Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων στον κόσμο.
Αυτοί που αγαπούν τις γάτες και αυτοί που θεωρούν ότι όλος ο πληθυσμός των αιλουροειδών συνωμοτεί εναντίον τους.
Ενώ οι σκύλοι θεωρούνται οι καλύτεροι μας φίλοι, οι γάτες φαίνονται να είναι τα αδιάφορα φιλαράκια μας που κάθονται σε μία γωνία και μας κρίνουν σιωπηλά.
Μάλλον όμως, το πρόβλημα δεν είναι αυτές. Ίσως να είμαστε εμείς.
Η επιστημονική έρευνα φωτίζει όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής διαφόρων ειδών ζώων για τα οποία οι γνώσεις μας είναι ανεπαρκείς.
Αν είσαι αρνητής της γάτας, τα παρακάτω 8 αποδεδειγμένα πράγματα που εξηγεί η επιστήμη, ίσως αλλάξουν τη γνώμη σου, ενώ, αν είσαι fan αυτού του αξιολάτρευτου οικιακού μας συντρόφου, θα θαυμάσεις ακόμα περισσότερο αυτά τα χνουδωτά πλασματάκια που ομορφαίνουν τη ζωή μας.
1) Μπορείς να γίνεις φίλος μίας γάτας ανοιγοκλείνοντας αργά τα μάτια σου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, όταν ανοιγοκλείνεις αργά τα βλέφαρα σου μπροστά σε μία γάτα, είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αποκτήσεις ψυχικό δεσμό μαζί της.
Σε μία έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Portsmouth και του Sussex, διατυπώθηκε το συμπέρασμα ότι η μιμητική εφαρμογή από εμάς του γατο-χαμόγελου (γνωστού ως «slow blink») βοηθάει στον σχηματισμό ψυχικής ένωσης ανάμεσα σε εμάς και τα φιλαράκια μας.
Η Karen McComb, καθηγήτρια στη σχολή ψυχολογίας του πανεπιστημίου Sussex και υπεύθυνη της έρευνας, λέει:
«Επειδή τυγχάνει να είμαι γατο-μαμά και επιστήμονας πάνω στο πεδίο εξερεύνησης ζωικών συμπεριφορών, μπορώ να βεβαιώσω ότι γάτες και άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο. Είναι κάτι που όλοι οι γατο-γονείς υποψιάζονταν, αλλά είναι συναρπαστικό αυτό τώρα να αποδεικνύεται και από τη επιστήμη.»
Και συμπληρώνει ή ίδια:
«Προσπαθήστε να κατευθύνετε τα μάτια σας επάνω της με ένα χαλαρό χαμόγελο και μετά κλείστε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα. Θα ανακαλύψετε ότι απαντούν με τον ίδιο τρόπο ξεκινώντας έτσι ένα είδος συζήτησης.»
2) 1 και κάτι γάτες στις 10 πάσχουν από άγχος αποχωρισμού (separation anxiety).
Περισσότερες από 1 στις 10 γάτες που έγιναν αντικείμενο έρευνας, επέδειξαν προβλήματα συμπεριφοράς, όταν προσωρινά αποχωρίστηκαν από τους ανθρωπο-γονείς τους.
Μάλιστα οι επιστήμονες στην έρευνα αυτή διαπίστωσαν ότι οι επηρεαζόμενες γάτες ερχόντουσαν από νοικοκυριά που δεν είχαν καθόλου γυναίκες ή είχαν περισσότερες από μία.
Τα ίδια προβλήματα επέδειξαν γάτες που δεν είχαν πρόσβαση σε παιχνίδια ή κάποιο άλλο κατοικίδιο για παρέα, όταν έμεναν μόνες.
Οι γατο-γονείς αυτών των κατοικίδιων κλήθηκαν να δώσουν τις πληροφορίες εκείνες που αφορούσαν την περιγραφή των σχέσεων των γατο-παιδιών τους με άλλα κατοικίδια, πώς συμπεριφέρονταν, όταν έλειπαν εκείνοι από το σπίτι, όπως και να αποτυπώσουν το περιβάλλον διαβίωσής τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι το 13,5% των συμμετεχόντων γατών στην έρευνα εμφάνισε τουλάχιστον μία φορά τα χαρακτηριστικά προβλήματα που συνδέονται με το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού», με συχνότερο από αυτά τις καταστροφικές συμπεριφορές (20 στις 30 γάτες).
Άλλα χαρακτηριστικά αυτών των συμπεριφορών που καταγράφηκαν είναι:
Έντονοι και παρατεταμένοι φωνητισμοί (19 γάτες), ούρηση σε ακατάλληλα σημεία (18 γάτες), επιθετικότητα (11 γάτες), αναστάτωση και ταραχή (11 γάτες) και αφόδευση σε ανεπιθύμητα μέρη (7 γάτες).
Η απάθεια, που ακολουθεί μια καταθλιπτική συμπεριφορά και διαπιστώνεται με απώλεια ενέργειας και ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκε επίσης σε 16 γάτες εξαιτίας του άγχους του αποχωρισμού.
3) Η γάτα σου σε αγαπάει πραγματικά.
Η τροφή είναι η αιτία που άνθρωποι και γάτες ήλθαν σε επαφή για πρώτη φορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας βλέπουν ως υπερμεγέθη ανοιχτήρια κονσερβών.
Η χημική ανάλυση των οστών γατών ηλικίας 5300 ετών στην Κίνα έδειξε ότι τα αιλουροειδή αυτά ήταν κυνηγοί τρωκτικών που ζούσαν κοντά στα τότε καταστήματα πωλήσεως γεωργικών σπόρων.
Στην πραγματικότητα τους δώσαμε στέγη και εκείνες ως αντάλλαγμα εξολόθρευσαν διάφορα είδη παρασίτων (έντομα και μικρά βλαβερά τρωκτικά).
Όσο περνούσε ο χρόνος, τουλάχιστον στη Δυτική κουλτούρα και πολιτισμό, οι οικόσιτες γάτες εκτός των κυνηγετικών τους ικανοτήτων επιλέχθηκαν επίσης για αγκαλιές και χάδια.
Από το σημείο αυτό και ύστερα αναπτύχθηκε κάτι βαθύτερο από μία διαδραστική συνεργασία.
Όπως με τους σκύλους, η εξημέρωση της γάτας ξεκλείδωσε μία τεράστια γκάμα παιχνιδιάρικων συμπεριφορών.
Αυτές περιλαμβάνουν την περιποίηση, το παιχνίδι μεταφοράς μισο-πεθαμένων μικρών θηραμάτων στην εξώθυρα μας ως μία επίδειξη αυθόρμητης διάθεσης παιχνιδιού κ.ά.
Για τις γάτες αυτές οι συμπεριφορές υπερβαίνουν την υποχρέωση ανταπόδοσης που αισθάνονται για το φαγητό που τους προσφέρουμε και αντιστοιχούν σε οικογενειακές σχέσεις.
Το Σεπτέμβριο του 2019, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι γάτες εμφανίζουν χαρακτηριστικά του «ασφαλούς ψυχικού δεσμού» όπως και οι σκύλοι, δηλαδή η παρουσία του γατο-γονέα προκαλεί σε αυτές την εκδήλωση συναισθημάτων, όπως αυτά της ασφάλειας και της ηρεμίας.
Υπάρχουν ξεχωριστές αποδείξεις στις γάτες, σχετικά με το θέμα του χαϊδέματος, ότι κατά τη διάρκεια του ο εγκέφαλος τους εκκρίνει μία δόση ορμονών, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους που αισθάνονται ανάλογα, όταν αγαπημένα τους πρόσωπα κυκλοφορούν τριγύρω τους.
Μάλλον τώρα οι σκύλοι απέκτησαν έναν σοβαρό αντίπαλο για τη διεκδίκηση του τίτλου ως του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου».
4) Οι γάτες προαισθάνονται την επικείμενη εμφάνιση της αστραπής.
Οι γάτες, όπως και πολλά άλλα ζώα, συγκριτικά με τους ανθρώπους είναι πιο ευαίσθητες στους ήχους, στις μυρωδιές και στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Οι οξυμένες τους αισθήσεις τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται τα ίχνη μίας καταιγίδας πολύ πριν εμείς το καταλάβουμε.
Λίγο πριν την καταιγίδα, τα εσωτερικά τους αυτιά εντοπίζουν την ξαφνική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης και τη συσχετίζουν με την επικείμενη έλευσή της.
Επίσης, αν μία καταιγίδα ξεσπάσει πιο μακριά από το μέρος που είναι η γάτα, μπορεί να συλλάβει τον αμυδρό ήχο των κεραυνών.
Ομοίως, μπορεί να μυρίσει την επερχόμενη βροχή ή τη χαρακτηριστική οσμή του όζοντος που συνήθως δημιουργείται από την αστραπή και έχει μία δυνατή μεταλλική μυρωδιά.
5) Οι γάτες αγαπούν να χώνονται σε κουτιά.
Ξοδεύουν περίπου 18 ώρες ημερησίως για ύπνο. Σαν μοναχικά ζώα που είναι αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για ξεκούραση.
Μία γάτα όμως, που τυλίγεται μέσα σε ένα κουτί ακόμα και έξω από το σπίτι, το κάνει για να αποφύγει το κρύο πάτωμα του. Οι γάτες αρέσκονται σε θερμοκρασίες περίπου 14°C υψηλότερες από αυτές που ταιριάζουν σε εμάς και, αν δεν μπορούν να λουστούν από τις θερμές ηλιαχτίδες σε μία υπέροχη ημέρα, βολεύονται μέσα σε ένα αναπαυτικό κουτί παπουτσιών.
6) Οι γάτες ως κατοικίδια επηρεάζουν τρομακτικά την τοπική πανίδα.
Οι εξημερωμένες γάτες σκοτώνουν σε μία δεδομένη περιοχή περισσότερα θηράματα από παρόμοιους θηρευτές στην άγρια φύση, όπως αναφέρεται σε σχετικές έρευνες.
Σύμφωνα με μία από αυτές, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 , το κυνήγι των κατοικίδιων έχει μεγάλες επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό άγριας ζωής.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό συμβαίνει κοντά στο σπίτι σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτό. Μάλλον αυτό το βεληνεκές περιλαμβάνει μερικούς γειτονικούς κήπους.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι οικόσιτες γάτες σκοτώνουν 2-10 φορές παραπάνω ζώα της άγριας φύσης συγκριτικά με το αντίστοιχο αποτέλεσμα των άγριων θηρευτών.
Η επιστήμονας διοργανωτής της έρευνας Roland Kay’s λέει:
«Από τη στιγμή που οι γάτες τρώνε εμπορικές τροφές, σκοτώνουν λιγότερα θηράματα καθημερινά από τους άγριους κυνηγούς και σε αυτή την απόσταση η γκάμα των θηραμάτων είναι πολύ μικρή και περιορισμένη.
Αν προσθέσουμε, όμως, σε αυτό την ασυνήθιστη πυκνότητα των οικόσιτων γατών σε μερικές περιοχές (δηλαδή τον υπερπληθυσμό τους), τότε ο κίνδυνος που διατρέχουν τα πουλιά και τα άλλα μικρά θηλαστικά θηράματα αυξάνεται κατά πολύ.»
Σύμφωνα με την έρευνα, μία κατοικίδια γάτα σκοτώνει κατά μέσο όρο 14,2 με 38,9 θηράματα ανά εκτάριο έκτασης (10000 m2) τον χρόνο.
Η έρευνα έδειξε, επίσης ότι τη μεγάλη ζημιά την κάνουν οι γάτες κατά τη διάρκεια επισκευών ή ανακαινίσεων των κατοικιών τους, επειδή μένουν πολύ περισσότερο χρόνο έξω από την κατοικία τους με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη περιπλάνησή τους.
7) Οι γάτες δεν είναι Vegan.
Στην άγρια φύση, οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα. Υπάρχουν αρκετά αμινοξέα που περιέχονται μέσα στο κρέας, όπως η ταυρίνη, την οποία δεν μπορούν να συνθέσουν ή αποθηκεύσουν με άλλο τρόπο.
Για αυτό η Vegan διατροφή πρέπει να είναι φτιαγμένη τέλεια και να είναι ανάλογη με την ηλικία και το βάρος τους.
Πολύ λίγη ταυρίνη μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μεγάλη ποσότητα αυτής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές φλεγμονές του ουροποιητικού τους συστήματος.
Οι σαρκοφάγες γάτες παίρνουν την ταυρίνη που χρειάζονται από το κρέας που καταναλώνουν, ενώ η συνθετική ταυρίνη που μπαίνει στη Vegan διατροφή αφορά διαφορετικές μορφές της που απορροφώνται στον μεταβολισμό της γάτας σε διαφορετικά ποσοστά.
Αυτό το γεγονός δυσκολεύει αφάνταστα την επιθυμία του Vegan γατο-γονέα να δώσει μία ισορροπημένη Vegan διατροφή στα γατο-παιδιά του.
8) Οι γάτες προσγειώνονται στα πόδια τους.
Από την εποχή του Νεύτωνος απασχολούσε τους επιστήμονες η εξήγηση του φαινομένου της προσγείωσης της γάτας σε όρθια θέση, όταν πέφτει από κάποιο ύψος.
Την κατανόηση και επεξήγηση αυτού του φαινομένου κατάφεραν περισσότερο από όλους να επιτύχουν, οι Δανοί φυσιολόγοι G.G.J Rademaker και J.W.G ter Braat το 1935.
Μέχρι τότε είχαν ασχοληθεί εκτεταμένα επιστήμονες που ερευνούσαν το νευρικό σύστημα της γάτας. Προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον ρόλο που έπαιζε το νευρικό σύστημα της γάτας στα αντανακλαστικά της προσγειώσεως της.
Αυτοί οι 2 επιστήμονες παρομοίασαν το σώμα της με 2 κυλίνδρους που υποκαθιστούν το μπροστινό μέρος και το πίσω μέρος.
Αν η γάτα μπορεί να στριφογυρίσει στον αέρα το πίσω μέρος του σώματος της ,τότε μπορεί να στρίψει και το μπροστινό του μέρος προς την αντίθετη κατεύθυνση , προκαλώντας έτσι αντιστροφή της ορμητικής γωνίας του σώματος που ακολουθεί την ταχύτητα της πτώσης της.
Οι γάτες έχουν εκπληκτική αίσθηση της ισορροπίας και το πολύ ευέλικτο πίσω μέρος τους τούς επιτρέπει να στριφογυρίσουν ταχύτατα το εμπρόσθιο , ώστε ολόκληρο το σώμα να γυρίσει προς τα κάτω και να προσγειωθεί στα 4 πόδια της.
Για την επιτυχία , όμως αυτή βοηθούν και άλλοι παράγοντες.
Τα μικρά τους κορμιά με την ελαφριά σκελετοδομή που έχουν καθώς και το πυκνό τους τρίχωμα , εξασθενούν τις αρνητικές επιδράσεις της πτώσης τους.
Μάλιστα , κάποιες γάτες προλαβαίνουν να τεντώσουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια της πτώσης τους , αυξάνοντας έτσι την αντίσταση του αέρα που επιβραδύνει την ταχύτητα που πέφτουν.
Επίλογος
Τελειώνοντας, θα παραθέσουμε 5 αξιοθαύμαστα πράγματα που αφορούν τα τριχωτά μας φιλαράκια:
• Ο πρώτος χρόνος ζωής μίας γάτας ισούται με 15 ανθρώπινα έτη.
Μετά το 2ο έτος της ηλικίας τους, οι γάτες μετρούν 25 ανθρώπινα χρόνια.
Από το στάδιο αυτό και μετά κάθε χρόνος ισοδυναμεί με 7 δικά μας έτη.
• Οι γάτες έχουν 5 δάχτυλα στα 2 μπροστινά τους πόδια και 4 στα 2 πίσω πόδια.
Δεν είναι σπάνιο για αυτές να έχουν παραπάνω νύχια σε κάποια πόδια.
Η γάτα με τα περισσότερα δάχτυλα που έχει καταγραφεί ποτέ, είχε 8 δάχτυλα σε κάθε της πόδι.
• Τα νιαουρίσματα δεν εκφράζουν τη γλώσσα με την οποία συνεννοούνται οι γάτες.
Αναπτύχθηκαν από αυτές, για να επικοινωνούν μαζί μας.
• Οι οικόσιτες γάτες ξοδεύουν το 70% του καθημερινού τους χρόνου για να κοιμούνται.
Από το υπόλοιπο 30%, το 15% αυτού αφορά την περιποίηση και τον καλλωπισμό της.
• Οι γάτες μπορούν να γυρίζουν τα αυτιά τους σε γωνία 180°.