβαρδισμό του σώματος του συντρόφου σου από υδατάνθρακες μέσω της υπερφαγίας, ώστε οι υποδοχείς της ινσουλίνης στα κύτταρα να μην ανταποκρίνονται σε αυτήν.

Αυτή η υπερκυκλοφορία σακχάρου στο αίμα δημιουργεί στα ούρα του κολλητού σου ένα μεγάλο φορτίο γλυκόζης με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άντληση νερού από το σώμα που οδηγεί σε εκτεταμένη αφυδάτωση και συχνοουρία.

 

• Οι διαβητικές γάτες πίνουν πολύ νερό.

Αν το φιλαράκι σου στέκεται συνεχώς δίπλα στο μπολ του νερού του, ίσως υποφέρει από αφυδάτωση.

Η αυξημένη ανάγκη λήψης νερού είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα του διαβήτη στις γάτες και συμβαίνει λόγω της προσπάθειας των νεφρών, που είναι βουτηγμένα στη γλυκόζη, να τη διώξουν από το σώμα.

Τα σακχαρώδη ούρα που παράγουν τα υπερφορτωμένα νεφρά είναι βαριά και αντλούν περισσότερο νερό από το αίμα, αφήνοντας στη γάτα σου μια ακόρεστη δίψα.

Η παρατήρηση της ποσότητας νερού που καταναλώνει ο τριχωτός σου σύντροφος, είναι εφικτή ελέγχοντας το πιάτο του στην αρχή της ημέρας που το γέμισες, ως το βράδυ που θα κοιμηθεί.

Κάθε πρωί να μετράς την ποσότητα νερού που βάζεις στο μπολ. Την επόμενη ημέρα βάλε το υπόλοιπο του νερού που δεν ήπιε η γάτα σου σε 1 μετρητή υγρού και αφαίρεσε το από το ποσό της προηγούμενης ημέρας , ώστε να γνωρίζεις τι κατανάλωσε η γάτα σου μέσα σε ένα 24ωρο.

Τυπικά 1 γάτα χρειάζεται περίπου 120 ml νερού ανά 2,5Kgr σωματικού βάρους ημερησίως.

Αν η γάτα σου ζυγίζει 5 Κγρ θα χρειαστείς περίπου 250ml νερού την ημέρα δηλ. Το μισό ενός μικρού μπουκαλιού νερού των 500ml.

• Τεράστια όρεξη για φαγητό.

Οι διαβητικές γάτες συνήθως πεινάνε πολύ.

Τα σώματα τους δε χρησιμοποιούν σωστά την ενέργεια από το φαγητό που έφαγαν , όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι στρεβλά και το σάκχαρο στο αίμα ανεβασμένο.

Επειδή η ινσουλίνη βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο στο αίμα για ενέργεια, η έλλειψη της σημαίνει ότι κάποια όργανα του σώματος θα τη στερηθούν σε κάποιο βαθμό.

Αυτό θα δημιουργήσει στο φιλαράκι σου την αίσθηση διαρκούς πείνας και παρά το ότι θα τρώει περισσότερο δε θα αυξάνεται το βάρος του.

• Η πεινασμένη διαβητική γάτα είναι λιπόσαρκη.

Αν η γάτα σου τρώει συνέχεια, ενώ από την άλλη χάνει βάρος, ίσως αποτελεί διαβητικό σύμπτωμα.

Αυτός ο συνδυασμός της υπερφαγίας με την ελάττωση του βάρους του συντρόφου σου, φανερώνει την ανεπαρκή λειτουργία των κυττάρων του σώματος του στο κανονικό επίπεδο.

Παρόλο το πλεόνασμα σακχάρου στο σώμα του, τα κύτταρα του δε μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια.

Το σώμα αντιδρώντας ψάχνει να βρει την ποθούμενη ενέργεια σε άλλες πηγές, όπως στη διάσπαση των λιπαρών και των πρωτεϊνών για να «ταΐσει» τα κύτταρα που αναζητούν τη γλυκόζη.

Αυτή η διάσπαση προκαλεί την απώλεια βάρους ανεξάρτητα από την αυξημένη όρεξη, σύμφωνα με διατύπωση του τμήματος Κτηνιατρικής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου  Cornell.

Με τη γλυκόζη να κατατρώει τα λιπαρά κύτταρα οι παχουλές γάτες γίνονται λιπόσαρκες.

Κάθε δραματική μείωση του βάρους της γάτας σου, αποτελεί αιτία επίσκεψης στον κτηνίατρο σου.

 

• Επίδραση στην εμφάνιση της γάτας.

Τα αποτελέσματα του διαβήτη αποκαλύπτουν τι συμβαίνει μέσα και έξω από το σώμα του τριχωτού σου συντρόφου.

Λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί ο διαβήτης, η γάτα σου συχνά μπορεί να δείχνει αναμαλλιασμένη, διότι τόσο το δέρμα όσο και το τρίχωμά της ξεραίνονται και στεγνώνουν, παρουσιάζοντας ένα φολιδωτό και θαμπό αποτέλεσμα.

 

• Βάδισμα στα ακροδάχτυλα λόγω νευροπάθειας των ποδιών.

‘Ένα από τα πιο απογοητευτικά σημάδια ύπαρξης του διαβήτη στο φιλαράκι σου, μπορεί να είναι το πρόβλημα στο περπάτημα και τη στάση του σώματος του.

Η συσσώρευση του σακχάρου στο αίμα δυνητικά, ίσως προκαλέσει χρόνιο νευρικό εκφυλισμό των πίσω ποδιών του.

Αυτή η νευροπάθεια οδηγεί στην απώλεια μυϊκής μάζας με ταυτόχρονη εμφάνιση αδυναμίας στήριξης στα πίσω του πόδια.

Πρόκειται για ένα επίπονο σύμπτωμα που νιώθει ο κολλητός σου, όταν περπατάει και στηρίζεται στα πληττόμενα οπίσθια πόδια του.

Μεταξύ των κτηνιάτρων, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γάτες με διαβητική νευροπάθεια περπατούν στις μύτες των ποδιών τους.

 

• Ακαταστασία εκτός της αμμολεκάνης.

Αν η γάτα σου ουρεί περισσότερο από το σύνηθες και κάποιες φορές εκτός του άμμο δοχείου της, ίσως πρόκειται για ένδειξη ύπαρξης διαβήτη.

Όπως οι διαβητικές γάτες ουρούν συχνότερα, στριφογυρνούν περισσότερες φορές εκτός της λεκάνης της άμμου και η υπερβάλλουσα ούρηση, ίσως οδηγήσει τον κολλητό σου σε κάποια λάθη που αφορούν την ευστοχία ούρησης για κάποιους λόγους.

Ένας από αυτούς είναι ότι η παραπάνω ποσότητα ούρων δεν συγκρατείται εγκαίρως, ώστε να ανακουφιστεί η γάτα σου εντός του δοχείου της.

Επίσης αυτή η ξαφνική απέχθεια για τον χώρο τουαλέτας, ίσως οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις της εκεί.

Οι γάτες φημίζονται ότι είναι πολύ σχολαστικές με το αμμοδοχείο τους. Δεν τους αρέσει να σκάβουν πολύ σε υγρά και ακαθάριστα αμμοδοχεία.

Αν ο κολλητός σου ουρεί συχνότερα, τότε η αμμολεκάνη του βρωμίζει ταχύτερα και ίσως εκεί οφείλονται τυχόν «ατυχήματα» στόχευσης.

Το άγχος επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ούρηση εκτός του αμμοδοχείου. Η συνεχής ούρηση δημιουργεί την αίσθηση της παραγεμισμένης κύστης που διαρκώς πρέπει να αδειάζει κάτι στο οποίο η γάτα σου δεν είναι συνηθισμένη.

Ακόμη, η οργανική δυσλειτουργία εξ αιτίας του διαβήτη μπορεί να κάνει τον σύντροφό σου να νιώθει άσχημα προκαλώντας τη δυσφορία του που την εκφράζει με την εκτός λεκάνης ούρηση.

Ό,τι όμως και να φταίει , αυτή η συμπεριφορά πρέπει να εκτιμηθεί από τον κτηνίατρο σου.

 

• Η τεμπελιά βουλιάζει τη γάτα σου σε λήθαργο.

Οι γάτες μπορεί να δείχνουν τεμπέλες, είναι γνωστό αυτό, όμως ο λήθαργος είναι άλλη υπόθεση.

Με τα σωματικά κύτταρα να μην απορροφούν αρκετή ινσουλίνη ή να μη μπορούν να την επεξεργαστούν λόγω του διαβήτη, στερούνται εκείνο το επίπεδο ενέργειας που απαιτούν οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος τους.

Όταν όμως, η σωματική λειτουργία είναι ανεπαρκής, επέρχεται υπερβολική κούραση.

Αν η γάτα σου έχασε την ενέργεια της και έγινε υποτονική χωρίς ανάκαμψη, τότε κλείσε άμεσα ραντεβού στον κτηνίατρο σου.

Σοβαρά συμπτώματα ληθάργου, ίσως αποτελούν ενδείξεις προχωρημένου διαβήτη.

 

• Αναπνοή γλυκιά σαν ζάχαρη.

Η γατοανάσα είναι περίεργο πράγμα. Κάποιοι γατογονείς λατρεύουν τη μυρωδιά της, ενώ άλλοι θα εύχονταν να έβγαινε κάτι πιο ευχάριστο από το στόμα του γατοπαιδιού τους.

Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών κτηνιάτρων:

«Από την ώρα που 1 διαβητική γάτα αδυνατεί να μετατρέψει τα λιπαρά οξέα από λιπώδη ιστό σε τριγλυκερίδια για ενέργεια, τα οξέα αυτά μετατρέπονται σε αχρησιμοποίητες κετόνες. Αυτές προκαλούν τη γλυκάδα στη γατοανάσα, υποδηλώνοντας ότι η γάτα μπορεί να πάσχει από διαβητική κετοξέωση.»

Αν η αναπνοή της γάτας σου έχει μια διακριτή φρουτώδη ή γλυκιά οσμή, να συμβουλευθείς οπωσδήποτε τον κτηνίατρο σου. Η γλυκιά ανάσα υποδηλώνει τη συγκέντρωση κετονών στο αίμα της που όσο αυξάνεται η συγκέντρωση τους, τόσο αυξάνεται και η οξύτητα του αίματος με αποτέλεσμα την τοξικότητα.

 

Επίλογος

Μη φοβάσαι να ακούσεις ότι το φιλαράκι σου διαγνώστηκε με διαβήτη. Με σωστή θεραπεία και κατάλληλη διατροφή η γάτα σου θα ζήσει μία κανονική και ενεργητική ζωή.

Η διαβητική επίδραση στις γάτες, στις οποίες γρήγορα γίνεται αντιληπτή η πάθηση, είναι ελαττωμένη. Να είσαι πάντα σε εγρήγορση, ώστε, αν διαπιστώσεις κάποια συμπεριφορά, όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, να επέμβεις άμεσα για να προλάβεις δυνητικά και σοβαρά προβλήματα.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0