BLOG

12 πράγματα για τους μεγαλοπρεπείς παπαγάλους Macaw

21/02/2022
0 Liked

Οι παπαγάλοι Macaw με τα επιβλητικά τους ράμφη και τη μαγευτική τους εμφάνιση πάντα τραβάνε τα βλέμματα μας, όπου τους συναντάμε.

Ζωηροί και θορυβώδεις, όπως είναι τα μεγαλόσωμα αυτά πουλιά, μας λένε με τον τρόπο τους:

“Ε ! Εδώ είμαι, κοίταξε με !”

Εξαιτίας της εντυπωσιακής τους εμφάνισης δύσκολα πιστεύεις ότι στην άγρια φύση αποτελούν τη λεία άλλων θηρευτών.

Αν δεν έχεις ζήσει κοντά σε κάποιον Macaw για να γνωρίζεις τα μυστικά του, παρακάτω θα μάθεις 12 εκπληκτικά πράγματα για αυτόν τον υπέροχο παπαγάλο.

Ποια είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς τους;

Οι περισσότεροι πτηνολόγοι συμφωνούν ότι οι Macaws παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς σπανιότερα από άλλα είδη πουλιών.

Γενικά, έχουν σταθερή προσωπικότητα και τείνουν να εμφανίζουν ηπιότερες νευρωτικές αντιδράσεις συγκριτικά με άλλα πτηνά κατοικίδια που φιλοξενούμε στα νοικοκυριά μας.

Ακόμα και οι πιο μικρόσωμοι Macaws έχουν συναίσθηση του μεγέθους τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιδρούν υπερβολικά, όταν συναντούν άγνωστα αντικείμενα ή θεωρητικές απειλές, σε αντίθεση με άλλες μικρότερες ή μεσαίες φυλές παπαγάλων που έχουν ράμφη με σχήμα σαν αγκίστρι.

Επομένως, αυτή η συμπεριφορά τούς επιτρέπει να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν εκπαιδευτεί, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αλλάζουν την αντίδρασή τους γρήγορα.

Μεγάλο ράμφος, δυνατό μάσημα

Παρόλο που έχουν μεγάλα ράμφη και πρέπει να μασούν καλά την τροφή τους, ασχολούνται περισσότερο με τη μανιώδη και καταστροφική μάσηση των αντικειμένων που τους περιβάλλουν.

Είναι γεγονός ότι πολλοί πτηνόφιλοι που έχουν μικρότερες φυλές παπαγάλων με σχετικό είδος ράμφους, όπως οι Cockatoos, εκπλήσσονται με αυτές τις συμπεριφορές.

Πάντως, αν δώσεις σε ένα Macaw να μασήσει ξύλο και τον εκπαιδεύσεις κατάλληλα, το πιθανότερο είναι να περιορίσει το μάσημα σε αυτά τα αντικείμενα που εσύ του επιτρέπεις γλιτώνοντας έτσι κάποια από τα ακριβά σου έπιπλα.

Φωνάζουν ανάλογα με το περιβάλλον διαβίωσης τους

Πράγματι, οι Macaws μπορεί να γίνουν πολύ θορυβώδεις.

Όμως, από την άλλη μπορούν να μάθουν πώς να μετριάζουν τον τόνο τους και να ησυχάζουν.

Η φασαρία που κάνουν οφείλεται κυρίως στο θορυβώδες περιβάλλον ή νοικοκυριό στο οποίο ζουν. Είναι φυσιολογικό για αυτούς να προσαρμόζουν τα Decibel τους στο επίπεδο του ηχητικού τόνου που τους περιβάλλει, οπότε είναι ουτοπικό να «απαιτείς» από ένα Macaw να είναι πιο ήσυχος από τον χώρο που ζει.

Από την άλλη πλευρά, όταν ζουν σε ήρεμα σπίτια μαθαίνουν να ηρεμούν και αυτοί πιο πολύ, γιατί αυτό ευχαριστεί τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επιθυμούν τρόπους έκφρασης αγάπης όπως η αγκαλιά;

Οι περισσότεροι Macaws δεν αποζητούν τη φυσική επαφή μαζί μας ή το βλέμμα αγάπης που τους απευθύνουμε όταν τους κοιτάμε μέσα στα μάτια.

Αν μεγαλώσουν σωστά, μαθαίνουν να αυτό-ψυχαγωγούνται, όταν λείπουν οι αγαπημένοι τους από το σπίτι ή ασχολούνται με άλλα πράγματα, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα στην επιλογή τους ως κατοικίδια.

Όπως, όμως όλα τα πουλιά μπορεί και οι Macaws να γίνουν απαιτητικοί και επίμονοι κάποιες φορές.

Σεξουαλική συμπεριφορά

Σε εξημερωμένο περιβάλλον, όπως ένα νοικοκυριό, οι σεξουαλικά ώριμοι Macaws έχουν λίγο διαφοροποιημένη συμπεριφορά συγκριτικά με άλλα είδη κατοικίδιων πτηνών.

Αναλυτικότερα, κατά την περίοδο αναπαραγωγής και οι αρσενικοί και οι θηλυκοί είναι λιγότερο υπομονετικοί, αλλά και πιο θορυβώδεις.

Το επίπεδο ορμονών των θηλυκών ανεβαίνει και τις ωθεί στη δημιουργία φωλιάς μέσα στην κλούβα τους, ασχέτως αν υπάρχει διαθέσιμο αρσενικό για γονιμοποίηση.

Οι εντονότερα διαφοροποιημένες συμπεριφορές συναντώνται στους Scarlet Macaws, ωστόσο όλα τα υποείδη τους μπορεί να εκδηλώσουν ορμονικά επηρεαζόμενες συμπεριφορές.

Σε γενικές γραμμές η επίδειξη σεξουαλικών συμπεριφορών των Macaws είναι λιγότερο εμφανής συγκριτικά με άλλων ειδών , όπως του Αμαζονίου ή των Cockatoos.

Ένας μέσα στη συμμορία

Οι Macaws λατρεύουν να συμμετέχουν ως αναπόσπαστα μέλη της ανθρώπινης ή ζωικής παρουσίας μέσα στο σπίτι και πρόθυμα προσαρμόζονται σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι, όπως είναι εκ φύσεως, δεν αποφεύγουν πολλές φορές να γίνονται κακομαθημένοι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κράζουν απαιτητικά για την προσοχή μας ή να δαγκώνουν από θυμό αναζητώντας την παρέα μας.

Ωστόσο, όλα αυτά διορθώνονται με την κατάλληλη ανά περίσταση εκπαίδευση.

Εφηβική συμπεριφορά

Οι νεαροί Macaws απαξιώνουν το επιβλητικό τους μέγεθος με τη μωρουδίστικη συμπεριφορά τους.

Μας φανερώνουν την ευάλωτη και εύπιστη ψυχοσύνθεση τους κοιτώντας μας κατάματα με τα πανέμορφα καστανά τους μάτια, ανεβοκατεβάζοντας αδέξια και αργά το κεφάλι τους, ορθώνοντας ταυτόχρονα τα φτερά στην κορυφή του κεφαλιού και κρατώντας τα εντυπωσιακά στητά σαν καρφιά.

Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με το ανασήκωμα του ενός φτερού που συνοδεύεται με ένα μικρό φωνητισμό κρωγμού, είναι απολαυστικά να τα βλέπεις.

Σε αυτήν τη φάση της ηλικίας τους οι νεαροί Macaws βιώνουν μία άγρια πάλη μέσα τους, όπως τα κουτάβια ή τα γατάκια.

Πιο συγκεκριμένα, οι μπλε και κίτρινοι Macaws, καθώς και οι υάκινθοι, έχουν έντονες αυτές τις συμπεριφορές για αυτό και συχνά τους βλέπεις αναμαλλιασμένους. Σε αντίθεση με τους Scarlet Macaws που η αξιοπρεπή τους εμφάνιση συνάδει με την ευαίσθητη φύση τους.

Στην εφηβεία οι Macaws δοκιμάζουν τα όρια και τις ικανότητες τους με συμπεριφορές που ποικίλλουν μεταξύ κραυγών και δαγκωμάτων.

Ωστόσο, αν τους γίνει κατανοητό ότι η ασυδοσία απαγορεύεται, ηρεμούν σταδιακά απολαμβάνοντας τη συμμετοχή τους στην οικογενειακή ζωή.

Ειδικότερα οι υάκινθοι, ενδέχεται να γίνουν εριστικοί και πεισματάρηδες αυτήν την περίοδο εφαρμόζοντας bulling συμπεριφορές σε ανθρώπους και ζώα γύρω τους.

Σε περίπτωση που αυτό αντιμετωπισθεί κατάλληλα, θα επιβληθεί η φύση των Macaws και θα γίνουν διασκεδαστικά, στοργικά και αγαπημένα μέλη της οικογένειας.

Η σχέση τους με το δάπεδο

Οι περισσότεροι μεγαλόσωμοι Macaws λατρεύουν το αργό περπάτημα στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Για αυτή τους την ανάγκη χρειάζεται κάποιος ειδικός χώρος, ο οποίος θα τους προστατέψει από πιθανούς τραυματισμούς, καθώς επίσης και από βακτηριακές μολύνσεις.

Ο ιδανικός τους σύντροφος

Οι Macaws φημίζονται για την προσαρμοστικότητα τους.

Θα ταιριάξουν απόλυτα σε ένα νοικοκυριό με ενήλικες, παιδιά και ζώα που έχουν καλή συμπεριφορά.

Συνήθως αυτο-ψυχαγωγούνται, ωστόσο είναι πρόθυμα να εμπλακούν στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Τα καλύτερα παιχνίδια για Macaws

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια μεγάλα σε μέγεθος από ξύλο σε σχήμα τετραγώνου και χοντρό σκοινί.

Επίσης, ένα μακρύ συρματόσχοινο καλυμμένο με χοντρό ύφασμα είναι πολύ διάσημο και το απολαμβάνουν.

Λόγω της ευφυίας και της ενεργητικότητας τους διεγείρονται από πολλά πράγματα που μπορούν να αρπάξουν με το ράμφος τους και να τα ξεσχίσουν. Η αλληλεπίδραση με τέτοιου είδους πράγματα θα συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, αλλά και στην αποφυγή δυνητικών προβληματικών συμπεριφορών.

Η συνύπαρξη τους με άλλους Macaws

Όταν συστηθούν με σωστό τρόπο, συνήθως τα πάνε καλά ανάμεσα τους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αρχή της γνωριμίας τους και στις αμέσως επόμενες συναντήσεις του.

Επιπροσθέτως, ενδέχεται να εγκυμονεί κίνδυνος όταν κάποιο από τα δύο πουλιά είναι αρκετά πιο μικρόσωμο από το άλλο.

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα το μικρότερο πτηνό να είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, ενώ ο Macaw μωρό, όταν συναντηθούν για πρώτη φορά.

Η παρουσία σου είναι πολύ σημαντική όταν συναντηθούν ώστε να τα χωρίσεις δια παντός, αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε συμπεριφορά bulling μεταξύ τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση των Macaws

Ένας Macaw πρέπει να είναι αληθινό μέλος μίας οικογένειας και όχι να παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Εξέχουσας σημασίας είναι να διατηρεί μεγάλο χώρο στο σπίτι, ώστε να χωρέσει η κλούβα του και ο χώρος στο δάπεδο που θα γυμνάζεται.

Για τον λόγο του ότι ζει πολλά χρόνια, θα πρέπει να προνοήσεις στη διαθήκη σου ποιος θα τον κληρονομήσει δείχνοντας του έτσι την «αγάπη» σου.

Επίλογος

Οι Macaws πολλές φορές ξεπουπουλιάζονται μανιωδώς.

Αν ο πτηνίατρος σου αποκλείσει τους ιατρικούς λόγους, τότε μάλλον τίθεται θέμα βαρεμάρας ή έλλειψης πνευματικής διέγερσης και ενδιαφέροντος.

Εμπλούτισε τον χώρο που ζει με πολλά παιχνίδια και δώσε του ευκαιρίες για άσκηση, όπως με την τοποθέτηση διχτύων, για να σκαρφαλώνει, σκοινιών και ειδικών ξύλων.

Επίσης, είναι πιθανό ορισμένες φορές να φταρνίζεται επίμονα για να καθαρίσει τα ρουθούνια του από τη σκόνη και ό,τι άλλο έχει συσσωρευθεί εκεί.

Αν το φτάρνισμα είναι επίμονο και το προϊόν που εξάγεται από τη μύτη του δεν έχει καθαρό χρώμα, τότε κανόνισε άμεσα ραντεβού με τον πτηνίατρο σου.

 

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0