BLOG

Η φυλή της περσικής γάτας : Τα πάντα για μία από τις αρχαιότερες ράτσες γατών ( Μέρος 2ο )

13/01/2020
0 Liked

Στο 1ο μέρος του παρόντος άρθρου αναφέραμε διάφορα ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της διάσημης Περσικής ράτσας γάτας και απαντήσαμε σε πιθανές ερωτήσεις που μας απασχολούν σχετικά με τη μορφολογία της και αποσαφηνίσαμε χαρακτηριστικά που τη συγχέουν με άλλες φυλές γάτας.

Στο 2ο μέρος, θα παραθέσουμε πληροφορίες σχετικά με διάφορους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας της Περσικής γάτας ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε μία ευτυχισμένη συμβίωση μεταξύ του γάτο-γονέα και του χνουδωτού του παιδιού.

 

Προσωπικότητα της Περσικής γάτας

Είναι μία φυλή που διακρίνεται για τη συγκρατημένη συμπεριφορά και τις ήρεμες κινήσεις.

Προτιμούν να σου δίνουν προσοχή, αφήνοντας σε να τις παρατηρείς.

Ως μέλη της οικογένειας , το αγαπημένο τους μέρος να κάθονται, είναι πάνω στην κοιλιά κάποιου αγαπημένου τους προσώπου, ώστε να δέχονται απεριόριστα χάδια στοργής και αγάπης.

Όταν είναι μόνες συνήθως κοιμούνται πάνω στον καναπέ, στην πολυθρόνα ή το κρεβάτι περιμένοντας με προσμονή την επιστροφή των αγαπημένων τους.

Όλα αυτά την κάνουν μια εξαιρετική συντροφιά, που θα είναι πάντα κοντά σου παρέχοντας την ευγενική και υπερήφανη παρουσία της δίπλα σου.

Η Περσική γάτα δεν είναι σκανδαλιάρα ή εξερευνητής και πολύ σπάνια θα τη δεις να κρέμεται πάνω σε μία κουρτίνα ή κάποιο άλλο αξεσουάρ του σπιτιού σου.

Αν κάνει κάτι κακό είναι διότι δεν έχεις ασχοληθεί μαζί της και αισθάνεται μόνη και δυστυχής.

Εξάλλου, ακόμα και μία ήρεμη και χαλαρή γάτα δικαιούται να αισθάνεται πλήξη , όταν δεν την προσέχεις.

Χρειάζονται αλήθεια εκπαίδευση;

Οι γάτες είναι τελείως διαφορετικές από τους σκύλους και δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Ενστικτωδώς, θα χρησιμοποιήσουν την αμμολεκάνη από την ώρα που θα τους δείξεις το μέρος που είναι η τουαλέτα τους.

Δε γαβγίζουν, δεν επιτίθενται σε επισκέπτες εκτός αν προκληθούν ή πατηθούν, δεν τις βγάζεις βόλτα και συνεπώς δε χρειάζονται εκπαίδευση για όλα αυτά.

Ωστόσο, είναι κοινωνικά ζώα, τα οποία θα είναι μέλη της οικογένειας σου για πολλά χρόνια. Για αυτό πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα που αφορούν 3 παράγοντες σημαντικούς για τη ζωή τους:

1) Γονείς

Αν θέλεις να καταλάβεις κάποια πράγματα σχετικά με τον χαρακτήρα της μικρής Περσικής γατούλας που θα αποκτήσεις, τότε ρίξε μια ματιά στους γονείς της.

Η μητέρα της παίζει τον κυριότερο λόγο αλλά και ο πατέρας, καθώς και τα αδέλφια της επηρεάζουν τον χαρακτήρα της.

Αν σου παρουσιάσουν όλη τη γέννα, μη διαλέξεις απαραίτητα το πιο μεγαλόσωμο και ενεργητικό αλλά ούτε και το πιο μικρόσωμο.

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και η προσωπικότητα της γάτας αναπτύσσεται από τα πολύ νεαρά χρόνια, για αυτό διάλεξε κάποιο από τα μεσαία γατάκια της γέννας που μάλλον δεν θα έχει υποστεί κακομεταχείριση από τα αδέλφια του και δεν θα το έχει αγνοήσει η μητέρα του, αλλά ταυτόχρονα δεν θα είναι και ο νταής στα μικρά αδέλφια του.

2) Εκπαίδευση

Όπως προαναφέραμε , δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση για τις γάτες και ειδικά τις Περσικές που είναι δύσκολο να διδαχθούν κόλπα διότι δεν είναι πολύ παιχνιδιάρες.

Παρόλα αυτά , όπως και στα άλλα κατοικίδια, θα θέλεις να της μάθεις κάποια βασικά πράγματα, όπως να  μην πηγαίνει όπου δεν θέλεις και να μην κάνει ό,τι δε θέλεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αρνητική ή βίαιη συμπεριφορά. Ποτέ μη τη χτυπήσεις ούτε με γυμνό χέρι ή με κάποιο αντικείμενο και απόφυγε σκληρά λόγια σε υψηλούς τόνους και χειρονομίες.

Οι γάτες αντιδρούν σε αυτήν τη συμπεριφορά χειρότερα και από τους σκύλους.

Απλά, δείξε μεγάλη υπομονή.

3) Κοινωνικοποίηση

Αυτή είναι σημαντική για κάθε κατοικίδιο και ειδικά για την Περσική γάτα.

Πολλές γάτες μπορεί να φοβίσουν επισκέπτες και ξένους ,αν δεν τους έχουν συνηθίσει και έτσι γίνονται αντικοινωνικές.

Αυτό μπορεί να μη γίνει γρήγορα αντιληπτό στο οικογενειακό σου περιβάλλον  αλλά ,αν δεν θες η γάτα σου να τρέχει και να κρύβεται, όταν έχεις κόσμο σπίτι σου, πρέπει να εγκλιματιστεί με την παρουσία τους σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η Περσική γάτα είναι πολύ οξυδερκής στη διάκριση συμπεριφορών απέναντι της.

Αν εσύ και η οικογένεια σου της συμπεριφερθείτε καλά, τότε θα σας αγαπήσει όλους ενώ αν δεν συνηθίσει από νωρίς τους ξένους ίσως αργότερα να μην τους ανέχεται καν.

 

Υγεία της Περσικής γάτας

Δυστυχώς, η ράτσα αυτή είναι μία από τις πιο φιλάσθενες.

Η επίπεδη φατσούλα της με τη σχεδόν κολλημένη μύτη της δημιουργούν αναπνευστικές δυσκολίες καθώς και δερματικά και οφθαλμικά προβλήματα.

Πολλοί οργανισμοί όπως το Germany’s Animal Welfare Act, το British Governing Council of the Cat Fancy , το International Cat Association ( TICA ) και άλλα έχουν απαγορεύσει την αναπαραγωγή των βραχύρυγχων Περσικών γατών, στις οποίες η άκρη της μύτης είναι σε ψηλότερη θέση από τα κάτω βλέφαρα των ματιών της.

 

Συχνά προβλήματα υγείας της Περσικής γάτας

• Αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε μικρά και κακοσχηματισμένα ρουθούνια

• Ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες

• Οδοντικές δυσπλασίες - παραμορφωμένο σαγόνι που οδηγεί σε αταίριαστες οδοντοστοιχίες

• Δυσμορφία στην κατασκευή των αγωγών δακρύων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση δακρύων

• Άλλες οφθαλμικές παθήσεις όπως τα δακρύωρα μάτια και το γύρισμα των βλεφαρίδων πρός το εσωτερικό των ματιών με αποτέλεσμα φλεγμονές του κερατοειδούς χιτώνα

• Πολυκιστική νεφρική ασθένεια

• Απουσία ενός ή και των 2 όρχεων από τον θύλακα τους

• Δερματοφυτία- μία μυκητιακή μόλυνση

• Διάφορες δερματικές παθήσεις

 

Φροντίδα της Περσικής γάτας

Το τρίχωμα της χρειάζεται καθημερινό καλλωπισμό.

Αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο , τότε απλά ίσως αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη για εσένα.

Η καθημερινή ενασχόληση με το grooming δεν πρέπει να γίνεται μόνο για να φαίνεται όμορφη αλλά και για λόγους υγείας.

Το μακρύ τρίχωμα όχι μόνο μπλέκεται εύκολα, αλλά συγκρατεί μικρά κομμάτια άμμου και ακαθαρσιών που ίσως προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, ένα μηνιαίο μπάνιο είναι απαραίτητο. Για τις περισσότερες μακρύτριχες ράτσες γάτας συνήθως δεν προτείνεται το μπάνιο, όμως η Περσική φυλή ανήκει στις εξαιρέσεις.

Καλό θα ήταν να ταΐζεις τον χνουδωτό σου σύντροφο με ειδική τροφή που ευνοεί τη διάλυση της τριχόμπαλας.

Σχετικό με το θέμα της γούνας τους είναι η συχνή καθαριότητα της αμμολεκάνης. Μικρά τεμάχια άμμου υγιεινής μπορεί να κολλήσουν στα πέλματα της και να διεισδύσουν στη γούνα της.

Συνεπώς, η αμμολεκάνη της πρέπει να είναι πάντα καθαρή , σε καθημερινή βάση , διότι, αν δεν της αρέσει ,ίσως σταματήσει να τη χρησιμοποιεί.

Οι Περσικές γάτες φημίζονται για την ιδιοτροπία τους στο φαγητό. Πρέπει από νωρίς να τη συνηθίσεις σε μία μεγάλη γκάμα διατροφής διότι, αν το κάνεις σε πιο μεγάλη ηλικία ,θα αντιμετωπίσεις προβλήματα στη σίτιση της.

Όσο η διατροφή της είναι υψηλής ποιότητας και περιέχει τα συστατικά εκείνα που βοηθούν τη διάλυση της τριχόμπαλας, δεν θα έχεις προβλήματα στο φαγητό της.

Επίσης, λόγω των προαναφερθέντων οφθαλμικών προβλημάτων πρέπει να καθαρίζεις συχνά τις κόγχες των ματιών της.

Το βούρτσισμα των δοντιών τους είναι σημαντικό αν όχι ημερησίως τότε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Σχέσεις της Περσικής γάτας με τους σκύλους και τα παιδιά

Η σχέση της Περσικής γάτας με τον σκύλο εξαρτάται από τη συμπεριφορά του σκύλου.

Αν είναι εριστικός ή φωνακλάς και κουραστικά παιχνιδιάρης ,τότε η γάτα σου δεν θα αισθάνεται ευτυχής. Αν αντίθετα, είναι ήρεμος και με καλούς τρόπους ,τότε θα αλληλοεπιδράσει μαζί του ευχάριστα.

Τα υπερβολικά δραστήρια παιδιά  σε μία οικογένεια  ,που θέλουν να παίζουν συνέχεια και προκαλούν την γάτα σου να τα κυνηγάει ή να τα αφήνει να τη χαϊδεύουν άγαρμπα, σίγουρα δυστυχούν τον τετράποδο κολλητό σου που θα ψάχνει ήσυχες γωνίες του σπιτιού για να κουρνιάζει.

Αναφέραμε παραπάνω πως πρόκειται για μια ήρεμη και παθητική φυλή γάτας.

Συνεπώς, για αυτούς τους λόγους δεν προτείνεται για νοικοκυριά με πολύ νεαρά παιδιά.

Αντίθετα, αν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά με καλή συμπεριφορά που έχουν διδαχθεί να μην πειράζουν το τετράποδο αυτό «κόσμημα», όταν δεν το επιθυμεί, αλλά μόνο να το περιποιούνται και να δείχνουν τρυφερότητα στις κινήσεις τους παίζοντας ήρεμα μαζί του, τότε η Περσίδα γάτα σου θα νιώθει ασφάλεια και ευτυχία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

 

Επίλογος

Οι Περσικές γάτες είναι εξαιρετικά ζώα συντροφιάς.

Είναι γαλήνιες και με καλούς τρόπους. Τους αρέσει να δέχονται τα χάδια μας και να μπερδεύονται στη ζωή μας.

Δεν ταιριάζουν στο εξωτερικό περιβάλλον, είναι μόνο για σπίτι , δε θέλουν υπερβολικό παιχνίδι και δε συμπεριφέρονται άσχημα, εκτός αν προκληθούν.

Όλα αυτά την κάνουν ιδανικό κατοικίδιο για όποιον επιθυμεί ένα πανέμορφο χνουδωτό σύντροφο σπίτι του, φυσικά εφόσον είναι έτοιμος να τη φροντίσει σωστά και να καλύψει τις ιδιαίτερες υγειονομικές της ανάγκες.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0