BLOG

4 καλοκαιρινές απειλές για τον σκύλο σου

01/08/2022
0 Liked

Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες έφθασαν και ταυτόχρονα χτυπάει το προειδοποιητικό καμπανάκι των πιθανών κινδύνων που συνεπάγεται αυτό.

Όσο και αν καμαρώνεις το φιλαράκι σου που παίζει ή λαγοκοιμάται στη λιακάδα, πρέπει να πάρεις κάποιες προφυλάξεις, διότι οι συμφορές κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του.

Παρακάτω θα περιγράψουμε τι πρέπει να προσέξεις, ώστε εσύ και ο κολλητός σου να απολαύσετε απερίσπαστοι και ευτυχισμένοι τους θερινούς μήνες:

• Υπερθέρμανση και θερμοπληξία.

Πολλοί σκυλογονείς δεν αντιλαμβάνονται πόσο εύκολα μπορεί να υπερθερμανθεί ο σύντροφός τους.

Τόσο οι σκύλοι, όσο και οι γάτες, δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος τους, σε αντίθεση με εμάς. Αυτό γίνεται, διότι οι ιδρωτοποιοί αδένες τους είναι συγκεντρωμένοι στα μαξιλάρια των πελμάτων τους.

Το λαχάνιασμα του σκύλου σου λειτουργεί ως ο θερμοστάτης του σώματός του στην προσπάθεια του να δροσιστεί.

Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι, όπως τα Bulldog, τα Pug κ.ά., αδυνατούν να λαχανιάσουν σε ικανοποιητικό βαθμό συγκριτικά με τους μακρύρυγχους ομοφύλους τους, όπως ο Γερμανικός ποιμενικός, το Ακίτα κ.ά. και αυτό συνεπάγεται μειωμένη ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας τους.

Τα κατοικίδια επίσης, μπορούν να αφυδατωθούν πολύ γρήγορα στη ζέστη, για αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η άνετη πρόσβασή τους σε φρέσκο και δροσερό νερό.

Αν βρίσκονται έξω σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες, εξασφάλισε την πρόσβαση τους σε σκιερά μέρη με δροσερό νερό και, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 32 °C, πρέπει γρήγορα να επιστρέψουν στο σπίτι.

Αν απολαμβάνεις την ξεκούραση στη βεράντα σου τις καλοκαιρινές ημέρες ή απογεύματα και το φιλαράκι σου δεν ξεκολλάει από το πλάι σου, δρόσιζε τον με το λάστιχο της βρύσης ή με έναν ψεκαστήρα.

Αν υπάρχει διαθέσιμη παιδική πλαστική πισίνα, γέμισε την με νερό και παρότρυνε τον να ξαπλώσει ή να κάτσει μέσα σε αυτήν.

Η άσκηση με τον σκύλο σου πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, αφού πέσει ο ήλιος.

Προσπάθησε να κινείσαι σε σκιερά μέρη τις ζεστές ώρες της ημέρας και ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή μην υπερβάλεις στην άσκηση ή το παιχνίδι.

Ακόμα και μια μουντή ημέρα ή απόγευμα, μία μακρά περίοδος καταπόνησης μέσα στη ζέστη μπορεί να του προκαλέσει θερμοπληξία.

Απαγόρευσε του να στέκεται ή να κάθεται ή ακόμα και να ξαπλώνει σε καυτές εξωτερικές επιφάνειες, όπως το πεζοδρόμιο ή το parking σου.

Οι πατούσες του, η κοιλιά του και τα καπούλια του μπορούν να υποστούν εγκαύματα από το καυτό τσιμέντο.

Πάντα να θυμάσαι ότι η απόσταση του σώματός του από το έδαφος είναι μικρή και η κατακράτηση της ζέστης στις επιφάνειες της γης είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη συγκριτικά με τον αέρα.

Ποτέ μην αφήσεις τον σκύλο σου μέσα στο παρκαρισμένο σου αυτοκίνητο μια καυτή ημέρα, διότι θα αισθάνεται σαν να βρίσκεται στον φούρνο, ακόμα και αν έχεις αφήσει ανοικτά τα παράθυρα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βαριάς σωματικής βλάβης ή ακόμα και θανάτου.

Άσε που εκτός των σωματικών κινδύνων, αυτή η αμέλεια αποτελεί και παράνομη πράξη.

• Εγκαύματα.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, επειδή ο κολλητός μας έχει τρίχωμα ,προστατεύεται από τον καρκίνο του δέρματος.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Σε λευκότριχους σκύλους

• Σε κοντότριχους σκύλους

• Σε άτριχες φυλές κατοικιδίων, όπως τα Chinese Crested dogs, τα Peruvian Inca Orchid dogs, οι Γάτες Sphynx κ.ά

• Οι σκύλοι με ροζ ή ανοιχτόχρωμα ρύγχη

• Οι σκύλοι που λατρεύουν την ηλιοθεραπεία (ειδικά αυτοί που στηρίζονται με την πλάτη στο έδαφος).

Μπορείς να προστατέψεις το φιλαράκι σου με τη χρήση μίας αντιηλιακής κρέμας.

Επίσης, αν βρεις κάποιο προϊόν που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, θα βοηθήσει την προστασία του φίλου σου από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB.

Το οξείδιο του ψευδαργύρου βρίσκεται φυσιολογικά πάνω στον φλοιό της γης και μπορεί να προστατέψει τον σύντροφό σου από την εκτεταμένη έκθεση του στον ήλιο.

Όταν βάζεις αντιηλιακή κρέμα στον σκύλο σου, απόφυγε τα μάτια του, αλλά μην παραλείψεις το υπόλοιπο πρόσωπο και τα αυτιά, καθώς και την κοιλιά του, αν απολαμβάνει τους στροβιλισμούς στο έδαφος.

Αν είστε έξω για πολλές ώρες, συμπλήρωνε τη χρήση του αντιηλιακού ανά 2ωρο.

• Συγκεντρώσεις στον κήπο και barbecue.

Ακόμα και αν το φιλαράκι σου έχει υγιές πεπτικό σύστημα, είναι καλό να μην έχει πρόσβαση στα φαγητά του party ή του barbecue, καθώς και σε άλλες τοξικές ανθρώπινες τροφές, όπως τον καφέ, τη σοκολάτα, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια  και τη ζύμη του ψωμιού.

Μην του δώσεις μαγειρεμένα κόκκαλα, διότι μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, όταν θρυμματίζονται από το μάσημα του.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν κάνει εγχειρήσεις αφαίρεσης κομματιών και ινών από κόκκαλα που έχουν επιπόλαια δοθεί ή βρέθηκαν από τα φιλαράκια μας στα σκουπίδια μετά το party.

Το αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις ήταν τραγικό, διότι επήλθε ο θάνατος, λόγω της έμφραξης του πεπτικού σωλήνα.

Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι οι σκύλοι δε νιώθουν βιολογικά την ανάγκη για πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τον μυελό των οστών ή των οστών εν συνόλω και ευτυχώς που όλοι απολαμβάνουν να μασούν ωμά κόκκαλα για την όμορφη τους γεύση, την πνευματική διέγερση και την εκγύμναση των μυών του στόματος, που προκύπτει από το ροκάνισμά τους.

Έτσι λοιπόν στο θέμα των κόκκαλων  παίξε εκ του ασφαλούς και πρόσφερε στο φιλαράκι σου ωμά κόκκαλα ή παιχνίδια με αβλαβές υλικό στο σχήμα των οστών.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών συγκεντρώσεων στο σπίτι, είναι σημαντική η απόκρυψη του αλκοόλ από τον σκύλο σου.

Το αλκοόλ είναι δηλητήριο για τους σκύλους και ανάλογα με την καταναλωθείσα ποσότητα ο κολλητός σου μπορεί να ναρκωθεί, να αισθανθεί αδυναμία ή κατάθλιψη ή ακόμα να πέσει και σε κώμα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις δηλητηριασμού από αλκοόλ μπορεί να προκληθεί ακόμα και ο θάνατος, λόγω της ανηκέστου βλάβης του αναπνευστικού συστήματος.

 

Άλλα καλοκαιρινά δηλητήρια

Πολλά κοινά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα περιέχουν χημικά στοιχεία που είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Το ίδιο ισχύει και για τα ποντικοφάρμακα.

Μην επιτρέψεις στο κατοικίδιο σου την πρόσβαση σε περιοχές, όπως τον κήπο, το γρασίδι, το διπλανό έρημο οικόπεδο, όπου διάφορες χημικές ουσίες μπορούν να έχουν χρησιμοποιηθεί.

Το ίδιο κάνε και όταν βγάζεις βόλτα το φιλαράκι σου.

Αποθήκευσε όλα τα χημικά σε μέρη που αδυνατεί να προσεγγίσει ο σκύλος σου και θυμήσου ότι διάφορα έλαια ή σπιράλ από citronella κατά των κουνουπιών είναι εστίες δηλητηρίασης.

Πριν θελήσεις να ομορφύνεις τον κήπο σου φυτεύοντας λουλούδια και πρασινάδες, επισκέψου το φυτώριο και μάθε ποια από αυτά είναι τοξικά, αν φαγωθούν από τον πολύτιμο σύντροφό σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0