BLOG

Ο μύθος, ο θρύλος και η επιστήμη για τις μαύρες γάτες

12/12/2022
0 Liked

Ένα από τα πιο ωραία θεάματα στη φύση είναι αυτό μιας όμορφης και αστραφτερής μαύρης γάτας που σε κοιτάει με αυτά τα πανέμορφα μάτια από κεχριμπάρι.

Όμως, παρόλη την ομορφιά της υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις γύρω από την ύπαρξη της, κάνοντας δύσκολο έργο την κατανόηση πραγμάτων που κινούνται ανάμεσα στον μύθο και την αλήθεια.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι μικροί αυτοί «πάνθηρες» ξεχωρίζουν, διότι είναι γλυκύτατα, έξυπνα, αστεία και στοργικά πλασματάκια.

Μύθοι και αλήθειες για τις μαύρες γάτες

Η λαϊκή παράδοση που αφορά τις μαύρες γάτες ποικίλλει με πολλές αντιθέσεις. Σε όποια χώρα και αν πας, θα ακούσεις διαφορετικά πράγματα για αυτές.

Οι Αιγύπτιοι τιμούσαν όλες τις γάτες ως αντιπροσώπους της θεάς Bast (ή Bastet).

Στην Κελτική μυθολογία μια νεράιδα που λεγόταν Sith παίρνει τη μορφή μεγάλης μαύρης γάτας που είχε ένα λευκό σημάδι στο στήθος της.

Πολλοί προληπτικοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά. Από εκεί πηγάζει και η σύγχυση ανάμεσα στον μύθο και την αλήθεια για αυτές.

Η αμάθεια και η δεισιδαιμονία που επικρατούσαν στα Μεσαιωνικά χρόνια καθιέρωσε την πεποίθηση ότι οι ελεύθερες γυναίκες που τάιζαν αδέσποτες γάτες ήταν ύποπτες για Μαγεία και αυτές οι γάτες τις συντρόφευαν σε αυτές τις τελετές. Αυτή η αντίληψη προκάλεσε την εξόντωση των μαύρων γατών και οδήγησε στην πυρά των «μαγισσών».

Όμως η εξάλειψη αυτών των πολύτιμων αιλουροειδών επέτρεψε την εξάπλωση της πανούκλας (ή Μαύρου θανάτου) σχεδόν στο 25% του τότε παγκόσμιου πληθυσμού μέσω των ποντικιών.

Και αυτό γιατί οι παραπλανημένοι άνθρωποι εξολόθρευαν τους εχθρούς των θανατηφόρων αυτών τρωκτικών.

·         Αντίθετα, υπάρχουν άλλες χώρες που θεωρούν γούρικες τις μαύρες γάτες. Στη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία πιστεύουν ότι, αν διασταυρωθείς  στο δρόμο σου με μια μαύρη γάτα, θα έχεις καλοτυχία.

 

·         Στην Ιρλανδία, ωστόσο, αν συναντήσεις μια μαύρη γάτα κάτω από το φως του φεγγαριού πιστεύουν ότι θα πεθάνεις από κάποια επιδημία.

 

·         Στη Γερμανία είναι ακόμα πιο μπερδεμένα τα πράγματα, διότι θεωρούν ότι αν μια μαύρη γάτα σε συναντήσει ερχόμενη από τα δεξιά προς τα αριστερά, θα έχεις κακοτυχία, αν όμως έρχεται από αριστερά προς τα δεξιά θα είσαι ευνοημένος.

 

·         Οι πειρατές ζούσαν μέσα σε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, διότι πίστευαν ότι αν μια μαύρη γάτα περπατάει προς το μέρος σου αυτό είναι καλό, αν όμως απομακρύνεται από εσένα τότε θα είσαι κακότυχος. Αυτή η πεποίθηση ισχύει αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ναυτικοί και οι ψαράδες γενικά θεωρούν γούρικες τις γάτες, αν όμως μια γάτα ανέβει πάνω σε ένα πλοίο και μετά κατέβει αμέσως, τότε πιστεύουν το σκάφος αυτό θα βουλιάξει. Αν λατρεύεις λοιπόν τις κρουαζιέρες, πρόσεξε ποιος μπαινοβγαίνει στο πλοίο που θα ταξιδέψεις!!!

·         Οι Σκωτσέζοι πιστεύουν ότι μια αδέσποτη μαύρη γάτα θα σου φέρει ευημερία.

 

·         Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι μια ανύπαντρη γυναίκα που έχει ως κατοικίδιο 1 μαύρη γάτα θα έχει να διαλέξει ανάμεσα από πολλούς μνηστήρες, ενώ στα Εγγλέζικα Midlands μια μαύρη γάτα θεωρείται ως 1 γούρικο γαμήλιο δώρο.

Ο Βασιλιάς Charles I θρήνησε τον χαμό της μαύρης του γάτας και δήλωσε δημόσια ότι  έχασε την τύχη του εξαιτίας αυτής της απώλειας. Την επόμενη ημέρα συνελήφθη ως ύποπτος εσχάτης προδοσίας.

           

Η επιστήμη σχετικά με τη μαύρο τρίχωμα της γάτας

Ο οργανισμός CFA (Cat Fancier’s Association) αναγνωρίζει 22 φυλές γάτας που μπορεί να περιέχουν και μαύρα μέλη στην οικογένεια τους.

Η ράτσα της γάτας της Βομβάης (Bombay) είναι αποκλειστικά μαύρη.

Πολλές μαύρες γάτες έχουν χρυσό χρώμα ματιών λόγω της υπερσυγκέντρωσης μελανίνης στον οργανισμό τους.

Το τρίχωμα τους μπορεί να είναι κοντό, μεσαίο ή και μακρύτριχο.

Γενετικά, όλες οι γάτες είναι κόκκινες ή μαύρες ή με αναμείξεις των 2 αυτών βασικών χρωματισμών.

2 τύποι μελανίνης ευθύνονται για το χρώμα της γούνας μιας γάτας: Η ευμελανίνη παράγει τις μαύρες και τις καφέ γάτες και η φαιομελανίνη παράγει από τις κόκκινες ως και τις μπεζ-κρεμ. Για να γεννηθούν μαύρα γατάκια, πρέπει και οι 2 γονείς να κουβαλούν το γονίδιο του μαύρου χρώματος.

Όσον αφορά το σχέδιο στο τρίχωμα της γάτας, αυτό που κυριαρχεί λέγεται agouti και αφορά τις ραβδώσεις ή τις κηλίδες πάνω στη γούνα μίας γάτας.

Για να γεννηθεί μια ολόμαυρη γάτα πρέπει να έχει μέσα της το μη επικρατές γονίδιο non-agouti (να μην έχει ραβδώσεις). Κάποιες, όμως μαύρες γάτες μπορεί να κουβαλούν και το agouti γονίδιο και κάτω από το έντονο ηλιακό φως μπορεί να διαφαίνονται ραβδώσεις στο σώμα τους. Αν μια γάτα κουβαλάει και το γονίδιο του κόκκινου χρώματος, τότε μπορεί στο μαύρο της τρίχωμα να υπάρχει μία ελαφριά απόχρωση σκουριάς που θα φανεί κάτω από έντονο φως. Πρέπει να τονίσουμε επίσης, ότι το χρώμα αυτό της σκουριάς αυτή να υποδηλώνει την έλλειψη τυροσίνης (ένα αμινοξύ που επιδρά στο νευρικό σύστημα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους αλλά και στη συγκέντρωση της γάτας). Η τυροσίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ευμελανίνης.

Η φαιομελανίνη και η τυροσίνη είναι σημαντικοί παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος της γάτας μακροχρόνια και. Αν ο κτηνίατρος σου κάνει αιματολογικές εξετάσεις και διαπιστώσει την ανεπάρκεια της ύπαρξης τους στον οργανισμό του κολλητού σου, τότε μπορεί να σου προτείνει κάποιο ειδικό συμπλήρωμα.

Το NIH (National Institutes of Health) στις ΗΠΑ διεξάγει έρευνες σχετικά με το αν οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να προστατεύσουν τις μαύρες γάτες από τον ιό FIV (Feline Immunodeficiency Virus). Αυτήν η προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα ευνοήσει και τη θεραπεία του ιού HIV στις γάτες.

Επίλογος

Τελικά, επειδή ζούμε στον 21ο αιώνα, μάλλον πρέπει να παραμερίσουμε όλες τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που αφορούν τις μαύρες γάτες και απλά να θαυμάζουμε την αστραφτερή ομορφιά μιας τέτοιας γάτας με μάτια στο χρώμα του κεχριμπαριού.

Μη ξεχάσεις λοιπόν την 17η Αυγούστου που είναι η Παγκόσμια ημέρα αγάπης της μαύρης γάτας, να υιοθετήσεις και εσύ ένα τέτοιο πανέμορφο πλασματάκι.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0