BLOG

Αφρικάνικος γκρίζος παπαγάλος ή Ζακό : Μύθοι και αλήθειες που τον αφορούν

23/12/2019
0 Liked

Κάποτε , σε ένα διεθνές συνέδριο που αφορούσε τους Αφρικάνικους γκρίζους παπαγάλους, ο κεντρικός ομιλητής αστειευόμενος είπε ότι «ο Ζακό ήταν η πρώτη προσπάθεια του θεού να φτιάξει τον παπαγάλο».

Η αεροδυναμική του - το βαρύ του σώμα, το κοντό του φτέρωμα και τα μικρά του πόδια - ήταν, μάλλον, όλα λάθος.

Εξαιτίας αυτού του «design», ο γκρίζος Αφρικάνικος παπαγάλος θεωρείται ως ο λιγότερο χαριτωμένος και μάλλον κάπως αδέξιος.

Αυτή πάντως η άποψη περί αδεξιότητας ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν ο άνθρωπος άρχισε να τριμάρει τα φτερά τους πριν αυτά αναπτυχθούν στο φυσιολογικό μέγεθος και μήκος, για να μπορέσει να τα κάνει κατοικίδια.

Το τριμάρισμα των φτερών ,όταν γίνεται εκτεταμένα ή σε νεαρή ηλικία ,μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ασφάλειας του Ζακό.

Αυτό, σταδιακά, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω φόβους και ανασφάλειες στην ηλικία της ωρίμανσης.

Αν το φτέρωμα του αναπτυχθεί φυσιολογικά στη νεαρή ηλικία, τότε θα έχεις ένα πουλί με χάρη στο πέταγμα του, ευκίνητο και ικανό να προσγειωθεί ακόμα και πάνω σε μία δεκάρα.

 

Ψυχικός δεσμός με ένα μόνο πρόσωπο

Όλοι έχουμε ακούσει ότι ο Αφρικάνικος γκρίζος παπαγάλος δένεται ψυχικά με ένα μόνο πρόσωπο. Ίσως, οι αρσενικοί τα πάνε καλύτερα με γυναίκες ιδιοκτήτες, ενώ οι θηλυκοί με άνδρες.

Αυτό είναι τελείως αναληθές.

Ο Ζακό μπορεί να διαλέξει ένα αγαπημένο πρόσωπο, αλλά δε δένεται μόνο με αυτό.

Συνήθως, διαιωνίζουμε αυτόν τον μύθο της αποκλειστικότητας του ενός προσώπου με τις συμπεριφορές που διδάσκουμε στο πτηνό μας.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σχέσεις του με άλλα άτομα, όταν είναι νεαρός.

Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση, η αλληλεπίδραση με όλη την οικογένεια και η επικοινωνία είναι τα κλειδιά για ένα ισορροπημένο γκρίζο Αφρικάνικο παπαγάλο.

Με μεγαλύτερους σε ηλικία, όχι εξημερωμένους από μικρούς, πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή.

Ποτέ δε θα κερδίσουμε ένα Ζακό χωρίς εμπιστοσύνη και αυτή κερδίζεται δε χαρίζεται.

 

Θέλω ένα πουλί να μιλάει

Έχουμε δει τόσα video με Ζακό που μιλάνε στο YouTube, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και ίσως κάποιον στο τοπικό Petshop.

Ενώ ο Ζακό έχει την φήμη της διανοητικής επικοινωνίας και την ευχέρεια χρήσης ενός εκτεταμένου λεξιλογίου, εντούτοις, υπάρχουν πολλοί που δεν αρθρώνουν λέξη.

Κανένας δεν πρέπει να επιθυμεί έναν Ζακό μόνο γιατί θέλει ένα πουλί που να μιλάει.

Αν είσαι τυχερός και ζεις με κάποιο από τα πανέμορφα αυτά πτηνά που έχει μάθει να μιλάει, θεώρησε το ως το γλάσο πάνω στη τούρτα.

Όσον αφορά την εκμάθηση της ανθρώπινης γλώσσας, δεν παίζει μόνο ρόλο αν έχεις αρσενικό ή θηλυκό Ζακό ή αν είναι Ζακό του Κονγκό ή του Τίμνεχ.

Ο μέσος όρος των γκρίζων Αφρικάνικων παπαγάλων ξεκινά να μιλάει μεταξύ 12 και 18 μηνών , ανάλογα την ιδιοσυγκρασία τους.

Μερικοί γεννιούνται πιο «έτοιμοι» και μπορεί να μιλήσουν από 6 μηνών.

Οι περισσότεροι ψελλίζουν λέξεις και εξασκούνται στην ομιλία, όταν είναι συνήθως μόνοι τους.

Μας δημιουργεί πάντα μεγάλη έκπληξη, όταν αρθρώσουν την πρώτη λέξη τους.

Συνήθως, όταν ο Ζακό ζει μόνος του στο σπίτι, χωρίς άλλα ζώα ή άλλους παπαγάλους, αναπτύσσει μεγαλύτερο λεξιλόγιο.

Βέβαια, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

 

Νευρωτικός ή όχι;

Οι νευρωτικές συμπεριφορές αναπτύσσονται από το στρες, τις ανασφάλειες, τον φόβο και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Αν το καλοσκεφθούμε, έχουμε να κάνουμε με ένα ζώο που στα δύσκολα το σκάει μακριά από τον κίνδυνο.

Εμείς περιμένουμε να καταλάβει όλα τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν γύρω από το περιβάλλον του, χωρίς τη σιγουριά της παρέας του σμήνους των συντρόφων του.

Αυτό το γεγονός έχει διπλή βαρύτητα, διότι τα άγρια μωρά Ζακό του Κονγκό μένουν με την οικογένεια τους πολύ περισσότερο χρόνο, ώστε να ωριμάσουν συναισθηματικά συγκριτικά με τα μωρά Ζακό που προορίζονται για εμπόριο.

Οι γκρίζοι Αφρικάνικοι παπαγάλοι του Τίμνεχ δεν αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, επειδή ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από αυτούς του Κονγκό.

Η συγγραφέας του οδηγού «African Gray Parrots: A Complete Pet Owner’s Mannual», Maggie Wright είπε ότι : «Όσο πιο έξυπνος είναι ένας Ζακό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα συμπεριφοράς , εκτός αν έχει εκπαιδευτεί να τα αντιμετωπίζει.»

Αν ένας γκρίζος Αφρικάνικος παπαγάλος σε νεαρή ηλικία δεν είναι επαρκώς κοινωνικοποιημένος, θα καταλήξει να αισθάνεται μπερδεμένος μη γνωρίζοντας πως πρέπει να συμπεριφέρεται.

 

Ταμπεραμέντο  και συμπεριφορά

Οι Ζακό έχουν επίσης τη φήμη φοβικών πτηνών, όταν νέα πράγματα εμφανίζονται στο περιβάλλον τους.

Αυτό είναι γενικά σωστό, ωστόσο είναι πιθανό να δέχονται τις οποιεσδήποτε αλλαγές, όταν αυτές γίνονται σταδιακά και με τον σωστό τρόπο.

Είναι πτηνά που αρέσκονται στις συνήθειες τους και κάθε μικρή αλλαγή στη ρουτίνα τους μπορεί να τους κάνει δυστυχισμένους.

Έχουν την τάση να αποκολλούν, ακόμα και να μασάνε τα φτερά τους, όταν αισθάνονται άγχος ή πλήξη.

Γενικά, είναι ένα πουλί με πολλές αντιφάσεις.

Αν και θεωρείται από τα πιο κοινωνικά είδη παπαγάλων, εντούτοις δεν επιθυμεί να τον πολυχαϊδεύουν. Θα ανεχθεί, συνήθως, ένα γρήγορο χάιδεμα και λίγο ξύσιμο στο κεφάλι αλλά όχι εκτεταμένη φυσική επαφή.

Πάντως, είναι γνωστό το πόσο ευφυής είναι ο Ζακό.

Όταν φθάσει σε πλήρη ωριμότητα, σύμφωνα με έρευνες, συγκρίνεται με το επίπεδο νοημοσύνης ενός ανθρώπου σε παιδική ηλικία.

Επίσης έχει καταγραφεί ότι μπορούν να ταυτοποιήσουν, να κατηγοριοποιήσουν,  να ποσοτικοποιήσουν, να απαιτήσουν ή να αρνηθούν περισσότερα από 80 διαφορετικά αντικείμενα και να ανταποκριθούν σε ερωτήσεις που αφορούν θέματα σχετικά με σχήματα και χρώματα.

 

Επίλογος

Είναι γεγονός ότι ο Ζακό είναι ένα ιδιαίτερο πλάσμα που έχει εξαιρετικές μιμητικές ικανότητες.

Μπορεί άνετα να σε τρελάνει, όταν αναπαριστά τον ήχο της τηλεφωνικής κλήσης ή το κουδούνι της εξώπορτας σου.

Πρόσεχε το λεξιλόγιο σου ή της οικογένειάς σου όταν φροντίζετε ένα γκρίζο Αφρικάνικο, γιατί κάλλιστα όταν έχεις επισκέψεις που δεν πολυ-συμπαθείς και έχεις πει κάποτε κάτι αρνητικό για αυτούς , είναι πιθανό να το έχει αποστηθίσει ο κολλητός σου και να το εκστομίσει, όταν τους δει.

Τελευταίο, πρέπει να ειπωθεί ότι λόγω της διάρκειας της ζωής του (60-80 έτη), μάλλον πρέπει στη διαθήκη σου να ορίσεις τον επόμενο ιδιοκτήτη του.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0