BLOG

10 εκπληκτικά πράγματα για τα πουλιά

03/04/2023
0 Liked

Υπάρχουν τουλάχιστον 10000 είδη πουλιών παγκόσμια και ίσως πολλά που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα.
Αυτά τα φτερωτά ζώα είναι υπέροχα και ικανά να πετούν στοιχισμένα ψηλά στον ουρανό με απίστευτη τάξη και ευκολία, δίνοντας μας αστείρευτη έμπνευση για τα δικά μας πτητικά μέσα.
Όμως, εκτός των αεροδυναμικών τους ικανοτήτων υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να μάθουμε για τα μοναδικά αυτά πλάσματα.
Παρακάτω θα αναφέρουμε δέκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν τους ιπτάμενους και όχι μόνο φίλους μας.


  • Μόνο τα πουλιά έχουν φτερά.
    Τα πουλιά είναι τα μοναδικά ζώα στον κόσμο που έχουν φτερά.
    Αυτά είναι πολύ σημαντικά για το πέταγμα, όμως δεν φτιάχτηκαν πρωταρχικά για αυτόν τον σκοπό.
    Όσο παράξενο και αν ακούγεται, τα πουλιά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων οι οποίοι εξέλιξαν την ύπαρξη των φτερών για να συντηρούν τη θερμότητα του σώματος τους.Αρκετά αργότερα, αυτά τα πτηνοειδή ζώα άρχισαν να χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να πετούν.
    Σήμερα τα πουλιά χρησιμοποιούν τα φτερά τους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος τους, αλλά και να πετούν. Όμως, έχουν και άλλες σημαντικές χρήσεις, όπως η επικοινωνία με τους ομοφύλους τους, το καμουφλάζ που τα προστατεύει έναντι των εχθρών τους και ως μονωτικό υλικό για τις φωλιές τους.

  • Δεν πετούν όλα τα πουλιά.
    Ενώ όλα τα πτηνά έχουν φτερά, δε χρησιμοποιούνται από όλα τα είδη για το πέταγμα, διότι αυτό απαιτεί μύες και ενέργεια.
    Εξαιτίας αυτών, τα πουλιά που δεν πετούν δε χρειάζονται την ίδια ποσότητα τροφής συγκριτικά με αυτά που πετούν.
    Για παράδειγμα,18 είδη πιγκουίνων δε μπορούν να πετάξουν.Αντί αυτού, η φύση εξέλιξε τα σώματα τους να κάνουν περίτεχνες καταδύσεις και επιδέξια κολύμβηση. Ο Πιγκουίνος Gentoo, για παράδειγμα, κολυμπάει μέσα στο νερό με ταχύτητα 35 Km/h.
    Υπάρχουν πολλά είδη πτηνών που δεν πετούν, όπως τα Κακάπο, τα Kiwi της Νέας Ζηλανδίας και η Στρουθοκάμηλος, όπου αν και δεν πετάει τρέχει με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 75 Km/h.
    Μετά υπάρχει ο Καζουάριος της Αυστραλίας, ένα γιγάντιο πτηνό, όπου αν και δεν πετάει τρέχει με 50 Km/h και έχει άλμα ως και 4 μέτρα από το έδαφος.

  • Τα πουλιά έχουν κούφιο σκελετό.
    Το πέταγμα απαιτεί πολλή δύναμη και ενέργεια, ειδικά αν το πουλί πρέπει να μείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Για να μειωθεί η πίεση στο σώμα των πτηνών, ο σκελετός τους εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου να αποτελείται από τροποποιημένα και κούφια ή εν μέρη κούφια οστά.
    Αυτά έχουν κενό αέρος μέσα στη σύσταση τους που βοηθάει το σώμα των πουλιών να απορροφάει μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου είναι απαραίτητο για την παραγωγή extra ενέργειας, συντελώντας σημαντικά στη διάρκεια των πτήσεων.Έτσι, τα κόκκαλα τους είναι πολύ πιο ελαφριά συγκριτικά με τους σκελετούς που αποτελούνται από μασίφ οστά.
    Στην πραγματικότητα τα φτερά των πουλιών μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από όλον τον σκελετό τους. Ωστόσο, αυτός είναι ακόμα δυνατός για να υποστηρίξει το σώμα τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων, των προσγειώσεων, αλλά και των εναέριων ελιγμών τους.

  • Τα πουλιά γεννούν αυγά.
    Ένα άλλο γεγονός για τα πουλιά είναι ότι γεννούν αυγά.Τα αυγά του πουλιού «κολιμπρί-μέλισσα» είναι τα μικρότερα και ζυγίζουν μόλις 56 gr, ενώ το μέγεθος τους είναι κάτι μικρότερο από 0,60 cm.
    Το αυγό της Στρουθοκαμήλου, από την άλλη, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.Έχει 13 cm ύψος,13 cm μάκρος και ζυγίζει περίπου 1,5 kgr.
    Ωστόσο, το χρυσό μετάλλιο από άποψης αναλογιών στα αυγά των πτηνών παίρνει το Αυστραλιανό Kiwi.
    Αυτό το πτηνό μπορεί να έχει το μέγεθος μιας κότας, όμως τα αυγά του έχουν 13 cm μήκος και ζυγίζουν περίπου 0,5 Kgr που είναι περίπου το 20% του βάρους ενός θηλυκού Kiwi.
    Αν κάνουμε την αντίστοιχη προσομοίωση με το αυγό της Στρουθοκαμήλου, τότε αυτό θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου 38 Kgr.

  • Τα πουλιά μπορούν να έχουν όλα τα μεγέθη και σχήματα.
    Υπάρχουν περίπου 10000 είδη πουλιών παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία διαστάσεων από είδος σε είδος.
    Η στρουθοκάμηλος, για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο πτηνό στη γη και φθάνει τα 4m ύψος, ενώ ζυγίζει περίπου 150 Kgr.
    Το πουλί με τα μεγαλύτερα φτερά είναι το περιπλανώμενο Άλμπατρος, όπου το άνοιγμα των φτερών του φθάνει περίπου τα 5m.
    Το μικρότερο πουλί στον κόσμο είναι το Κολιμπρί-μέλισσα, όπου ζυγίζει λιγότερο από 2 gr και έχει μόνο 5cm μήκος.


Υπάρχει επίσης και το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο, ο Καζουάριος.
Ενώ μοιάζει με εξωτική Στρουθοκάμηλο, έχει ένα κρυμμένο όπλο που όλοι πρέπει να αποφεύγουν. Ποιο είναι αυτό;
Μα φυσικά τα δάχτυλα των ποδιών του, όπου στο μεσαίο δάχτυλο κάθε ποδιού κρύβεται ένα φονικό νύχι που μπορεί να αγγίξει τα 11 cm σε μήκος.
Ο συνδυασμός του δυνατού χτυπήματος με την αιχμηρή αυτή λόγχη έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους.


  • Πολλοί άνθρωποι έχουν πουλιά ως κατοικίδια.
    Τα πουλιά είναι έξυπνα ζώα και το καθένα έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
    Εξ αιτίας αυτού του ταμπεραμέντου πολλοί τα επιλέγουν για συντροφιά στο σπίτι ωςκατοικίδια. Σε μια πρόσφατη αναφορά για τις ΗΠΑ, υπολογίστηκε ότι περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν τουλάχιστον ένα πτηνό ως οικόσιτο ζώο.
    Κάποια από αυτά είναι μικροσκοπικά, όπως τα Καναρίνια, τα Cockatiels και τα Παπαγαλάκια. Άλλα είναι μεγαλόσωμα, όπως ο Αφρικάνικος γκρίζος παπαγάλος, τα Cockatoos και οι παπαγάλοι Macaw. Πολλά κατοικίδια πουλιά μαθαίνουν να μιμούνται ανθρώπινες φωνές και ήχους. Ένας διάσημος Ζακό, ο Alex, έμαθε 100 λέξεις και μπορούσε να αναγνωρίσει αριθμούς, χρώματα και σχήματα.


Οι Macaws είναι πολύ κοινωνικοί και απολαμβάνουν την παρέα των πτηνογονέων τους. Ακόμα και μικρόμετρα πουλιά , όπως τα budgies και τα Cockatiels, μπορούν να μάθουν πολλές λέξεις, να εκπαιδευτούν γρήγορα και να δεθούν με τους ανθρώπους.


  • Τα πουλιά δεν ανησυχούν για τη θερμοκρασία των ποδιών τους.
    Σε αντίθεση με άλλα ζώα, ακόμα και με τους ανθρώπους, τα πουλιά δε χάνουν πολύ θερμότητα από τα πόδια, ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο.
    Μπορεί αυτά να κρυώσουν, όμως δεν τα ενδιαφέρει και πολύ.
    Αυτό συμβαίνει, γιατί στα πόδια τους υπάρχουν ειδικά δομημένα αγγεία αίματος, όπου όταν  το ζεστό αίμα κατευθύνεται από την καρδιά στα πόδια περνάει παράλληλα με το κρύο που κατευθύνεται από τα πόδια προς την καρδιά και το βοηθάει να αναθερμαίνεται.
    Επιπρόσθετα, πολλά πουλιά στέκονται πολλές φορές όρθια στο ένα πόδι, ενώ χώνουν το άλλο επιδέξια ανάμεσα στο ζεστό τους φτέρωμα.
    Κάποιες άλλες φορές χαμηλώνουν το σώμα τους προς τα πόδια και τα σκεπάζουν με τα φτερά τους, για να διατηρούνται ζεστά.

  • Τα πουλιά είναι τα ταχύτερα ζώα στη γη.
    Το γρηγορότερο ζώο στον πλανήτη είναι πουλί.
    Ενώ το Τσιτάχ παραμένει το πιο γρήγορο ζώο επί εδάφους, πιάνοντας ταχύτητες ως και 115 Km/h, ο Πετρίτης ένα είδος Γερακιού, μπορεί να φθάσει τα 320 Km/h, όταν εφορμά από ψηλά κάθετα προς τη λεία του.
    Η Λευκόλαιμη Βελονοουρά, ένα είδος πουλιού , από την άλλη, μπορεί να πετάξει οριζόντια μέσα στον αέρα με ταχύτητα 170 Km/h.
    Τα Άλμπατρος πετούν με μέση ωριαία ταχύτητα 80 Km/h, όμως αυτά τα μεγάλα θαλασσοπούλια μπορούν να πετούν, χωρίς να αγγίζουν το έδαφος για τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής τους.
    Μια αρσενική Θαλασσολιμόζα, άλλο είδος πτηνού, έχει το παγκόσμιο ρεκόρ αδιάκοπης μεταναστεύσεως, όταν πέταξε για 12000 Km πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.
    Δεν είναι, όμως, όλα τα πουλιά γρήγορα.
    Στην πραγματικότητα, πιο αργό πουλί παγκοσμίως, η Αμερικάνικη Μπεκάτσα, πετάει με ταχύτητα 8 Km/ h.
    Το Κολιμπρί είναι μοναδικό, διότι φτερουγίζει σταματημένο και πετάει προς τα πίσω.

  • Τα πουλιά είναι έξυπνα και χρησιμοποιούν ακόμα και εργαλεία.
    Όταν ο Δαρβίνος επισκέφθηκε τα νησιά Galápagos το 1835, παρατήρησε ότι πολλοί Σπίνοι χρησιμοποιούσαν εργαλεία για να βρουν την τροφή τους.
    Ο Δρυοκολάπτης, για παράδειγμα, σπάει μικρά κλαδάκια ή αγκάθια κάκτων σε όποιο μέγεθος θέλει και τα χρησιμοποιεί για το πιάσιμο των προνυμφών των εντόμων που βρίσκονται μέσα στις σχισμές των δένδρων.
    Το Κοράκι της Νέας Ζηλανδίας στραβώνει μικρά κλαδάκια για να τα κάνει άγγιστρα και οδοντωτές τσουγκράνες.
    Στην Ιαπωνία, οι Μαυροκουρούνες πετούν τα καρύδια πάνω στον δρόμο, όπου τα σπάνε οι ρόδες των αυτοκινήτων και μπορούν να φάνε τον καρπό τους πιο εύκολα.
    Αυτά τα πανέξυπνα πουλιά, μπορούν ακόμα να περιμένουν δίπλα στα φανάρια των πεζών , όπου όταν η σήμανση το επιτρέψει περπατούν μαζί με τους διερχόμενους, για να συλλέξουν την τροφή από τον δρόμο.

  • Πολλά πτηνά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
    Σήμερα, τουλάχιστον το 11% του συνολικού πληθυσμού των πουλιών είναι υπό καθεστώς εξαφάνισης με κυριότερη αιτία αυτού του γεγονότος τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
    Στη Βόρεια Αμερική τα 2/3 όλων των πτηνών κινδυνεύουν να χαθούν.
    Τα τελευταία 50 χρόνια οι πληθυσμοί των πτηνών του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 30% ή κατά 3 εκατομμύρια πουλιά.
    Η άνοδος της θερμοκρασίας παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς και η απώλεια των κατοικιών τους, τα φυτοφάρμακα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
    Συνεχώς ζουν με την πρόκληση εύρεσης νέων κατοικιών, διότι ο κυρίαρχος του πλανήτη Άνθρωπος συνεχίζει να αποξηραίνει υγροτόπους, να καταστρέφει δάση και να μολύνει το φυσικό τους περιβάλλον.


            Επίλογος

ΗΜΑΡΤΟΝ.

Ενώ ζούμε πάνω σε έναν υπέροχο πλανήτη όπου ο πλούτος περισσεύει για όλους, αν αξιοποιηθεί δίκαια, υπάρχει τεράστια φυσική βιοποικιλία και πόροι, πρέπει εμείς να τα βανδαλίζουμε όλα για να ευχαριστήσουμε την άπληστη φύση μας.Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα θέλουν τόσο λίγα και προσφέρουν τόσο πολλά, στην ισορροπία της φύσης και την καλαισθησία του χώρου, όπου αποτελεί πρωταρχική ανάγκη, όχι μόνο η διάσωση όλων των υπό εξαφάνιση ειδών, αλλά και η επαναφορά του πρότερου πληθυσμού τους.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0