BLOG

5 στοματικά προβλήματα που απειλούν την υγεία του σκύλου σου

13/09/2021
0 Liked

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις ως σκυλογονέας είναι η εξοικείωση του σκύλου σου με το διερευνητικό σου άγγιγμα ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το στόμα του.

Υπάρχουν πολλοί δυνητικοί κίνδυνοι που αν αγνοηθούν, ίσως το φιλαράκι σου εκτεθεί σε επίπονες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Ακόμα καλύτερο είναι το επιμελές βούρτσισμα των δοντιών του καθημερινά ή αν αυτό δεν είναι εφικτό , τουλάχιστον αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Η διαδικασία αυτή σου παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της στοματικής του κοιλότητας , ώστε ,αν διαπιστώσεις κάτι παράξενο ή επίπονο, να δράσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

5 συνηθισμένα στοματικά προβλήματα

Η ουλίτιδα

Πρόκειται για 1 φλεγμονή κάποιων ή όλων των δομών υποστήριξης των δοντιών μέσα στα ούλα του συντρόφου σου.

Αυτή η κατάσταση συνήθως αρχίζει με τη μόλυνση κάποιου δοντιού.

Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα ιατρικά η εξέλιξη της φλεγμονής αυτής, μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη προκαλώντας την εμφάνιση ασβεστώσεων στη βάση των ούλων ή την πτώση αυτών ή τη χαλάρωση και το πέσιμο δοντιών με πύον και αιμορραγία των ούλων και μείωση της οστικής μάζας.

Η φλεγμονή αυτή προκαλείται από τα απομεινάρια των τροφών που παραμένουν στο στόμα του κολλητού σου μετά το φαγητό. Αυτά συνοδεύονται από βακτηρίδια που όλα μαζί σχηματίζουν μία στρώση πλάκας πάνω στα δόντια και τα ούλα του σκύλου σου.

Αν δεν διασπαστεί νωρίς αυτό το στρώμα πλάκας ,θα μετατραπεί σε ένα αδιαπέραστο κράμα από πουρί.

Το μόρφωμα αυτό ερεθίζει τα ούλα και προκαλεί τη φλεγμονή τους αλλάζοντας το φυσιολογικό τους χρώμα από ροζ σε έντονο κόκκινο.

Η παραμονή του πουρί μέσα στο στόμα του φίλου σου θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση του κάτω από τα ούλα αδυνατίζοντας έτσι τη στήριξη των δοντιών σε αυτά.

Η ταχύτητα εξέλιξης αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από διάφορους  παράγοντες, όπως η ηλικία του κολλητού σου, η συνολική του κλινική εικόνα, η δίαιτα του, τα γονίδιά του και η υφιστάμενη κατάσταση της στοματικής του κοιλότητας.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφος σου έχει ουλίτιδα είναι :

·         Η άσχημή του αναπνοή

·         Το έντονο σαλιάρισμα

·         Η δυσκολία μασήματος των τροφών

·         Η ευαισθησία στο άγγιγμα της στοματικής περιοχής

·         Ακουμπάει συνεχώς το πόδι του γύρω από αυτήν την περιοχή

·         Έχει απώλεια δοντιού ή δοντιών

·         Έχει ανορεξία

·         Έχει στομαχικά ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα

·         Η διάθεση του είναι καταθλιπτική ή ευερέθιστη

·         Έχει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς

Μερικά tips συντήρησης της στοματικής κοιλότητας του φίλου σου σε καλή κατάσταση είναι :

·         Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του 

·         Η χορήγηση σωστής διατροφής

·         Η προσφορά λιχουδιών από κόκκαλα

·         Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο σου

Ο στοματικός τραυματισμός

Είναι κυρίως πρόβλημα των μεγαλόσωμων φυλών, διότι συνήθως αυτά μασούν επιθετικά το φαγητό ή τη λιχουδιά τους.

Μπορεί να πλήξουν καίρια την οδοντική τους υγεία, τα ούλα τους, τη γλώσσα τους, καθώς και άλλα στοιχεία της στοματικής περιοχής, καθώς δαγκώνουν και σπάνε σε μικρότερα κομμάτια τα κόκκαλα που τους δίνουμε για να περνούν την ώρα τους.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τραυματίζουν το στόμα τους είναι , όταν έρχονται σε επαφή κατά πρόσωπο με άλλους σκύλους, γάτες, φίδια, σκαντζόχοιρους, μέλισσες, σφήκες και άλλα ζώα που δεν εκτιμούν την πολύ κοντινή επαφή.

Αν παρατηρήσεις να αιμορραγεί το στόμα του κολλητού σου ή να έχει κάποιο σπασμένο δόντι ή να δείχνει δισταγμό στη βρώση και την πόση, είναι ώρα να επισκεφθείς άμεσα τον κτηνίατρο σου.

Ξένο σώμα έχει παγιδευτεί μέσα στο στόμα του σκύλου σου

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στοματικά προβλήματα, ειδικά σε σκύλους που κινούνται πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και βάζουν συνεχώς στο στόμα τους αντικείμενα, όπως ραβδιά, κλαδιά ή μέρη φυτών που κολλάνε στους στοματικούς ιστούς.

Μπορεί να συμβεί αυτό και μέσα στο σπίτι, όταν το φιλαράκι σου τρώει κόκκαλα ακατέργαστου δέρματος ή ξύσματα επίπλων ή άλλα ξύλινα πράγματα που δελεάζουν τον κολλητό σου, ώστε να τα ροκανίσει.

Αν το αντικείμενο αυτό είναι ορατό μέσα στο στόμα του ή αιμορραγεί από αυτό , τότε θα ξέρεις μόνο ότι υπάρχει εκεί, εκτός αν ο σύντροφος σου βγάζει πολλά σάλια ή έχει έντονη τάση για εμετό.

Αν παραβλεφθεί η ύπαρξη του ξένου σώματος μέσα στο στόμα του σκύλου σου, τότε θα δημιουργηθεί φλεγμονή που θα οδηγήσει, εκτός των άλλων και στην εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής.

Σίγουρα είναι ευεργετικές οι συχνές επιθεωρήσεις του στόματος του τριχωτού σου φίλου.

Ξεκίνησε την εξάσκηση από την ηλικία που είναι κουτάβι με 1 φακό και βάλε τα δάχτυλα σου πάνω σε όλες τις επιφάνειες της στοματικής του κοιλότητας, ψάχνοντας για εξογκώματα, οιδήματα και οτιδήποτε ασυνήθιστο διαπιστώσεις.

Οι όγκοι

Μέσα στο στόμα ενός σκύλου μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά συνήθως βρίσκονται πάνω στους ιστούς των ούλων προς το πίσω μέρος κοντά στον λαιμό του.

Σημάδια ύπαρξης ενός όγκου μέσα στο στόμα του κολλητού σου είναι το υπερβολικό σαλιάρισμα ή το γλείψιμο.

Η δυνητική εμφάνιση όγκων στον στόμα ενός σκύλου είναι μία καλή αιτία ενδελεχούς έρευνας της περιοχής αυτής, διότι η τυχόν ανακάλυψη τους σε πρώιμο στάδιο θα γλυτώσει εσένα και το φιλαράκι σου από πολλά προβλήματα.

Ακόμα και οι καλοήθεις όγκοι του στόματος πρέπει να αφαιρούνται, διότι μπορεί να «σπρώξουν» 1 δόντι έξω από την  οδοντική ευθεία ή να επηρεάσουν το μάσημα της τροφής και συνεπώς να χειροτερεύσουν την ποιότητα της ζωής του.

Στοματικά κονδυλώματα

Η εμφάνιση τους οφείλεται στο στοματικό ιό των θηλωμάτων και τα συναντάμε κυρίως στα χείλη , τα ούλα και τη γλώσσα των σκύλων.

Έχουν σαρκώδη μορφή με υφή σαν του κουνουπιδιού.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται στοματική θηλωμάτωση και εμφανίζεται κυρίως στα νεαρά σκυλιά.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται μέσω της επαφής των προσώπων των σκύλων ή μέσω των τσιμπημάτων εντόμων ή γραντζουνιών ή πληγών ή οποιασδήποτε άλλης φλεγμονής υπάρχει πάνω στο σώμα ενός σκύλου.

Η ασθένεια συνήθως προσβάλλει τους σκύλους κάτω των 2 ετών που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αρρώστιας αυτής.

Σε αυτά τα σκυλιά η στοματική θηλωμάτωση εξαφανίζεται αυτόκλητα μετά από κάποιους μήνες, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυναμώσει και αρχίζει να κατά πολεμά την ασθένεια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκ γενετής ανοσοκαταστολής απαιτείται επέμβαση στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου για να ενεργοποιηθεί, διότι υπάρχει σοβαρή μόλυνση από τον ιό και οι αλλοιώσεις στο στόμα δε θεραπεύονται.

Αυτά τα δύσμοιρα κουτάβια έχουν εκατοντάδες κονδυλώματα στο στόμα τους γεγονός που δυσχεραίνει το μάσημα της τροφής ή την κατάποση του νερού και προκαλεί αβάσταχτους πόνους.

Συνιστάται ιατρική αγωγή που θα ωθήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδράσει κατά της ασθένειας και να επέλθει η ίαση.

Ταυτόχρονα, με τη φαρμακευτική θεραπεία πρέπει οι σκύλοι αυτοί να μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να υποχωρήσουν οι στοματικές αλλοιώσεις.

Επίσης, τα ενήλικα σκυλιά, που έχουν παρόμοια συμπτώματα, πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς η κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Επίλογος

Είναι δύσκολο να αποφασίσεις πότε ο κολλητός σου βιώνει μία οδυνηρή κατάσταση, διότι δεν έχει φωνή σαν εμάς για να σου εκφράσει τη δυσφορία του.

Αν καταφέρεις να αποκωδικοποιήσεις τα σημάδια και τα συμπτώματα που προκαλούν τον πόνο του, τότε σίγουρα κερδίζεις τα εύσημα του σωστού και υπεύθυνου σκυλογονέα.

Η μη έγκαιρη ανακάλυψη και αντιμετώπιση των στοματικών ζητημάτων του φίλου σου μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για εκδήλωση πολύ σοβαρότερων καταστάσεων , όπως οι φλεγμονές , η απώλεια δοντιών καθώς και άλλα συστημικά προβλήματα.

Διαβάζοντας τις 5 σοβαρότερες αιτίες στοματικών προβλημάτων του συντρόφου σου αποκτάς γνώση και κατεύθυνση για τη γρήγορη και αποτελεσματική σου παρέμβαση  στο πρόβλημα του , συμβάλλοντας σημαντικά στην ανακούφιση και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0