BLOG

8 φωνητισμοί που κάνουν οι γάτες και ποια είναι η σημασία τους

24/07/2023
0 Liked

Μήπως νομίζεις ότι κάποιοι ήχοι που βγαίνουν από το στόμα της γάτας σου, όπως το νιαούρισμα, το χουρχουρητό ή το ουρλιαχτό είναι ασυνάρτητες κραυγές;

Σκέψου το πάλι.

Ο κολλητός σου μεταδίδει πληροφορίες που αφορούν όχι μόνον τον κόσμο του, αλλά και τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του προς εσένα.

Τα καλά νέα είναι, ότι αν προσέξεις καλά, ίσως καταλάβεις τη σημασία αυτών των ήχων και έτσι αυτή η ενσυναίσθηση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι σου λέει και πώς πρέπει να του συμπεριφερθείς.

Μετά τα πουλιά, οι γάτες διαθέτουν τη μεγαλύτερη γκάμα φωνητισμών συγκριτικά με τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα.

Ανάλογα την περίσταση το φιλαράκι σου μπορεί να χρησιμοποιεί πολλούς διαφορετικούς ήχους για να εκφραστεί.

Κάποιοι φωνητισμοί εκφράζουν ικανοποίηση, ενώ άλλοι ανησυχία, φόβο ή ακόμα και θυμό.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 8 διαφορετικούς φωνητισμούς που κάνουν οι γάτες και τη σημασία τους: 



• Νιαούρισμα.

Πρόκειται για τον ποιο κοινό ήχο που κάνει μια εξημερωμένη γάτα και σχεδόν πάντα αφορά την επικοινωνία της με τον άνθρωπο και όχι άλλα ζώα.

Αρχικά θα τον εκφέρουν τα νεαρά γατάκια που έχουν ανάγκη τη μητέρα τους, ενώ αυτός ο νεανικός φωνητισμός εξαφανίζεται, όταν μια άγρια γάτα σταδιακά ενηλικιώνεται.

Όμως, οι γάτες που είναι οικόσιτες θεωρούν ότι πάντα θα είναι τα παιδιά μας και διατηρούν αυτόν τον φωνητισμό ως παντοτινό κώδικα επικοινωνίας με τους γατογονείς τους.


Γενικά, μια γάτα που νιαουρίζει πάντα ζητάει κάτι όπως φαγητό, προσοχή ή και την πρόσβαση σε κάποιον χώρο.

Άλλες φορές το νιαούρισμα λειτουργεί ως καλωσόρισμα της επιστροφής μας στο σπίτι.
Περιστασιακά, μπορεί να δηλώνει μοναξιά ή και ασθένεια.

Οι ηλικιωμένες γάτες συνήθως νιαουρίζουν λόγω της σταδιακής απώλειας της οξύτητας των αισθήσεων τους ή λόγω άγχους για τη μείωση των δεξιοτήτων τους.

Η συχνότητα, επίσης, αυτών των φωνητισμών αποτελεί μια ένδειξη του τρόπου σκέψης μιας γάτας, δηλαδή συνεχόμενα νιαουρίσματα σημαίνουν την απελπισμένη προσπάθεια προσέλκυσης της προσοχής σου.

Παρατεταμένα και θρηνητικά νιαουρίσματα μπορεί να σημαίνουν ανησυχία, ενόχληση ή εμμονή με κάτι.

Συνήθως αυτά ακούγονται σε μια βραχνή συχνότητα και γίνονται για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον σου.



• Χουρχουρητό.

Ίσως είναι ο πιο υπνωτικός, αλλά και διασκεδαστικός γατοήχος.
Πρόκειται για ένα μαλακό, βαθύ και υπόκωφο ήχο που τον κάνουν οι γάτες, όταν είναι χαλαρές και γεμάτες κέφι.

Όταν το φιλαράκι σου κάθεται πάνω στην κοιλιά σου, χάιδεψε το απαλά και με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί αυτός ο ρυθμικός φωνητισμός.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η γάτα σου μπορεί να χουρχουρίσει, όταν ταραχθεί με κάτι.

Θυμίζει το δικό μας νευρικό σφύριγμα ή μουρμούρα, όταν για παράδειγμα περιμένουμε την επίσκεψη των πεθερικών μας στο σπίτι !!!

Το κλειδί για να ερμηνεύσεις την αιτία αυτού του ανήσυχου ήχου είναι η στάση του σώματος της γάτας σου.

Αν τα αυτιά της είναι τεντωμένα σε οπίσθια θέση και το σώμα της δείχνει να είναι σε ένταση, τότε το χουρχουρητό δηλώνει ότι κάτι την έχει πειράξει.



• Τριλίσματα και τσιρίδες.

Από τα νεανικά τους χρόνια οι γάτες μαθαίνουν αυτούς τους λαρυγγισμούς που μοιάζουν με φωνές πουλιών και παραπέμπουν σε πιο κλασική γατοσυμπεριφορά συγκριτικά με το νιαούρισμα.

Στην πραγματικότητα η μητέρα χρησιμοποιεί αυτούς τους φωνητισμούς για να εφιστήσει την προσοχή των παιδιών της και να την ακολουθούν όπου πηγαίνει.

Από την άλλη, η γάτα σου μπορεί να «τιτιβίζει», για να προσελκύσει την προσοχή σου ή να την κατευθύνει στην ικανοποίηση μιας ανάγκης της.



• Χτύπημα των δοντιών.

Ίσως έχεις ακούσει το φιλαράκι σου να χτυπάει τα δόντια του απαλά, όταν κοιτάει επίμονα έξω από το παράθυρο του σπιτιού σου, κάποιο σπουργίτι που τιτιβίζει πάνω στο κλαδί ενός δένδρου ή κάποιον σκίουρο που σκαρφαλώνει.

Κάποιες φορές αυτός ο ήχος συνοδεύεται με ένα τιτίβισμα ή μια τσιρίδα ή ένα σβησμένο κλαψούρισμα και αποτελεί ένδειξη του κυνηγετικού ενθουσιασμού που φουντώνει μέσα του, αλλά και το στρες που νιώθει, όταν δε μπορεί να πλησιάσει το θήραμα.

Κάποιοι θεωρούν τον φωνητισμό αυτόν ως μίμηση καλέσματος πουλιών ή τρωκτικών, όμως μάλλον αυτό δεν ευσταθεί, διότι η επιτυχία στη διαδικασία αυτή έγκειται στον αιφνιδιασμό και την ησυχία.



• Μουγκρητό.

Δεν υπάρχει καμμιά σύγχυση, όταν ακούσεις αυτόν τον ήχο.
Ακούγεται σαν το τσιτσίρισμα που κάνει μια μπριζόλα που ψήνεται πάνω στο grill και σημαίνει ότι ο κολλητός σου αισθάνεται απειλή και είναι έτοιμος να εμπλακεί σε καυγά, αν χρειαστεί.

Ένας μεγαλόσωμος σκύλος που με αφέλεια πλησιάζει απρόσκλητος κοντά του, σίγουρα θα προκαλέσει την εκφορά αυτού του ήχου.

Η φωνητική αυτή επένδυση συνοδεύεται με την αλλαγή της σωματικής στάσης της γάτας σου και περιλαμβάνει την κυρτωμένη πλάτη, το ανασηκωμένο τρίχωμα, τη νευρική κίνηση πέρα-δώθε της ουράς και το ανοιχτό στόμα με προτεταμένους τους κυνόδοντες για επικείμενο οδυνηρό δάγκωμα.

Αν δεις τον σύντροφο σου σε αυτήν την κατάσταση, προσπάθησε να απομακρύνεις τη δυνητική απειλή από κοντά του.

Το μούγκρισμα της γάτας εξαρτάται σημαντικά από την εξατομικευμένη της προσωπικότητα και το επίπεδο διαβίωσης που έχει.

Κάποιες φιλικές και εξωστρεφείς γάτες, ίσως δε μουγκρίσουν ποτέ, ενώ κάποιες ντροπαλές και επιφυλακτικές μπορεί να βρουν διέξοδο μέσα από αυτό, όταν βιώνουν άβολες καταστάσεις.

Κακοποιημένες, άγριες ή αδέσποτες γάτες, σίγουρα το περιλαμβάνουν στον κώδικα επικοινωνίας τους πολύ περισσότερο συγκριτικά με άλλες που είναι κοινωνικές ή οικόσιτες.



• Το ουρλιαχτό.

Σε αντίθεση με το ευτυχισμένο και εξερευνητικό νιαούρισμα, το ουρλιαχτό είναι ένα μακρόσυρτο και παρατεταμένο παράπονο ή γκρίνια που δηλώνει ανησυχία, δυσφορία, εδαφικές αμφισβητήσεις ή ερωτοτροπία.
Συνήθως αφορά την επικοινωνία μεταξύ γατών που προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ή τις τεκνογονικές τους επιθυμίες.

Επίσης, ο ήχος αυτό μπορεί να εκφράζει την αδιαθεσία μιας γάτας, τη γνωστική της δυσλειτουργία ή την απέχθεια της σε κάτι νέο που εισέβαλε στη ζωή της (π.χ. μια άλλη γάτα ή ζώο).

Γάτες που αλλάζουν τόπο διαμονής ή πηγαίνουν σε νέους ανθρωποσυντρόφους,  μπορεί να ουρλιάζουν, διότι δε θέλουν να αποχωριστούν την προηγούμενη τους κατάσταση, ενώ άλλες το κάνουν επειδή βαριούνται.

Αν η γάτα σου αρχίσει να ουρλιάζει αδιάκοπα, ίσως προσπαθεί να σου πει ότι είναι άρρωστη και χρειάζεται κτηνιατρική επίβλεψη.
Κατόπιν, σιγουρέψου ότι της έχεις δώσει αρκετά παιχνίδια να ασχολείται, καθώς και το δικό σου ενδιαφέρον, ώστε να μην πλήττει.



• Ο βρυχηθμός, το γρύλισμα.

Αυτοί οι ήχοι συνήθως συνοδεύουν το μουγκρητό και δείχνουν φόβο, θυμό ή εδαφική απειλή.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες άγριες γάτες, τίγρεις ή λιοντάρια, ο βρυχηθμός της εξημερωμένης γάτας είναι ένας ήχος σε υψηλή συχνότητα και αρχίζει ή τελειώνει με ένα μουγκρητό.

Αν διαπιστώσεις ότι η γάτα σου βγάζει αυτόν τον ήχο μην την ενοχλήσεις, παρά μόνο αν διατρέχει κίνδυνο από κάποια άλλη γάτα.

Μαζί με αυτόν τον ήχο θα έχει και την κατάλληλη σωματική στάση, δηλαδή ανασηκωμένο τρίχωμα, κυρτωμένη πλάτη, αυτιά τεντωμένα προς τα πίσω και νευρική κίνηση της ουράς πέρα-δώθε.



• Γατοκουβέντα ανάλογα τη φυλή.

Κάποιες γάτες είναι εκ φύσεως πιο ομιλητικές από άλλες.
Ως γενικός κανόνας  ισχύει ότι οι κοντότριχες τείνουν να μιλάνε περισσότερο συγκριτικά με τις μακρύτριχες.

Αν ψάχνεις για κάποιο αρκετά κοινωνικό γατάκι, κοίταξε περισσότερο για γάτα που έχει Ασιατική καταγωγή.
Γάτες της Βεγγάλης, Μπαλινέζες, Βιρμανίας, ΣιαμαίεςΤονκινέζες, Sphynx, Αγκύρας κ.ά.

Για λιγότερο ομιλητικές γάτες διάλεξε ανάμεσα σε Περσικές, Russian blue, Norwegian forest, Main Coon κ.ά.
Αυτό το περίγραμμα ομιλητικότητας δεν είναι πάντα αξιόπιστο και ακριβές.

Για παράδειγμα, μπορεί να πέσεις πάνω σε μια φλύαρη Περσική ή μια ολιγόλογη Σιαμαία.


Επίλογος

Γνωρίζοντας τους ήχους που μπορεί να εκπέμψει η γάτα σου και τι σημαίνουν αυτοί,  θα έχεις καλύτερες πιθανότητες πρόβλεψης της διάθεσης, των προθέσεων και των αναγκών της.

Είτε είναι πεινασμένη, άρρωστη, ευτυχισμένη, μοναχική ή παιχνιδιάρα, εσύ θα κατανοείς τι θέλει και θα είσαι έτοιμος να της προσφέρεις ότι χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε ένα κώδικα επικοινωνίας που θα τον χειρίζεσαι ανάλογα με τα κέφια και των δύο σας.

 
Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0