BLOG

6 χαρακτηριστικές πληροφορίες για τη γάτα της Βεγγάλης

09/05/2022
0 Liked

Πώς θα ήταν άραγε να ζει στο νοικοκυριό σου 1 γάτα της Βεγγάλης;

Μήπως είναι άγρια ή δειλή φυλή γάτας;

Ή μέσα στο σώμα της υπάρχει ο χαρακτήρας ενός σκύλου;

Η Bengal cat περιγράφεται ως έξυπνη, περίεργη και δραστήρια.

Μάλιστα, κάποιοι προχωρούν παραπέρα λέγοντας ότι μοιάζουν περισσότερο με σκύλο παρά με γάτα που αποτελεί έναν από τους 3 κυριότερους λόγους απόκτησής της από τους γατοθαυμαστές της.

Με το ευλύγιστο σώμα της, τα μεγάλα οβάλ της μάτια και το γεμάτο αυλακώσεις και σημάδια τρίχωμα της, η γάτα της Βεγγάλης θυμίζει αγριόγατα της ζούγκλας.

Συνοψίσαμε 6 ιδιαίτερα πράγματα που αφορούν αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω :

1) Είναι 1 υβρίδιο μίξης άγριας και εξημερωμένης γάτας.

Αν κάποιος έχει στην κατοχή του 1 γάτα-λεοπάρδαλη της Νοτιοανατολικής Ασίας που είναι γνωστή ως «Asian leopard cat», τότε γνωρίζει ότι βρίσκεται κάτω από αυστηρούς περιορισμούς και ελέγχους.

Όμως, το 1963 ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, όταν η Jean Sugden αγόρασε 1 θηλυκή γάτα-λεοπάρδαλη από 1 pet shop.

Φημολογείται ότι η Sugden λυπήθηκε το μοναχικό αυτό ζώο που έβλεπε καθημερινά μέσα στο κλουβί του και το έβαλε μαζί με 1 εξημερωμένη αρσενική γάτα, χωρίς φυσικά να σκοπεύει την αναπαραγωγή τους.

Η φύση, όμως, βρήκε τον τρόπο για να ζευγαρώσουν τα 2 αυτά διαφορετικά είδη  και να γεννηθούν μερικά πανέμορφα υβρίδια. Δυστυχώς, μόνο 1 θηλυκό επέζησε, αλλά αργότερα η μητέρα leopard-cat έμεινε και πάλι έγκυος φέρνοντας στον κόσμο, ακόμα 2 γατάκια. Όταν ο σύζυγος της Sugden πέθανε, εκείνη αποσύρθηκε από τη συνέχιση αυτής της παράδοξης αναπαραγωγικής προσπάθειας και χάρισε τη leopard-cat που είχε. Μερικά χρόνια αργότερα παντρεύτηκε ξανά, γύρω στο 1970 και άλλαξε το όνομα της σε Mrs Mill αποφασίζοντας ταυτόχρονα την επιστροφή της στην αναπαραγωγική διαδικασία των υβριδίων.

Ο στόχος της ήταν η δημιουργία μίας νέας ράτσας γάτας που θα είχε τα στίγματα και τις αυλακώσεις της leopard-cat, αλλά και την προσωπικότητα μίας εξημερωμένης γάτας.

Τότε ήταν δύσκολο να αγοράσει 1 Asian leopard cat και έτσι αναγκάστηκε να εμπιστευτεί τις θηλυκές υβριδικές γάτες που της προμήθευε ένας γενετιστής, ο Dr William Centerwall. Ο γενετιστής αυτός, τις χρησιμοποιούσε για να μελετήσει την αντίσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος απέναντι στο ιό της λευχαιμίας των γατών (δεν πήρε αρσενικές διότι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά στειρότητας από τις θηλυκές ).

Η Mill τις διασταύρωσε με 1 αρσενική κοντότριχη με καφέ σημάδια tabby γάτα από 1 καταφύγιο και 1 πορτοκαλί κοντότριχη με σκούρες καφέ λωρίδες, που της έδωσαν από τον ζωολογικό κήπο του Νέου Δελχί των Ινδιών.

Η Mill ονόμασε τις μοναδικές της γάτες «Leopardette», όμως άλλαξε αργότερα την ονομασία σε «Bengal» για να τιμήσει το επιστημονικό όνομα των Asian leopard cats που ήταν «Prionailurus Bengalensis».

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναπαραγωγικής διαδικασίας, η Mill συνάντησε πολλές δυσκολίες. 

  • Ενώ σήμερα η γάτα της Βεγγάλης είναι ζωηρή και αξιαγάπητη, η 1η υβριδική γενιά της Mills είχε νευρικούς και αγχώδεις χαρακτήρες, όπως οι πρόγονοι τους στη ζούγκλα.

  •  Από τη στιγμή που ήταν διασταύρωση 2 διαφορετικών ειδών, οι πρώτες αρσενικές γάτες της Βεγγάλης ήταν σε μεγάλο ποσοστό στείρες.
  • Μετά από 3 γενιές μόνο το 50% από αυτές μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αναπαραγωγικής εξέλιξης.

Παρόλα αυτά η Mills συνέχισε την προσπάθεια της και σταδιακά αναπαρήγαγε αρκετές αρσενικές γάτες της Βεγγάλης που ζευγάρωσαν με αντίστοιχες θηλυκές.

Σήμερα, καμία leopard-cat δεν χρησιμοποιείται σε πρόγραμμα αναπαραγωγής και οι περισσότερες κατοικίδιες γάτες της Βεγγάλης έχουν αποκοπεί εδώ και πολλές γενιές από τους άγριους προγόνους τους.

2) Κάποιοι κύκλοι αμφισβητούν την αναπαραγωγική διαδικασία της γάτας της Βεγγάλης.

Μέχρι το 1985 η Mill δημιούργησε αρκετές γάτες της Βεγγάλης συμμετέχοντας σε αρκετά shows που γίνονταν κάτω από την αιγίδα του TICA (The International Cat Association), ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς καταγραφής της Γενεαλογίας και καθαροαιμίας της γάτας παγκόσμια.

Όμως, η νέα αυτή φυλή γατών δεν έτυχε αρχικά εγκάρδιας υποδοχής.

Αρκετοί breeders γατών διαμαρτυρήθηκαν, ισχυριζόμενοι ότι ήταν επικίνδυνο να διαγωνίζονται γάτες που είχαν άγριους προγόνους, ενώ άλλοι έλεγαν ότι ήταν ανήθικη η εκτροφή απειλούμενων ειδών ζώων, όπως οι leopard-cats, με εξημερωμένες γάτες.

Παρόλες τις αντιδράσεις, όμως , η εξωτική αυτή νέα ράτσα βρήκε τους θαυμαστές που της άρμοζαν, δημιουργώντας μάλιστα και το Club «International Bengal Cat Society».

Το 1991 ο οργανισμός TICA αποδέχθηκε αυτήν τη ράτσα γατών με αυστηρή προϋπόθεση ότι οι γάτες που θα διαγωνίζονταν έπρεπε να έχουν αποκοπεί από τους άγριους προγόνους τους τουλάχιστον 5 γενιές πίσω.

Σήμερα, όλοι οι οργανισμοί που έχουν αναγνωρίσει αυτήν τη φυλή, έχουν θεσπίσει χρονικούς κανόνες σχετικά με τον αποχωρισμό των εκπροσώπων τους από τους προγόνους τους.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο οργανισμός CFA (Cat Fanciers’ Association), που καταγράφει παγκόσμια τους πληθυσμούς των καθαρόαιμων φυλών γάτας, δεν είχε αναγνωρίσει τη γάτα της Βεγγάλης.

Μόλις το 2018 ο CFA την υποδέχθηκε στο status των πρωταθλητών, δηλαδή στην αδειοδότηση της συμμετοχής της στους διαγωνισμούς καθαροαιμίας των αναγνωρισμένων φυλών γάτας.

3) Η γάτα της Βεγγάλης είναι 1 διάσημη ράτσα.

Ακόμα και αν οι οργανισμοί, όπως ο CFA, άργησαν να αναγνωρίσουν αυτήν τη φυλή, η φήμη της εκτοξεύτηκε, όταν από το 1991 και μετά ο οργανισμός TICA έβαλε τη σφραγίδα επιβεβαίωσής της.

Συχνά από τότε και ύστερα κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις δημοφιλέστερες φυλές γάτας των ΗΠΑ.

4) Η γάτα της Βεγγάλης ξεχωρίζει από τα σχέδια της γούνας της.

Το σχέδιο του τριχώματός της είναι χαρακτηριστικό και ξεχωρίζει για το κοντό ύψος της τρίχας και τη μεταξωτή της υφή που συχνά γυαλίζει στις άκρες της, όταν το φως χτυπήσει επάνω της από τη σωστή γωνία φωτισμού.

Δεν θα βρεις ποτέ ολόιδια σημάδια ανάμεσα σε 2 γάτες της φυλής αυτής, όμως το τρίχωμα αποτυπώνεται συνήθως πάνω σε 2 μοντέλα :

• Σε σημάδια σαν λεκέδες.

• Σε 2 τονισμένες λωρίδες, ως σχέδιο τρίχας που κυκλώνουν το σώμα τους.

Τα συνηθέστερα χρώματα της γούνας τους είναι το καφέ και το μαύρο, όμως συναντάται και σε άλλες αποχρώσεις, όπως :

• Μαύρο και ασημί.

• Χρώμα της φώκιας με ασημί.

• Ανθρακί.

• Μπλε.

Τα μάτια τους είναι συνήθως πράσινα, χρυσοκίτρινα ή το μπλε της θάλασσας.

Έχουν ανεπτυγμένο σώμα με καλοσχηματισμένους μύες.

Δεν είναι τόσο μεγαλόσωμες, όπως οι Main Coon ή οι Norwegian forest cats, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ζυγίζουν από 3 ως 7 kg, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 8,5 kg βάρους.

5) Είναι δραστήρια φυλή γάτας.

Παρόλο που μοιάζει με αγριόγατα, έχει αναπαραχθεί για να έχει την προσωπικότητα μίας εξημερωμένης γάτας.

Οι ιδιοκτήτες τους διαλαλούν την ευφυία τους τονίζοντας ταυτόχρονα την έντονη δραστηριότητά τους, καθώς και τους συχνούς φωνητισμούς τους.

Αρέσκονται στο σκαρφάλωμα επίπλων και λατρεύουν να πηδούν ανάμεσα σε ψηλά εμπόδια και επιφάνειες, να κυνηγάνε παιχνίδια και να πλατσουρίζουν μέσα σε μπανιέρες και νεροχύτες.

Αν ψάχνεις για 1 υποτονική φυλή γάτας που θα ξαπλώνει διαρκώς πάνω σου ή στα πόδια σου, μην πάρεις μία γάτα της Βεγγάλης.

Όμως, αν το lifestyle σου είναι γεμάτο ενέργεια με υψηλή ένταση και το ίδιο θα επιθυμούσες για τη γάτα σου, τότε σίγουρα βρήκες τη φυλή που σου ταιριάζει.

6) Τους αρέσει να κρύβουν πράγματα.

Ένα άλλο τους χαρακτηριστικό είναι, ότι θέλουν να κρύβουν διάφορα αντικείμενα για να κερδίσουν την προσοχή σου.

Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από αστραφτερά στολίδια και κλειδιά μέχρι στυλό και χαρτονομίσματα. Πάντως, τα αγαπημένα τους κλοπιμαία είναι τα τσιμπιδάκια και οι κορδέλες μαλλιών, τα μολύβια και μικρά παιδικά παιχνίδια.

Μόλις γνώρισες ποιος ευθύνεται για την απώλεια πραγμάτων στο σπίτι σου , αν φυσικά έχεις 1 γάτα της Βεγγάλης.

Επίλογος

Η γάτα της Βεγγάλης έχει μέσα της κυνηγετικά ένστικτα.

Πρόκειται για προικισμένο και δεινό θηρευτή που, σαν τον πρόγονο τους - leopard-cat - της αρέσει να κυνηγά ψάρια, οπότε, αν έχεις ενυδρείο στο σπίτι σου, πρέπει να προσέχεις.

Επίσης , αν διαθέτεις μικρόσωμα κατοικίδια, όπως hamster ή κουνέλι ή 1 ινδικό χοιρίδιο, μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς την ένταξή της στο νοικοκυριό σου.

Από την ώρα που αποφάσισες να αποκτήσεις αυτό το μοναδικό πλάσμα θα ανταμειφθείς με απεριόριστη στοργή και άφθονες στιγμές συντροφικότητας.

Δε θα βαρεθείς ποτέ !!

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0