BLOG

10 έντομα που δε θέλεις να τα δεις στο σπίτι σου

18/07/2022
0 Liked

Έντομα, αράχνες και άλλα πολύποδα πλάσματα ανήκουν κυρίως στη φύση.

Κάποια από αυτά, αν εισβάλουν στο σπίτι σου θα είναι καταστροφικά, ενώ άλλα ευεργετικά ή αβλαβή, παρόλη την ανατριχιαστική τους μορφή.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές πληροφορίες για 10 είδη εντόμων που, αν τα συναντήσεις στον χώρο σου, θα ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις:

• Η κατσαρίδα.

Αν βρεις 1 κατσαρίδα στο σπίτι σου, ίσως υπάρχουν πολλές ακόμα τριγύρω.

Είναι φορείς μικροβίων και προκαλούν διάφορες ασθένειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά το άσθμα και τις αλλεργίες μέσα από τα απομεινάρια τους, όπως κελύφη, σάλια και ακαθαρσίες.

Σε σπίτια με υπερσυγκέντρωση αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως τα ακάρεα σκόνης, τριχωτά κατοικίδια, καπνός τσιγάρου, μούχλα κ.ά, τα παιδιά που ζουν εκεί μπορούν να υποστούν σοβαρές κρίσεις άσθματος λόγω ακριβώς των αυξημένων αλλεργιακών πηγών.

Επίσης , οι κατσαρίδες αν υπάρχουν πολλές μαζεμένες σε 1 χώρο αφήνουν πίσω τους 1 φοβερή δυσοσμία.

• Η σαρανταποδαρούσα

Οι οικόσιτες 40ποδαρούσες έχουν κυματοειδή κίνηση, είναι γρήγορες και έχουν πολλά πόδια (15 ζευγάρια οι ενήλικες).

Όσο ανατριχιαστικές και αν είναι, η παρουσία τους δε θεωρείται κακή.

Κυνηγούν τα μικρότερα έντομα που έχουν επίσης παρεισφρήσει στο σπίτι σου και, ενώ τεχνικά είναι δηλητηριώδεις, δε θεωρούνται επικίνδυνες για εμάς παρά μόνο για τα θηράματα τους.

Αν τις εντοπίσεις στον χώρο σου έχεις 2 επιλογές:

• Να τις αφήσεις να ζήσουν ή

• Να καθαρίσεις το υπόγειο σου για να εξαφανίσεις τις αγαπημένες τους κρυψώνες, αλλά και τη λεία τους.

Η καταγωγή της οικόσιτης 40ποδαρούσας πιστεύεται ότι είναι μεσογειακή, ενώ η 1η καταγραφή της στις ΗΠΑ έγινε το 1849 στην Pennsylvania. Σήμερα βρίσκεται σε όλα τα κτίρια και αναπαράγεται κάτω από θερμά αντικείμενα και κατασκευές.

Λόγω της μυστικής τους ζωής, της τρομακτικής τους εμφάνισης και της κυματοειδούς τους κίνησης, μας φοβίζουν πολύ, όταν τις συναντάμε.

• Τα τσιμπούρια.

Αν και πρόκειται για απαίσια μικροέντομα, εντούτοις δεν πρέπει να τρελαίνεσαι, αν τύχει να βρεις κάποιο στο σπίτι σου.

Αυτό ισχύει, διότι η κατοικία τους είναι συνήθως έξω από τα σπίτια, οπότε δεν χρειάζεται να καθαρίσεις ή να απολυμάνεις ή να κάνεις κάτι άλλο, για να τα αντιμετωπίσεις.

Είναι μικροσκοπικά με μακριά πόδια και, όταν πεινάνε, επιτίθενται στο δέρμα σου ή στο κατοικίδιο σου, αν έχεις κάποιο.

Όταν ρουφήξουν το αίμα που θα τα χορτάσει μοιάζουν με τροφαντούς πράσινους ή καφέ κόκκους καλαμποκιού.

Μετά πέφτουν στο έδαφος, για να επιστρέψουν στα πεσμένα φύλλα των δένδρων του κήπου σου από όπου προήλθαν για να γεννήσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καναπές σου δεν αποτελεί τόπο που κατοικούν και, αν προσγειωθούν εκεί, θα αφυδατωθούν και θα ψοφήσουν.

Αν έχεις κατοικίδιο, σιγουρέψου ότι έχεις κάνει αντιπαρασιτική αγωγή εμπρόθεσμα για να προστατευθεί από τις επιθέσεις τους.

• Τα ασημόψαρα.

Είναι μικροσκοπικά έντομα με μικρές προεκτάσεις κεραιών δεξιά και αριστερά της ουράς τους που τα κάνουν να μοιάζουν με ψάρια.

Απολαμβάνουν τα υγρά μέρη κάτι που άλλωστε ταιριάζει στην ονομασία τους.

Δεν θα σε πειράξουν, αλλά μπορούν να κάνουν τρύπες σε χαρτιά και βιβλία και να φάνε φαγητά που έχουν άμυλο.

Δύσκολα θα τα ξεφορτωθείς, αλλά, αν εξαλείψεις τις πηγές διατροφής τους και χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα εντομοκτόνα, ίσως πετύχεις τον σκοπό σου.

• Η αράχνη

Ποιο έντομο είναι διαρκώς πεινασμένο, δε σε ενοχλεί και έχει λιγότερα πόδια από την 40ποδαρούσα;

Μα, φυσικά η αράχνη!

Ενώ από ιατρική άποψη το δάγκωμα κάποιων συγκεκριμένων ειδών μπορεί να σε πληγώσει προκαλώντας έντονους πόνους, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και μάς αποφεύγουν.

Τρώνε μικρότερα παράσιτα και θεωρούνται ευεργετικές για τα σπίτια.

Αυτό είναι καλό, διότι είναι πολύ δύσκολο να τις εξολοθρεύσεις.

Για να γίνει αυτό πρέπει να εξαφανίσεις τις πηγές διατροφής τους , αν και αυτό που τελικά σε συμφέρει είναι να έχεις μερικές στον χώρο σου, για να σε απαλλάσσουν από τα υπόλοιπα ενοχλητικά μικροέντομα που κυκλοφορούν εκεί.

• Οι τερμίτες.

Είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει.

Δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, αλλά μπορούν να ροκανίσουν σαν τρελοί τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σου και εσύ να το πάρεις χαμπάρι πολύ αργά.

Ο πιο προφανής τρόπος για να καταλάβεις την εισβολή τους στον χώρο σου είναι, όταν δεις μικρές κωνοειδείς σειρές σωλήνων να κρέμονται από το ταβάνι του σπιτιού σου.

Μέσα στους τοίχους και τα πατώματα του σπιτιού σου οι τερμίτες κάνουν αυτό που έκαναν στα δάση, όταν έβρισκαν πεσμένους κορμούς δένδρων και ρίζες, δηλαδή:

Τα τρώνε!

Κάποια σχετικά πράγματα με αυτά τα τερατάκια είναι:

• Πρόκειται για κοινωνικά πλάσματα που ζουν σε αποικίες με κάποια εκατομμύρια πληθυσμό.

• Η δομή της αποικίας είναι περίπλοκη, διότι έχει παραπάνω από 1 κεντρικά «αρχηγεία» εξαιτίας της διαρκούς αναζήτησης πηγών τροφής, όπως θαμμένες ρίζες δένδρων ή κούτσουρα στο δάσος.

• Κάθε τερμίτης εντάσσεται σε 1 κάστα ή ομάδα που σχετίζεται με συγκεκριμένο τμήμα εργασιών μέσα στην αποικία.

• Οι εργάτες-τερμίτες έχουν τυπικό μέγεθος μικρότερο του ενός cm, ενώ το χρώμα τους είναι κρεμώδες και είναι τυφλοί.

Πλοηγούνται και ασκούν τα καθήκοντα τους χρησιμοποιώντας την αφή, καθώς και χημικές μορφές επικοινωνίας.

• Οι εργάτες-τερμίτες τρέφονται με ξύλο και κατευθύνονται προς κάθε ξύλινο αντικείμενο σε μεγάλες ομάδες.

• οι στρατιώτες-τερμίτες αποτελούν το 2-5% του συνολικού πληθυσμού της αποικίας. Συνοδεύουν τους εργάτες στην εύρεση τροφής και υπερασπίζονται την αποικία τους απέναντι στα μυρμήγκια ή σε αντίπαλες αποικίες τερμιτών.

• Περιοδικά κάποιες «ώριμες» αποικίες τερμιτών παράγουν 1 γενιά ιπτάμενων τερμιτών. Αυτοί πετούν σε μεγάλες ομάδες, ώστε με τη διασπορά τους να δημιουργήσουν νέες αποικίες.

Σμήνη φτερωτών τερμιτών ή σωροί άχρηστων φτερών είναι συνήθως το 1ο σημάδι ότι δέχεσαι την εισβολή τους.

Ευτυχώς, αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για τα αντικείμενα σου, διότι οι περισσότεροι πεθαίνουν από αφυδάτωση, μετά από το πέταγμά τους μέσα στον χώρο σου.

Αυτό που πρέπει , όμως να σε ανησυχεί είναι ότι η ύπαρξη ενός σμήνους τερμιτών υποδηλώνει την παρουσία κάπου κοντά μίας υγιούς αποικίας τερμιτών , για αυτό πρέπει άμεσα να διερευνήσεις το πρόβλημα.

• Οι μέλισσες.

Πρόκειται για καλά έντομα.

Δε θέλουν να σε ενοχλήσουν παρά μόνο να παράγουν μέλι για να θρέψουν τα παιδιά τους και με τη σειρά τα δικά τους κ.τ.λ

Βέβαια εδώ υπάρχει 1 πρόβλημα:

Μπορούν να κάνουν άπειρα παιδιά.

Αν εντοπίσεις 1 σμήνος μελισσών, μη φοβηθείς, διότι ταξιδεύουν σε μεγάλα και ήρεμα γκρουπ και δε σκοπεύουν να τσιμπήσουν, διότι δεν έχουν κάποια Κυψέλη να προστατεύσουν.

Το πρόβλημα θα υπάρξει, όταν οι μέλισσες αποικήσουν το σπίτι σου και εγκατασταθούν μέσα στους τοίχους του. Τότε θα ξεκινήσει η δημιουργία της κυψέλης, η παραγωγή μελιού και φυσικά και άλλων μελισσών.

Για να ξεριζώσεις την αποικία αυτή μέσα από το σπίτι σου χρειάζεσαι την επέμβαση κάποιου ειδικού με τη μελισσοκομία καθώς και κάποιου εργολάβου, για να ανοίξει τους τοίχους και να αφαιρεθεί η Κυψέλη.

• Τα μυρμήγκια.

Μπορεί να μην τα θέλεις μέσα στο σπίτι σου, ποιος άραγε τα θέλει, αλλά η θέα τους μέσα σε αυτό δεν αποτελεί ένδειξη εισβολής.

Τα περισσότερα μυρμήγκια που μπαίνουν στα σπίτια μας ζουν κυρίως έξω από αυτά, απλά θέλουν να «ψωνίσουν» τα τρόφιμα τους.

Υπάρχουν πολλά είδη μυρμηγκιών και κάποια από αυτά περιστασιακά μπορούν να κάνουν φωλιά το σπίτι σου.

Για να τα ξεφορτωθείς, μην αφήνεις πιθανές εστίες τροφής, όπως αποφάγια στον πάγκο σου ή ψίχουλα στο πάτωμα και ,αν χρειαστεί ,χρησιμοποίησε κάποιο ισχυρό εντομοκτόνο.

• Οι σφήκες.

Ο εντοπισμός κάποιας φωλιάς σφηκών κοντά στο σπίτι σου, σίγουρα θα σε εκνευρίσει, αλλά και ανησυχήσει.

Αν το μέρος που βρίσκεται δε σε ενοχλεί (όπως στα πλαϊνά του σπιτιού μακριά από πόρτες και διαδρόμους), δε χρειάζεται να κάνεις κάτι.

Περίμενε απλά τον χειμώνα, όταν θα πεθάνουν όλες.

Αν όμως η φωλιά τους είναι κοντά σε περιοχή κυκλοφορίας, οι σφήκες θα τσιμπήσουν όποιον θεωρήσουν ότι τις ενοχλεί.

Τότε πρέπει να μετακινήσεις ή να καταστρέψεις τη φωλιά τους.

Πράξε τα παρακάτω:

• Μετακίνησε τη φωλιά σε προχωρημένη βραδινή ώρα ή νωρίς το πρωί, όταν οι σφήκες υπολειτουργούν και οι πιθανότητες τσιμπήματος μειώνονται.

• Φόρεσε προστατευτικό ρουχισμό (μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι με τις κάλτσες να καλύπτουν τα πατζάκια του) για να μην εισχωρήσουν οι σφήκες μέσα στο σώμα σου.

• Αν μετά από 1 ημέρα υπάρχει ακόμα δραστηριότητα (δηλαδή οι σφήκες πετούν πέρα δώθε), τότε μετακίνησε τη φωλιά ακόμα πιο μακριά.

• Τελικά αν δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα κάλεσε ειδικούς για αυτήν τη διαδικασία.

Προσοχή!

Μην κάνεις καμιά ενέργεια, αν είσαι αλλεργικός στο τσίμπημά τους.

• Οι κοριοί.

Πρόκειται για 1 πραγματικό εφιάλτη.

Είναι παράσιτα που τρέφονται από το αίμα μας και με αυτό μεγαλώνουν και αναπαράγονται. Πηγή τροφής τους επίσης, είναι και τα κατοικίδια μας.

Μπορούν να μας τσιμπήσουν χωρίς να το καταλάβουμε και οι αντιδράσεις των τσιμπημάτων ποικίλλουν από ανύπαρκτες, ήπιες (κόκκινα σημάδια) ή σοβαρές ( εξανθήματα και κνιδώσεις).

Ευτυχώς, δεν μπορούν να μας μεταδώσουν κάποιες ασθένειες.

Οι κοριοί σχηματίζουν μεγάλες ομάδες σε κρυφά μέρη του σπιτιού μας, αν και κάποιοι μετά την εισβολή μπορούν να ζήσουν αυτόνομα από την υπόλοιπη ομάδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις την προσβολή του χώρου σου από κοριούς είναι να ψάξεις εκεί που κοιμάσαι ή ξεκουράζεσαι.

Στις κρεβατοκάμαρες ψάξε καλά στα εξής σημεία:

• Στα ελατήρια του εσωτερικού των στρωμάτων

• Στον σκελετό των κρεβατιών

• Στα πούπουλα των στρωμάτων

•Στις εσοχές και τις κοιλότητες των στρωμάτων

•Σε έπιπλα όπως γραφεία και καρέκλες

• Πίσω από επιτοίχια ρολόγια, πίνακες ή ταπετσαρίες

• Μέσα σε ρωγμές ξύλινων πατωμάτων ή κάτω από τις άκρες των χαλιών.

Τέλος, θα παραθέσουμε 1 οδηγό απομάκρυνσης των εντόμων από το σπίτι σου:

Διερεύνησε τη συμπεριφορά, αλλά και την κατοικία τους.

Πότε είναι πιο ενεργοί οι μικροσκοπικοί αυτοί εισβολείς, το πρωί ή το  βράδυ; Ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό; Πού κρύβονται τον χειμώνα; Πού γεννούν τα αυγά τους;

Είναι κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, διότι χωρίς γνώση δεν υπάρχει εξόντωση.

• Μετακίνησε την πηγή της τροφής τους.

Θυμήσου ότι τα έντομα θα εισβάλλουν στο σπίτι σου, όταν αισθανθούν ότι υπάρχει φαγητό εκεί. Για αυτό μετακίνησέ τις πηγές διατροφής τους.

Απόφυγε να βάλεις τροφές που θα προσελκύσουν τα παράσιτα.

Βάλε τα φρούτα στο ψυγείο και καθάρισε την κουζίνα και το τραπέζι σου καλά.

• Κατάστρεψε τον τόπο αναπαραγωγής τους.

Ίσως αυτό είναι λίγο δύσκολο, γιατί τα αυγά τους είναι πολύ μικρά για να τα εντοπίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα έντομα θα σου επιτεθούν, αν κινηθείς ενάντια στη φωλιά τους.

Αν χρησιμοποιήσεις εντομοκτόνα, σιγουρέψου ότι δε θα βλάψεις τον εαυτό σου , το νοικοκυριό ή τα κατοικίδια σου.

Καθάριζε τακτικά το σπίτι σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθείς τα έντομα και να αποτρέψεις την επιστροφή τους είναι το τακτικό καθάρισμα και το πλύσιμο , αλλά και η επιμελής επιτήρηση κάθε γωνιάς του με συχνή αντικατάσταση των κουρτινών , των σεντονιών , των κουβερτών , αλλά και το πέταμα των αχρείαστων αντικειμένων.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0