BLOG

Παγκρεατίτιδα στις γάτες: Ένας σιωπηλός και ύπουλος δολοφόνος

29/12/2021
0 Liked

Η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος) είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει σοβαρά την υγεία των τριχωτών μας συντρόφων.

Ενώ έχει αναφερθεί ότι εμφανίζεται περίπου στο 2% του συνολικού γατοπληθυσμού, τελικά μάλλον κάνει αισθητή την παρουσία της συχνότερα από ότι πιστεύαμε. Σε μια πρόσφατη κτηνιατρική μελέτη αναφέρθηκε ότι περίπου το 40% των γατών θα παρουσιάσει αυτή την επιπλοκή.

Συνήθως τα συμπτώματα της είναι ανεπαίσθητα και εύκολα μπορούν να αγνοηθούν κάνοντας τον εντοπισμό αυτού του κρυφού δολοφόνου δύσκολο.

Το πάγκρεας είναι μέρος του ενδοκρινικού και πεπτικού συστήματος και είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για την πέψη των τροφών, διότι δημιουργεί τα πεπτικά ένζυμα που διασπούν τις τροφές και παράγουν την ινσουλίνη.

Ανατομικά οι γάτες διαφέρουν από τους σκύλους στο σημείο που ο ηπατικός και ο παγκρεατικός αγωγός αδειάζουν μαζί το περιεχόμενο τους μέσα στο λεπτό έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συνδυάζετε η φλεγμονή αυτή με άλλες παρόμοιες που εμφανίζονται στα έντερα ή στο ήπαρ.

Τι κάνει το πάγκρεας στις γάτες;

Το ζωτικό αυτό όργανο επιτελεί δύο λειτουργίες.

Η πρώτη (ενδοκρινές πάγκρεας) περιλαμβάνει τη λειτουργία ειδικών κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη για να ελέγξουν το σάκχαρο του αίματος.

Η δεύτερη (εξωκρινές πάγκρεας) αφορά τη λειτουργία παραγωγής της βάσης των ενζύμων που θα διασπάσουν τις τροφές, για να γίνει η διαδικασία της πέψης.

Το εξωκρινές πάγκρεας επηρεάζεται από τη φλεγμονή της παγκρεατίτιδας, όταν τα ένζυμα ενεργοποιούνται ασυνήθιστα νωρίς μέσα στο πάγκρεας προκαλώντας την αυτοχώνεψη του ίδιου του οργάνου.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχεις στη γάτα σου;

Υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν στο φιλαράκι σου, όπως:

·         Εμετός

·         Ανορεξία

·         Απώλεια βάρους

·         Πόνος στο στομάχι

·         Αφυδάτωση

·         Λήθαργος

·         Χαμηλή θερμοκρασία σώματος

·         Απώλεια προσανατολισμού

 

Πότε πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου;

Αν ο κολλητός σου κάνει εμετό πολλές φορές μέσα σε μια ημέρα ή αρκετές φορές μέσα σε διάστημα 2-3 ημερών, πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου, για να θεραπεύσει την αφυδάτωση, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις ναυτίες.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της παγκρεατίτιδας;

Ο Fr Michael Sterns, γιατρός της κτηνιατρικής φαρμακολογίας, λέει :

“Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί αυτήν τη φλεγμονή. Οι περισσότερες γάτες κάνουν εμετό ή έχουν αναγούλες περιοδικά με ή χωρίς τριχόμπαλες.”

Ίσως μια παλινδρόμηση των γαστρεντερικών βακτηρίων μέσα στον παγκρεατικό αγωγό προκαλεί τελικά αυτήν τη φλεγμονή.

Συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή του εντερικού σωλήνα (IBD) και ως θεραπευτική αγωγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν κορτικοστεροειδή.

Αν δεν επέμβουμε θεραπευτικά, ίσως προκληθεί εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) που έχει την κλινική εικόνα των μαλακών κοπράνων η της διάρροιας με σταδιακή εμφάνιση ακράτειας.

Ακόμα, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει στην παγκρεατίτιδα η χλωρίδα των γαστρικών βακτηρίων.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με χρόνια παγκρεατίτιδα και καρκίνο στο πάγκρεας έχουν διαφορετική σύνθεση βακτηρίων σε δείγματα σάλιου που λήφθηκαν από αυτούς σε σύγκριση με τα αντίστοιχα υγιών ανθρώπων.

Διάφορες άλλες μελέτες που έγιναν σε ζώα μέσα στο εργαστήριο, έδειξαν ότι η σύνθεση των γαστρικών βακτηρίων επηρεάζει την ανάπτυξη και έκφραση της παγκρεατίτιδας.

Μία εξέταση στα γαστρικά βακτήρια, πλέον γίνεται περισσότερο αξιόπιστη και η μεταμόσχευση περιττωματικών μικροοργανισμών είναι αποδεκτή και αποτελεσματική προσέγγιση επίλυσης μίας γκάμας γαστρεντερικών ασθενειών, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα πολλών ερευνών.

Η παγκρεατίτιδα στις γάτες είναι περισσότερο κοινή από το αναμενόμενο

Συνεχίζοντας ο Dr Sterns, λέει :

“Εξετάζοντας τόσες γάτες καθημερινά ανακαλύψαμε ότι η παγκρεατίτιδα εμφανίζεται συχνότερα από ότι αναμέναμε.

Η φλεγμονή συνήθως προσβάλλει τις γάτες πάνω από την ηλικία των 10 ετών που χάνουν σταδιακά βάρος για αρκετούς μήνες. Πολλές από αυτές άρχισαν τους εμετούς ή τις αναγούλες με συχνότερο ρυθμό.

Κατά τη γνώμη μου, ο εμετός είναι πολύ σημαντικός δείκτης αυτής της φλεγμονής και συνήθως αυτές οι γάτες αφυδατώνονται.

Αν δεν κάνουμε εργαστηριακούς ελέγχους, δε μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε εκείνες τις γάτες που έχουν υποστεί την παγκρεατίτιδα συγκριτικά με τις άλλες που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ο πόνος στην κοιλιά ποικίλλει σε ένταση και πολλές γάτες δε θέλουν το άγγιγμα τους σε αυτήν την περιοχή του σώματός τους.

Αν διαπιστωθεί η παγκρεατίτιδα, ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Το απόλυτο διαγνωστικό εργαλείο είναι μια εξέταση αίματος που λέγεται SPECFPL.

Πρόκειται για μια ποσοτική μέτρηση συγκεκριμένων ενζύμων που ενεργοποιούνται στην οξεία φλεγμονή του παγκρέατος.

Συνιστάται, επίσης η μέτρηση του επιπέδου της βιταμίνης Β12.

Πώς θεραπεύεται συνήθως η παγκρεατίτιδα;

Η δεύτερη άμεση θεραπευτική παρέμβαση αφορά την επανυδάτωση του οργανισμού, συνήθως ενδοφλεβίως.

Δίνεται φαρμακευτική αγωγή για πρόληψη της ναυτίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ώστε η γάτα να επανακτήσει την όρεξη της.

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών βοηθούν στην ύφεση της φλεγμονής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής του εντερικού σωλήνα (IBD) που συνδέεται με την παγκρεατίτιδα και δεν υπάρχει άμεσα διαγνωστικό τεστ για αυτήν, παρά μόνο διερευνητική εγχείρηση και βιοψία.

Συνήθως χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για περίπου 7 με 10 ημέρες και μετά ένας επανέλεγχος της υγείας του συντρόφου σου σε διάστημα 14 ημερών.

Επίλογος

Τελικά η πρόγνωση της ασθένειας ποικίλλει.

Οι γάτες που επιβιώνουν μετά από ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας, συνήθως θα συνεχίσουν τη ζωή τους με φυσιολογικό τρόπο.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα συνήθως δεν απειλεί τη ζωή μίας γάτας, αλλά έχει διακυμάνσεις έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτώντας είτε ενδιάμεσα είτε μακροχρόνια θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0