Η απόκτηση μιας νεαρής γάτας είναι σίγουρα κάτι συναρπαστικό, όμως μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου θα αναρωτηθείς που πήγε αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, γιατί μια κανονική γάτα θα έχει πάρει τη θέση του.
Σε μόλις 8 εβδομάδες τα γατάκια βιώνουν τόσο δραστικές αλλαγές στην ανάπτυξη τους, όπου από νεογέννητα με κλειστά μάτια και πεσμένα αυτάκια,
γίνονται πλήρως απογαλακτισμένες γάτες.
Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα γατάκι, σίγουρα δε θα μπορεί να καταλάβει το νέο του περιβάλλον πριν την ηλικία των 8 εβδομάδων, όμως εσύ μπορείς να μάθεις τα στάδια ανάπτυξης μέχρι αυτό το χρονικό ορόσημο.
Τα γατάκια αναπτύσσονται ραγδαία από την πρώτη ως την έκτη εβδομάδα της ζωής τους.
Οι εβδομάδες 1-6 είναι ο χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου τα νεογέννητα γατάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Πρέπει να είναι μαζί με τη μητέρα τους τότε, η οποία είναι καλά εφοδιασμένη για να τους δώσει την τροφή και τη ζέστη που χρειάζονται.
Όσα από αυτά δεν έχουν μητέρα πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό περίπου ανά 2 ώρες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να τρίβεται απαλά η κοιλίτσα τους για να ενεργοποιηθεί η γαστρεντερική τους λειτουργία.
1η εβδομάδα ζωής
Τα μάτια τους είναι κλειστά και τα νύχια τους δε σύρονται μέσα-έξω από τα πέλματα.
Διπλασιάζουν το μέγεθος τους συγκριτικά με την πρώτη ώρα της γέννησης τους και θέλουν συνέχεια να κοιμούνται.
Ωστόσο, αν αποκτήσεις ένα γατάκι σε αυτήν την ηλικία θα μπορεί να κρατάει όρθιο το κεφαλάκι του, να κινεί τα άκρα του και να βγάζει πνιχτούς
φωνητισμούς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μητέρα γνωρίζει πως να κρατάει ζεστά τα μωρά της, να τα θρέφει και να γλείφει την κοιλίτσα τους για να μπορέσουν να ξεκινήσουν κάποιες κενώσεις του εντέρου τους.
Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για τα μικρά να τραφούν με το «πρωτόγαλα» της μητέρας τους, το οποίο θα τους δώσει όλα εκείνα τα αντισώματα που είναι απαραίτητα στη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Η κτηνίατρος Dr Hana Shaw λέει :
«Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών, η θηλάζουσα μάνα θα περάσει την ανοσία στα μικρά της μέσα από το «πρωτόγαλα» που θα τα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Αν κάποιο γατάκι δεν πιει πρωτόγαλα, θα είναι ανοσοκατασταλμένο και ευάλωτο στις φλεγμονές και τις παθήσεις».
2η εβδομάδα ζωής
Στις δύο εβδομάδες ζωής, τα γατάκια ανοίγουν τα ματάκια τους που έχουν μπλε χρώμα.
Όμως, η όραση τους είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη και δε μπορούν να βλέπουν μακριά.
Τα ακουστικά τους κανάλια θα ανοίξουν, όμως το σχήμα των αυτιών τους θα είναι στρογγυλεμένο και όχι μυτερό προς τα επάνω, όπως σε μια ενήλικη γάτα.
Τα δόντια τους δε θα έχουν ξεπεταχτεί και τα νύχια θα εξακολουθούν να μην πηγαίνουν μέσα-έξω από τα πέλματα τους.
Σε αυτό το στάδιο τα γατάκια γνωρίζουν τα αδελφάκια τους και ανταγωνίζονται για να πάρουν την καλύτερη θέση κάτω από τις θηλές της μητέρας τους, όταν έλθει η ώρα του γεύματος.
3η εβδομάδα ζωής
Κατά την τρίτη εβδομάδα ζωής τους, τα γατάκια ξεκινούν να περπατούν και να εξερευνούν το κοντινό τους περιβάλλον.
Κάποια, ίσως εξερευνήσουν την αμμολεκάνη που προορίζεται για αυτά, ενώ δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιχνίδια.
Τα δόντια αρχίζουν να ορθώνονται μέσα από τα ούλα και τα νύχια να μπαινοβγαίνουν.
Τα μάτια τους έχουν ακόμα το αρχικό μπλε χρώμα, ενώ τα αυτιά ξεκινούν να σηκώνονται δειλά προς τα επάνω.
Σε αυτή τη φάση το γατάκι σου ίσως αρχίσει να χουρχουρίζει και είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις το ευγενικό του κράτημα μέσα στα χέρια σου.
Σύμφωνα με την Dr Hana Shaw :
«Αν ταΐζεις το γατάκι σου με μπιμπερό, σίγουρα θα προσέξεις ότι πίνει πολύ περισσότερο σε κάθε γεύμα, όμως λιγότερες φορές, ίσως 4-5 την ημέρα.
Μπορείς να ξεκινήσεις τη στέρεη τροφή, καλύτερα για αρχή υγρή τροφή και μετά ανάμειξη αυτής με ειδική ξηρά τροφή για μικρά γατάκια».
4η εβδομάδα ζωής
Σε αυτήν τη φάση τα γατάκια κερδίζουν σε αυτοπεποίθηση και συντονίζονται για μεγαλύτερες εξερευνήσεις του χώρου τους.
Η όραση και η ακοή τους βελτιώνονται και μπορούν να χρησιμοποιούν το αμμοδοχείο τους.
Τα δόντια τους έχουν πάρει σχεδόν το σχήμα που πρέπει και τώρα ζυγίζουν περίπου 0,5 kgr, ενώ μεγαλώνει η περιέργεια τους για παιχνίδια.
Η Dr Hana Shaw λέει :
«Δείχνουν ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο και αλληλεπιδρούν με τα αδελφάκια τους περισσότερο, καθώς και με τους ανθρώπους και τα παιχνίδια.
Αυτό σημαίνει ότι έφθασε η ώρα της κοινωνικοποίησης τους».
Πρέπει να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άλλους ομοφύλους τους, ιδανικά τα αδέλφια τους, όπως και με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων(ενήλικες άνδρες και γυναίκες, παιδιά).
5ηςβδομάδα ζωής
Τα γατάκια συνεχίζουν την εξέλιξη της αυτοπεποίθησης και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
Οι προγόμφιοι οδόντες τους αρχίζουν να μεγαλώνουν και τώρα τα αυτιά τους ορθώνονται μυτερά με μεγαλοπρέπεια.
Η όραση τους είναι πλήρως ανεπτυγμένη και έχουν τρελή διάθεση για περιπέτεια με αποτέλεσμα να γίνονται ολοένα και πιο ανεξάρτητα, ενώ η προσωπικότητα τους αρχίζει να διαμορφώνεται.
6η εβδομάδα ζωής
Στην έκτη εβδομάδα όλα τα βρεφικά δόντια είναι παρόντα και η ακοή τους πλήρως ανεπτυγμένη.
Τρελαίνονται για παιχνίδι, να ορμάει το ένα πάνω στο άλλο και να εξερευνούν αδιάκοπα, ενώ τρώνε κυρίως ξηρή τροφή με ενδιάμεσες παροχές λιχουδιών.
7-8η εβδομάδες ζωής
Σε αυτό το διάστημα τα γατάκια εξακολουθούν να αναπτύσσονται και έχουν πάρει το μέγεθος της μικροσκοπικής εκδοχής της ενήλικης ζωής τους.
Το χρώμα των ματιών τους θα αλλάξει, ενώ οι τάσεις για ανεξαρτησία φουντώνουν.
Κοιμούνται λιγότερο και αυτό σημαίνει extra ενέργεια και παιχνίδι.
Τώρα τρέχουν και πηδούν περισσότερο, ενώ σκαρφαλώνουν όσο πιο ψηλά μπορούν.
Κατά την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους τα δόντια τους θα είναι κοφτερά και θα έχουν πλήρως απογαλακτιστεί μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Στο τέλος της ένατης εβδομάδας, ένα γατάκι θα ζυγίζει περίπου 1,5 Kgr.
Η ηλικία που θεωρείται ως ορόσημο για ένα μικρό γατάκι είναι ο έκτος μήνας ζωής, διότι μετά πηγαίνει προς την ενηλικίωση, οπότε στην όγδοη εβδομάδα της ζωής του ο κολλητός σου θα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ακόμα.
Από τις εβδομάδες 8-15, πρέπει να τον κοινωνικοποιήσεις έντονα, ώστε να γίνει μια ευτυχισμένη και πλήρως εναρμονισμένη στο περιβάλλον της γάτα.
Ίσως είναι καλή ιδέα να αποκτήσεις 1-2 γατάκια ακόμα την ίδια περίοδο.
Αυτό όχι μόνο θα δώσει στο γατάκι σου συντροφιά και συμπαίκτες, αλλά θα δυναμώσει τη διαδικασία κοινωνικοποίησης του και θα συμβάλλει στην ευζωία του, κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων και πιο σημαντικών στιγμών της ζωής του, αλλά και ακόμα παραπέρα.