Αν κάνεις αναπαραγωγή γατών ή φροντίζεις αδέσποτες γάτες που γεννούν συχνά, ίσως έχεις βιώσει ένα τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα και θλιβερό φαινόμενο.
Είναι αυτό που κάποιες γατομάνες τρώνε κάποιο ή κάποια από τα μωρά τους. Ευτυχώς δεν το συναντάμε συχνά, όμως είναι πιθανό να συμβεί.
Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους από τους κυριότερους λόγους που ωθούν κάποιες μητέρες να τρώνε τα παιδιά τους :
Τα μικρά έχουν πρόβλημα υγείας.
Είναι ίσως το συχνότερο αίτιο εμφάνισης αυτού του φαινομένου, όταν κάποιο νεογέννητο πεθάνει ή είναι τόσο αδύναμο, ώστε να επέλθει ο θάνατος.
Σε αυτήν την περίπτωση το ένστικτο της μητέρας, ίσως την οδηγεί σε αυτήν την πράξη.
Οι γάτες έχουν στη μύτη τους περισσότερους από 200 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς και αυτή η οξύτατη αίσθηση ανίχνευσης οσμών κατευθύνει τις μητέρες στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει κάποιο από τα μωρά τους.
Επειδή ένα άρρωστο ή νεκρό γατάκι αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη γέννα, λόγω της εξάπλωσης των νοσογόνων βακτηριδίων, σίγουρα θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τα υπόλοιπα μωρά τους.
Κινδυνεύει η γέννα της.
Σίγουρα η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας, είναι γιατί αν εντοπίσουμε κάποιο νεκρό γατάκι να μην το απομακρύνουμε εμείς από τη γέννα;
Η απάντηση είναι ότι η μητέρα δε θα ανεχθεί καμία επέμβαση μέσα στη φωλιά της, τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τον τοκετό.
Κάθε προσπάθεια μας να πλησιάσουμε κοντά της θα την κάνει να νιώσει ότι δεν είναι ασφαλής, αυτή και τα μικρά της, στο σημείο που γέννησε και θα ψάξει να μεταφέρει αλλού τη γέννα της.
Αν δεν κατορθώσει να απομακρυνθεί ή αισθάνεται ότι δυσκολεύεται πολύ, ίσως φάει κάποιο ή κάποια από τα μωρά της.
Συνήθως οι οικόσιτες γατομάνες, σπάνια θα φάνε κάποιο από τα μωρά τους, διότι αισθάνονται ασφαλείς μέσα στο σπίτι τους.
Στην φύση ωστόσο, οι γάτες αντιμετωπίζουν κινδύνους από διάφορους θηρευτές που ίσως δουν τα νεογέννητα γατάκια σαν εύκολη λεία και πολλές φορές οι γατομητέρες στην προσπάθεια τους να μειώσουν το άγχος που νιώθουν, μπορεί να φάνε τα μωρά τους, αν νιώθουν ανασφάλεια.
Μεγάλος και επίπονος τοκετός.
Μερικές φορές η διαδικασία του τοκετού μπορεί να κρατήσει 3 ημέρες ή και περισσότερο.
Παρόλο που κατά τη διάρκεια αυτή μπορούν να φάνε και να πιουν, καταπονούνται πολύ από την προσπάθεια που κάνουν για να γεννήσουν.
Μεγάλοι τοκετοί οδηγούν πολλές φορές σε λιμοκτονία τη μητέρα και ίσως φάει κάποιο νεογέννητο, ώστε να ανακτήσει τις θρεπτικές ουσίες που έχασε.
Οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα ζώα και μάλλον στις μεγάλες και κουραστικές γέννες θεωρούν ότι θα ανταπεξέλθουν στην απώλεια των δυνάμεων τους, αν φάνε κάποιο από τα μωρά τους.
Έλλειψη πείρας.
Αν και είναι σπάνιο, ωστόσο η απειρία σε κάποιες πρωτάρες γατομητέρες, ίσως τις οδηγήσει στο φάγωμα των μικρών τους.
Ίσως δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή είναι πολύ σκληρές οπότε μπορεί κατά λάθος να σκοτώσουν τα μωρά τους και μετά να τα φάνε.
Υποσιτισμός.
Στην άγρια φύση είναι συχνό φαινόμενο πολλά ζώα να υποσιτίζονται για διάφορους λόγους και χρειάζονται θρεπτικά συστατικά που δυστυχώς, ίσως τα βρίσκουν τρώγοντας τα μικρά τους.
Τρώνε ακόμα και τον πλακούντα τους.
Αν η γάτα είναι ελλιποβαρής μπορεί να φάει ακόμα και όλη της τη γέννα, ενώ αν επιβιώσουν κάποια από αυτήν, τότε θα θηλάσουν το μητρικό γάλα που περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Επομένως η θυσία κάποιου ή κάποιων μωρών θα αποτελέσει τη σωτηρία για τα υπόλοιπα αδελφάκια τους.
Στη σύγχρονη εποχή οι οικόσιτες γάτες σπάνια υποσιτίζονται και συνεπώς οι πιθανότητες για κάποιες μητέρες να φάνε τα μωρά τους είναι μικρές.
Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου το 50% των γατών άνω των 5 ετών είναι υπέρβαρες και πρέπει να χάσουν βάρος.
Δεν αναγνωρίζουν τα μωρά τους.
Ένας λόγος που δεν πρέπει να πλησιάζουμε κοντά στα νεογέννητα γατάκια της γάτας μας, είναι ότι επειδή έχει ισχυρή όσφρηση μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε ασύμβατη μυρωδιά σε σχέση με τη γέννα της.
Η παραμικρή αλλαγή που θα νιώσει μπορεί να τη μπερδέψει και να νομίζει ότι τα γατάκια της είναι κάποιος εχθρός, οπότε δε θα διστάσει να σκοτώσει κάποιο για χάρη του συνόλου.
Ένα απλό άγγιγμα είναι ικανό να αλλάξει την οσμή κάποιου νεογέννητου και να παραπλανήσει τη μητέρα του,
Τρώνε οι αρσενικές γάτες τα μικρά γατάκια;
Οι αρσενικές γάτες δεν τρώνε τα μωρά και είναι περισσότερο απασχολημένες στην προστασία της περιοχής τους, καθώς και στην προσέλκυση θηλυκών για να ζευγαρώσουν.
Ωστόσο, κάποιες φορές, ίσως σκοτώσουν τα γατάκια για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, καθώς και να οδηγήσουν τη θηλυκή γάτα πάλι σε οίστρο.
Πως θα διασφαλίσεις ότι η γάτα σου δε θα φάει τα μωρά της;
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να τη διατηρείς υγιή, όταν δεν είναι έγκυος.
Επέλεξε διατροφή με πολλές θρεπτικές ουσίες, ειδικά όταν βρεθεί σε διαδικασία εγκυμοσύνης.
Όταν φθάσει η ώρα του τοκετού παραχώρησε της ένα ήρεμο μέρος του σπιτιού σου, όπου δε θα υπάρχει κινητικότητα και φασαρία τριγύρω.
Μην αφήσεις να σε κυριεύσει η επιθυμία να παρέμβεις στα μωρά της και ποτέ μην την κάνεις να νιώσει ότι απειλείται η ασφάλεια των μικρών της.
Τότε η πιθανότητα να φάει τα μωρά της θα είναι μηδαμινή.
Τελικά γιατί κάποιες γάτες τρώνε τα μωρά τους;
Ο πιθανότερος λόγος για να φάει μία γάτα κάποιο ή όλα τα μωρά της είναι η ύπαρξη ασθένειας ή θνησιγένειας.
Ωστόσο, αυτά ισχύουν περισσότερο στην φύση, όπου δεν υπάρχει η εξασφάλιση της στέγασης και του φαγητού, παράγοντες που δεν αφορούν τις οικόσιτες γάτες.